icon

14-mesačné dieťa a televízia

24. aug 2023

Ahojte mamičky, rada by som sa poradila v rámci tejto témy. Mám 14 mesačného chlapčeka, ktorý je dosť náročné dieťa. Neustále v pohybe, sam sa nezahrá ani na sekundu, nie som schopná pri ňom nič spraviť, iba sa s ním hrať a rozoberať byt...všetcia naokolo mi hovoria, že mi vôbec nezávidia, že dve deti naraz nemali takéto náročné ako je moje. 🤦 Inak je to veľmi šikovný chlapček, vnímavý, rýchlo sa všetko učí. Doteraz sa mi podarilo uplne obmedziť TV, ale dnes som mu už TV pustila, keďže je to asi jediné, čo ho aspoň na 15 min. zabaví a ja mam čas sa normálne najesť a troška popratať. Všetko okolo domácnosti robím vtedy, keď spí alebo po večeroch resp. keď sa mu venuje niekto iný. Skúšala som už všetky možné rady, ako ho zapojiť do domácich prac, kúpila som učiacu vežu, malý vysávač, lopatku s metlou...ale nič, on chce byť proste pri každej činnosti pri mne a to sa nedá, vysávač mi vyťahuje zo zástrčky, vypína, lezie na vysávač...nikde ani v ničom mi chvíľu neobsedí, akonáhle sa mu nevenujem tak zjape ako šialený. 😏
Normálne už rozmýšľam, že mu to TV občas pustím a už ma nezaujímajú žiadne odporúčania a pod.
Stále mi to ale vŕta v hlave, či som naozaj skúsila všetko a či mi ešte niekto nevie náhodou niečo poradiť, ako na takéto dieťa a čo vám zabralo?
Budem vďačná za akúkoľvek radu. Ďakujem 🤗!

bera123
24. aug 2023

Ak ti pri tv vydrzi tak kludne ved zas nebude dve hodiny pozerat to tolko nevydrzi 😀Nie si stroj aj ty potrebujes trosku vypnut a urcite ta telka neuskodi. Moj pozeraval od mala a vobec nieje zavislak na tv. Rob tak aby si ty bola spokojna lebo spokojna mama spokojne dieta.

joannita
24. aug 2023

Kludne mu pusti rozpravky, neosprostie neboj.
Poznam chalana, co od malinka cumel casto do telky a teraz chodi na Harvard 😄
Takze neboj.

mimi3008
24. aug 2023

Opis tvojho syna sedi na 98% s mojim starsim, teraz uz takmer 4 rocnym. Tiez bol TV moj pomocnik. Ked mal 2 roky a narodil sa nam mladsi, tak sa to s tym pozeranim TV vystupnovalo. Ked som nevedela kudy kam, kedze starsi od narodenia az do teraz vyzaduje 100%casu neustalu pozornost a pri novorodencovi som nevedela, ako inak, zapinala som TV. Spatne to ale lutujem, teraz s nim riesime nejake zdravotne problemy, zrejme neurologickeho razu a pri pozerani TV sa brutalne zvyrznuju, tak dedukujem, ze TV k ich vzniku mohol prispiet. Momentalne je u nas TV uplne odstavena, stav sa zlepsil. Ak mu pustis ale TV mozno 10 min denne, podla mna to bude OK.

zorkahorka
24. aug 2023

Pomoz si, ako vies a nedavaj na nazory inych. Lebo s tym duetatom zijes ty, nie ostatni.
Z tv sa robi posledne roky hrozny strasiak, netteba tomu az tak podliehat.
Nepoznam dieta, ktore nepozera tv

tanyan
24. aug 2023

Keď mu pustíš niečo zmysluplné a rozvojové, tak je to v podstate pasívne vzdelávanie a tých pár minút mu neuškodí. Našej som takto púšťala niektoré rozprávky po anglicky, v jeden a pol roku sme začali chodiť na kurzy Helen Doron a dieťa má angličtinu skoro ako druhý rodný jazyk.

iwesska
24. aug 2023

Aj moj bol taky a tiez obcas pozeral,ale to boli take speci rozpravky pre malicke deti,kde sa pomaly hybali nejake zvieratka. Neboli to klasicke kreslene rozpravky,kde sa rychlo striedaju obrazce.

jj298
Odpoveď bola odstránená
maryetta
24. aug 2023

V tom veku som veru i ja zacala putat jarosa a spievankovo. 😂 och to boli moje pestunky toto. Niekedy sa ozaj inac neda. Tam som vedela ze ich najdem 🫢

mimi3008
24. aug 2023

Ano, kazdy pise, ze je to v pohode. Je to v pohode v zmysle, ze to nie je prehresok zo strany matky, nie je to zanedbavanie dietata. Ale treba si nastudovat nieco o vylucovani dopaminu pri rychlom striedani obrazkov a o vytvarani zavislosti a taktiez popocuvat neurologov, co sa deje s mozgom dietata a ze preco by z medicinskej stranky tusim do 2 rokov dieta nemalo telku ani vidiet. Ja tiez pustim telku, ale ako som vyssie pisala, mozno tej telke "vdacime" za zdravotne problemy a momentalne je vyradena toralne, ked deti nespia a obcas je to o hubu zvladnut to bez toho

jj298
Odpoveď bola odstránená
rebrambora
24. aug 2023

Jasne. Screentime max hodinu. Nevidim problem.

dominikamacakova
24. aug 2023

Myslíš si, že sa mu z telky uvarí mozog na kašu? Je to len telka pre boha. Nedávaš ho sedieť k plutóniovým tyčiam

dianka318
24. aug 2023

Ako keby my sme tv nepozerali 🙈 niektoré už fakt preháňate či sa už stravy týka, alebo TV ..A keď vidím ten presný počet mesiacov tak mám dosť..či inak vplýva tv na 14 mesačné a inak na 16 mesačné dieťa?🤷‍♀️

luxus10
24. aug 2023

ak mu pustis napr mickey mousea do TV, tak sa mozno aj upokoji...🙂
niektore deti su proste narocne...chlapci zvlast...
ved ked ho ta tv prestane zaujimat, pode sa hrat s niecim inym...

treba mu vytvorit vhodne prostredie pre hranie, hoci aj v obyvacke, knizky, kocky, lego duplo, velku podlozku, postavit parkovaci dom, dat tam auticka, pohrat sa s nim, aby videl, co sa s tym da robit,,,plysaky, mozno by ho zaujalo aj nejake male vozidlo-auto so 4 kolesami-v style odrazadlo, s hracimi gombikmi, s uloznym priestorom, povozil by sa, priviezol by ti nieco, povykladal, nalozil...hned je ina nalada...

skumavka
24. aug 2023

Tv môže byt dobrý sluha, ale zlý pán. Treba vyberať co mu budeš púšťať. Žiadne tzv moderné rozprávky s rychlo kmitajucimi obrázkami a rušivými zvukovými efektmi. Ja som mojej púšťala v takom malom veku retro rozprávky, Macko uško, Krtko, neskôr Bambulku, Lolek a Bolek, ale aj Caillou, Zvedavý George a podobne. Skratka malo to aj pointu, bolo to upokojujúce a poučné.

heln
24. aug 2023

moj bol presne taky isty, bez neho ani na zachod, veru pustila som mu telku (Lala - pesnicky) a neskor na mobile pesnicky ked som ho chcela udrzat v kuchyni popri vareni aby mi niekam neliezol v inej izbe (nie neda sa vsetko robit s dietatom, napriklad vylievat horucu vodu, krajat surove maso, alebo vyberat pekac z rury)
teraz ma 3, vie sa sam zahrat a telka mu cely den ani nechyba a ovlada aj anglicke slovicka.
takze pokial pred tou telkou nebude cely den, tak mu ju kludne na chvilu pusti.

deti95060810
24. aug 2023

kľudne aj telku... syn doteraz na to spomína ako v mš im učiteľka pustila telku ...keby aspoň rozprávky ale reláciu Rybky, ryby , rybičky... to je pre rybárov... 😉
a deti pohoda jahoda...

marianarem
24. aug 2023

Presne treba dat pozor na to rychle striedanie obrazkov a prilisnu stimulaciu nervovej sustavy. Pusti mu nieco kludnejsie a bude to ok.