15 mesačné dieťa pozerá často na televíziu
Dobry den,
mam teraz uz 15 mesacne dieta a do zhruba roka poriadne nevedel co je to televizia. Zlom nastal zhruba v roku, ked som dost vazne ochorela a o dieta sa starali prevazne stare mamy. Zacali mu pustat televiziu a hlavne si oblubil stanicu Baby TV - anglicky program pre deticky s kratkymi rozpravkami a pesnickami. O ine stanice nema zaujem. Teraz ked uz sa o neho mozem plnohodnotne starat, tak si ju maly dost casto vyzaduje (donesie dialkovy ovladac, uz vie zapnut tv manualne...). Je to velky problem, ked sleduje tak casto (zhruba 4-5 hod denne, ale nie vkuse, kazda rozpravka ho zas nebavi)? Priznavam sa, ze je to aj pre mna pohodlne, dalsiu vyhodu co som vypozorovala je, ze uz rozumie nejakym frazam (ako clap your hands a bye-bye, vie ze auto sa povie a car, atd. ...). Ako obmedzujete televiziu pocas zimy? A vadi, ked sa diva priliz blizko na televizor? Po upozorneni si ide sadnut do kresla co je asi 3 m od telky. Inak sa samozrejme rad hra s hrackami, pomaha mi s domacimi pracami, napodobnuje zvuky zvierat, v ramci moznosti kreslime, citame, vie plnohodnotne asi 10 slov a celkovo sa mi zda, ze sa rychlo uci.
@lasse - nuž čo, dnešná doba. Ono trošku nie je zlé. Nedá sa to obísť a tvrdiť, že telka a počítač sú FUJ, je smiešne. Ako rodičia sme tu na to, aby sme to korigovali a učili deti narábať aj s časom. Mám 3 deti a nie vždy ľahké. Môj muž je IT a jeho odpoveď na moje frflanie okolo prílišného pozerania je "a čo majú akože robiť". On je rád, že je poriadok a nerozhadzujú hračky, ale ja by som si priala opačne. Od malička syna (a už aj dcéru) vedie k hrám ☹
Tak som si zaviedla vlastné pravidlo. Deti vedia, že kým som doma, telka, komp, mobil nie sú. Teda všetko mimo dosahu. Hrajú sa v izbe, učíme sa, kým varím, niečo okolo robia - čo sa dá "pomáhajú". Hovorím o veku 1-6. Snažím sa veľa chodiť von, vždy, len lejak, choroba a teplota nad 32 stupňov ma odradí. Ale na toto som sama, môj muž má nohy len na ozdobu, Potom som aj unavená, lebo všetko sa robí za stálej asistencie detí. Szn je prvák, len doobedu v škole, na obed už chodí domov, 3ročná je tiež stále doma, aj malá ročná. Ani rodinu blízko nemám.
Takže cez deň rýchlo uvariť, rýchlo aj von, aj sa učiť poobede so synom, aj robiť nejaké výrobky, kresliť, skladať, aj sa hrať - týmto sa "zabávame" aj domácnosť stihnúť. Nesmiem frflať, že som unavená, lebo potom muž obracia veci proti mne, že sa nemám toľko snažiť a viac relaxovať (rozumej kvasiť pred "elektronikou")😉
Takže pre 15 mesačné polhodka doobedu a polhodka poobede je dosť. Hlavne si nezvyknúť na pohodlie, lebo odvykacia kúra je ťažká. Aj môj 6ročný syn hrá hru, keď som v práci (len v sobotu chodím) a stráži ich muž. Potom je ako mimoň. 🙂 Normálne abstáky, lebo on ho nechá aj dlhé hodiny. Neznášam to. Dieťa si nevie povedať samé dosť. Treba ho naučiť.
Chcela by som upresnit, ze ak si dieta nieco vyzaduje pre mna neznamena, ze robim co mi diktuje. Myslim, ze to predsa ani ziadna z nas nerobi. 😉 Ale uz druhy den obmedzujem televiziu na minimum - len rano. A verim, ze kazdy kto ma tak male dieta vie, ze 15 mesacne dieta nepresedi pri televizore a cumi bez pohnutia 2 hodiny... A ak ano, tak moje teda rozhodne nie. Pisala som hned v uvode, ze rad sleduje stanicu baby tv a ta asi na slovensku nie je. Tak pre info, je to bez reklam, rozpravky su poucne dokonca i mne sa niektore pacia a vytvorene su detskymi psychologmi. Kriminalky a pod veci ani ja nesledujem. Asi nie som jedina, ktora to pusta dietatu, lebo ta stanica by bola teda velmi stratova. 😂 a s manzelom nehrame ani pocitacove hry, nas to nejak nebavi. Ale nadobudla som dojem, ze z jedneho prispevku sa tu hned prekruca a vyvodzuju sa teda neuveritelne scenare. 😎
@sisaka Je to individualne, zalezi od druhu prace. Pokial clovek pracuje s ludmi nie je na vyber a treba sa prisposobit pracovnym podmienkam, to je jasne. Ja nie som v kolektive, takze sa ma to netyka. Ale keby som sa musela prisposobit, tak by som to urcite v zdravi prezila (ako v skole), ako som pisala nemam to tak, ze neviem vydrzat v tichu, no ked si mozem vybrat je mi prijemnejsi ruch...
A co my mame zapnuty televizor nonstop. A ja ked som bola mala moji rodicia mali zapnuty televizor nonstop.. a nemyslim ze by som bola ina ako ostatny ludia 😀
mame doma kvalitny televizor od oravy, byva casto zapnuty ale maleho k nemu nedavam
syna k telke moc nepustam

@priora konecne niekto ako ja..ja keby mam v tichu pocitat peniaze tak naratam.barsaku blbost-proste ja sa v tichu nesusttedim..myslienky lietaju kade tade😀