icon

2,5 ročná dcéra chce všetko robiť sama

3didi33
27. jan 2021

Ahojte stretli ste sa s takou situáciou? Mám 2,5 ročnú dcéru príklad: ideme od auta do bytu cez hlavnu cestu chce ísť sama celou cestou ,na priechode v strede zastane a keď jej dam ruku ze pod tu stat nemôžeme chytím ju a odnesiem už z revom že ona chce sama pritom sama by sa nepohla potom reve a chce sa vrátiť na miesto kde jej nebolo dopriate ísť samej.Prideme domov idem jej pomôcť vyzuť topánku len pomôcť že odopnem hodí sa o zem s revom že sama,sama sa vyzliecť sama obliecť, obliecť sa sama nevie tak beha aj pol dňa po byte holá.Človek sa jej nemôže ani dotknúť. Nemôžem jej pomôcť s ničím lebo chytí strašné nervy , vyberá si kto jej môže hriať jedlo, kto ju môže obliecť ,proste už som z toho na nervy . Bolo by to v poriadku že občas ale robí to už min. 2 mesiace

Strana
z2
tramtada31
28. jan 2021

Naša má tuto fázu od 1,5 roka, kedy to začalo tým, že sme ju nemohli kŕmiť, musela sa najesť sama. Najprv som mala nervy, že bude cela zababrana, ale naucila sa rýchlo papat pekne sama. Teraz bude mat tri roky a už si aj sama zohreje jedlo v mikrovlnke, či dá na cestoviny jogurt. Ona sa aj odplienkovala sama tak, že nechcela, aby som ju prebalovala. V 2 rokoch sa prebalovala sama🙈😀V oblečení je samostatna, vie sa obliecť, zazipsovat, obuť. Ak sme jej do toho zasahovali, tak revala. U nás pomohlo ju v tom podporit a naozaj sa vycibrila k samostatnosti. Má mladsieho brata, aj toho prebaluje, ide nachystat uterák, donesie hrkalku, je veľmi vnímavá a snaží sa byt osožná. Samozrejme, že má to velakrat zdržuje a nie moc rada s nou varim, či upratujem, lebo to trvá hodiny, ale na druhej strane som rada, že je taká, aká je.

ivangeline
28. jan 2021

Ta sa snaz co najviac ju do vsetkeho zapajat aby v co najvacsej miere robila veci sama. Moj ma dva roky a vie sa vacsinou vyzut a aj vyzliect.. Vysava najprv on a az potom ja. Spolu umyvame riad ci krajame potreviny do jedla. Sam papa... Utiera prach..osklada hracky..proste spolu upratujeme... No a ak nueco chcem. Zvycajne ze ideme von alebo spat tak mu to aj pol hodinu pred tym hovorim nech sa na to pripravi a nestrajkuje... A vysvetlujem preco je do dobre..a celkovo vela a vela rozpravat treba...Deti treba ucit samostatnosti.

sono2
28. jan 2021

@klip0 lenže k tebe malú deti prirodzený rešpekt. U mojej v škôlke čo povedia učiteľky sa o tom nediskutuje aj keby som to ja chcela zmeniť. Tak manuela povedala a hotovo. Každý vie v knižke ako to ma byt len prax je iná a nemáme možno toľko času vysvetľovať lebo máme iné na práci nie len sa okolo deti točiť. Možno z celého dňa unavené atd. To nič v zlom len to neni také ľahké a malo kto to má u malých detí tak doma ako je to v škôlke.

3didi33
autor
28. jan 2021

@klip0 spím 5 Max 6 hodín denne samozrejme aj ja som vyčerpaná z toho

klip0
28. jan 2021

@sono2 tak prepac ale co ma ine na praci ako tocit sa okolo dietata zena na materskej? Chapem musi aj navarit, upratat atd, co my v skolke nie, ale vacsinou zena ma doma jedno 2 rocne dieta, pripadne dve, kdezto ja mam v skolke deti vela naraz, tak snad si niekto nemysli, ze je jednoduchsie ustrazit napr 12 deti ako ustrazit jedno a plus navarit.
Viem ze to ludia maju doma inak, ale nad tym sa treba zamysliet, ze ked to dieta v tom veku zvladne v skolke, samozrejme by to zvladlo aj doma, len je na rodicovi ake hranice urci. Koniec koncov ako si nauci tak ma, ked dietatko bude 2 týždne ucit ze o 19 sa ide spat a neustupi sa nech sa deje čokoľvek, po tych dvoch tyzdnoch bude mat mamicka viac casu na ine veci, lebo dietatko nebude robiť cirkus do polnoci. A tak to je vo vsetkom.
No alebo sa da uspokojit s tym, ze to sa neda zvládnut, ze to moje dieta je raz take a nemam cas mu to vysvetlovat, tak radsej sa budeme cela rodina kazdy den nervovat

klip0
28. jan 2021

@3didi33 no tak o dovod viac na tom zapracovat, aby sa lahsie zilo tebe, zvysku domacnosti a aj malej

3didi33
autor
28. jan 2021

Ženy, momentálne moje čertisko spí , neviem ako sa mi to podarilo ....celý deň robila stopy po snehu prišla do postele zaspala za 5 min . samozrejme bolo sama sama sama . Vyskúšala som nechceš mlieko odo mňa? Nebudeš mať

anka939
30. jan 2021

@3didi33 vo veku okolo 2 rokov je tzv. vzdorovacie obdobie je to úplne normálne ja by som ju nechala.

Strana
z2