2 ročné dieťa ma neposlúcha. Čo robiť a ako pomôcť?
mam velky problem, moj skoro 2 rocny syn, vobec nepocuva moje rozkazy , prikazy ani posluch mu nic nehovori, neviem co mam robit je zivy, hadze kamene z nicoho nic bije deti, mna ale nie, druhych totiz to ano, bojim sa snim ist lebo je dost zbrkly,vsade uteka a vobec nicoho sa neboji nemam ho ani cim postrasit, poradte mi niekto co mam robit a ako sa mam k nemu zacat spravat, velmi pekne dakujem.... 😢
Ahojte mamicky.Tiez si neviem rady,preto pisem.Mame 2,5 rocnu dceru.je velmi ziva,sikovna ale vobec nepocuva.Ano je to obdobie vzdoru ale aj tak.Ideme po ulici a stale len beha,ci je cesta alebo za kazdym psom....aj spinavymi ciganskymi.Viem ona si to neuvedomuje uplne ale ked ju chcem chytit za ruku aby sme sli prec ,zacne vreskat,pistat.hotova katastrofa.Aj dnes sme boli u lekara a v poradi sme boli stvrty.Kazdy normalne sedel len nada beha po chodbe vrieska,pisti a laha na zem....a vselico ine.Uz ludia si zacali sepkat o nas.Samozrejme som sa hanbila strasne,aj ked som ju upozornovala tak nic.Jednoducho som ju zobrala a sli sme pred cakaren.ale tam este viac.uz som jej dala aj na zadok potom.normalne nezvladnutelne dieta.uz si neviem rady,len mam uz take nervy,ze sa idem vyplakat tam kde ma nieje vidno.ked jej nieco poviem ,alebo upozornim ze nerob to alebo to aj tak to urobi.Hanbim sa ist po ulici s nou.alebo nemozem sa dotknut ani zipsu ked jej davam dole bundu vsetko ona len.a trva to pol hodinu.poradte mi prosim vas.prijmem kazdu radu.dakujem
@luckalejka Inak, ked to tak citam, mam pocit, ze vsetky tie deti su v tomto veku rovnake... Tak to je hadam potom normalne 🙂 Ja mam dvojrocneho a tiez je to s nim obcas naozaj tazke, niekedy totalna ignoracia, vobec nepocuva, alebo sa kvoli somarine dostane do takeho amoku - ako pises, ze sa jej dotknes zipsu a pod. Aj u nas, vsetko sam, popripade sa chce vyzliect a behat holy aj ked je zima, nemozem mu oprat obliecku z periny, lebo za nou place, potom si ju zoberie mokru zo susica, lebo nemoze spat pod inou iba tou jedinou 🙂 A podobne 🙂 Asi to je typicke obdobie vzdoru a treba to ustat 🙂 Este ma napadlo to, co pises o tom ako si sa hanbila v tej cakarni, podla mna deti presne vycitia co ti najviac vadi a v krajnej chvili to proti tebe vyuziju. Ked sa za nu hanbis na verejnosti, ze vyvadza a place, bude ti to robit naschval. U nas to je tak, ze napr mne vobec nevadi, ani ma tym nevytoci keby mi zacal vyvadzat vonku medzi ludmi, a vies co je sranda - vobec mi nerobi na verejnosti sceny (ok, mozno to este len pride 🙂 )Ale napriklad mojmu muzovi, to neskutocne vadi, a tiez sa hanbi ked mu zacne niekde jacat a vsetci nanho pozeraju, ze preboha ci ho netyra alebo neunasa cudzie dieta 🙂 A sranda je, ze maly to vie, a robi to iba jemu, lebo vie, ze mu to vadi, a ze si tym moze nieco vydobyt. Cize mozno by som na tvojom mieste zapracovala s tvojimi vlastnymi obavami a hanbou. Co je na tom ked ti dieta beha pripadne vresti v cakarni alebo niekde inde? Ja to beriem tak, ze kto ma deti, ten to chape a kto nie, ten to este len pochopi 🙂 Pokial ja mam ciste svedomie a som spokojna s tym ako sa spravam k svojmu dietatu, nejake pohlady a nazory okoloiducich su mi okradnute.
@zuzska1 dakujem pekne za povzbudenie.prajem krasny den
Deti v tomto veku, zalezi od temperamentu, osobnosti a hlavne rodicov, vsetko toto bezne robia...plati iba jedno - nenechat sa vytocit...hadze kamene po detich, tak odideme...ak jaci, tak nech, netreba ustupit...casom to prejde...mne sa napr. raz stalo, ze sa hodil na zem na chodniku v parku, bola zima a jacal, nechcel kracat, nechala som ho lezat (mal kombinezu) a pomaly isla prec, ani som sa neotocila...o chvilu doletel a bol ako baranok...a uz nikdy, nikdy to neurobil...a nieco sa najde, co zaberie na kazde dieta
@terinka262 Uplne normalna reakcia u 2 rocneho dietata
No podla popisu typicke dvojrocne dieta v obdobi vzdoru. Snazi sa presadzovat, byt v centre pozornosti a cvicit s rodicmi. Treba sa pripravit, obalit si nervy, lebo bude aj horsie. Co pomaha? Zamerat sa na dolezite veci a na tych trvat za kazdu cenu, ale pri menej dolezitych nechat dieta, nech rozhodne. Napriklad pri obliekani mu vybrat primerane oblecenie, ale viac druhov, aby si mohol vybrat, ci chce modre teplaky alebo hnede a pod. Ked idete po ulici, opytat sa ci sa chce drzat pravou rukou alebo lavou. Skratka ho obabrat, aby mal dojem, ze on rozhoduje a nie mama. Co najmenej priamych prikazov a zakazov. Ziadne dlhe vysvetlovanie a poucovanie, ale nechat ho okamzite niest nasledky svojho konania. Ak hadze kamene na ihrisku, upozornit ho, ze to sa nerobi a ak neposluchne, ideme domov, aj nasilu. Nabuduce si rozmysli, ci to bude robit. A hlavne pochvalit ho za pekne spravanie, vyzdvihnut ak sa mu nieco podari, aby nemal pocit, ze rodicia su ti, ktori len prikazuju, zakazuju a nadavaju. Lebo to umocnuje vzdorovite spravanie. Nam sa osvedcila kniha 5 dni, ktore zmenia vase dieta.
mamicky, rata sa medzi toto vsetko aj to, ze maly sa mi nechce dat obliect, vyzliect? vychystat sa s nim niekam ma stoji strasne usilie..je to boj..ee obliect pancuchy, ee teplaky, ee ponozky...ee nic...aj opacne...ked chcem nieco vyzliect, tak ee..ked chceme ist von doobeda, tak povie, ze nejde..prehovaram ho dlho..obliekat ee, tak ho obliekam nasilu, reve ako zmyslov zbaveny..nedajboh,ak mame ist niekam na cas...do zblaznenia, zufala som ☹
@luckalejka ako naša teraz ,aj mi dobre baby padlo čítať vás ,pretože mám pocit ze,len ona má snáď jediná,také obdobie
Cize,na nás pozerajú ,babka,s dedkom nás majú za rozmaznancov ,ísť niekam na dlhšie je teraz ťažšie a,k niekomu na,návštevu ?Uf !
Dnes sme prišli z humorom dnu pretože herečka chce byť vonku do večera a,nie a nie dať si suché ponožky a tepláčiky ani za ten svet .Taky hukot čo spustila a dole všetko
S hukotom
@katusiacik sice stary prispevok ale ako by si teraz momentalne opisala mojho syna 25.mesacneho. este som aj tehotna zas a uz ma brucho boli z neho co stale hucim po nom a musim mu pravidelne hadzat na rit. Uz ani to nezabera. Uz vyberam aj varechu tej sa aspon boji raz uz s nou dostal aj po rukach aj po plienke. Takze aspon ta zabera. Ale zase brat ju von? To vobec
@sofia0106 tato tema je stara 12 rokov. Zmen pristup k dietatu a ono zmeni spravanie. Na 100% toto funguje. Uz ked citam - nepocuva prikazy🙉. Kricim- asi aj dieta. Vratim asi ti "vrati"aj dieta.

Ahoj, myslim si, ze to, co pises je uplne normalna vec, treba sa s tym len zmierit a obrnit sa trpezlivostou a ono to pominie. V prvom rade by som ho nenazyvala nepodarenym, zlym a pod. ono sa to velmi rychlo rozsiri po celej rodine, znamych a za chvilu budu hovorit vsetci, aky je strasny zly a ako neposlucha a bude sa to s nim tahat roky, a najhorsie je , ze sa tak maly zacne aj naozaj spravat - uz bude mat tu nalepku, ze je zly, tak naco by sa menil?
Skusala by som hladat priciny toho spravania, kedy to robi, za akych podmienok? U nas to byva napriklad, ked je unaveny, ked je viac ludi (vacsinou rodina, babky) vtedy sa predvadza a nepocuva nic co mu hovorim. Nema prilis vela rozkazov, zakazov? Limitovala by som to na tie najdpostatnejsie, aby dieta chapalo, ze ked uz skriknes, vazne ide o zivot (alebo je to fakt vazne). A treba sa zamysliet aj nad vlastnou naladou, ked som nervozna z nieco ja, aj maly potom viac vyvadza. My sa snazime chodit na miesta, kde ma co najmenej prikazov, cize dvakrat denne von do parkov, kde moze volne behat a hrat sa. Na cielene prechadzy za ruku a podobne, si myslim, ze su taketo deti este primale a nevydrzia a takisto este nechapu princip prechadzania cez cestu a pod. Treba to s nimi trenovat "nanecisto" napr na cestach, kde nechodia auta, kde nie je riziko. Alebo jednoducho nekompromisne a nasilu drzat za ruku, alebo na rukach, ked povedzme nie v stave pocuvat - ved rodicom je pri dietati koniec koncov od toho, aby ho ubranil nebezpecenstvu, na ceste, na parkovisku, pri vystupovani z auta, a nie aby riesil kazdu prkotinu na pieskovisku: ci chlapcekovi zobral a nevratil zelenu lopatku a pod. A v neposlednom rade, byt dietatu vzorom, spravat sa tak, ako chcem, aby sa moje dieta spravalo k ostatnym. Mne pomaha mat na vedomi to, ze to co poviem alebo ako sa zachovam k svojmu dietatu, sa mi moze vratit - mozno mi o par rokov povie to iste, alebo sa zachova rovnako.
Z toho, co pises by ma asi najviac znepokojovalo to bitie druhych deti, ma moznost to niekde vidiet? Odpozeral to od starsich deti, alebo dostava on sam po zadku?