icon

16 mesačné dieťa nechodí, nerozpráva a nechce papať tuhú stravu

lenkasalayova
12. apr 2013

Synček bude mať čoskoro 17 mesiacov a ešte nechodí ani nerozpráva. Ani keď ho pridržiavam aby aspoň trošku skúsil chodiť po dvoch, nechce, rozplače sa a spustí sa na zadok. Keď sa chytí nábytku tak akože prešľapuje ale inak nie. Mama mi stále vyhadzuje na oči, že ešte nerozpráva. Povie bababa, mamama a občas aj mama, čo ma samozrejme teší. Tomu som rada. Rodina mi hovorí, že ja v jeho veku som už hovorila 10-15 slov, chodila a neviem čo ešte. Zle sa mi to počúva. Malý jednej známej začal chodiť keď mal 10 mesiacov a keď ma videla vonku stále s kočárom tak sa stále pýtala, že ako je možné, že ti ešte nebehá, že už má viac ako rok, že jej začal chodiť dávno pred prvým rokom. Najprv som si toho nevšímala, ale už som z toho smutná keď ma teraz stretne a povie, čo tebe ešte stále nechodí, no rob z tým niečo....a pod. Viem, že každé bábo je iné ale z okolia čo poznám tak každé jedno začalo chodiť okolo 10 mesiaca, najneskôr do 1 roka. Chodítko som už dala preč pretože si myslím, že mu akurát tak uškodilo. Za mesiac máme kontrolu na neurológii a naozaj mám obavy z toho, že mi aj doktorka povie, že nie je v poriadku, že ešte nechodí.
Taktiež mi nechce papať tuhú stravu, ešte stále musí mať všetko rozmixované, inak to vygcká, to môže byť aj tým, že mal do 11 mesiaca reflux. Okolie mi stále hovorí, že ich deti v jeho veku už papajú chlebík s masielkom a salámou, no môj malý by to nezjedol. Brumíka taktiež vygrcká. Keď to má husté nechce to spapať. Čajík pije iba tak, že mu ho dávam lyžičkou, fľašku nechce od šiesteho mesiaca a z pohárikom s náustkom iba hrká, čajík vyleje ale nepije ho z neho, nechce. Sám lyžičkou nepapá. Nie, že by som ho neučila, proste nechce. Asi má na to ešte čas, no nie som si tým úplne istá.

Ak ste si prešli alebo prechádzate niečim podobným budem rada za radu. Ďakujem

lenkasalayova
autor
13. apr 2013

@alenkaorava Dakujem za povzbudenie. No kontrolu u neurologicky mame koncom maja, uvidim ked tak si na nete pohladam kde u nas je detska klinicka psychologicka. Tiez som pocula, ze kopa deti najpr nie a nie hovorit a neskor sa tak rozrecnili, ze sa im pusa cely den nezavrela 🙂.
Mama mi nosieva aj z prace vytlacene clanky , co by malo dieta vediet v 16. mesiaci. A? Vzdy jej poviem, ze ani jedno dieta nie je podla tabuliek. Su deti co to vedia skor a aj take co zacnu neskor. Aj me hovoria, ze sa malemu asi nevenujem dost ked nevie to a to. Ja sa mu venujem cely den. Ked spi tak si porobim co potrebuje pripadne idem pozriet e-mail. Niekedy sa sice zda, ze pocuva iba chvilku a po chvilke ho nieco prestane bavit ale to je podla mna normalne. Niekedy hadze hracky o zem-proste si z nich nevie vybrat. Najradsej ma hadzanie loptov. Hodi mi ju a ja mu ju hodim spat a tak sa hrame dlho,a lebo si ju len tak kotulame na zemi. Radsej by sa mohlo okolie pozeraz na to co uz dokaze a nie to co este nevie.

roberta13
13. apr 2013

Každé dieťa má svoj postup 🙂 Náš maly sa nevedel v 9mesiacoch prevaliť na chrbátik....hned nas poslali neurologičke....všetko je v poriadku a už pomaly cupká...a doteraz ta pediatrička neposlala nikam? všetko bolo v poriadku? Vždy je lepšie sa uistiť u odborníka a nedať na babské reči....tie ti nepomôžu... ani Einstein do troch rokov nerozprával-nebolo o čom 🙂 Držím palce

lenkasalayova
autor
13. apr 2013

@nastasja25 Spadol ix krát, aj sa poškrábal trochu ale neviem...je to možné, že sa mohol niečoho zľaknúť. Toto ma nenapadlo.

duska88
13. apr 2013

@lenkasalayova Môj malý má 18 mesiacov a tiež ešte nechodí, ani nerozpráva, max. tak mama, baba, hav, ham. Takže tvoj malý neni jediný 😉 ako tu niektoré baby písali každé dieťa je iné.. niektoré sa učia rýchlejšie, iné pomalšie a niektoré sú pohodlné 😀 Mne sa malý začal aj neskoršie pretáčať aj neskoršie sedieť, naučil sa "behať" po riti a tak špacíruje po celem byte. 4nožkovať sa mi naučil 3 mesiace dozadu, keď sme chodili na vojtovku a asi 2 mesiace sú čo sa vie pekne postaviť a chodí okolo nábytku alebo s chodítkom čo tlačí pred sebou. A keďže on sa na riti dostane kam potrebuje, nemá až takú potrebu sa pustiť chodiť, to nám dala aj fyzioterapeutka za pravdu, že má svoj osobitný systém a nechce ho meniť 😀 .Ale treba mu dať jednoducho čas a príde na to aj sám 🙂 A tvoj takisto, len sa nestresuj. Ja som sa tiež napočúvala, niektoré mamičky mi až zhrozene " Preboha a on ešte nechodí?!" No nechodí, to neznamená, že je horší ako ostatné deti. Rozumu má veru na rozdávanie. Neboj, chce to len trpezlivosť a ľudí naokolo mať na háku 😉 Držím palčeky

lenkasalayova
autor
13. apr 2013

@roberta13 Na neurológiu chodíme odkedy sa malý narodil a absolvovali sme všelijaké možné kontroly, chodili sme aj do DFNsP do Bratislavy na Kramároch a ešte do jednej kliniky v BA, čo je cca. 150 km od nás. Robili mu všelijaké testy, ix vyšetrení. No všetko je v norme, akurát stále kontroluje moč kvôli zápalu obliečiek. Jediné čo mu pri narodení zistili bolo slabý hypotonický syndróm, ktorý sa ale zlepšuje a podľa neurológa stráca.

vierka0
13. apr 2013

@lenkasalayova podla mna ste na dobrej ceste, najma ked pises, ze s mnohymi fazami vyvoja zacinal neskor..stvornozkovanie je najzdravsi pohyb dietata, nechaj ho stvornozkovat co najviac a motivuj k chodzi okolo nabytku, kedy sa pusti, je podla mna uz len otazka casu (kludne to mozu byt este mesiace) 🙂 a co sa tyka toho vyradenia z rehabky, neviem, ako je to u vas, no tu neurolog iba odporuci zaradit alebo vyradit z cvicenia, no realne dieta zhodnoti rehab. lekar, u nas lekarka, ktora zhodnoti stav (myslim, ze odbornejsie ako neurolog) a ten rozhoduje o tom, ci dieta este potrebuje rehabilitovat alebo nie..ako vravim, my sme skoncili az ked samostatne chodila a vedela sa postavit bez opory (ale to sme uz dlhsie necvicili, len sme cakali, kym to pride 🙂 ) vobec sa netrap, ze nechodi samostatne, to ze stvornozkuje, stavia sa, chodi okolo nabytku je dobry znak, ze vyvoj je ok 🙂 ze je trosku posunuty vobec nevadi

lenkasalayova
autor
13. apr 2013

@duska88 My sme chodili tiež na vojtovku do jedného roku. Potom to neurologička prerušila a momentálne nechodíme. Sedieť začal tiež neskôr a štvornožkovať začal až keď mal 10 mesiacov. Keď sa chytí nábytku tak sa aj postaví, trošku precupká ale bez opory nechodí. Momentálne čakám kým mi dorazí chodítko-nie to na sedenie, ale to pri ktorom stojí a tlačí ho pred seba. Našla som cez inzerát za lacno takže možno to pomôže 🙂. Štvornožkuje jedna radosť, veľmi rýchlo keď chce a dostane sa kam chce. Keď sprchujem psa tak sa chytí vane, postaví sa a pozerá , že čože je to tam za mokré chlpaté niečo.... : -). Je veľmi živý, živé striebro. Najradšej je keď môže štvornožkovať. Teraz keď hovoríš o tom osobitnom systéme dieťaťa možno má aj môj malý taký systém, že čo ja bude chodiť keď po štyroch sa dostanem kam chcem....skoro, na gauč nevyleze.

roberta13
13. apr 2013

@lenkasalayova Tak bambulka,hlavu hore,tvoj úsmev je pre drobca to najdôležitejšie!!!!! A ešte bude raz možno aj profesionálny športovec!!!!! A maminu pozdravujem a nech ti nepridáva starosti,lebo ju prehnem cez koleno 🙂

lenkasalayova
autor
13. apr 2013

@roberta13 🙂 Ďakujem, hneď mi lepšie. Možno, že bude futbalista. Ja si mame nedovolím na toto odvrávať pretože vždy mi povie, že ona nás vychovala dvoch a hotovo.

lenkasalayova
autor
13. apr 2013

@vierka0 Boli sme aj na kontrole u doktorky na rehablitacnom oddeleni a ta nam povedala, ze nie je potrebne zatial chodit na rehabku. Pokial stvornozkuje je len otazkou casu kedy zacne chodit, to bolo ale v januari tohto roku. Neurologicka nas tam zatial neposlala, takze uvidime. Inak cvicenie...tak to bolo pre maleho horor, strasne pri tom plakal akoby ho na noze brali, nechcel. Ked som s nim cvicila doma tak to bol taky krik ze susedia na mna zazerali ako by som mu robila neviem co.

aristka
13. apr 2013

@lenkasalayova je to všetko o trpezlivosti a hlavne nevzdať sa a naďalej mu aktívne ponúkať,lebo deti sú múdre a načo sa mám namáhať 😵 ,veď ani žuť nemusím,sú to taký malí šibali,ale nesmú si nás obtočiť okolo prsta,keď mu teraz povolíš ,čo bude neskôr...

roberta13
13. apr 2013

Ja som tiež vychovala 17ročného syna a teraz máme ročného a je to uplne iné....aj metody su ine....nevravím,že máš odvrávať,len jej trošku v dobrom povedať,že babička je na to,aby sa tešila z vnúčatka a pomáhala ti...nič si nezanedbala,na kontroly chodíš,všetko je v norme....moj maly tiež nechcel piť vodu,iba mlieko...vo vani sa sam predklonil a hltol si....dali sme mu z pohara a chutí mu 🙂 len sme trošku ako vodníci...a postupne mu začala chutit aj z fľaše,len musi mať vacsiu dierku,aby nemusel sosať....

vierka0
13. apr 2013

@lenkasalayova svojej mame mozes povedat, ze sice vychovala dve deti, ale ty chodis k odbornikom a podla nich je maly ok, netrap sa..nase deti nas ucia trpezlivosti 😉 kedysi sa tlacil nazor, ze dieta ma sediet polrocne a chodit rocne ale dnes uz vieme, ze sedenie v siestom mesiaci je nezmysel, ze stvornozkovanie je pre dieta velmi vyznamne atd. Ako vravim, kludne ho nechaj stvornozkovat kolko chce, motivuj ho na chodenie okolo nabytku, netlac ho do chodenia, musi nabrat odvahu sam..a hlavne ho nevodit za rucky, nech si nemysli, ze mu to ulahcis 😀 😀 😀 pripadne ked za rucky, tak len za jednu, nech je uplne na svojich nohach

hradnapani
13. apr 2013

@lenkasalayova ahoj, z toho co pises, tak naozaj ma tvoje dieta svoje tempo a treba to respektovat. Moj syn zacal chodit az v 16 mes, nehovori doteraz (bude mat 2 roky), doteraz mu musim jedlo aspon ciastocne popucit atd. Ale hlavne, tiez som sa napocuvala od mamy ci "kamaratiek" na ihrisku, ako je moje dieta "pozadu"a dost ma to bolelo. Moje riesenie: cielene sa stretavam iba s kamoskami, ktore si predo mnou nedovolia mat nejake narazky a s mamou som to vyyriesila nasledovne: naucila som sa voci nej asertivnemu spravaniu a funguje to skvele! Takze, ak zase nieco vyskocilo, nejaka narazka, tak som jej slusne (hoci vo vnutri ma to riadne stvalo a hlavne si nezamienaj asertivne spravanie s odvravanim - to su dve celkom odlisne veci) povedala nieco v takomto zmysle: mami, viem, ze si nas vychovala a mas skusenosti, vazim si ak mi chces pomoct. ALE: moje dieta je jedinecne, nemozes ho porovnavat a mna tieto tvoje slova velmi bolia, ubera mi to silu, hneva ma, ze mas pocit, ze nerobim dostatocne, akoby si mi tym chcela povedat, ze nie som dost dobra mama... Pointa je teda v tom, ocenit co urobila mama pre teba, ale na druhej strane jej proste jednoducho povedat, ako na teba jej slova posobia. Neverim, ze sa aspon trochu nespamata. Lebo problem moze byt v tom, ze tvoja mama ani len netusi, co ti tym sposobuje. U nas to zabralo, a to teda mam s mamou dlhodobo dost napaty vztah a tiez som sa jej bala odporovat. Cim skor sa naucis asertivite, tym lepsie, lebo to porovnavanie bude pokracovat, zial...

marcelatje
13. apr 2013

@lenkasalayova nechcela som už reagovať ale nedá mi...... ide ma uchytiť z takých mám ako máš ty! Podpora žiadna len výčitka, vymenovávanie kto má čo lepšie 😠 moja sa veľmi chcela angažovať mne nie veľmi vyhovujúcim spôsobom a chvíľku jej trvalo kým si zvykla na hranice aké som JA dovolila....ale zvykla si...ak by si nezvykla smola, nenechám môjmu dieťaťu zničiť zdravie nevhodnou stravou, alebo stavaním na nožičky v 5 mesiacoch či inými ňou "overenými" praktikami 😕 neviem či s ňou bývate, ale aj keď áno musí si uvedomiť že matka tvojho dieťaťa si ty a musí to rešpektovať, tiež ťa oneskorený vývoj trápi a jej výčitky ti nijako nepomôžu. Určite robíš čo vieš a to že dieťatko ešte nerozpráva ty momentálne neurýchliš. Teraz je to na ňom. Ako aj baby hovoria on sa jedného dňa rozrozpráva až ťa bude hlava bolieť 😉
Až teraz čítam to o tom odvrávaní........no a od koho mala tvoja mama skúsenosti keď vás dvoch vychovala?? Či vás "vychovávala" babka tak ako ona chce teraz vychovávať tvojho syna?? Ty si matka, ty rob čo je pre dieťa najlepšie. Ona môže poradiť, ale hlavné slovo máš ty. To čo ti tu baby radia o asertívnom správaní je pekné, ale v polovici vety mi už unikla pointa, treba jej to povedať stručne a jasne nevravím že drzo, ale musí vedieť koľká bije.

bibianka
13. apr 2013

Nečítala som zatiaľ žiadne reakcie, reagujem priamo na príspevok.
Lenka, si si istá, že všetky deti z vášho okolia začali chodiť tak skoro? Začať chodiť v 10.-mesiacoch je dolný limit a nie je to bežné - bežne sa deti rozchodia niekdy medzi 12-17 mesiacom, horná fyziologická hranica je myslím 18 mesiacov, potom by sa už na dieťa mal pozrieť neurológ. Keď ťa tvoje okolie takto stresuje, tak bohužiaľ asi nemáš šťastie na ľudí...
Moje deti začali chodiť 17-mesačné (pravda gestačný vek bol 15 mesiacov, keďže sa narodili skôr), ale nikto ma nestresoval, naopak. Dnes im motoriku môžu mnohé deti závidieť. Ešte aj naša fyzioterapeutka mi potvrdila, že je lepšie, ak deti dlhšie lezú a začnú chodiť neskôr, pretože tieto deti majú potom lepšiu koordináciu, omnoho menej pádov úrazov a lepšie postavenie tela. V 17 mesiacoch mali asi takú slovnú zásobu, ako tvoje dieťa a rozširovala sa im skutočne slimačím tempom - až do cca 26-27 mesiaca, kedy sa zrazu rozrečnili tak, že som bola až v šokovaná a s úderom 3. roka na tom boli rovnako ako deti, ktoré začali hovoriť o rok skôr, dcéra ich dokonca aj predbehla. Musím sa smiať, keď sa pozriem na správu od neurologičky, keď mali 2-roky: že diagnóza oneskorený vývoj reči 😀
Takže upokoj sa, j v poriadku, že dáš dieťa vyšetriť, ale pokiaľ ide o chodenie, ak lezie, bude aj chodiť, akurát sa ešte na to proste necíti. A hovorí aspoň niečo a ukazuje, bude aj rozprávať. U niektorých detičiek prebieha ten vývin viac skokovo. Lekárka vám iste aj poradí, ako dieťatko stimulovať, aby sa mu trochu pomohlo. Držím palce 😉

bibianka
13. apr 2013

@stanislavao kde berieš odvahu písať sem takéto nezmysly a vyvolávať v matke (iste starostlivej) paniku? Milujem tieto "odborníčky na všetko", ktoré si dovolia direktívne hodnotenia bez akejkoľvej znalosti problematiky, stačí im na to porovnanie s vlastným a prípadne i susediným dieťaťom...

bibianka
13. apr 2013

@lenkasalayova Inak Lenka, keby mi toto robila moja mama, tak má ZÁKAZ VSTUPU, kým neodstane rozum. Hrozné...

huxy
13. apr 2013

moja mala začala chodiť cca v 15-tich mesiacoch.a hovoriť?fú,oveľa,oveľa neskôr.už si úplne presne nepamätám,koľko mala,ale ešte aj teraz si vlastne bľaboce takou tou svojou rečou.síce ja jej už veľakrát rozumiem,ale to len preto,lebo viem,čo ako volá.a čo sa týka papania tuhej stravy,no aj u nás to bolo dlho kade jako.ale postupne si malá zvyká,takže nemyslím,že by bol nejaký dôvod na paniku.možno by som sa skúsila spýtať pediatričky,čo na to ona,ohľadom neprijímania tuhej stravy.ale čo sa týka celej otázky,že 16-mes.nechodí a nerozpráva,tak nemyslím,že je to katastrofa.
tak isto mi mamina vravela,že jej sestra v roku a pol vedela povedať celé meno,kde býva atď.a že ja ako rok a pár mesačná som nenosila vôbec plienky.a moja stále nosí,a veru celé meno,a také veci nepovie ani za svet,no a čo.má na to čas 😉

sonice
13. apr 2013

@lenkasalayova s chodením - to je podľa mňa na lekároch posúdiť, či je ok.
S rozprávaním ako píšu baby, niektoré aj trojročné rozprávajú len zopár slov. Tu by TI veľmi mohlo pomôcť znakovanie - aby ste sa jednoducho dohodli! sú n to rôzne webové stránky, neviem presne link. No daj si do vyhľadávača:
znakovanie s bábätkami (miminky - v čr je ich viac), alebo baby sings.
Proste slovo nepovie, ale Ti ho ukáže. Je to perfektné! myslím, že je tu aj na koníku o tom téma.

duska88
13. apr 2013

@lenkasalayova no vidíš, môj začal so všetkým ešte neskoršie ako tvoj, neboj máš doma šikovného drobca 🙂 , hej ja som mu tiež len minulý týždeň kúpila toto chodítko, tu na MK od jednej mamičky. Prvý deň keď som ho doniesla, tak ho okukoval, povyťahoval z neho všetky hračky čo sa dali a to bolo všetko. Keď som ho postavila, aby sa chytil rúčky tak ani za svet, hneď si sadol na prdel a hotovo. Tak potom som si ja zobrala chodítko a tlačila som ho pred sebou. Zasa som ho postavila, aj sa chytil rúčky nachvíľu, a zasa sadol na prdel. Tak som ho nechala tak a o 2 dni sedím si v kuchyni pijem kávu, a malý si tlačí pred sebou chodítko z obyvačky do kuchyne. A teraz s ním už aj cúva 😀

dari
13. apr 2013

@lenkasalayova
moj zacal chodit v 18mesiachoch
prvy zub v 15 mesiacoch /niektore deti uz papaju/
tuha strava? som rada, ked mi teraz nieco take zje, mixovane mi uz dlhsie odmieta, ale tak ci tak to musi byt pomackane /zuby narastli rychlo, jeden po druhom/
v zivote nepil z flasky, pije z pohara
....je uplne normalny, ma svoje tempo. okolie "nepocuvaj"... mozes sa odvolat na originalitu tvojho dietata, ja tak zvyknem robit, ked sa ma okolie snazi vtiahnut do "standardnych stadovych zvyklosti" 😀 vacsinou to zabera...

dari
13. apr 2013

@lenkasalayova jaj a tiez spolu nevedieme dialogy....povie par slov, inac rozumie

varticek
13. apr 2013

@lenkasalayova teraz nedávno som sa dostala ku skvelému článku, vrelo odporúčam preštudovať
http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...

a k tomu rozprávaniu, môj syn má takmer tri roky a tiež nerozpráva, niektoré deti sa rozhovoria jednoducho neskôr. V takom veku ako je Tvoj malý to ešte nesvedčí o absolútne ničom.

stanislavao
13. apr 2013

@bibianka po prve, kedy sme si potykali. a po druhe, rozmyslajte. 16 mesacne dieta nevie jest tuhu stravu. myslite si ,ze je to normalne? ja byt na jej mieste, tak brazdim lekarov po celom slovensku, aby sa zistilo, co mojmu dietatu je. a myslim si, ze ani to nieje normalne, ze 16 mesacne dieta sa nestavia na nohy. boze, ved chcela asi pocut nazory inych, ked sem dala otazku nie? a nielen, aby ste jej vsetky pritakavali, ako telce, ze je to ok a to sa spravi.

bibianka
13. apr 2013

@stanislavao Tak pardón, tykanie je na tomto serveri bežná prax, kto má vedieť, že práve Vy na nej neparcipujete. Ale verím, že táto diskusia pre Vás bude užitočná aspoň tým, že sa dozviete, aký rozmanitý môže byť vývoj dieťaťa a v budúcnosti sa vyvarujete vyhlasovania podobných diagnóz, ktoré by si nedovolil ani ošetrujúci lekár dotyčného dieťaťa.

dari
13. apr 2013

@stanislavao
aj ja som tela? tak vdaka... hm, asi nie je moje dieta normalne...tak vdaka za nazor

huxy
13. apr 2013

@dari asi je nás tu teliatok potom oveľa viac 😀
@stanislavao inak to,že väčšina mamičiek tu pritakáva,je podľa mňa normálne.pretože každé jedno dieťa je úplne iné,ako to druhé,a to nie je naozaj nič nenormálne,že v 16-tich mesiacoch ešte tieto veci nerobí.
pred pád dňami som tu čítala jeden status, že prečo si mamičky 2-ročných detičiek myslia,že sú výnimočné alebo nejak nadané,ak rozprávajú,vedia abecedu,počítať,poznajú farby,zaujímajú ich knižky,puzzle atď.no akože moju malú zaujímajú aj knižky,jednoduchšie puzzle,abecedu či počítať vie len zopakovať,keď to poviem ja,ale aj to len keď sa jej chce.tak som sa nad tým zamyslela,že niekto to považuje za bežné,aby 2-ročné decko všetko toto vedelo.no skoro som odpadla.však neviem,kam sa so všetkými týmito vecami hlavne mamičky chcú ponáhľať

duska88
13. apr 2013

@stanislavao mamička písala, že dieťa sa na nožičky stavia a chodí popri nábytku ..
@dari 😀
už viem prečo nerada prispievam do diskusií... pretože sú plné (úplne zbytočných) hádok, keďže poniektoré mamičky i nemamičky nedokážu rešpektovať názor iných ľudí a len ten ich je najlepší .. smutné 😒

stanislavao
13. apr 2013

@huxy jasne, kazde dieta sa vyvija inak. to je samozrejme. ale ved uznajte vsetky, ze nieje normalne, ked 16 mesacne dieta nedokaze zjest napr. maslovy chlieb, ze z toho grcia. toto normalne nieje a podla mna je na mieste, aby sa s tym mamicka obratila na pediatra, gastroenterologa, alebo niekoho kompetentneho. lebo to, ze jej tu 50 mamiciek napise, ze je to ok, tak to jej asi nepomoze. co ak to dieta je vazne chore? ma nieco so zaludkom, alebo pod? bohuzial poznam take deticky, co maju taketo problemy. a si myslim, ze je lepsie, ked bude mamicka v realite, ako v zit v predstave, ze je to normalne, ze dieta nevie jest a zistia vaznu poruchu, ked bude mat 3,4,5 rokov.