icon

17 mesačný chlapček nerozpráva

filipb
25. nov 2013

Mamičky už som z toho úplne na nervy. Náš 17 mesačný synček nerozpráva - ani "mongolčinou" ☹ Ak áno tak veľmi málo, za deň dokopy možno 5 minút... Venujeme sa mu ako vieme a on nič... Hluchý nie je, to sme už skúšali... Po fyzickej stránke je veľmi zručný, ale mentálna... Nevieme ho naučiť nič, nevie ukázať kde má čo na tele, nechce ani kresliť, dlhodobo ho nič nebaví, záchod alebo nočník ani vidieť... Ja sa už začínam báť... Čo vedeli Vaše detičky keď mali 17 mesiacov?????

cecil36
26. nov 2013

Ja mam pocit, ze niektore baby si to trosku mylia ked napisu: "Ani moj/moja nerozprava, povie len mama, baba a nic viac". Ale ved to rozprava. Baby je naozaj rozdiel ani slovo ani gesta a jedno dve slova + gesta.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
bahira1962012
26. nov 2013

moja malá 4nožkuje a drží sa nabytku a máme sviatok ked chodí sama a má 17mesiacov 😀 😀 😀 jednoducho si robí po svojom 😅 😅 😅 😅 chodiť sama vie 😝 😝 😝 hovorí tatik,bebe,baba,havo 😅 😅 😅 😅 😅 😅 mama nepovedala už 6 mesiacov 😝 😝 😝

salome_82
26. nov 2013

V 17 tich mesiacoch má na rozprávanie ešte čas, aj keď si myslím, že bľabotať by mal. Všeobecne sú chlapci v rozprávaní o pol roka pozadu oproti dievčatám. Ak máš nejaké pochybnosti, zver sa pediatričke a vypýtaj sa k logopédovi. Radšej ísť preventívne ako neskoro. V naších končinách je zaužívaný názor, že s rozprávaním má dieťa do troch rokov čas. Logopédi tento názor nezdieľajú. Aj tak by som veľmi nestresovala, lebo ako sa hovorí - každé dieťa je iné 🙂 Určite tvoj malý vie kopu iných vecí. Nespomínala si hrubú motoriku, možno je šikovný v nej 🙂 Moja dcérka napríklad povedala prvé slovo (že chápala aj význam) ako 9 a pol mesačná, no v hrubej motorike je dosť lenivá. Tiež sme si s tým "užili", ale teraz už nestresujem, lebo viem, že v jednom je síce leňoch, ale v druhom je šikulka 😉

babika131
26. nov 2013

No plne súhlasím so salome_82. Môj syn má 2,5 roka a začal rozprávať až teraz v auguste a tento mesiac sa úplne rozkecal. Ja som ani nestresovala,lebo blabotal,dával tie svoje názvy všetkému a teraz pekne rozpráva a spája už aj jednoduché vety. Takže asi toľko. A na nočník v dvoch rokoch,to mal tento rok v apríli,nemyslím si,že je pozadu,práveže sa teším,že keď jemu príde na niečo čas ako je napríklad to rozprávanie alebo odplienkovanie,ide mu to potom veľmi rýchlo a jednoducho. Takže kľud a pohodu,je len svojský a to je všetko,keď sa mu bude chcieť,bude rozprávať.:o)))

kinna
Odpoveď bola odstránená
e9
26. nov 2013

ahoj,poznám jedného čo nerozprával v troch rokoch,teraz má 19 a rozpráva až moc,čo nevie-nepovie 🙂

palomka
26. nov 2013

Ved to je skoro. Moja dcera sa rozhovorila po roku a pol. V 9m vedela ukazat aka velka vyrastie...aka je silna...tap tap tapusky...ruky rucicky atd. A syn ma teraz 20m a zacina rozpravat...nevie al.nechce nic ukazovat len ked ma naladu 😀 je uplne iny ako dcera. Dceru som na nocnik nedavala...len raz ked mala skoro 2,5r a hned sa vycikala a o 3 dni bola bez plienky a nocnik sme odlozili...hned chodila na wc. Od vtedy sa len 2x pocikala a aj to ked bola chira a tvrdo spala.zeraz ma uz skoro 5. A v niektorych veciach vidim ze su chlapci pozadu....ale vsetko ma svoj cas...ved aj plienky nebudu nosit do 10 rokov a aj rozpravat raz zacnu 🙂)

filipb
autor
26. nov 2013

No tak teraz som vyšokovaná ešte viac, okrem toho že nerozpráva ani neukazuje na predmety, musím ho osloviť 5x aby sa na mňa vôbec pozrel, robí iba to čo ho zaujma. Čo vie robiť? Behá od 9 mesiacov za rúčky sám od 11, lezie všade stoličky, stôl, kuchynská linka-proste horolezec. Hračky ho nezaujmajú skôr bežné veci telefón, dialkové, peňaženky, ale knihy sa mu páčia, ale iba keď si ich pozerá sám. Keď mu v nej ukazujem a vysvetľujem, tak ju vezme a ide het :D Včera sme skúšali kresliť, tak vydržal asi 5 minút. Aj to neviem, či som nepovedala veľa. Keď sa ho pýtam, kde je auto, tama, mama... hocičo, má na háku, ani si ma nevšimne. Motoriku má vyvinutú dobre. Či už hrubú alebo jemnú...Je veľmi zručný. Vždy to robím tak, že : Šimonko ako robí cica? On sa mňa kukne, ja urobím mňau a on sa smeje... Ale sám? No nič... No a kráčanie za ruku... To je des ☹ Beží, nehľadí na nič, spadne, postaví sa, opráši si rúčky - to vie :D beží ďalej...

cecil36
26. nov 2013

@filipb kazdopadne, ak si si nie ista, zbehni k detskemu psychologovi alebo neurologovi. Naozaj sa nespoliehaj, ze niekto zacal rozpravat v 3 rokoch a v 20- sa mu pusa nezastavi. Kazde dieta je ine, su vsak znaky vo vyvoji, ktore aj v takomto veku vedia naznacit, ci je alebo nie je nieco v poriadku. To neznamena, ze dieta bude mat nejaku poruchu, ide o spravne podchytenie a o to, aby sa nastartoval jeho vyvoj v ramci jeho moznosti. Nic tym naozaj nemozes pokazit. Niektore druhy autizmu napriklad sa daju rozoznat az vo veku 5-6 rokov, to vsak neznamena, ze sa ma do toho veku cakat, s dietatom sa ma pracovat stale. Tym nechcem povedat, ze tvoje dieta ma autizmus, ale ak sa ti nieco nezda, je na mieste konzultacia s odbornikom.

danjelca
26. nov 2013

@filipb a ked mu niečo vysvetlujete snažíte sa ho naučiť pozerá na vás? Lebo niektoé deti všetko rozumejú ale proste sú také sebestačné povahy že oni ti nebudú opakovať čo po nich chceš🙂))Ak ťa vníma a vidíš že ti rozumie je to ok, ak ale odvracia pohlad prípadne sa ti zdá byť "mimo" to už problém je. Tak ako to je?

danjelca
26. nov 2013

@filipb vieš čo z toho čo píšeš by som radšej skočila za odborníkom-hlavne to že si ťa na 5 krát všimne a nemá záujem s tebou listovať v knihe-to znamená o silnejšom jeho osobnom svete. Nemusí to znamenať autizmus ale môže...lebo pre porovnanie také klasické decko ti práveže veci nosí že rob to so mnou a vyžaduje pozornosť-vymrnčiava si ju, nástojí na tom aby si všetko s ním robila. To len pre porovnanie, lebo tu ti povedia že má čas-jasne že určite má, ale zdá sa mi že ta kvátŕi vnútorný pocit ohladom neho, pochybnosť.
Určite radšej chod-lebo ak by to niečo bolo musíš s ním špeciálne pracovať aby sa to podchytilo. A možno je to taká introvertnotvrdohlavá povaha🙂Ale to nevieš. V každom prípade ešte sa spýtam-rozumie vtipu? To že sa smeje na mniau je super, vyzýva ta na hru -nahánačka schovávačka?-v tomto veku je to naj zábava..

abbie
26. nov 2013

@filipb podla toho co popisujes vyssie to vyzera na neporozumenie z jeho strany, skoc s nim na odd. vcasnej diagnostiky na Kramare, tam beru deti od pol roka ... on urcite nezdiela ani pozornost, kedze ujde, ked si k nemu sadnes, to sa mi vobec nepaci ... alebo, ked ti je Trnava blizsie, tak sa objednaj k Janosikovej

mimasimi
26. nov 2013

No, môj má 27 mesiacov a nerozpráva!!! Som z toho na nervy, už som s ním bola aj u logopedičky, a vraj mám čakať, že je to chlapec a že má čas do 3 rokov, viem, že mi rozumie, ale jednoducho nechce a hotovo ....

abbie
26. nov 2013

citam, ze vsetky mamicky tu rozpravaju len o tom, kedy zacne dieta rozpravat a dako im unika jedna velmi podstatna vec a to je ta, ze bez ukazovania a zdielania pozornosti rec nepride, chlapcek od @filipb tieto zakladne cinnosti nerobi a to je napisem to tvrdo pruser.

kkristin
26. nov 2013

Nás maly má 17 rozpráva maličko 5 slov šikovný je pohybovo ako tvoj od 11 sám chodí a že ho zaujíma len čo on chce aj nášho nič zle a nenormálne na Tom nevidím a ani môjho nebaví kreslit bavia ho autíčka
Mne sa zdá tvoj syncek úplne normálne dieťa zbytočne ho nútis nechaj mu čas a priestor na to čo zaujíma jeho

kkristin
26. nov 2013

@abbie to je blbosť o ju strašis každé dieťa má svoje tempo

danjelca
26. nov 2013

súhlas s @abbie...nejde o reč, ide o to či a ako ťa vníma a či ta vyzýva k hre a podobne

luciaq
26. nov 2013

@filipb nestresuj. nas zacal poriadne rozpravat zo dna na den ked mal 27 mesiacov. dovtedy pouzival tak max. desat slov a neskladal vobec vety. potom to slo bleskovo, on ma pasivnu slovnu zasobu, rozumie ti vie ti ukazat a ked to pride tak vsetky tie slova zacne pouzivat. ja som sa tiez bala a zbytocne. teraz sa mu usta nezastavia

abbie
26. nov 2013

@kkristin 😀 hadat sa s tebou nebudem

kkristin
26. nov 2013

@abbie Ved to sa nemienim ani ja ;) niesom z tých čo sa tu chodí ventilovat
Bolo to myslene v dobrom ;)

cecil36
26. nov 2013

absolutny suhlas s @abbie a @danjelca

@kkristin to nie je strasenie, co pisu baby a aj ja, to je realisticky pohlad na danu sitiuaciu. To, ze kazde dieta ma svoje tempo je ok, ale su veci, ktore si pri tom tempe vsimat musis, lebo tam je podstata toho ci je to ok a dieta ma len svoj vyvoj alebo to uz naznacuje nejaky problem.
@kkristin este raz, tvoj syn rozprava pät slov, zakladatelkin nie. V tom by problem nebol, ako som uz pisala, rozpravanie resp. nerozpravanie nie je az tak velmi podstatne v tomto veku, ale to, ze neukazuje, neotoci sa ked ho vola, nezapaja maminu atd. Moj syn vyzera na prvy pohlad ako normalne dieta, napriek tomu mame diagnozu autizmus. To su veci, ktore odhali len odbornik, nie laik a uz vobec nie mamicky na MK.

cecil36
26. nov 2013

@luciaq poozival 10 slov, zakladatelkin nerozprava,. neukazuje....

kkristin
26. nov 2013

@cecil36 no zakladatelka sa nevyjadrila či sa chce hrávať spolu s ňou napr schovavacku a nahanacku / môj maly to miluje/ ale to že keď ho zavolá reaguje na 5 krát môj keď je zaujatý hraníc sa má má tiež v pazi ;)
Asi treba viac info hádať sa nebudem možno máte pravdu len to že nehovorí a nemá záujem kreslit mi príde úplne normálne

abbie
26. nov 2013

@kkristin uzivatelka cecil to vysvetlila uplne super, nejde v tomto veku o rec, ale zaujem komunikovat, pouzivat gesta, nemoze dietatu vadit pritomnost matky a uz duplom by nemalo byt samotarske ... moj syn ma oneskoreny vyvoj reci, ale v roku a pol mi nosil do obyvacky celu jeho izbu, aby som mu nieco ukazovala, alebo mi proste chcel len nieco ukazat a komunikoval so mnou, sice nemo, ale komunikoval

julinka322
26. nov 2013

@abbie prosím ťa, na ten oneskorený vývoj reči sa prišlo vyšetrením alebo to len ty konštatuješ?môj malý má 15 a pol , ešte nechodí a tiež nerozpráva (ukazuje, vníma okolie a pod.) sme sledovaný na neurologii ale chcem sa ťa opýtať, či nemáš skúsenosť s tým, či aj v takomto veku berú deti k logopédovi, nebudem vyzerať ako blázon, keď sa tam neurológičky budem na to pýtať? v čom môže logopéd pomôcť takému malému dieťaťu? ja som za každé vyšetrenie, ak to môže pomôcť, tak prečo nie.

dudduli
26. nov 2013

@filipb nerob paniku 😀 😀 😀 ,moji synovia začali rozprávať až keď nastúpili do školky,neboj sa ,prídu časy keď bude rozprávať tak že si budeš priať aby bol chvílku tico 😉 😉

abbie
26. nov 2013

@julinka322 my uz to mame oficialne, on uz bude mat coskoro 3 roky, u nas v BA existuje par centier, kde beru deti od roka a pol, niektore rizikove deti aj skor, ale logopeda by som v roku a pol fakt neriesila, ak ukazuje a peke sa zaujima o okolie, ako pises 😉 uvidis, co bude za pol roka, mate este cas ... k logopedovi, ci psychologovi by som sla az vtedy, keby som videla, ze moje dieta nema zaujem komunikovat neverbalne, neukazuje a nesnazi sa mi nieco zdelit, co prave vidi ... zatial mu rozvyjaj pasivnu slovnu zasobu, kup si hry ako loto, kde sa priraduju rovnake obrazky, rozvyjaj hlavne jemnu motoriku, ktora velmi suvisi s recovym centrom, skuste skladanie obrazku z dvoch casti ... napr. hra Zajic v pytli je super 😉
https://www.modrykonik.sk/blog/abbie/album/ucim...

mikink_a
26. nov 2013

@filipb akoby si pisala o mojom prvom synovi,chodit zacal tiez velmi skoro,ale co sa tykalo reci a spoluprace NULA BODOV...neboj sa vsetko dobehne,myslim ,ze sa len momentalne venuje inej casti vyvoja... Syn zacal akotak rozpravat po 2,5 r a tak ,aby mu bolo rozumiet cisto az v 3,5r. Dokedy nesiel do skolky tak ho nic nebavilo,dokonca ani knizky,az mi bolo luto,ze co to s nim je...ako som pisala vsetko dobehol,teraz sa mu klapacka nezavre 😀 ...a naopak mladsia dcerka uuuuplny opak...teraz si to uzivam,ona nadherne vo vsetkom spolupracuje...Je to vsetko velmi individualne à mozno uz otrepane...:kazde dieta je ine 🙂))

hamca
26. nov 2013

@filipb ja mam doma 17mesacnu a tiez nerozprava, cosi si akoze melie, ale nic zrozumitelne, ani mama nepovie a napr. Ked sa jejspytam kde je mama?, tak ukaze na moju fotku 🙂 ale na mna nikdy. Ale ja sa neznepokojujem, podla mna je mala sikovna, viem, ze mi vsetko rozumie, co jej hovorim, ked sa jej chce, tak ma aj poslucha a urobi, co ju poziadam 🙂 ukazovat vie dost vela veci, napodobnuje viac ako 10 zvieratiek, ale napr nocnik sme este ani neskusali a o to, aby jedla samatiez nejavi zaujem. Ale ja nemam najmensich pochyb, ze je v poriadku, hoci v mnohom "zaostava" za svojimi rovesnikmi. Daj na svoj materinsky instinkt 😉