2,5-ročný už 3 mesiace kokce - Lidcombe program
Ahojte mamicky,
Môj 2r7m syn začal cez leto koktat. Nemyslím neplynulost reči, ale normálne kokce. Začiatky slov, viet. Niekedy sa zasekne uplne. Termin mame do Asobi v utorok budúci týždeň, tak som zvedava. Posledne dni je to horšie. Do toho chytá cez den hysaky z ničoho nič ( zobrali sme dudlik 2 tyzdne dozadu) a vresti aj 20 minut. Potom je vysileny a unavený. Je mi ho ľúto, má niekto skúsenosti s Asobi a Lidcombe programom?
Alebo ci ste mali také malé dieťa a riešili ste ozajstnú koktavost. Ma nadpriemerne iQ tiez.. neviem, ci to s nim suvisi. Poprosím skusenosti
@pribinak ale on je z toho frustrovaný, vie o tom, že mu to nejde povedat- povie, že ťažko sa mu niečo hovorí.. je mi ho ľúto.. chcem mu pomôcť.
@babyttcirl tak len povedať že pockas a nech ti to povie pomaly že ho počúvaš
Neopravovat
@babyttcirl my sme chodili do ASOBI a tiež so zajakavanim, ale nie do toho programu. Vieš ono to zajakávanie môže mat rôzne príčiny, môže ísť o fyziologickú vývinovú zajakavost, ktorá postihuje viac chlapcov ako dievčatá a ona prirodzene odoznie vekom. Môže ísť aj o psychické príčiny.
Syn to mal psychicky, keď začal covid a on bol zrazu vytrhnutý z kolektívu. Nebudem ti klamať trvalo to strasne dlho. Prichádzalo to vo vlnách, napr 3 mesiace rozprával bez chybičky a potom mesiac nevedel zo seba vysúkať súvislú vetu, a takto dokolecka. teraz chodí na ZŠ a po zajakávani ani stopy 🙏🏻 Len treba vydržať, neupozorňovať na to, dať dostatok času a priestoru na vyjadrenie.
@pukanec123 ja si myslím, že to je psychického rázu. Samozrejme riešim to aktívne, ako hovorím v utorok neurovyvin v asobi a tyzden na logopedia. Sú dni kedy je ti lepšie a sú dni kedy naozaj zle. Som strašne rada, že vám pomohli! 🙂 dufam, ze u nas bude to isté.
Nám pomohla veľmi logopedicka, moja to mala, aj dlhšie. Cca 5 rokov mala keď sme chodili na logo... dostala som cely manuál, k tomu ukludnivak zr je to bežné lebo hlava rýchlejšia ako jazyk. Veľmi rýchlo jej to.preslo. ja som mala.velke obavy lebo jej otec sa zajakava poriadne... určite budete ôk. My sme tomu prestali prikladať nejakú dôležitosť. V kľude pomaly povedať. Nedá sa, nedá.. skúsi sa neskor.
Kopa 2,5r deti ešte ani nerozpráva.
@babyttcirl určite vám tam pomôžu, nám okrem toho zajakávania pomohli aj v iných veciach, naučiť správne vyslovovať L a R, celkovo bol taký zasuslany, chodili sme tam intenzívne dva roky a do školy nastupoval s výslovnosťou na úrovni dospelého😂🙏🏻 chodili sme raz do týždňa a posledného pól roka pred nástupom do školy 2x do týždňa.
Toto je psychicky náročné aj pre rodiča keď vidí ako sa dieťa trápi, ja som na tom bola tak isto. Náš mal dokonca obdobie keď sa fakt strasne zajakával na začiatku, že ani nechcel rozprávať 😫 ja som z toho hotová bola, hneď som si myslela že má nádor na mozgu ktorý mu tlači na nejaké rečové centrum keď tak zrazu prestal rozprávať, len ukazoval. Potom sa chvalabohu rozkecal, ale bolo to ťažké obdobie. Tak ti prajem veľa síl, a neboj sa, ono to určite prejde časom 🍀 a nemusí to ani dlho trvat.
Robili mu testy, ze v 2,7r ma nadpriemerne IQ ?
@charliee1980 ano, bol u psychologicky v máji a ona robila nejakú stanford diagnostiku a vyšlo mu 138.. takze zevraj hej. Co ja viem🙂
@pukanec123 takže je to fyziologicka vyvinova zajakavost. Tak dúfam, že to časom odznie. Sú lepšie dni a horšie. Len dúfam, že to odo znie.
@babyttcirl áno ono tým väčšinou chlapci trpia počas vyvinú, neboj, určite to prejde časom ☺️ ono sa teraz budú tie intervaly medzi zajakavanim predlžovať, že bude napr mesiac zajakavat, a potom dva mesiace bez chybičky rozprávať, a dokolecka, až to úplne vymizne 😇

@babyttcirl myslenie je rýchlejšie ako reč, chce toho veľa a rýchlo povedať a tak kokce. U väčšiny deti to rýchlo prejde