2,5 ročné dieťa hovorí len slabiky

lenpi
30. apr 2017

Syn ma 2 roky 8 mesiacov, dlho hovorilvelmi velmi malo, naozaj len par slov. Poslednych par tyzdnov sa to zacina rozbiehat, opakuje vela slov, aj sa snazi ich sklonovat, ale vzdy povie len poslednu slabiku, vacsinou ju zdvoji - vodu je dudu, rukou koukou, modra je dra (r hovori cisto)... Par slov hovori normalne, ale to je tak mozno 10, vety vobec. Inac rozumie vsetko, komunikuje vela. Je mi jasne, ze by to chcelo logopeda, pracujem na tom, len cakacie doby su sialene, tak ma zaujima, ci niekto zazil nieco podobne a hlavne, aky to malo vyvoj - preslo to postupne same (cize to je len divna faza), alebo to bol problem? Ako sa to riesilo? Dakujem!

sasa1983
30. apr 2017

Podľa mňa je ešte I na toho logopéda trošku zbytočne skoro. Vidíš, či a ako Ti rozumie, čomu všetkému rozumie a ako komunikuje s okolím, podľa mňa je na hovorenie lenivý a len sa mu jednoducho nechce hovoriť.

nikawero12
30. apr 2017

@lenpi neboj sa, tvoj syn nie je jediný, kto ešte vo svojom veku nerozpráva. Môj vnuk do troch rokov tiež rozprával veľmi málo / väčšinou jedno -dve slovíčka za sebou/ a potom v troch rokoch "ako keby uťalo". Teraz má štyri roky a niekedy sa mu "huba nezavrie", čo toľko rozpráva. A nad logopédom sme vo veku do troch rokov určite neuvažovali.

lienkaviva
30. apr 2017

Môj syn má 2,7 a pred týždňom sme boli u dr. a presne toto sa ma pýtala keď mu robila preventivku. Čo všetko už vie povedať. Základy mama tati dedo baba daj, necem (nechcem) a už to zacina spajat ...mama necem, tati poď, daj vodu....že takto je to OK. Ale môžem ti povedať že u staršieho syna to tak nebolo až pokým nešiel do škôlky a začal takto spájať do 2-3 mes. a to už mal 3,5r. Rozprávala som sa s učiteľkami v škôlke a povedali mi že rozpráva úmerne svojmu veku tak som logopedicku riešila až v jeho 5r. Myslím že ked začne chodit do škôlky tak sa rozhovori

maminalucka2014
1. máj 2017

Ahoj. Mame ten isty problem. Ja som sa bola pytat uz v 18 mws u logopedicky...povedala ako chcem sedenie stojí 25 e cca hodinku a eaz do tyzdna. Pediatricka ano pani ucitelky v jasliach..navstevuje 2x do tyzdna teraz bude mat 3 r neriesia..vraj ma este cas...no tlak okolia a rodiny je obrovskyyyyy...cize som donutena opat zajst k tej logopedicke a predsa to asi skusit...

maminalucka2014
1. máj 2017

Teda nie 1x do tyzdna ale tusim 1x do mesiaca...neviem presne

ribezlicka
1. máj 2017

Moj syn do styroch rokov nerozpraval vobec. Vsetci sa cudovali, vsetci riesili a vsetko sa upravilo samo. Chodili sme na logopediu, ku psychologicke, na neurologiu.... Raz som sa nastvala, detskej lekarke som oznamila, ze uz s nim nikam chodit nebudem, lebo to neprinasalo ziaden uzitok, len som ho stresovala. /Poradila mi to jedna starsia pani riaditelka na MS/ Ked nastupoval do skoly, uz hovoril skevele, dnes ma 8 a pusa sa mu nezastavi.

maminalucka2014
1. máj 2017

@ribezlicka to je super ☺ bodaj by aj mojho 3 ročneho nikto neriesil už 😡

ribezlicka
1. máj 2017

Ved to, najhorsi bol tlak okolia.

alienkami
1. máj 2017

Moja Hanička mala koncom februára 3 roky. Ešte v novembri vôbec nehovorila, ale písmená a čísla pozná už od leta. (Neplánovala som ju tak skoro učiť čítať, ale ona len chodila a otravovala - ukazovala na čísla a písmená a chcela vedieť, čo to je). Mám pocit, že aj to ju priviedlo k tomu, že ju rozprávanie začalo zaujímať. A ešte to, že už sme odmietali "čítať myšlienky" a plniť každé zamrnčanie. Koncom novembra začala pomaličky rozprávať a teraz sa s ňou dá v pohode komunikovať. Nerozpráva ešte čisto, hlavne L a R robia problémy, ale vidím každý deň pokroky.
Neboli sme u žiadnych odborníkov. Pediater v lete len spomenul, že ak nezačne rozprávať do troch rokov, potom to budeme riešiť. Našťastie sa rozhovorila skôr.
Aj ja som už bola dosť neistá, keď tak dlho nezačínala rozprávať, ale upokojovalo ma to, že očividne rozumela všetkému, čo sa jej hovorilo (aj keď občas trpí selektívnou hluchotou. Čo jej nevyhovuje, to nepočuje 😀 )
Ja si myslím, že ak ti rozumie a očividne sa snaží rozprávať, tak je to na dobrej ceste.
Držím palce 🙂

lydiasabolova
19. aug 2022

ahoj, je to už staršia diskusia, ale skúsim sa spýtať.. ja akurát riešim rovnakú dilemu - syn 2,5 roka, len posledná slabika, r vyslovuje čisto, komunikuje, skloňuje, rozumie všetkému - riešili ste tento váš problém s logopédom alebo ste to nechali na prirodzený vývin?