16-mesačné dieťa ma nevníma ako mamu

2. nov 2023

ahojte mam dcerku ma rok aj styri mesiace, no pride mi ze ma vobec nevnima ako jej mamu. Nepovie mi mama, ide ku hocikomu aj cudziemu a ani sa zamnou neotoci, ked ide ku babkam tak vobec ma nespomenie (je pravda ze este nerozprava) ale ani neplace a ked pridem tak ani neprejavi radost, pride mi ze by mohla byt s hocikym a bola by som jej ukradnuta 😅 Nuz a chcem sa spytat ci je taketo spravanie normalne….pravdu povediac aj mi to trochu chyba ze by tak zamnou prisla a povedala mama, alebo aby aspon ma trochu odlisila od odtatnych a prejavila nejaku radost… myslite ze sa to este zmeni? 🥹

babulkomale
2. nov 2023

Sen kazdej, co sla hned z porodnice do prace 😃

barbora0308
2. nov 2023

Joj pockaj kym na nu pride separacna uzkost 😅, i ked ano, intenzita je tiez velmi individualna. Mojho som do roka mohla nechat s hocikym, jemu sa iba trebalo venovat, citat mu, hrat sa s nim a bol uplne v pohode bez rodicov. Teraz ma 17 mesiacov a uz rano vstava v postielke s revom MAMAA, TATAA...na striedacku 😅. Stale sa chvalabohu velmi rychlo vysporiada s cudzim prostredim a kedykolvek ho mozem nechat na starych rodicov, ci tetu, ale uz sa stava, ze spusti plac, ked vidi ze odchadzame alebo sa na nas pyta, ked tam nie sme, ci sa nas drzi ako kliesta a hlasno krici NIE NIE, ked sa mu chcu venovat ini ludia ako my. Je to ale individualne, podla aktualnej nalady 😁.

tanyan
2. nov 2023

Človek sa na to môže pozerať aj tak, že máš spokojné dieťa, ktoré v tebe cíti istotu a oporu a nepotrebuje si vyžadovať tvoju pozornosť a prítomnosť, pretože jej má dostatok - jeho primárna potreba je aktuálne dostatočne saturovaná.

martinmmartin
2. nov 2023

no si v jej zivote non stop furt ako kus nabytku a to rovno 20cm pred jeh ocami takze vlastne nic zaujimave nevidi a vsetko ostatne je teda ovela vacsia atrakcia. Ak sa zariadis ako nasi oredkovia po tisicrrocia dozadu tak sa to zmeni- supni ju kazde rano ku koze do chlievika nech ti ju strazi s makaj robit 12-ku na poli. Uvidis ako sa kazdy vecer bude tesit ze si sa vratila

rybkoava
2. nov 2023

Poznám to, zmenilo sa to v puberte. Bola so mnou väčšinou 24/7 a tak si užívala zmenu. Keď som ju brala od babky tak išla s plačom, keď išiel tato do práce musel sa " vytratiť", lebo ináč revala ako pavian.😂Aj mi to bolo občas ľúto, ale časom som si zvykla. A keď som išla do práce, tak to bolo super. Žiaden plač. Teraz je strašia a máme super vzťah.😊

denden77
2. nov 2023

ked pride separacna uzkost, budes vdacna aj za to, ked ti dovoli sa bez revu vycurat 🤣

autor
2. nov 2023

@martinmmartin hahaha dobre som sa zasmiala ale co cakat od chlapa na modrom koniku 🙈

negymama
2. nov 2023

ak este nerozprava ale inak ma normalne spravanie, rozumie jednoduchym pokynom, udrzuje ocny kontak, ma hru primeranu veku atd... tak by som to pripisovala len neskorsiemu vyvinu separacnej uzkosti plus mozno i takej nezavislej povahe.
Moj treti sy bol taky, vesely spokojny, nevadili mu cudzi ludia, s kazdym ostal. Bezne si sadol cudzej osobe na kolena po par minutach rozhovoru. Na 2,5 roka isiel do skolky a od prvej minuty spokojny ako doma, ani slzicku nevyronil, ziadne adaptacie nic... a dnes je normalny kamaratsky pubertak, mame sa radi, este ma aj objime kazdy den /a to taha na 15r/.

negymama
2. nov 2023

este sa chcem opytat - mala zdiela? vraj je tam hranica okolo 18 mesiacov, keby to dieta malo robit, Je to taka jednoducha vec... batola uputa tvoj pohlad a ukaze prstom na nieco zaujimave. akoby chcela povedat "vidis, to co ja? co to je?" a caka ze clovek na to zareaguje a pomenuje to alebo opise ..."Ano vidim auticko. alebo jej lietadlo, lienka, deticky... atd.
moja dcera zdielala az ako skoro 3rocna, aj to sa s tym nepretrhla, plus tiez mala ku mne taky lahostajny postoj...ma aspergera, ale ona mala kopec inych typickych znakov, tym ta nechcem vobec strasit, ci naznacovat. Musia tam byt aj ine veci u dietata, nez len izolovany znak.

ale to zdielanie je pomerne dolezite. nemusi to robit casto, ale aspon vobec ze robit.

slavomira236
2. nov 2023

Moja ma 6a nezmenilo sa to..syn je opak . Dcera nepotrebuje pusu pohladenie od stiakanie od mala to nemala rada. Syn ma 9vat a ked sa niekde zdrzim place za mnou dcere je to jedno

kluska
2. nov 2023

No je to cudne podla MNA, ja som take dieta Este nevidela. Jedna kamoska Bola taka, ze o Malu sa starala hlavne babka a to Bola vlastne akoze mame tej malej, tak ju mala brala. Staras sa o nu Sama alebo je tam viacej ludi okolo nej? A co Tata, k tatovi sa sprava rovnako?

ivana11155
2. nov 2023

kazde dieta je ine, ale v roku a pol su deti taketo ako tvoja, nechybas im, neboja sa a okolo dvoch rokov pride obdobie separacnej uzkosti a budes rada, ked s niekym ostane a nebude za tebou revat.

ivangeline
2. nov 2023

Nie je. Tak si ju vychovala..zjavne alebo sa cosi stalo.Ved to nemusi byt zle.Vie byt dlhsie bez teba. Prespat u starkych.Mozes to podporit. V 2r moze prist opak..

martina2ve
2. nov 2023

No ziaden zazrak netrva vecne a myslim ze coskoro sa to moze obratit a bude vyzadovat az privela maminej pozornosti. Dieta objavuje svet, novych ludi.
Moj syn ma potreboval 2roky a potom mu bolo vsetko jedno a trva to doteraz(ma zachvilku 15) a dcera mi je omotana okolo krku skoro stale...( ma 6)

andreatytler
3. nov 2023

Prva separacna uzkost nastava medzi 8-12 mesiacom, takze tie co radia ze to este len pride nemaju pravdu.
Otestuj dieta ci chape ze veci stale existuju aj ked ich nevidi. Ukaz hracku, daj pred nou pod deku a opytaj sa jej kde je hracka. Do 6 mesiacov dieta nechape ze hracka stale existuje pod tou dekou a neslo by ju tam hladat. Prva separacna uzkost prichadza kratko na to ako pochopia tuto vec.
Ked spadne, udrie sa, alebo sa zlakne, uteka k tebe, nacahuje sa za tebou, alebo ta hlada pohladom?

autor
3. nov 2023

@andreatytler ona vie pekne ukazovat ze ked jej poviem nech dobesie nejaku hracku ktoru pomenujem a nevidi ju tak ju hlada kym ju nenajde a pekne mi ju prinesie. vela veci rozumie co jej hovorim aj ked ona este nerozprava len si blabota a sem tam povie ked sa soytam ako robi havo a podobne tak to vie. Ked sa zlakne ano to hned uteka ku mne ale ona by bola rovnaka s hocikym aj keby tam bol niekto cudzi 😅 cize ona robi vsetko ale to by robila aj s cudzimi 🤷🏻‍♀️ ale tak asi ma len taku povHu co tu citam 🤷🏻‍♀️

autor
3. nov 2023

@negymama ano ona takto je uplne normalna vnimava ukazuje na vsetko len proste ona by taka bola vsade s kazdym v obchode kludne ide k cudzim ludom a za nami sa ani neotoci 🤣 susedka ju zobrala cez plot k nej domov na 15 min a ona nic 🤣

negymama
3. nov 2023

nevidim problem. ak je vnimava, rozumie, ukazuje a zdiela , na poziadanie nosi veci, v strachu bezi k blizkej osobe /mame/, a sem tam aj nieco rozprava - aj napodobnovanie zvierat je rozpravanie, su to prve slovicka. typu hav, bu, mé atd.
ma zrejme taku povahu, ze nema strach z cudzich ludi, lahko sa zblizuje. Moj syn bol presne taky, bol take dovercive trulko od mala.
Netreba malej rozpravat tie hovadiny typu ten a ten ta zoberie , ublizi ti... ale pomaly ju ucit aj ostrazitosti, aby sa vam niekde nestratila.

andreatytler
3. nov 2023

A ked si v miestnosti s niekym inym a udrie sa. Bezi k tebe, alebo k hocikomu kto je prvy po ruke?

autor
3. nov 2023

@andreatytler ku hocikomu kto ue najblizsie

andreatytler
3. nov 2023

To by som necakala. Vela deti v tom veku nema problem ist s ludmi prec od mamy a ani sa neobzru ak je ten clovek na nich mily, ale ked maju problem tak vacsinou iba mama vie utisit bolest alebo utriet slzy. Chapem ze ti je to luto. Je mozne ze sa to zmeni. V tych rannyh rokoch sa to velmi meni. Nas syn bol do 1.5 roku v pohode s kymkolvek. Potom obrad o 180 stupnov z jedneho dna na druhy a nikto okrem mna a muza sa na neho nemohol ani pozriet. Potom asi o pol roka sa to zlepsilo

elizabeta56
18. dec 2023

@andreatytler môj druhý syn má prvú separačnú úzkosť až teraz v 14.mesiacoch, zato prvý ju mal skoro už cca v ôsmych.