17 mesačný chlapček nerozpráva
Mamičky už som z toho úplne na nervy. Náš 17 mesačný synček nerozpráva - ani "mongolčinou" ☹ Ak áno tak veľmi málo, za deň dokopy možno 5 minút... Venujeme sa mu ako vieme a on nič... Hluchý nie je, to sme už skúšali... Po fyzickej stránke je veľmi zručný, ale mentálna... Nevieme ho naučiť nič, nevie ukázať kde má čo na tele, nechce ani kresliť, dlhodobo ho nič nebaví, záchod alebo nočník ani vidieť... Ja sa už začínam báť... Čo vedeli Vaše detičky keď mali 17 mesiacov?????
@filipb on je este malicky, daj mu cas...
k tomu co vedeli😉 moja dcera vedela viac menej vsetko co ty pises ze tvoj syn nevie - komunikovala uz normalne, recitovala basnicky😉
moj syn v tom veku nevedel nic z toho co si pisala😀 a nerozprava este ani teraz - ma 27 mesiacov😉 inak je strasne velka sikulka, trpezlivy, vynaliezavy sibalcek... vaecsinu veci co si popisala zacal robit az po 2hom roku a rozpravanie bude asi na dlhe lakte😉 boli sme uz na pozorovani u psychologicky kvoli reci - ta nam povedala ze je strasne sikovny - vo vaecsine veci co sa logiky, porozumenia a jemnej motoriky tyka o viac ako pol roka popredu oproti normalu... ale tym ze nerozprava posobi stale velmi babatkovsky😉
preco som ti to napisala? mam len 2 deti a uz aj na tejto malej vzorke vidim ake rozdielne su deticky. Neboj sa, mas normalne dietatko a ono sa vsetko nauci - ked chces vediet presne co by tabulkove dieta malo robit tak pozri nejake knizky kde je vyvoj do 3och rokov. Osobne ale poznam velmi malo tabulkovych deti😉
ja si tiez nemyslim ze 17 mesacne dieta by malo vediet rozpravat...niektore deti nehovoria do troch rokov nic, mozno max dve tri slova... a na nocnik je takisto skoro...to ze nas nase mamy davali ked sme vedeli este len ledva sediet bola pekna hlupost...fyziologicky je dieta schopne pouzivat zvierac a rozoznat kedy mu je treba asi okolo dvoch rokov, niektore az okolo troch (samozrejme ze su aj vynimky)...nepises co vsetko vie, iba to co nevie...napriklad ci ho zaujimaju knizky, alebo ine hracky, rozpravky atd...
17 mesiacov je ešte málo, môj fyzicky veľmi zdatný syn ešte v troch rokoch hovoril asi 8 slov a teraz má problém "držať hubu" a ešte v štyroch rokoch nevedel pomenovať farby, vedela som, že vidí rozdiel medzi farbami, len ho nezaujímalo, ako sa ktorá volá...v 13-tich rokoch nemal horšie vysvečko ako 4 dvojky...takže kľud 🙂
Moja dcerka ma 19m, a tiez vie mozno 5 slov.a tu svoju hatlaninku..obcas ma den, co nepovie skoro nic.ticho je. Nocnik ani vidiet momentalne..mali sme predtym obdobie co chodila stale na nocnik.ale prislo daco v nej, co ani za svet. Ukazat vie pupcek, nostek , usko. Kreslit nechcela ani za svet, az teraz asi pred troma dnami konecne zacala si carbat. Poznam deti, co po dvoch a aj po troch rokoch nevedie ani to malo co vie dcerka..takze kazde dieta je ine. Ako pises sluch ma ok..takze vsetko sa nauci neskor. Ja tiez dakedy mam pocit ze sa zblaznim..lebo ma nepocuva vobec.nevie ist za rucicku vonku..proste bezi bezi bezi, daleko odomna,a vobec ju netrapi kde ja som..volam ju k sebe a nic..ani sa neotoci... vie sice malo, ale postupne sa vsetko naucime 🙂 drzim palceky a malo nervov 🙂
@filipb moja ma zajtra dva roky a povie az mam (co znamena mama), wav, mniau a kolo a teda vobec nestresujem. dokaze ukazat vsetko co potrebuje, tak co bude kecat. starsia tiez zacala neskoro rozpravat a od tej doby co rozprava tak vecerne spravy len pozerame a nie pocuvame 😀 a uz sa mi parkrat stalo ze som sa v noci zobudila na to ako ona zo sna rozprava, takze si to teraz plne vynahradza 🙂 neboj rozkeca sa asi zatial nie je o com 😀 😀 😀 😀
Aj nasa Karin ma 17mesiacov a tiez nerozprava, podla mna teraz nahrava-recording a potom to na nas vysype. 😀 Lebo ked rozpravame my nieco priamo jej tak kuka s tymi kukadlami na usta a iba sa tvari ze rozumie, aspon si to myslime. 😀
môj má 23 mesiacov a vie 30 slov...
nas sa rozkecal po 20tom mesiaci...treba pockat...kazde dieta je ine...treba ho podporovat v tom co ho bavi..on vsetko dozenie...a hlavne neporovnavat s dievcatami...tie su skutocne omnoho sikovnejsie 🙂
nie je dolezite ci rozprava, ale ci k tomu ma aj ocny kontakt, aka je neverbalna komunikacia ci ukazuje predmety, ci ti nieco prinesie ked mu povies ci sa pozrie ak povies kde je....nieco atd. Moj ma 23 mesiacov a nerozprava, zatial uzavrete ako autizmus eventualne poruchy komunikacie.
A este som chcela dodat, ziadna panika, ale ani nepodcenovat. Rady typu, ani moj nerozpraval nie su velmi prospesne, kedze nejde o jedno a to iste dieta 😉
17 mes je malo na to aby si sa bala..rozdiely medzi detickami su trasne velke, netreba prirovnavat ku kamoskinmu dietatu, ktore uz sklada vety a vie pisat aj citat 😀
pockaj ako sa zasmejes o dva tri roky ked si spomenies na tuto tvoju temu
moj syn zo zaciatku len hm-kal, to bolo len hm, hmmmm, hmmmmmmmm....cele dni, uz nam to slo na nervy, tiez som uz chcela aby sa rozrozpraval konecne a teraz? vcera som mu do pusy napchala cokoladku, len aby bol aspon minutku ticho....a aj tak nebol rozprava aj s plnymi ustami 😀
17 mesiacov je ešte maličko na to aby bol neviem aký ukecanec /samozrejme, že sú aj výnimky/.
Moj malý, ked mal 17 mesiacov vedel povedat mama, tata, baba, dede a to bolo tuším aj všetko 🙂 Po 19tom mesiaci sa ale rozkecal a začal opakovat všetky slová, čo sme povedali my, takže všetko chce čas 😉
@filipb aj ja by som bola rada keby moj konecne sadol na nocnik akurat ze ma 27 a nie 17 mesiacov 😀 😀 😀 😀
Kreslenie je v 17 mesiacoch nonsens...max. dieta chyti ceruzu jak kolik a hore dole taha kmitavymi ;pohybmi 😝
Co sa tyka rozpravania...dolezite nie su ani tak slova...ale ci maly rozumie na vek a ci prstekom ukazuje na to co ho zaujima a vzapati sa na vas pozrie aby ste mu to pomenovali...vola sa to zdielanie, to je dolezite vo vyvoji, rec sa rozbehne az ked bude rozumiet a ziska dostatocnu pasivnu slovnu zasobu...
Zjednoduste rec, ukazujte na predmety a pomenuvajte jednym slovom, takisto jednoducho pomenuvajte cinnosti, max 2-3 slovne vety
@filipb
a este by som k tomu tolko napisala - ak mas ako mama podozrenie ze s drobcom nieco nie je v poriadku, pokojne sa obrat na odbornika - nic za to nedas - bud sa dozvies ze v niektorych oblastiach ten vyvoj nejde tak ako ma, a poradi ako dalej, alebo povie ze je o.k. a budes pokojnejsia. v tomto veku sa diagnozy (ak tam nejaka je) neuzatvaraju, casto ani nevyslovia.
ale treba vybrat odbornika, ktory naozaj vie rozpoznat, vie co robi, zaobera sa tak malickymi detmi a ma skusenosti. moze to byt psycholog, liecebny pedagog, logoped. niekto na koho mas dobre referencie. nespoliehala by som sa na vyjadrenia pediatra typu - "ved ma este cas", "ved je este maly", "chlapci su menej sikovni ci lenivi". drzim palce
tak rozpravanie by som v 17 mes. vobec neriesila, ale zamerala by som sa na to, ci rozumie ... v jeho veku ma rozumiet prikazom daj, dones, haci, haji, kde je mama, tato atd. .. mal by ukazovat, zaujimat sa o dianie okolo neho a mal by zdielat pozornost, to je vsetko, co staci v jeho veku
moja ma 19 mesiacov.az teraz zacina vyslovovat nejake slovicka je ich len zopar,ale v knihe dokaze na moj podnet ukazat asi 20 druhov zvierat a taktiez dokaze ukazat casti tela,osatenia, ale ako vravim az teraz zacina vyslovovat slova.Nad tym ze nerozprava by som sa nevzrusovala,ale asi by som si viac vsimala ako sa hra...mal by sa vediet zahrat s jednou vecou dlhsie..a byt vnimavy...ale pockaj este.....sleduj ho...
Ahoj, ak si si nie ista, daj mu radsej vysetrit sluch. Syn mojej najlepsej kamosky mal tiez velke problemy s rozoravanim az napokon zistili, ze ma vodu za bubienkom - cize pocul zvuky a reagoval, ale nepocul a nevedel rozpoznat slova. Tieto deti pocuju ako vo vode. Teraz ma 4, zistili mu to, ked mal tri a velmi dlho to trva, kym sa nauci pekne rozpravat. Da sa tato zavada ale lahko odstranit - vlozili mi do uska trubicky, ktore beru vodu von. Po case same vypadnu alebo ich vyberu a problem je vyrieseny.
Ahoj, neriad sa tym, co vedeli ine deti v tom veku. Chod k neurologovi a porad sa tam. Nam povedala, ze mame prist, ak nam nezacnu (dvojcata) rozpravat do dvoch rokov. Ak ma nejaku diagnozu, kvoli ktorej nerozprava (nedajboh), tak to Ti aj tak povie jedine lekar. Tu sa budes zbytocne stresovat.
ahoj moj syn ma 2,5 roka a iba teraz začina rozpravat, aj pediatrička vravela že do 3 rokoch sa nemam bat ked ešte nerozprava 🙂
Nasa ma 19 mesiacov a povie dve slovicka, ahoj, mama nic ine 😉 Neboj este sa nakecaju tolko, ze nam to az vadit bude a budeme radi ked budu ticho 😉

Nemyslim si,ze by si sa mala niecoho bat, moja mala ma 18 mes. a tiez toho nenarozprava vela, zrozumetlnych asi 5 slov ... kazde dieta je ine