icon

17 mesačný chlapček nerozpráva

filipb
25. nov 2013

Mamičky už som z toho úplne na nervy. Náš 17 mesačný synček nerozpráva - ani "mongolčinou" ☹ Ak áno tak veľmi málo, za deň dokopy možno 5 minút... Venujeme sa mu ako vieme a on nič... Hluchý nie je, to sme už skúšali... Po fyzickej stránke je veľmi zručný, ale mentálna... Nevieme ho naučiť nič, nevie ukázať kde má čo na tele, nechce ani kresliť, dlhodobo ho nič nebaví, záchod alebo nočník ani vidieť... Ja sa už začínam báť... Čo vedeli Vaše detičky keď mali 17 mesiacov?????

filipb
autor
27. nov 2013

To áno, keď ho oslovím tak sa pozrie, ale keď ide v telke reklama tak sa môžem aj poskladať a nič...

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
filipb
autor
27. nov 2013

No veď už je zarachnutá od včera nadobro a nastálo

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
salome_82
27. nov 2013

@tanapeta Nepotrebujem dopodrobna vedieť ako vyzerá autista. Stačí mi zdravý sedliacky rozum na to, aby som vedela usúdiť, keď tu niekto šíri poplach... A ako vidím, tak v tom pokračuješ, akurát som prekvapená, že až teraz si vytiahla ten očný kontakt. Na fotkách je vidieť, že je to normálny, zdravý chlapček akurát je lenivý na rozprávanie.

filipb
autor
27. nov 2013

@tanapeta Ako som už spomínala vyššie, zajtra idem, tak potom dám vedieť, ale už som celkovo pokojnejšia...

lenku1
27. nov 2013

prvú som mala malú a ta mala jeden rok a už recitovala a spievala, o dva roky sa mi narodil chlapec, ktorý do dvoch rokov nepovedal ani mama, keď mal dva roky a nejaké dni tak zrazu normálne začal rozprávať a to už som s ním chcela začať behať po lekároch, toľko moja skúsenosť

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
aliza
27. nov 2013

@filipb osobne si myslim, ze mas uplne zdraveho chlapceka. Ked mali moji 17.mesiacov, ani ma nenapadlo ich takto studovat a 'trenovat', co vsetko vedia a mali by vediet. Ved je to este skoro babo! nechajte ho hrat a objavovat svet po svojom. Moja dcera knihy milovala, este ani nesedela. Maly ma vyse 3 rokov a zaujem minimalny. Nikdy som ho netrenovala stylom, ze 'ukaz','povedz', nepozorovala som ho, ci vydava pri hre zvuky a pod....mne je to absolutne proti srsti. ved su to deti, nie zvieratka v cirkuse. Dostali do ruk ceruzku a neriesila som, ako ju drzia, ako kreslia, ako dlho kreslia...preboha, ved vychova nie je vyskum v laboratoriu 😨 To by vysvetlovalo, preco sa o teba nezaujima, ved musi byt tak ohucany a vystresovany zo vsetkych tych pozorovani a 'testov normalnosti', ze az. Nechaj to tak, hrajte sa, uzivajte si a neries, ci reaguje ako normalny alebo s diagnozou. Je naozaj velmi, velmi malinky. Niektore deti maju vzdor uz od roka, za vsetko sa hadzu o zem a revu, to vsak neznamena, ze su autisti. Moje deti zacali vzdor az v 3 rokoch, tiez vcelku neobvykle. Podla fotiek nema problem s ocnym kontaktom, ani kontaktom ako takym, reaguje, nacahuje sa, hra sa....proste normalne 17.mesacne chlapca. Ja neviem, preco sa dnes kladu take naroky a ocakavania uz na tak male deti.

tina_22
27. nov 2013

@filipb Vykašli sa na "mamičky odborníčky"- niektoré tu radi komandujú a moralizujú, načo je dobrý taký prístup, že sa vozia po druhých, akurát mamičku znechutia a naštvú. Daj na svoj inštikt matky 😉

abbie
27. nov 2013

@filipb pozri na auti to nevyzera, ale proste ma oneskorenu komunikaciu a treba ho nakopnut, nic mu nedaj "zadarmo" zober jeho ruku a ukazuj s nou, ked nieco chce, vonku na prechadzke ho neustale bombarduj, sklon sa na jeho uroven, aby videl, ze ukazujes na nieco a rob to stale, stale, stale ... nakup si hracky na podporu rozvoja reci, kup si knihu -Cviceni pro rozvej reci- a postupuj podla nej ...
ockovanie MMR jednoznacne odmietni(moze ho totalne znicit)!!! vmysli si nieco na oddialenie, povedz pediatricke, ze pockas dokedy sa nerozbehne ...

abbie
27. nov 2013

@salome_82 ty si stale nepochopila, ze tu nejde o rozpravanie, ale nevadi 😀

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
filipb
autor
27. nov 2013

ženy nehádajte sa, som vďačná za každý názor... niektorý ma upokojil, z niektorého som dostala hnačku... 😀 každý má právo na názor... veď na to je to diskusia, nie otázka...

cecil36
27. nov 2013

@salome_82 a ako vyzera autista?

cecil36
27. nov 2013

@tanapeta kokos naco som behala po doktoroch s malym, stacilo poslat foto mailom 😀 Kolko bezninu by som usetrila 😀

cecil36
27. nov 2013

@filipb niekedy je hnacka prospesnejsia ako chlacholive slovo 😉

filipb
autor
27. nov 2013

@cecil36 no tak toto som nepochopila, ale nevadí 😀

cecil36
27. nov 2013

@filipb nevadi 😀 mamicky tu, ktore nemali iba chlacholivy nazor ti chceli len povedat, ze ak sa ti nieco nezda, tak sa porad s odbornikmi, pozoruj svoje dietatko.... lebo materinsky instinkt ti vela napovie. Viem o co hovorim, ja som pri mojom syncekovi takmer od narodenia vedela, ze nieco v poriadku nie je, napriek tomu, ze kazdy v rodine, kamosky aj lekari hovorili, ze je v poriadku. A aj na fotkach vyzera ako zdrave dieta. Nie je hanba poradit sa s odbornikom, ak sa mi nieco nezda. Avsak chyby sposobene cakanim mozu byt neskor tazko riesitelne. Ja netvrdim, ze tvoj syncek je alebo nie je autista, to by som si nikdy nedovolila a uz vobec nie na zaklade fotografii, aj ked mas krasneho synceka. Ak ta vsak mamicky, upokojili, ze je to len vyvojom dietatka a ty si myslis, ze maju pravdu, nie je co riesit, lebo ty ako mamina si najlepsie svoje dietatko poznas 😉 A MMR urcite nedaj, je to ziva vakcina, ktore moze posobit neurotoxicky.

luciferkax
27. nov 2013

Och, ved to e malinký 🙂 môj prvý ako 18 mesčný plynulo rozprával ale nechodil sám, len za ruku... Môj druhý syn chodil skoro, ale rozprávať začal pred mesiacom a to bude mať čoskoro tri roky 🙂 a veru, teraz dohána, zo dna na den začal rozprávať, zrozumitelne, pekne, sklonovť, až kukám 🙂

babul83
27. nov 2013

@filipb môj starší tiež nerozprával, teda možno 5 slov. A keď mal 28 mesiacov, tak sa jedno krásne ráno zobudil a spustil na nás hneď krátke vety, skloňoval, časoval, nekomolil. Do týždňa rozprával dlhé súvetia bez problémov. 🙂 Keď ti rozumie, a všetko ostatné je OK, tak nemáš čo riešiť ešte. Mladší mi rozprával skôr, ale komolil a komolí doteraz, takže musíme logopédovi.
Nečítala som všetky príspevky, tak neviem, čo ti radili ostatné, ak sa opakujem...

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
katuska268
27. nov 2013

Moj syncek ma za mesiac tri roky a tiez nerozprava,iba sem tam povie nejake slovicko,zatial z toho nerobim ziadnu vedu...uvidis on sa rozkeca a pokial viem a kazdy mi to hovori ze sa to riesi az tak po tretom roku...mozno ajj neskor...neboj sa rozkeca sa 🙂

cecil36
27. nov 2013

@tanapeta presne tak, mudra psychologicka 😉 Materinsky instinkt je nieco tazko vysvetlitelne, ale treba ho pocuvat 😉

cecil36
27. nov 2013

@babul83
@katuska268 nie je podstatne ci rozprava alebo nie, ale ci je u dietata neverbalna komunikacia 😉

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
pipinulkaa
27. nov 2013

ahoj, neboj sa, on sa spustí - moja malá sa naučila len nedávno ukazovaať kde čo má na tele a to bude mat o chvilku 2roky. Každé bábo je individuálne... Napriklad niekto chodí na nočník skor niekto neskor /my este vobec/ tak je to aj s rozprávaním. Moj starsí syn dlho dlho nerozprával, do 2rokov to bolo len brm a mama nic viac. Nastupil do školky a behom pár týždnov sa rozkecal. 🙂 nemás sa coho bát, je este malinky... Aj moja sa tiez len teraz rozkecala 🙂 vety tiez este nerozpráva len slovícka..

mima300
27. nov 2013

@filipb moja dcerka zacala rozpravat ako 2,5 rocna, dovtedy len par slov. Teraz ma 4 roky, usta sa jej nezatvoria, neustale spieva 🙂

aliza
27. nov 2013

@tanapeta ak sa rodicom nieco nezda, hm, to mas pravdu, ale zalezi, na zaklade coho sa im nezda lebo aj rodicia mozu mat prehnane naroky a ocakavania, ze ano. Ja som od 17.mesacneho nic necakala, nepozorovala, netrenovala, neporovnavala.....tym padom sa mi nemalo co nezdat. Ale ak mamicka rovnako stareho dietatka si niekde precita/pocuje, co presne ma dieta v tom veku robit, nuti ho to robit a ak dieta nereaguje, uzavriet to, ako ze sa jej nieco nezda, tak to je naozaj pritiahnute za vlasy, nemyslis? ja neviem, co este je podla teba v neporiadku s neverbalnou komunikaciou u tohto konkretneho chlapceka. Ja som naozaj nic nezachytila, to, ze sa neotoci zakazdym a hned na svoje meno? sorry, ale to robia uplne vsetky deti, moj to robi aj teraz, ako 3 rocny, ked je niecim zaujaty. Chlapcek reaguje na rodicov, na hracky, hra sa, ma ocny kontakt....v com je podla teba iny?

danag
27. nov 2013

@abbie Páčia sa mi tvoje príspevky, chcem sa ťa spýtať, či stačí keď môj 17mesačný syn robí toto: Môj malý mi tiež nepovie mama, ale vie, že som to ja. Povie tata, teta, bába, daj, brm-brm - auto, brum - medveď, krá-krá - vrana, gágá - kačica, labuť, napodobní ešte koníka, somára, sovu, hada, mačku, psa, sanitku - sirénu, fufu - kuchynská rúra, a ešte ďalšie veci, v rýchlosti si nespomeniem, rozumie mi takmer všetko, splní pokyny ako zober, uprac, ham do pusiny ... dá pápá, urobí ťap-ťap ťapušky, ukáže aký je veliký, všetko na požiadanie.
Ukazuje prstom, vyzýva ma k hre - naháňať ho, povoziť ho na aute, urobiť hijó heta na koníčku.Zdieľa aj pozornosť, keď sa blázni so starými rodičmi, díva sa na mňa, či ho vidím. Stačí to? Tiež občas nereaguje na meno, alebo mi niečo ukáže a nepočká na reakciu, len sa ku mne rýchlo otočí, aby zistil, či to aj ja vidím, ale to mi príde skôr, že nemá čas, aby m niečo neušlo. Nemám problém ísť ním kdekoľvek do obchodu, nebojí sa zvukov - no mixér moc nemusí, ale ten fakt hučí ako hovado, má rád zvieratá, ľudí, deti.