2,5 ročná dcéra nerozpráva
Mám dcérku všetko rozumie povie len mama horko ťažko malokedy radšej an mna kričí DA a na všetko hovorí len TOTO? a nič iné. Žiadne také ako teta, mnam, a podobne. Ukáže na ústa že je hladná všetko ukazuje posunkami ale nerozpráva. Lekárka nám povedala že ešte máme čas. Čo si o tom myslíte?
ahojte aj ja mam dceru 2 rocnu kt. mi nechce opakovat povie zakladne slova ako mama, tato , baba , dedo a este par slov ale dalsie nechce povedat a uz mam aj strach co bude.prosim poradte mi co mam robit ako ju mam donutit aby zacala opakovat dakujem
@marcela1512 ahoj, my riešime to isté, malý / má 2 roky a 1 mesiac / sa zatne a koniec, jeho slová sú : mama, ato / meno kocúra / hamham a niektoré zvieratká vie zopakovať, ale inak nič, nula bodov a pritom je učenlivý, bez plienok, rozumný, chápe čo mu poviem, donesie, odnesia, nájde bez problémov, ale nepohnem s ním, nezopakuje nič. už neviem čo ďalej!!!!!
@lalinko2010 cesta dalej je logopedia 🙂 moj bude chodit pravidelne od 20 mesiaca ... vo vasom veku sa jedna o oneskoreny vyvyoj reci - expresivny typ 😉
@abbie niečo budeme musieť poriešiť, ale aj manžel je taký pozadu s rečou, tak neviem či to nebude nejako v rodine, ale lekárka zatiaľ nerieši, ale my budeme musieť začať niečo s tým robiť! ďakujem
@lalinko2010 v tomto sa na pediatra nespoliehaj ... vie o vyvoji reci kulove a to nesrandujem 😠 ste z BA? inak tieto zalezitosti su silne dedicne
nie z Ba, ale z okresu Levice. malý ja hanblivý, po manželovi, on je aj tak menej zhovorčivý, po mne neni, lebo ja som skôr hovorila ako chodila. no niečo poriešime, nech sa rozbehne!
@lalinko2010 aha, tak to vam neporadim, kde tam ist ... tu v BA su dobre logo centra
@abbie nie z Ba, ale z okresu Levice. malý ja hanblivý, po manželovi, on je aj tak menej zhovorčivý, po mne neni, lebo ja som skôr hovorila ako chodila. no niečo poriešime, nech sa rozbehne! inak v rodine aj my máme tak oneskorenú reč, tak hádam aj v tom to bude
@abbie v Ba je viac možností, u nás je to nulové, ale niečo pozrieme na nete. inak detskú máme šikovnú, som s ňou maximálne spokojná. ale toto sa s ňou musím poradiť ako ďalej.
@lalinko2010 moja mala ma 2r 2m (bez plienok, sikovna) a tiez toho moc neporozprava 🙂 do dvoch rokov len par slov, teraz sa to "rozbehlo" ale stale je to menej oproti inym deckam . nerobim z toho vedu, dohovorime sa a rozumie absolutne vsetko, dokonca aj ked sa clovek nerozprava priamo s nou tak rozumie 🙂
a opakovat samozrejme tiez nechce, ja sa jej nedivim, keby do mna niekto hucal nejake slovo, tiez ho poslem 😀
proste to ber tak, ze v niecom je sikovnejsi a v niecom pomalsi (ale nezaostava!!! 😉 )
@bambola on má tú svoju hatlaninu, lebo nemá problém sa dohodnúť, my mu rozumieme, vieme čo chce, tak má asi pocit, že na čo nám ma niečo povedať " normálne " keď mu aj bez slov rozumieme! ale je fakt šikovný, som hrdá naňho, že za týždeň bez plienok, šikovný chlapec, príde sa posťažovať ak mu niekto niečo nedá alebo zoberie alebo bacne a podobne, tak zatiaľ takto komunikujeme!
@lalinko2010 ano, toto bolo aj u nas a tiez som myslela, ze nema teda potrebu hovorit dalej, kedze my jej rozumieme. s inymi byva pomenej, kedze sme mimo rodiny. ale ja som jej zacala okolo tych 2 rokov , na nezmyselne veci hovorit, ze nerozumiem, ze neviem co chce.
urcite pomaha aj kolektiv, neviem ci niekam s nim chodis. nam od buduceho tyzdna zacne opat detske centrum, tak tam budeme chodit.
@bambola ja keď mu poviem že nerozumien, tak sa začne rozčuľovať, hnevať a podobne, lekárka povedala, že by mu pomohla škôlka, lebo je len s dospelými a s deťmi málo, nejako malé deti nemusí, skôr tie väčšie deti, tie aj počúva, sleduje, tak neviem čo by bolo najlepšie, ale takto nejako sa chytá, lebo nemá problém zopakovať nejaký zvuk zvieratka ale slová vôbec.
@lalinko2010 ja som kvoli socializacii a rozvoju reci dala na pol dna maleho do jasli sukromnych ...
@abbie a pomohlo to? my nemáme nič súkromné v našom meste, ale keby bolo tak malý by tam šiel. neviem ani či by mi ho zobrali do škôlky, ale deti od 3 rokov veľmi brať nechcú, lebo dávajú prednosť deťom čo majú isť do školy.
@lalinko2010 no zatial tam nie je ani mesiac takze este nic 😉 akurat sa doma zacal pekne hrat, asi to tam pochytil
@abbie s hraním nemáme problém, to sa hrá aj vonku, akurát začal byť lakomý, nič nedá nikomu a keď mu zoberú dačo, tak je cirkus, doteraz sa podelil ale teraz už nie. všetko sám a sám!!!!
silno odporucam knihu od Daniela Heviera - Hovornicek. kupila som ju nasej malej Barborke ma 2 r 3 mesiace a nejde sa jej nabazit. su tam kratke riekanky ktore boli pisane specialne v spolupraci s logopedmi a vela obrazkov. Predcitavam jej ju kazdy den a strasne sa jej paci. nasla som si len dobre referencie na nete. vobec nebola draha 7 eur 20 centov. uz som kupila dalsie dve ktore sme dali ako darceky nasim malym kamaratom a ich maminy si ju tiez chvalia. netreba nic robit nasilu a hlavne sa zamerat na vyvoj reci zabavnou formou aby sa nebali rozpravat tie nase male ratolesti pa drzim palce
@lalinko2010 to patri k zdravemu vyvoju dietata, to je v poriadku a musi to prist 😉
@madmollywilson vďaka za tip, niečo som našla aj na nete, nejaké riekanky, na stránke logopédia, tak niečo skúsime. ale nejako viac ho zaujímajú čísla - pozná, písmená - niektoré pozná a ukáže, ale nepovie, len ukáže. ale je šikovný.
@abbie ja viem že to patrí k rozvoju dieťaťa, som čakala kedy to príde, lebo doteraz bol taký, že všetko si nechal a deti mohli robiť čo chceli, ale už sa umúdril, ak niečo chce, musí si zobrať.
@lalinko2010 ahoj, daj prosim ta potom neskor vediet ako ste dopadli. A ak vam aj nieco v rozv.reci pomoze, tak napis co. Vela mamickam by to urcite pomohlo. Vdaka.
@xxx123 ahoj, my sa snažíme s ním rozprávať, furt mu niečo hovoríme, čítame, básničky, nadpisy, riekanky, aj počúva, sleduje, prikyvuje, ale to je všetko, zatiaľ. ale ak na niečo prídeme ako mu pomôcť, tak dám vedieť. 😉
ahoj. Nechcem na nikoho robit bu-bu-bu, ale naozaj treba ist k odbornikovi. Ja mam 3 deti, stredny nerozpraval, sikovny bol, aj od plienok sa rychlo oducil, ukazal, co sme chceli, ale nerozpraval. Len asi 5 slov. Bohuzial, nakoniec je autista, psychologicka mi to povedala uz pri prvej navsteve, ked mal necele 2 roky, najprv som neverila, ale potom sa to potvrdilo. Dnes ma uz 10 rokov. Dcerka ma teraz 20 mesiacov a krasne sa jej rozvija rec, aj prvorodeny bol ok, od 18-stich mesiacov lalotal, znazil sa vsetko nejako pomenovat, aj ked po "hotentonsky", ale hovoril. Nehovorim, ze sa ti potvrdi to co mne, a nikomu na svete to neprajem. Skor ide o to, aby si prisla na to, kde je problem. Drzim silno päste.
@broonislava ale nieco sa vam nemohlo zdat ok, ked sme u v necelych 2 r. si k psychologovi, ukazoval aj sam od seba na vselico vonku, zdielal pozornost?
to mas pravdu, on ako 12 mesacny dostal epilepsiu, tak sme potom pobehali vsetkych odbornikov, ale ked som bola na oddeleni so syncekom 3 tyzdne, stretavala som sa tam s mamickami, co maju deti epileptikov, ale rozpravali. Tam boli jaslicky, aj skolka, deticky sa tam chodili hrat, s ucitelkami si spievali, tapkali, a on sa velmi nezapajal uz v tom case. Ukazoval mi, ked nieco potreboval, hovoril mama, tata, dudu, kde je, toto, ale nic viac.
@broonislava a ako je na tom teraz? kedy zacal rozpravat?
Je to dlhy pribeh. Od 3. roka to s nim islo dolu kopcom, epilepsia sa naplno rozvinula, prebila autisticke spravanie, 6 rokov sa prenho hladala vhodna liecba, nakoniec sa to podarilo, ale az ked mal 9 rokov, do toho sa mi narodila dcerka, a teraz sa spolu rozvijaju, od nej sa vela uci, az tento posledny rok sa pomaly rozhovoril, vie uz asi 200 slov, dovtedy 5-6.
@broonislava fuu ☹ tak to ste mali velmi krute obdobie ... ako ale tak skoro psycholog zistil, ze je autista? lebo vela deti v 2 r. este nerozprava a hlavne deti s oneskorenym vyvojom reci

@lamina riesi sa hned ako sa zisti ze nieco nie je v poriadku 🙂 pasivne cakanie by nijako nepomohlo a bolo by zbytocne vobec niekam chodit ak uz teda rodic pride a ma zaujem a chce robit tak mu treba poskytnut nejaku pomoc lebo v takomto ranom veku pracuje naozaj viacmenej on