17 mesačný syn je hamblivý
Ahojte
Prosim sa o radu,skúsenost prípadne Váš nazor
Moj malý 17 mes.je dosť hamblivý a dosť ma to trapy pretože rozmyslam nad tym že sa vratim niekedy bud.rok do roboty a posledne ked niekto dzudzí pride k nemh hned sa začne za nas schovavať a niekedy sa an rozplače. Ale ked sme aj v kolektíve a nik si ho nejako velmj nevšíma tak sa aj hra ale stale sa obzera ci som tam. No a dnes bol prvy krat v jaslickach a skoro cele dve hodiny co tam bol preplakal. Do kolektíva medzi deti chodime často a ja myslim ze je to niekedy horšie a horšie. Myslite ze z toho vyrastie? Prosim upokojte ma a napiste mi svoje skusenosti.
Ďakujem
@rencika8 Presne ked mala nasa 1,5 roka tak mala obdobie ze sa hanbila pred kazdym a dokonca ked nas niekto oslovil na ulici tak sa rozplakala. Mala som problem s nou ist aj do obchodu pretoze sa roplakala vzdy ked sa jej niekto prihovoril a ked sme prisli ku pokladni a zbadala predavacku tak spustila strasny plac. Ist na navstevu?...horor....no nevzdala som to a prave kvôli tomu som sa zacala este viac stretavat s inými ludmi. Zvykla si na to. Teraz ma 2,5 roka a ked stretne niekoho koho pozna tak hned zdravi, tesi sa inym ludom a nema ziaden problem. Niekedy sa stane aj teraz ze sa trosku hanbi pred cudzim ale to je asi normalne v takom veku. Neboj sa, coskoro to prejde.
@rencika8 normalka. Moja sestra bola hanbliva este ako skolkarka...
Navyse dietatko vo veku tvojho synceka nepotrebuje deti na hranie..v tom veku sa vavsina deti hra vedla seba.
Nas mam v tom case obdobie,ze plakam za mnou,ak som musela ist prec a to bol so starymi rodicmi..
Syn plakal v skolke,ked nastupil ako 4,5r.cele 3mesiace. Potm to ustalo a teraz sa do skolky tesi.
Dcerka tiez cudzich nemusi,malo sa s detmi hrava doteraz,ma problem s adaptaciou,mala aj v sukromnej,teraz zas v statnej-nech e jest a pit. Je skor pozorovatelka,trochu sa zapaja,ale s detmi sa nehra a to ma 3,5r.
Ono to prejde.
Tiez som zastancom.toho,ze ak to nie je nutne tak asppn tie tri roky doma. Sudiac ale ppdma mojicj deti,tak pokojne aj 4-4,5r. Aspon neboli tolko chori,ako deticky,co chodia uplne.od malicka alebo maju starsich surodencov,co do kolektivu chodia.
ja, ze 17 rocny ;)))) prosim ta, ved to je este babo, za pol roka to mize byt najvacsi saso na ihrisku a za rok najvacsi burkar na ulici
nas ma o chvilu dva roky a hanbi sa aj vlastnej rodiny hocikedy... a kamoska stvorrocna sa tiez hanbi... je to normalne...
Nic v zlom ale toto je strasna banalita aspon pre mna, ved baby nechajte byt deti detmi, pre mna je prirodzene, ze niektore deti sa hanbia ine su viac aktivne atd...uz zas nebudme take, ze kazda vec, co je kusok mimo nie je ok...nie vsetky deti su rovnake a konecne je treba pochopit, ze kazde sa vyvija svojim smerom a vytvara si aj vztahy, niektore rychlejsie ine pomalsie...dalej treba zohladnit, ze to dieta aj po niekom je, mozno si to my nepamatame, ale nasi rodicia vedia aki sme boli a nase deti su tiez casto podobne...do nicoho hlavne dieta netreba nutit...ono si same najde cestu co a ako, ved sa predsa rozvija....
Moja ma 3.5 a este sa vzdy hsnbi.Chodi do skolky.ked tam nie som tak sa pekne rozprava.akonahle pridrm.tak sa za mba schovava a ucitelke nepovie nic.Niektore deti z toho vyrastu skor.ine neskor.niektore sa prestanu hanbit az v puberte.alebo ostsnu hanblive cely zivot.Ja by som ztoho vedu nerobila.na kolektiv si zvykne.ked na to pride cas a to ma kazde dietatko individualne.Moju som dala uzminuly rok do skolky a vydrzala tri dni.musela som ju stiahnut.lebo velmi plakala.Ale mala som ju kde nechat.Teraz ale place len obcas.
@rencika8 trocha nerozumiem, chceš s budúci rok vrátiť do práce, prečo bol v jasličkách už teraz? Môže tá hanblivosť byť vývojovým štádiom, môže byť ale aj povahovou črtou. Určite by som to nelámala cez koleno. Je maličký, treba to, že sa hanbí, rešpektovať, o pár mesiacov, môže byť úplne iný, ale aj nie. Medzi deti ho ber stále, ideálne by bolo, keby ste mali známych s jedným dvomi deťmi, s ktorými by ste sa navštevovali, chodili na výlety, bol by potom viac ostrieľaný medzi väčším počtom detí. Určite by som ho ale do jasieľ teraz nedávala, počkala by som aspoň rok, ak sa ti dá, ešte lepšie dva.
@timea7 pretoze som ho tam chcela davať 1x do tyzdna na 2 hodky aby si postupne zvykal. A da sa povedat ze sme kazdy druhy den niekde medzi detmi ale niekekedy sa mi zda ze je to cim dalej tym horsie tak aj kvoli tomu bol v jaslickach ale uz ho tam nedam lebo som bola sklamana z ich pristupu
Ako samozrejme nevieme realny dovod tvojho navratu do prace..to je to take surne?
To že ty si s dieťaťom na ihrisku a všetko je ok je normalne vidi tam teba, citi tam tu maminu istotu, v kolektive ta nevidi, je to tam pre neho cudzie. Podla mna to dieťa nie je hanblivé - jednoducho ešte nevie ako fungovat v kolektíve...ta osobnost dieťaťa sa ešte vyvíja a mení.
Ak to nie je vyslovene o financiách a pripadnej strate prac. miesta tak nevidim dovod hnať dieťa do kolektívu hlava nehlava - niektoré sa ale na materskej po roku nudia ako dcera mojej kolegyne, vraj čo ma doma robiť s malym...Nehovorím ze je to tento pripad ale stava sa .
@rencika8 a do ktorych jasliciek ho davas? ja tiez byvam v BB preto sa pytam...moj nazor je ze dieta urcite nemusi byt 3 roky doma s matkou, ved niekedy sli 7 mesacne deti do jasli a nikto to neriesil, matka sla do prace, skoncila jej materska a hotovo a teraz pomaly aby bolo dieta doma 5 rokov...ja chcem dat malu od 2 rokov
Ahoj, presne viem o čom hovoríš, môj má 2,5 roka a doteraz má problém s cudzími ľudmi a to sme denno-denne na ihriskách, kde je v kontakte s deťmi... Nevydrží ani so starými rodičmi, aj keď ich má rád, môže sa s nimi akokoľvek šalieť, stále kontroluje, či sme tam a vidíme ho... Tiež dúfam, že to časom prejde, ale zatiaľ zmenu nevidím...
@alchemilkazltozelena ani jeden ani druhý prístup nie je správny, každé dieťa je iné. Jedno potrebuje kolektív v troch rokoch, iné až v piatich. Áno jasle od 7 mesiacov prežili všetci, ako sa ale tie deti aj ich maminy cítili, to už neriešil nikto. Je mi jasné, že si málokto môže dovoliť byť s dieťaťom doma tri, štyri roky, ale čo robí predčasné odlúčenie od matky a začlenenie do kolektívu s detskou dušičkou viem veľmi dobre.
@timea7 suhlas...je mi jasne ze v iných krajinách je materska par týždnov a potom šmitec, ja som velmi rada u nás mame v tomto ,,slobodu,, a mozeme byť s dieťaťom (ak si to finančne možeme dovoliť) viac menej kolko chceme doma. Ked si predstavím ze by som napr. 6 mesačné dala na 8 hodín niekde do jaslí tak im trhá srdce...ale tak naivne verím ze to je extrém.
@sardinka333 v iných krajinách, ale aj u nás, ak nechce žena prísť o lukratívne zamestnanie, má ešte možnosť dať dieťa babke, opatrovateľke. Ale aspoň do toho roka by dieťa malo byť s matkou, to je môj skromný názor.

Je este velmi malicky...dietatko potrebuje dozriet na kolektiv. Ja osobne by som tak male dieta, aj keby bolo neviem ako spolocenske do jasli nedavala...teda ak by ma situacia velmi nepritlacila...Ja som zastanca toho, ze dieta ma byt do 3 rokov v domácom prostredi s mamou, resp. s babkou alebo opatrovatelkou, ktoru pozna a akceptuje, ak mama musi do prace. Beriem do uvahy slabu imunitu aj celkovu socialnu a emocionalnu nevyzretost malých deti.