icon

17 mesačný chlapec nič neukazuje

marika0007
23. máj 2017

Ahojte. Mam 17-mesacneho syna, ktory vobec neukazuje, bud len celou rukou,alebo chyti moje ruky ci prst a s nim ukaze, napr.spytam sa ho kde je nos a on chyti moj prst s nim ukaze moj nos, alebo ak sa spytam aky velky narastie,tak sam nezdvihne ruky,ale chyti moje a zdvihne. ak sa ho spytam kde je napr. obraz,tak neukaze,len pozrie nanho. Knihy ma velmi rad, ale tiez mi nechce ukazat na zvieratka, ani napodobnit ich zvuk. Rozumiet rozumie, ale na meno velmi nereaguje. Je mladsi syn a popri starsom som sa mu vobec nemala cas venovat,aj to vidno, on sa sam hra, zaujimaju ho vsetky hracky a hlavne knihy,aj sa vie rychlo naucit, ked mu nieco ukazem ako to ma robit, tak to vie pekne zopakovat. Chodit zacal neskor ako 14-mesacny a odvtedy ked ho dame vonku behat,tak on si vyberie svoj smer,(vacsinou opacny ako my) a ide rovno,ani sa nezastavi, po chvilke sa len otoci, usmeje a ide dalej, mozem po nom kricat, volat ho, vobec nevnima a za ruku sa tiez nechce drzat, on najradsej sam. Ked mal asi 8 ci 9 mesiacov, tak zacal rozpravat mama, baba,ale potom prestal, potom zas zacal gagaga, vavava, baba a viac nepovie doteraz. To ukazovanie ma velmi trapi a ze ani na meno velmi nereaguje. Nechcem ist este za dr, lebo ta mi urcite povie, ze este ma cas, ale mne sa to uz nepaci. Mate s tym niektora skusenosti?

Strana
z2
meesha
24. máj 2017

@nanervy_2 ten duvod, proc male deti nekdo nezdiagnodtikuje je hlavne nedostatek kvalitnich zkusenych disgnostiku ;) to neni nasilne cpani do tabulek.

Ja taky za vsim nehledam problem. Mladsi dcera prakticky ve trech letech nemluvila, hned ji hnali na foniatrii, logo... ale ja jsem proste vedela, ze je to jen opozdeny vyvoj reci (ale radsi jsme ji zkontrolovat dali :D ) , byla jsem v klidu, ten komplex znaku je proste jiny. Ten pocit je jiny.
Neni treba hysterie, ale obezretna bych byla.

edn
24. máj 2017

@marika0007 nepamatam si, do akeho veku to robila moja mladsia, ale tiez ukazovala malo a len s mojou rukou.. dlho nerozpravala a neopakovala zvuky zvieratiek.. teraz ma dva aj 3 mesiace a pusa sa jej nezavrie, je uplne v pohode.. a ked sme vonku, zasadne ide opacnym smerom a smeje sa mi do tvare 🙂 ono je to tazko povedat takto len z rozpravania, lebo clovek podla mna musi to dieta aj vidiet.. pre pokoj duse by som asi k dr isla, ale myslim, si, ze to je uplne normalne.. moja ma proste len taku povahu - nezahra sa s nicim, bavi ju len robit zle a behat, skakat, lietat...... 🙂

marika0007
autor
25. máj 2017

@cajchana
@tanapeta
@misscelaneous
@monca77
@bocianka123
@moniciak
@meesha
@pribinak
@zviz
@dai
@moni244
@k_e_y
@charlie1980
@katka253111
@nanervy_2
@siska53
Dakujem vam baby za odpovede. Dnes sme boli s malym za detskou psychologickou (manzel vybavil cez znamu, u nasej dr.sme neboli lebo ta by nas odbila). Takze maly nevyzera na autistu, dr.pekne pozeral do oci, usmieval sa a este ju aj na poziadanie chytil za ruku a presiel s nou kusok ( my s manzelom sme kukali jaj cvoci, ze nam toto este nikdy nespravil) a to ze neukazuje okomentovala, ze niektore deti nemaju potrebu ukazovat a jeho nervovy system sa este vyvija, takze moze zacat aj neskor ukazovat. To, ze od nas uteka a nedrzi sa za ruku je jeho vzdorovitost a druhe deti sa vacsinou vyvijaju pomalsie ako prve.

dai
25. máj 2017

@marika0007 krasny zazitok pozorovat svoje dieta ake je sikovne, ze?🙂 zazila som nieco podobne s mojim nerozpravajucim 2rocnym synom😉 taka sikulka bol u psychologicky - som sa az hanbila ze som si dovolila jeho sikovnost niekedy spochybnit len preto lebo nerozpraval...☹

janulka1802
25. máj 2017

@marika0007 super!

meesha
25. máj 2017

@marika0007 Skvele 🙂 drzim palce, at uz mate jen same hezke starosti 🙂

ludinka
25. máj 2017

@marika0007 tak tesim sa ze ste dopadli tak ako aj my....ale lepsie sa je takto uistit ako sa zozierat vnutorne

haslerka31
27. máj 2017

@marika0007 super ....sledovali som tuto diskusiu a uprimne mam radost 🙂

lienka142142
27. júl 2017

@monca77 ahoj,mame podobny problem,mozem poprosit o radu? Resp.ci islo o autizmus? Moj teda ukaze palcekom,nie mojou rukou .

susul
27. júl 2017

@nanervy_2 nesuhlasim s vasou neurologickou. Mam doma dysfatika. Spravanie bolo velmi podobne synovi autorky temy. Do cca 4rokov sa riesili i autisticke crty. Diagnozu jej nik v 17mesiacoch neda,skor sa budu tocit okolo oneskorenia v urcitych oblastiach a moznych poruchach autistickeho spektra s naslednymi kontrolami a sledovanim dietata. Rec sa vyvija do 7rokov,takze ak sa vam nieco nezda,tak smer neurolog,psycholog,foniatria. Radsej byt za hysterku ako stratit cas. Ja som sa nechala odbijat do 3,5roku. Aj logopedi maju svoje tabulky. Dieta vo veku 18mesiacov by malo mat slovnu zasobu min 20 slov,pricom za slovo sa povazuje znak i zvuku (takze povestne napodobovanie zvukov zvierat).Su testy,kde sa testuje i porozumenie. Rovnako by mali zacat spajat mama da, tata pa pa....Ak to nerobi a zacne od dvoch rokov je to ok. Su deti,ktore zacnu rozpravat neskor. To je oneskoreny nastup reci. Zial su deti,ktore maju uz vyvoj naruseny a tam je to uz vsetko ide narocnejsie. Inak je kopec sposobov ako pracovat is takymito malymi detmi. Nestrasim diagnozami,len pisem o nas. Ja by som bola vdacna,keby mi v dvoch rokoch u syna povedal,ze toto nie je ok a treba to riesit. Predisli by sme velkemu mnozstvu frustracie na oboch stranach. Odporucam autorke knihu jak mluvit s detmi od narozeni do 3let. Su tam popisane jednotlive vekove kategorie a komunikacne strategie. Drzim palce,aby ste plasili zbytocne a vsetkos ste dohnali.

monca77
27. júl 2017

@lienka142142 ahoj, napisem cez vikend, sme na dovolenke

lienka142142
27. júl 2017

@monca77 dakujem 🙂

evuska135
19. nov 2019

@marika0007 mozem vediet ako ste dopadli, pripadne kedy zacal rozpravat ? je vsetko ok? Lebo mam doma podobneho ignoranta 🙂

noemi125
20. júl 2021

@marika0007 ako ste natom teraz ?

noemi125
20. júl 2021

@evuska135 a vy ako ste dopadli ? Všetko je ok ?

eternity24
Autor odpoveď zmazal
evuska135
21. júl 2021

@noemi125 my chodime teraz k psychologom, logopedovi a vyzera to na oneskoreny vyvin reci. Napreduje ale ide to dost pomaly. Navstevujeme abba terapie a uvidime. Uz sem tam nieco povie, ale je to stale bieda, maly bude mat 4r

noemi125
22. júl 2021

@evuska135 držím palce🙂 ukazovať začal kedy?

evuska135
22. júl 2021

@noemi125 dakujeeem 🙂 myslim ze mal medzi 2,5 -3r. On ma vsetko dost posunute. Az teraz zacal ukazovat ano/nie.

marika0007
autor
28. júl 2021

@noemi125
@evuska135 ahojte, tak u syna došlo k posunu mesiac pred 2.rokom. Zrazu sa začal o všetko zaujímať, ukazovať prstom,... Rozprávať začal až ako 2,5 ročný, vtedy mi 1x povedal mama a teraz má 5,5 r. a ústa sa mu nezastavia, ale chodíme k logopedičke, máme problem s niektorými písmenkami...záver je, že má pomalší vývin ako ostatné deti v jeho veku, on ešte aj vyzerá mladší na svoj vek a to nám potvrdila aj neurologička z EEG mozgu - keď má zatvorené oči, jeho aktivita je nadpriemerná (inak je veľmi šikovný, už v 3 rokoch poznal písmenka, teraz už začína čítať a už vie aj počítať do 100 a sčítať a odčítať) ale keď má otvorené oči, tak je ešte veľmi detský...boli sme aj u psychologičky, tá nezistila nič, ani poruchu pozornosti, len má selektívnu vyberavosť - on si vyberá čomu bude venovať pozornosť (to je tá jeho tvrdohlavosť)... takže každé dieťa má svoj vývin ale ak sa vám niečo nepozdáva, radšej choďte za odborníkom, nič za to nedáte...

evuska135
1. aug 2021

@marika0007 moj vie velmi vela po anglicky. Vie abecedu celu a aj cisla,farby.aj niektore veci menuje anglicky. Ale diagnozu nestanovili ani po 4m zatial. Aj rozumie vsetkemu , lepsi sa to, len ta rec zatial nieje spontanna. Musime vela cvicit a mame problem s hranim sa. A ta je vraj pre nas klucova aby sa naucil rozpravat. Takze sa trapime a verime ze casom sa to pohne

ariannazara
1. aug 2021

Môj 2 ročný vie jedine kde je oko 😂 ostatné ide mimo neho a vôbec to neriešim

lylyjana
Autor odpoveď zmazal
paulahr
12. jan 2024

@marika0007 dobrý večer, chcem sa opýtať ako ste dopadli nakoniec, náš syn tiež neukazuje ani za svet ale ukazuje mojou rukou

ahoj_34
23. feb 2024

@paulahr pani písala pár príspevkov vyššie asi ste to prehliadli:
“ ahojte, tak u syna došlo k posunu mesiac pred 2.rokom. Zrazu sa začal o všetko zaujímať, ukazovať prstom,... Rozprávať začal až ako 2,5 ročný, vtedy mi 1x povedal mama a teraz má 5,5 r. a ústa sa mu nezastavia, ale chodíme k logopedičke, máme problem s niektorými písmenkami...záver je, že má pomalší vývin ako ostatné deti v jeho veku, on ešte aj vyzerá mladší na svoj vek a to nám potvrdila aj neurologička z EEG mozgu - keď má zatvorené oči, jeho aktivita je nadpriemerná (inak je veľmi šikovný, už v 3 rokoch poznal písmenka, teraz už začína čítať a už vie aj počítať do 100 a sčítať a odčítať) ale keď má otvorené oči, tak je ešte veľmi detský...boli sme aj u psychologičky, tá nezistila nič, ani poruchu pozornosti, len má selektívnu vyberavosť - on si vyberá čomu bude venovať pozornosť (to je tá jeho tvrdohlavosť)... takže každé dieťa má svoj vývin ale ak sa vám niečo nepozdáva, radšej choďte za odborníkom, nič za to nedáte...”

noemi125
24. feb 2024

@marika0007 a teraz ste na tom ako ? Uz chodi do skoly,ze?

Strana
z2