icon

15 mesačný syn začína byť agresívny

seemani
12. nov 2014

Ahojte. viem že každá druhá píše podobné témy, ale konkrétne na náš vek som nenašla. Malý sa v poslednej dobe správa divne. Neviem či je to obdobie vzdoru nato sa mi zdá ešte malý. Keď niečo chce a nedostane to, sadne si na zem a spustí taký rev, až ma uši bolia. Ked papá vydrží v stoličke len 5 minút, hend nato musí von, všetkoprebehnúť a potom si chodí po lyžičkách pýtať a doje celý obed. Ale len za behu, v stoličke nie.. A škriabe, v poslednej dobe normálne po mne hrabe aby m,a mohol poškriabať, vôbec sa nechce mojkať ako doteraz, ťahá sa preč. Učím ho hladkať moja mojaa. ale vydrží iba chvílu potom ma začne bacať. jednom kuse sa snaží vyškriabať na posteľ, je vytrvalý, niekedy aj hodinu mu v tom bránim. Potom sa samozrejme jeduje. Nakoniec sa na cvhílu ukludní, ide sa s niečím hrať ale pochvíli to skúša znovu. Stále ide tma kam nemá a všetko zhadzuije na zem, neni vec, ktorej by sa dotkol a nezhodil ju. Poličky máme už prádzne, všetko je natlačené v najvyšších. Inak je zlatý, keď sme na návšteve je to anjelik, len tieto agresívne prejavy mi trochu vadia. Samozrejme mňa ptoom vytáča a 100x mu vysvetlím že nemôže ale nakoneic už na neho skríknem keď už ide tú istú vec 10ty krát zhodiť .. Moja otázka znie, ako sa mám k tomu stavať. keď začne od jedu revať, nechávam ho tak, ignorujem ho, po chvílke prestane. Dnes bol taký zlý, normálne vrčal ťahal ma, jedoval sa, tak som ho nahenvaná chytila a dala dopostielky za trest tam začal revať jak o dušu ale potom sa skludnil a začal si vykecávať, tak som ho odtiaľ vybrala a teaz je dobrý. nechcem niečo robiť zle, ale porpavde niekedy neviem ako s amám zachovať, narp. keď po mne tak zahrabne., Už viackrát ma škrabol tak že som mala chrastu, ale u neho sa niekedy ani nedá predvídať. Ako reagujete na tieto prejavy agresie a truc? a plač od hnevu?

Strana
z2
nikusssik
12. nov 2014

asi mám podobnú dcérku 🙂 som zvedavá na komenty 🙂

daniela1978
12. nov 2014

@seemani tak ako píšeš, keď ho ignoruješ prestane. treba takéto správanie ignorovať, žiadne hádzanie o zem a plač.....čo sa týka agresie voči tebe, hneď ho zobrať a dať na miesto, kde nemá dosah na hračky, alebo veci, ktoré by ho mohli zaujímať a nechať ho tam vychladnúť, aby si uvedomil, že keď bude škrabať, biť...tak bude musieť ísť na miesto, kde sa nudí a nemôže z tade....

seemani
autor
12. nov 2014

a ešte manapadlo, ako ho môžem zabaviť? skúšame stavať kocky, hraciu farmu si púšťame, pesničky, ukazujem mu rôzne predmety a opakuje po mne čo to je, niektoré predmety už sám vie aj pomenovať. inak s tym odložením do postielky to najprv spravil tato ked mi mrnčal a jedoval sa.. a dnes som to skúsila aj ja a funguje to

patinka
12. nov 2014

moj rocny syn ,,deto,,ako cez kopir,myslim ze doma ked je v svojom prostredi ma sebavedomie a viac si dovoli k ludom ktorych pozna......ale to vsetky deti ja to nepovazujem za agresiu ale za sposob ako prejavi svoju nespokojnost kedze stale dookola melieme nono,to nesmies,hrozime mu atd....aj to dieta vie ze nesmie ale skusa dookola....trpezlivost,trpezlivost,trpezlivost,nastavit latku aj sebe a nepovolit,tot maja skusenost🙂inak ti to prerastie cez hlavu

sampo
12. nov 2014

aj moj to robi 🙂 uz dlho. Starsej sestre v jednom kuse zle, neprejde okolo nej, aby ju aspon neustipol. Byt ako po bombardovani. Ale ked robi zle mne, poviem mu, ze okej, teraz ja tebe, tak okamzite prestane (len je uz trosku vacsi). Nevyzera, ze by to tak skoro chcelo prestat... ale nevadi, zvladla som jedno obdobie vzdoru, zvladnem aj toto.. a potom hura puberta 🙄

danieli
12. nov 2014

Aj nas ma ruky ako hrable, rad radom v tom veku vsetko sťahoval, zhadzoval, žeby dal pusu? Ani omylom, z roztopase ma raz hryzol do stehna, modrina ako dvojeurovka krvavý flak tri týždne, áno deti su všelijaké a nie len mojkave, myslela som vtedy od bolesti, že ho snáď prizabijem, dostal po zadocku, pochopil, že to uz riadne prepiskol, postupne sme budovali mojkanie, uz ma tri a da aj pusu pohladí prituli, stale vsak vie byt aj čert buď ked sa nudí a v čase ked mu šli zuby, vtedy po nas veci doslova hádzal aký bol utrapeny napätý a inak to nevedel dat von

seemani
autor
12. nov 2014

@danieli no malý pusku dával ale už asi 2 mesiace nedáva. . ale zato napr. večer by sa aj túlil, na tata si zvykne líhať, ukladá sa, tka vtedy si to vychutnáme. Inak cez deň moc nie.. alebo keď prídeme domov že nás dlhšie nevidel tak sa pritúli, vtedy sme mu vzácny.

siska53
12. nov 2014

@seemani citala som.len tvoj uvodny..
Asi ma skorsi vzdor..to s tou ignoraciou,je ok,ved sama vidis,ze zabera.ja som to tiez tak robila,dokonca som zacala robit cinnost,ktora by ich mohla uputat..
Ak rozhadzuje veci,no musia ist prec.
Nas mal obdobie,kedy hadzal veci. Dakedy zo zlosti,vtedy sli prec s vysvetlenim. Hned. Ale on aj rad pozoroval let predmetov. Tak som spravila kompropis a urcila mu lahke veci,ktorymi neublizil,na vyhadzovanie.
A daktore veci musis dokola,ked ta skrabne,tak sa tvar idmerano,ze ta to boli a chod od neho na kusok prec.
Neviem,preco u vas nemoze ist na postel..asi tam daky dovod mate..tak jedine tu izbu zamknut.
Svoje hracky nech si rozhadze po zemi,no skus ho ux ucit aj si ich upratat. Jasne,na zaciatku to nebude nic moc,ale nech sa uci a hracky mu nedat vsetky,ja som to tiez uz vyriesila skatulami a po case vymenim. Aspon nie je vsetko po zemi a lahsie sa upratuje a hracky su vzacnejsie.

Co sa tyka chodenia jeden tam,druhy onam,nuz,ak je to nutne,vysvetlit,ak nepochopi,smer kocik,ci ruky. Ak sa da,dopraj mu aj volnost,nech si chodi,kde chce,najlepsie je na to nejake bezpecne ihrisko,kvoli vykalom v trave som to myslela.
A deti skor pochopia ciny. Sice niekedy to trva,no ked budes neustupna,pochopia. Vysvetlovanie je fajn,len to musi byt strucne. Preto su ciny istejsie.

siska53
12. nov 2014

@seemani citat,prelievat vodu,rozne vkladacky tvarov do dacoho..skumanie roznych materialov na omak...spievanie,tancovanie..
Skus pozriet na vnimavehracky.sk
Ci mamamania.sk inspiraciu na hracky,je to tam aj podla kategorii.
Alebo kuk tu do vrecuskovych aktivit podla veku deti je to tu rozlisene,mozno ta daco oslovi a sama vyrobis.
Nas si rad sj loptu gulal- kolky.
Madzgat plastelinu..aj domaca neskodna sa da spravit.

something
12. nov 2014

??? akoze cooo? Lezenie na postel je zakazane? Hadzanie hracie alebo veci z policiek berie ako hru, nechape este, ze takto sa nehra. Ver tomu, ze toto nie je ziadne obdboie vzdoru. Je zvedavy a zivy...Ide tam kde ho nieco zaujima, nie kam nema..Akoze doma ma zakazane niekam chodit? co je psik na retazi? Ak je to, dajme tomu, komora..idem mu ukazat co tam mame a nie mu to zakazovat...On vooobec nerozumie co je trest...moj maly bol taky ist..a treba sa im len venovat venovat venovat..odputat pozornost od toho ked skriabe atd...

marionmarion
12. nov 2014

Tvoje dieta je uplne v poriadku...to tvoj postoj nie je. Opytaj sa sama seba ako by sa tebe pacilo, keby ti niekto od rana do vecera zakazoval veci, ktore chces spoznat, skumat, vyskusat, prikazoval veci ktore pre teba nemaju zmysel a keby si sa opovazila protestovat, este by ti za to dal trest? Ja sa vobec nedivim tvojmu dietatu, ze je agresivne, na jeho mieste by som aj ja bola. Co tak sa na vec skusit pozriet aj z jeho pohladu?

dancul177
12. nov 2014

ved tvoj syncek je uuuuplne normalne dietatko!!! liezt a zliezat na postel? ja som to moju naucila v 8mich mesiacoch aby sa neudrela ked chce ist prec, ved je to slobodny cloviecik a jednou z hlanych naplni ich zivota je objavovanie sveta a okolia. Nechce sediet v stolicke? tak mu daj malu stolicku so stolikom na zem aby z nej nespadol, pekne tanierik, lyzicku a nech papa sam ved je to velka zabava. Absolutne nechapem co riesis!!! A akoze ta "agresia" a tzv. "vzdor", tiez by som sa vzpierala keby mi milovana osoba v kuse dookola nieco zakazovala namiesto toho aby sa mi venovala.

brady1
12. nov 2014

@seemani v prvom rade mu pravidelne strihaj nechty a deti vacsinou okukavaju spravanie od rodičov, takže tu agresivitu musi vidiet u Vas a skriknut po malom a jedovat sa naňho??? a rozhadzovanie je u takych detoch normalne,treba bud odkladat pred nimi alebo s trpezlivostou 1000krat opakovat nemožeš.

sense
12. nov 2014

aj moja je taka a? ziadne kriky, ziadne place a ziadne vychovne po zadku....najviac zabera ignoracia...kolkokrat som ju obisla, prekrocila , nechala v izbe a privrela dvere....za chvilu prisla ako leco vysmiata...

tvoje dieta je urcite v absolutnom poriadku, nastava faza urcovania hranic, a faza trucu ...zvacsa ju maju deti od dvoch rokoch ale nie je vylucene ze su deti u kt. nastane skor...

nevysvetluj mu hodinu ze sa nesmie niekam skriabat,, vezmi ho odtial prec a pokus sa ho zaujmat niecim inym....
...s davanim do postielky by som prestala zvlast pokial v nej spava....lebo si zvykne na to ze je tam nie preto aby spal ale za trest.

a apropo veci ako lezenie na postel, na gauc otvaranie skriniek a docahovanie veci neriesim , s tym cim by si mohla ublizit som dala prec , v kkuchyni jej vzdy ukazem do kt. suplikov moze (riady s kt. si neublizi), ked ide poriadok robit do svojej skrine s plienkami al. oblecenim moze tiez, ved potom aj pomoze upratat....a vzdy ked som jej zakazala do nejakeho suplika ist, tak som jej ukazala iny - bezpecny do kt. moze a funguje to pekne ...chce to len cas, deti v ich veku skumaju a zaujima ich vsetko a hlavne veci kt. nesmu lebo este v tych malickych hlavickach nechapu ze nesmu a hlavne preco nesmu....

maslenka47
12. nov 2014

@seemani nuz, dieta nie je panak na gumicke, ktory bude donekonecna robit to, co ty chces. Ma svoj vlastny nazor, svoju zvedavost a ty mu to odopieras, pretoze mas jeho den nalinkovany inak. Tiez celkom nechapem, co vadi na lozeni na postel a na obedovani pocas prieskumu baraku. A ked vadi, treba ho zabavit tak, aby mal dovod sediet pri stole.

miku1
12. nov 2014

@seemani Myslím, že máš úplne normálne dieťa. Jednoducho si uvedomuje isté veci a skúša posúvať hranice. Je len teda na teba, či si za nimi budeš stáť alebo mu dovolíš ich posunúť a on potom bude skúšať ďalej 🙂 Sama si si odpovedala na to, ako reagovať v prípade výbuchu hnevu - ignorovať, ignorovať....Toto zaberá aj u mojich dievčat, akonáhle nemajú diváka, zlosť prejde a ide sa veselo ďalej. To že zhadzuje veci na zem, rozhadzuje kade tade - je normálne, to robia skoro všetky deti. Akurát neviem, prečo mu nedovolíš ísť na posteľ. Nauč ho schádzať z postele a máš vybavené.

mistrall
12. nov 2014

sorry , ale hodinu branit dietatu liezt na postel? 😀..tak ho nauc zliezt, moja to vie od 8-9mesiaca..nie zakazovat, ale ukazat ako si vie pomoct sam, a zahrat sa aj sam bez toho aby si nieco urobil..a ty ho sledovala..aj moja dcera vytahuje vsetko z policiek, z komody a vyhodi na zem,,. no a co? pozbierame..a po par minut to urobi zas..ved co..sme na materskej..co ine mame na praci ako venovat sa detom

maryennn1
12. nov 2014

No ja myslím, že obdobím lezenia na všetko, zhadzovania všetkého a mrnčania si prejde každé dieťa. Myslím, si že je to úplne normálne. Môj má tiež 15 mesiacov a robí to isté (teda až na to škriabanie, to nerobí a nikdy ani neskúsil). Ale toto jeho správanie vnímam ako normálne, jednoducho objavujú a učia sa čo môžu a čo nie.

Môj malý lezie všade kam sa len dá a skúša aj tam kam sa nedá, ale má to dovolené, jednoducho len dávam pozor aby si neublížil, dokonca ho niekedy aj sama naučím bezpečnejší spôsob, ako danú prekážku zdolá (ako prvé som o naučila zliezať dole nohami). Ono ja som zistila, že čím viac zakazujem tým viac ho to zaujíma a tak som zmenila postoj a teraz ak ho zaujíma niečo čo nesmie, tak mu to ukážem sama, trošku sa s tým pohráme a potom to spolu odložíme na "bezpečné miesto". Poviem príklad, minule našiel tatov zapaľovač, muž sa zľakol, aby si neublížil a hneď mu ho zobral, samozrejme malý sa rozreval a nebolo ho možné utíšiť. A tak nabudúce keď opäť objavil mužov zapaľovač, sadli sme si s ním na zem, podrobne ho spolu preskúmali a odvtedy ho nezaujíma 🙂

No a čo sa týka rozhadzovania...to je tiež normálne...To vyhadzovanie a hádzanie o zem postretne asi každé dieťa, my to máme od kedy sa začal stavať na nohy doteraz. Ide o to, že deti objavujú gravitáciu. Zo začiatku tak trénujú uvoľnenie predmetu z ruky, lebo nám sa to zdá ľahké, ale kým sa dieťa naučí zapojiť všetky svaly do toho úkonu, aby vedelo uchopenú vec pustiť, chce veľa tréningu. Potom nasleduje údiv z toho, že tá vec padá na zem, teda smerom dole a potrebujú si to neustále dokolečka overovať, či to zakaždým bude tak. Po ďalšie ide samozrejme aj o zvukovú stránku veci, pretože každá vec po dopade vydá iný zvuk. No a v neposlednom rade, komu by sa nepáčilo to, akú reakciu vyvolá také jedno nevinné šmarenie veci o zem, no nie? Spadne to na zem, vydá to zvuk a ešte aj mamka skríkne, alebo povie bác, alebo zareaguje nejako inak. To všetko tým vyhadzovaním a hádzaním dieťa skúma. A baví ho to neeeeuveriteľne dlho a stále dookola.

Joj som sa rozkecala, ale tak teda aby som aj odpovedala na čo si sa pýtala a nie len mudrovala 😀 Myslím, že s ignorovaním jeho revového rapľu postupuješ správne, aj ja to tak robím. S tou postieľkou, to si nie som istá, ty ho vlastne izoluješ a zoberieš mu akúkoľvek možnosť prejsť od afektu k normálu, jednoducho nemôže za tebou prísť a pomojkať sa, alebo sa inak opäť začleniť, musí čakať kým ho nevyberieš, to by sa ani mne nepáčilo. No a s tým škriabaním... v takej situácii som nebola, ale kamoška áno a riešila to vysvetľovaním, odpútavaním pozornosti na niečo iné, zabralo to po dvoch mesiacoch.

Tak držím palce 🙂

jankastubka
12. nov 2014

My sme tiez mali problem prednedavnom, ze nas bila a hryzla. Docitala som sa, ze najlepsie je vysvetlit ze sa to nema a ukazat ako sa robit ma. Spravit moooja moooja. Aj nam to zafungovalo a byt nas prestala.
Teraz vsak mame starsiu kamosku, ktora jej aj par krat capla alebo ju strcila. A mala nas tiez sem tam opat pacne, pripadne ine dieta. Teraz neviem, ci to prislo s vekom opat, abo to odkukala od nej. Co teraz nemame sa s takymi detmi stretavat, ale zase neda sa od vsetkeho zleho izolovat. Neviem ako reagovat.

jankaroy
12. nov 2014

@seemani my sme to riesili takym sposobom ze ked uz ziadne upozornenie nepomahalo a islo to az do zachvatu ta zurivost tak sme ho poslali do izby, zavreli dvere a ked sa ukludnil tak vysiel von. Zo zaciatku sme chodili do izby s nim ( bud ja alebo manzel ) aby pochopil ze tam ma ostat. Pockala som kym sa ukludni, povedala mu ze von pojdeme len ked bude kludny, zo zaciatku to bol boj doslova, az vrieskal ze on nechce, buchal ma , kopal do dveri ale nakoniec pochopil, ze je to trest za to, ako sa sprava. Teraz staci spomenut ze ma ist do izby ked dostane zachvat zlosti a hned sa ukludni.

silvia44
12. nov 2014

Ahojte, tak mam dvojicky v podobnom veku a tiez su vsade 🙂 Rozhadzuju veci, nechcu sediet v stolicke ked ich nejako nezabavim. Akurat ma neskriabe ani jeden z nich. Nechavam ich chodit po byte a ako uz bolo vyssie spomenute vsetko nebezpecne som odlozila takze sa nebojim,ze by si ublizili a teda maloco zakazujem. Vsak by som sa zblaznila keby som to mala riesit dvojmo 🙂 Takze ja by som radila trosku sa odosobnit a nebrat to tak vazne. Moj nazor.

gooobi
12. nov 2014

Iba taka otazocka, ked si rozculena a potrebujes to niekomu povedat, pomohlo by ti, keby ta tvoj manzel ignoroval? on vidi svet inak ako my, skus ho vidiet jeho ocami, ako miesto, kde je vsetko uzasne a zabavne.

betunka39
12. nov 2014

Tvoje dieta je uplne vporiadku.Je zvedave primersne svojnu vrku.Ako sa vravi zakazane ovocie najviac chuti.Tvoj syncek chce spoznavat vsetko okolo a ty mu zakazujes.co on este nechape a preto trucuje a skriabe.Je to jeho dposob obrany vyjadrenia nespokojnosti.Staci ho podoprit.ukaz mu ako sa lezie na pkstel aj z nej .moje deti v tskom veku uz liezli z postele jedna radost a o schodoch nehovorim.Najprv sa musis naucit doverovat svojmu dietatku abydoverovalo aj ono tebe a nie trestat ho vlozenim do lostielky.alebo nevsimanim si.nechanim v izbe.

delideli
12. nov 2014

Mam rovnako stareho synceka a robi to iste ,robi to rad ,je to prenho zabava, sposob ako spoznava svet..Urcite to nie su naschvaly, take male deti nieco take nevedia robit, nevedia byt zamerne zle..
Ja mu vzdy najdem nieco co si moze zhadzovat, on si to uzije a je spokojny. Samozrejme pri veciach ,ktore nesmie mu to vysvetlim, vezmem a vymenim za ine..To iste s polickami, v dosahu ma to,co si smie brat, ostatne sme dali prec. A je spokojny a obcas uz aj sam vie,ze toto ,ci tamto sa nehadze..Ak som mu predtym skuala vo vsetkom branit,vysledok bol rovnaky, hneval sa, bol nespokojny,ja nervozna..Teraz som ovela spokojnejsia aj ja aj on 🙂

delideli
12. nov 2014

@seemani :
zabudla som predosly prispevok adresovat na teba..
a este mi napadlo k tomu lezeniu na postel- my sme ho ucili zliezat z gauca/postele hned ako sa zacal stavat, este skor ako vedel chodit, kedze som sa bala ,aby nespadol ,ked niekedy neustriehnem a vylezie hore sam..par krat sme mu ukazali ako sa ma otocit, zlozit nozky na zem a potom nam padli sanky,ked to urobil sam..no a odvtedy nie je s tymto ziaden problem-zlezie a vylezie kedy chce..
no a co sa tyka toho,ze sa syncek chova na navsteve inak ako doma-domov je prenho predsa jeho bezpecne prostredie-miesto,kde chce skumat,spoznavat,zistovat ako co funguje (samozrejme s tvojim usmernenim a vysvetlenim,kedze zakazy malokedy funguju,ved to sama vidis)..ale ako som pisala uz vyssie,idealne je vytvorit mu take prostredie,aby si sa ty nemusela stresovat a on si zasa mohol uspokojit svoju prirodzenu detsku zvedavost a tuzbu po uceni a spoznavani vsetkeho okolo..drzim palce..🙂

velkacica
12. nov 2014

decko sa pravdepodobne nudí, preto vymýšľa. Keby ste mu vymysleli program, nemali by ste hryzenie ani škrabanie.

siska53
13. nov 2014

@velkacica keby si si precitala aj jej dalsi prispevok,tak by si videla,ze sa spolu hravaju a hlada aj inspiraciu na dalsie hry..
Len treba ist aj na wc a daco aj doma.porobit. Nie kazde dieta je super spac a spi 3-4hodiny pooobede.
Mala a mam takeho slabeho spaca,ktory spaval hodinku,aj to najradsej vonku..
Vidim.teraz rozdiel,ked mala pospi aj cez dve hodiny a pri nom,co dakedy doma ani nezaspal..
@delideli aj ja som nasich ucila spravne zliezat z gauca ci postele... Ale teraz im tam tiez nedovolim chodit,lebo skacu po nich,co by mi nevadilo,len my mame taku blbu postel,ze staci si to zle vymeriat a letime na pohotovost. Ked,tak radsej im ako altermativu navrhnem fitloptu vi skakanie za ruky. Ja som milovala skakanie po posteliach!

A detom sme dovolili vrla veci si preskumat (ktore sme nechceli,sli prec),ale pod nasim dozorom. No a vysvetlovanim,ako s danou vecou zaobchadzat,pokracujeme nadalej,ked sa zaujimaju aj o ine veci,napr.syn o pecenie-pomoc pri tom.
@seemani

horana
13. nov 2014

@seemani To je normalne, ako dieta rastie "objavuje" (vyvojom nervovej sustavy sa v nom zacinaju vynarat) emocie, psychicke stavy v ich sirke. Ta sirka je pren ohromujuca. Musi sa logicky stretnut aj s tymi negativnymi. Musi ich plne precitit a zoznamit sa s ich obsahom a dosahom. U roznych deti to ma roznu intenzitu a travanie. Nie je na tom nic zle a nemormalne. Dokonca som citala clanok v psychologickom casopise, ze v istom veku medzi 1-2r. dietata je faza kedy druhych biju - vtedy ked ich maju radi!, teda vtedy je tento vyrazovy prostriedok prejavom naklonnosti. Uz si nepamatam to presne vysvetlenie, ale bolo tam ze ked dieta niekoho miluje nezriedka mu jednu z celej sily fukne. Ze je to OK, a jeden z moznych prejavov vo vyvoji, je to vramci symbolickeho zrychleneho opakovania vyvoja celho druhu, kotrym prechadza kazdy plod aj mlada, prehravanie tychto veci. Jasne ze kazdy by chcel mat niektore z tych deti, ako aj take su (ze si to vacsina potom prezije plne az v pueberte je ina vec), ktore su zlaticka porcelanove slusne babiky, ale vacsina je poctivo zivelne clovecenska v dobrom aj zlom. Ono ked sa nad tym zamyslime co je na to vlastne nepochopitelne? Najprv nevieme ze vobec mame moznost hadzat veci o zem, zlostit sa atd. potom objavime tento rozmer reakcie a kedze logicky mame este dost uzky repartoar vyjadrovania emocii a pocitov, menej kosatu vyjadrovaciu schopnost, rozbalime to cez to co uz je nam dane k dispozicii. Dalej je prirodzenostou skumat hranice. Cim inteligentnejsie dieta tym poctivejsie to robi, pravda moze to mat mierne rozne formy, ale brnkanie po nervoch a podla toho skumanie rodicov, aby sa to dieta naucilo reagovat(! ano ono to nerobi z cielom nas znicit ale podvedome bude obkukavat nase sposoby reagovania na take veci ako u svojho vzoru nas, ktory sme prezili a preto nase reakcie su tymi spravnymi ktore umoznia prezit aj jemu), je najrozsirenejsia forma toho, cize skusa to na nas, je to pudova rekacia ktoru maju vsepenu prave kvoli uspesnosti prezitia vsetky vyssie zvierata.
Rodic prveho dietata tymto byva zvacsa zaskoceny, nakolko uz tak daleko od toho vyrastol u seba na to davno zabudol a nemal obvykle moznost pohybovat sa medzi malymi detmi natolko blizko aby ich svet mu bol vlastny, tak je vykolajeny. Ale ano, aj takto deti bezne skumaju moznosti sveta, aj takto sa normalne vyvijaju.
Reakcia na to? Pochopenie pozadia preco to robi, pevne nervy, klud anglicana, nadhlad..a vydrzat...casom ako prislo, tak odide, resp. transformuje sa niekde inde a budu sa riesit zas ine aspekty.

seemani
autor
13. nov 2014

bože čo stále riešite tú postel.. všademá dovolené,na gauč aj na fotelky, len an posteľ nie, pretože z jednej strany postele je polička s vecami ( nie nemám ich už kam inam dať) a pred postelou je stôl s počítačom a stále trhá káble a hádže myšku po celej izbe, a ja potom hladám baterky. Potrebujem byť kvôli práci časteješie na počítači a nebudem si myšku a klávesnicu so sebou nosiť aj na záchod.
a nezakazujem mu celý deň preboha, zakazujem mu len chodiť okolo počítača keďže ho ničí a tú časť izby mám oddelenú aby sa nedostal k tomu počítaču. Samozrejme tam stále ide a nemôžem ho tam pustiť lebo za 5 sekúnd je schopný prašťiť všetko o zem a vyťahať káble odkiaľ sa len dá. A nie nebudem si vykladať všetko hore na luster. takže preto. a na postel nemá zakázané ísť ke´d sa hráme, ale keď robím an počítači tak mi to proste vadí lebo sa neviem sústresiť keď stále musím mu brať veci z rúk..
Ďaľšia vec, tie čo tú píšete že nikdy v živote ste nezvýšili hlas na dieťa buď klamete same seba alebo to ešte len príde,. Ale neverím že neexistuje matka ktorá nikdy neskríkla na dieťa, napr keď mi minule stiahol z linky nôž až po mne mráz prebehol a ano skríkla som na neho lebo som sa aj vydesila aj naštvala..
a venujem sa mu, a dosť veľa, ale ked sa so mnou nechce hrať čo ho mám priviazať k sebe? nie vždy má náladu so mnou blbnúť tak vtedy sa hrá sám.. nechápem vás už niektoré fakt. Venuj sa mu? čo vy nemáte domácnosť? nevaríte neupratujete? len s deťmi sa hráte??? Podľa mňa polka z vás čo tu poúča to nemá ani zdaleka také doma ako mne tu radíte.. pozrela by som si ktorá z vás sedí pri dieťati 12 hodín denne... by ste zošaleli...

seemani
autor
13. nov 2014

@mistrall ja nie som na materskej ja podnikám a porpi tom ešte varím priem upratujem, takže nemám čas každú pol hodinu upratovať 😀 tak sa tomu snažím predísť. je pravda, že hračiek má veľa, mala by som ich separovať, bude menší bordel. ale ja ho nechám celý deň a na večer to vždy upracem

Strana
z2