icon

20 mesačná dcérka bije mňa aj sestru

somavi
22. feb 2017

Ahojte , idem si pre rady😊 Mam 20 mesačnú dcerku , ktora poslednu dobu , ked sa jej nieco nepáči , tak mi proste jednu capne, to iste aj svojej staršej sestre . Robila to sem tam aj predtým , ale vždy hneď sama vedela , ze urobila zle a vzápätí nas vystiskala. Teraz nas cape niekoľkokrát denne, " ospravedlniť " sa nemá záujem , ked ju vyzvem aby teraz sestričku objala , neurobí to , resp velmi zriedka . Zaujímajú ma vaše rady a názory . Aké rady typu, ze jej mam capnut po ruke alebo po zadku mi prosim nepíšte . NEBUDEM JU BIT . Dakujem 😊

sense
23. feb 2017

v urcitom obdobi mala aj moja taku tendenciu, napriek tomu som ju nebila ale vzdy som snazila savystihnut kedy sla capnut , chytila ruku pevne ale zas nie tak silno zeby som jej ublizila a povedala razne nie, ziadne dohovaranie, vysvetlovanie , stacilo zmenit intonaciu v hlase, zo zaciatku ked to nezaberalo sla do izby, potom sla parkrat spat bez rozpravky vecer a velmi rychlo pochopila ze sa necape...neskor svoju frustraciu si vybijala inak sla sama do izby spustila krik a ked zistila ze nikto nereaguje vysla za minutu dve vysmiata jak leco

0silvia0
23. feb 2017

@somavi mohla by si zahrať divadielko, že ťa to veľmi bolí a mohla by si pri tom plakať, možno by si dcéra uvedomila. Alebo jednoducho pri capnutí odísť z miestnosti, rázne povedať, že toto sa ti nepáči a chvíľu dieťa ignorovať a nehrať sa s ním. Po chvíli prísť, povedať, mama/sestra sa nesmie biť, bolí ich to a pokračovať normálne v bežnej činnosti.

erikarika
23. feb 2017

@somavi ..nie je to tym ze by sme si vybrali lahsiu jednoduchsiu ci kratsiu cestu. Pisala som ak si citala ze ked som u kamaratky videla ze ona svojmu synovi capnutie vrati, povedala som si ze ja to tak urcite robit nebudem. Pisala som, ze ked to dcerka zacala robit dohovaranie a vysvetlovanie nepomahalo. Tak som to skusila raz vratit a veru nelutujem ze som vybrala tento sposob lebo to zabralo a mame s capkanim pokoj. Myslis ze aj ine mamicky si takyto sposob vyberu s radostou a bez toho aby vyskusali nieco prijemnejsie najprv??

somavi
autor
23. feb 2017

@monca1109 nechcem sa vas dotknúť , ale to dieta ma 20 mesiacov ... píšete , akoby som písala o radu ako matka pubertiacky , co prišla nadránom spita domov a zaslúži si jednu výchovnú ..ja píšem o malom dieťati ..

monca1109
23. feb 2017

@somavi a ja tiez..ved jej to vratte tak ako ona robi vam. Alebo jej dokolecka dohovarajte,snad raz zaberie. Mne je to jedno,vase dieta,ja som len vyjadrila svoj nazor. krasny den (bez capkania) 🙂

fokuska
23. feb 2017

Bolo by fajn citat trosku s porozumenim

@somavi pise ze nechce to riesit tak, ze capnutie vrati, ostatne vysvetlujete, ze ak dohovaranie nepomaha, tak capnutie zaberie, to je vsetko reakcia na to, co sa uz stalo.

To, co som napisala ja a tiez @sense je zabranit tomu aby vobec dieta bilo. Cize preventivny pristup namiesto reaktivneho.

Predvidam, sledujem, co ide dieta spravit a zabranim mu capnut, ruku zachytim pevne (nie aby zabolelo, len aby bolo dietatu jasne ze nemoze pokracovat v tom co chcelo), pozriet sa do oci a jasnym doraznym tonom (nie nervozne nakricat), pokojnym doraznym hlasom povedat NIE. Nemusi sa nic okolo toho vysvetlovat, to uz vie kazdy odhadnut podla veku, ci dieta porozumie vysvetlovackam za tym alebo nie.

A ked uz vysvetlim, tak pouzivat pozitivne formulacie - "Nebi ma" u dietata evokuje aby urobilo presny opak, -ne nie je vnimane. Takze formulujem co chcem aby dieta urobilo, nie co nema robit. "Takto sa rukou pohladkami", "Dotykame sa jemne", "Takto je to spravne, toto sa mi paci" a pritom ukazat - pohladkat dieta po licku, po ruke.

Chce to trpezlivost sledovat a vzdy vystihnut ten moment ze ruku stihnem zachytit a zadrzat, musi to byt ozaj dokladne, nie ze raz za den zachytim a zvysok necham bit. Dieta rychlo pochopi, ze mu v tom branim a jasne NIE mu da najavo, ze toto sa nesmie.

angelika88
23. feb 2017

Toto skusala aj m

somavi
autor
23. feb 2017

@monca1109 dakujem 😊Pekný den aj Vam😊

angelika88
23. feb 2017

Chcela som,ze toto skusala aj moja jeden a pol rocna dcera..buchla po tvari mne alebo muzovi..ked som jej to zlahka vratila,pochopila,o co ide a problem bol vyrieseny..obavam sa,ze dohovaranim sa nic nezmeni, oni pochopia len ciny

libawet
23. feb 2017

@fokuska a vie to dieťa, prečo NIE? Len chytením za ruku a pozretím sa do jeho očí a ráznym vyslovením NIE, to nevie a chce zistiť, tak zasa capne. Necapne, ak zistí, že to bolí a to zistí len tak, že mu tiež capnem.
( šteňa tiež bude cikať na podlahu v byte, no keď mu tam namočím ňufák a poviem NIE, tak až vtedy pochopí, lebo mu to nevonia....prepáčte za prirovnanie dieťaťa k šteniatku, no podobnosť v chovaní tam je 🙂 ).

libawet
23. feb 2017

@somavi capnúť, no s vysvetlením, nie len capnúť a nič. Nechápem, čo je na len capnutí po zadku zasa až také hrozné ako sa tu občas rieši?! Veď to nie je bitka remeňom do krvi! Veď sa trošku zamyslite, o čom sa tu bavíte! Nikto nikoho tuná nemláti hlava-nehlava, stále hovoríme len o malom capnutí po zadku, aj to ešte s plienkou možno, že ? Z toho ešte nikto nezomrel, panebože! Nezachádzajte do extrémov, prosím vás.

zuzitko74
23. feb 2017

@fokuska Radíš jej niečo, čo sa prakticky nedá.
Pôjde na WC a úderu nezabráni. Bude variť, úderu nezabráni...existuje veľa situácií, kedy tomu jednoducho nezabráni...aj keby sa na nudle nakrájala.
Radíš jej aby sa stala otrokom dieťaťa v mene pseudohumanity.
Radšej dám tomu dieťaťu s láskou a jemne po tej ručičke ja, v rámci výchovy, než jedného dňa na pieskovisku riešiť, že dostalo kýblom plným piesku po hlave, lebo susedovie dieťatko nie je k tomu capkaniu rovnako tolerantné ako my doma.

fokuska
23. feb 2017

@libawet Ano suhlasim, pri mensich detoch je to ako reflex u zvieratka - potiahnem remenom, tak pes vie ze nema ist mimo trasy, nevie sice preco tam nema ist, iba je reflexom nauceny - potiahnutie - nevybocujem.

Pri starsich to uz potom spojit - zadrzat ruku nech necapne a povedat NIE, ak skusi aj tak ( a ono este velakrat skusi), tak zadrzat a vysvetlit NIE, pretoze to boli a je to zle + dat pozitivny priklad, pohladkat a pod a ak teda fakt nezabera nic z toho, tak je mozne ze zaberie az ked realne skusenostou pochopi, preco ma ruku zadrzanu a co znamena BOLI TO.

To je uz aj na zvazeni mamicky, nakolko dieta rozumie, ci sa to nauci este tym reflexom, ze skusim 100x a 100x mi chyti ruku, takze sa mi to nepodari, uz nema vyznam skusat, alebo ci bude skusat do nemoty a teda vysvetlim slovne, alebo ci slovne nechce/nevie pochopit, tak to ukazem capnut naspat

fokuska
23. feb 2017

@zuzitko74 predpokladam ze s 20 mesacnou este travi dost vela casu, jasne ze pri vareni, wc, kupelni a pod. sa to neda, ale aj starsia dcera moze skusit urobit to iste a pocas dna predsalen vela pokusov zachyti. Kazde dieta je ine, niekomu bude stacit ten jeden den, niekomu mozno ani tyzden nie

Je mozne ze sa uplne mylim, vychadzam aj z rad psychologov a z literatury co mam nastudovanu (este kvoli studiu).
Urcite neradim aby sa stala otrokom, ved dcera to robi vtedy ked je s nou, tak ma moznost zasiahnut a tak isto by mal zasiahnut kazdy s kym je mala a chce ho capnut.

zuzitko74
23. feb 2017

@fokuska Staršia dcérka zakladateľky ešte zrejme chodí do škôlky. Od takého dieťatka žiadať aby predvídalo správanie batoliatka sa mi zdá ako riadne sci fi.

libawet
23. feb 2017

@fokuska ono sa vraví " raz jednu poriadnu na zadok, ako sto zbytočných slov " - a zasa si to neotočte po svojom, že ide LEN o tú poriadnu na zadok. Keď som synovi jednu posadila, nikdy to nebolo s mlčaním, vždy som mu pri tom dohovárala, prečo ju dostal. Teraz má 22 a je z neho vychovaný mladý muž, nemám dojem, že by mu capnutie v detstve ublížilo, skôr prospelo.

fokuska
23. feb 2017

@zuzitko74 to som nepozrela vobec, aka stara je starsia, v takom pripade mas samozrejme pravdu, to sa neda

@libawet je mozne ze sa so svojimi radami mylim, ked sa na to pozrieme z druhej strany, zakladatelka prosial o ine rady ako vratit capnutie naspat, preto som napisala aka je mozna preventivna alternativa - to, ze to u niektorych deti funguje, neznamena ze to bude fungovat na kazde.

Za pokus ale @somavi nic neda, kedze nevie ako dalej, tak si myslim, ze ma zmysel skusit aj tuto moznost ;)

tomiholula
23. feb 2017

Vysvetľovanie v takom veku k ničomu nevedie. Dieťa vníma čo chce, a karhanie a poučovanie to isto nie je. Preto tak zaberá capnutie alebo tresty keď musí byť v inej izbe. Alebo pocit hanby. Také úplne základné veci. Od dieťaťa chcete príliš veľa aby hneď po vysvetľovaní pochopilo, že to nie je správne, keď ešte nechápe dôsledky svojich činov. Ono skúša, kam môže zájsť. Keď sa rodič nenechá biť, dieťa si to nedovolí. Občas si treba spomenúť ako sme boli vychovávané my, a uvedomiť si , že to sakra fungovalo. Capnutie po zadku nie je domáce násilie. Ale nech si autorka témy robí čo chce, aj tak od začiatku vedela, čo chce počuť, preto je táto diskusia úplne bezpredmetná, keďže iné rady ako chcela počuť, neprijíma.

marietamicha
23. feb 2017

Zdravim mamicky s takymi detmi ako je moje. Mam dvojicky 2.5roka.chlapcov. jeden je jemnucky a druhy vyslovene agresivny. Agresivny je hladny,smadny,alebo neviem co nakolko stale nerozpravaju a buchne si do druheho.niekedy iba tak podla mna bez dovodu.druhy jemnucky zacne plakat lebo nechape toto jeho spravanie.zaslo to uz tak daleko ze mlati mna aj tatina.a to opakovane bucha rucickami akoby hlava nehlava.vysvetlovanie nepomaha.capnutim sa to len zhorsilo.pritom jasne zuri.robi to so zlostou.je velmi silny.jedine co pomaha je,ze sa ho vtedy opytam ci ja ho tak bijem.vtedy zacne plakat.ucime ho vzdy braceka pohladkat a pobozkat.potom si podaju ruky a vtedy sa na seba vzdy usmeju a je po celom cirkuse. Mam dojem ze ziarli na brata.ked ho z ajehokolvek dovodu napomeniem vrati mi to silnym zamrncanim.ked z akeho kolvek dovodu napomeniem druheho jemneho tak agresivny sa uz chysta ho bit.vtedy sa snazim zachytit ruky akebo ho oddialit dost pomaha ked mu jednoducho poviem ze sa ho to netyka a nech sa hraje dalej.ked jemny place z akehokolvek dovodu tak druhy mu este ide nalozit.tiez musim zasahovat.je velmi tazke sa na to divat a riesit to. Neviem preco je taky a odkial vlastne ma take niekedy bitkarske sposoby. Velmi to ubija. Nemusite pisat ziadne rady.tu je tazko radit. Myslim ze sa to zlepsi az sa budu vediet slovne vyjadrit a vsetko si spolu vysvetlime.

dibarbora
23. feb 2017

Nebudem ju bit? Omg. Capnutie po zadku ešte nikomu neublížilo.
Keď si nedá povedať, nereaguje na upozornenie,čo s nou. Odviesť do inej izby,povedať jej,že tam bude kým sa neukludni a keď treba tak aj po tom zadku. Po rukách nedávam.
Hádam si nenechám skákať po hlave vlastnými deťmi. Čo potom keď bude mať 5-10r a viac?

somavi
autor
23. feb 2017

@dibarbora mam dcéru, ktorá ma teda tých 5-10 ako píšeš a nemam s ňou najmenší problém , napriek tomu , ze som ju nikdy nebila. Ako ja fakt nechápem , kde chodíte na tieto názory ..

somavi
autor
23. feb 2017

@dibarbora s nechápem tomu OMG ... nechápem ako sa niekto môže pozastavovať nad tým , ze niekto nechce bit svoje deti.

somavi
autor
23. feb 2017

@tomiholula dakujem , ze si to pochopila , aj ked az na konci svojho príspevku 🙂 A s tou časťou predtým vôbec nesúhlasím . Kazdopadne vďaka 😉

somavi
autor
23. feb 2017

@fokuska ja sa k tvojim radám prikláňam , staršia ma 6. Po nej by som tažko chcela ,aby reagovala tak ako skúsim ja, podľa tvojich rad , ale zasadne jej to nevracia- ked ju mala udrie , riešim to ja . A samozrejme , že sa mi to možno nepodarí vždy , teda predvídať a tak zasiahnuť , ale v rámci možnosti to skúšať mozem 😊 Myslím , ze ženy maju dojem , ze mam doma malého tyrana , ktorý ma mláti hlava nehlava a ja sa usmievam ( ani takého malého tyrana by som nebila 😉 ).. nebije ma vkuse . A nemyslím si , ze to , ze jej nenacapem na zadok neznamená , ze to neriešim . Naopak , práveže si myslím , ze to možno riešim viac ako tie , co rovno capnu po riti . príde mi fakt cudne , ze ma maju za divnú , lebo svoje deti nebijem .. fakt na zamyslenie .

sunyrose
23. feb 2017

Zdravím, ja teda s výchovou svojich dcér už končím..... A som o tom presvedčená, že niekedy ten "prút kázne" je u dieťaťa veru na mieste....Sú deti na ktoré sa stačí "iba pozrieť" a vedia koľko bije a sú deti, ktorým treba veľakrát dohovoriť a keď vysvetľovanie nepomáha - aj "naložiť". Dodnes pracujem s deťmi a vidím tú dnešnú "rozpustilú" výchovu, kde 2ročné dieťa rozhoduje za maminku a ocinka, kam sa pôjde, a kam nie...., čo sa bude robiť a čo nie....ap. a dieťa je "kráľom rodiny" a je mi ich veľmi ľúto ako detí, tak aj ich rodičov.....chce to iba čas, možno aj niekoľko rokov, aby rodičia pochopili, kde urobili vo výchove chybu.....A čo človek rozsieva, to bude aj žať....., vo výchove to platí niekoľkonásobne......Dieťaťu treba s láskou dohovárať, ale keď sa nedá....tak sa nedá. Dieťa bez stanovenia mantinelov nemôže byť šťastné a ani rodič a keď sa pravidlá nedodržujú nastupuje dôslednosť zo strany rodičov...., dieťa by malo vždy vedieť, čo sa deje a prečo.....Nuž prajem veľa síl

limetka713
23. feb 2017

určite by som vrátila tak ako baby píšu, samozrejme v jemnejšej forme.. vysvetlovať môžeš odušu a nič z toho..treba činy.. zaujala si taký postoj, že my všetci nič doma nerobíme len deti otĺkame ale v podstate ty si tu tá čo má problém a necháva si skákať po hlave od takmer dvojročnej.. čo tak si spomenúť na "ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko..ked ja budem Jano, neohneš ma mamo" .. takýto tvoj príliš liberálny (neviem ako to inak nazvať) postoj nič nerieši, dieťa ťa nerešpektuje, vytváraš napätie medzi súrodencami, resp. dovolíš aby tam to napätie bolo, necháš si otlkať svoje druhé dieťa 👎

somavi
autor
23. feb 2017

@sunyrose samozrejme , vo veľa veciach súhlasím . Ale neviem , prečo máte pocit ( nie konkrétne len Vy) , ze moje deti su bez výchovy a hraníc . Preto , ze nedostávajú po zadku ? Myslite , ze inak sa vychovávať nedá? Ze ked dieta nedostane po riti , nevie , kde su hranice ? Ja svoje deti vychovavam, velmi dobre vedia , kto je rodič . Samozrejme , ze skúšajú - ako všetky deti .

somavi
autor
23. feb 2017

@limetka713 nehnevaj sa , ale ty si kto , ze vieš posudzovať vzťahy u nas doma ? Aké napätie prosim ta a aké otlkanie ? Ci akože myslíš , ze mladšia sa ráno zobudí a ako na pozdrav starsiu tresne pastou do tvare ? Sem tam sa stane , ze nas dlaňou buchne , ked ma nervy . Ale prosim ta nerob z mojej mladšej tyrana a zo staršej obeť , to uz co je ... maju velmi pekný vzťah , stiskaju sa, bozkávajú , naháňajú , hrajú sa spolu .. samozrejme sa sem tam aj poskriepia a ked ju drobec buchne , staršia je uz natoľko rozumná , aby chápala , ze sa mala este musi naučiť , ze sa to nerobí . Nestojím so založenými rukami a neusmievam sa , vždy to riešim . A absolútne nemam pocit , ze by som sa ja navázala do matiek , co bijú svoje deti po riti . Skôr naopak , idete sa tu zblázniť , ze ja to nerobím . Ja len stále dokola obhajujem svoj názor na bitie deti . Moje deti maju hranice , pravidla. Akurat ich vychovavam inak ako bitkou. Ci je to liberálna výchova neviem , kazdopadne mi príde správnejšia. Mne . Vam nemusí .

moni244
23. feb 2017

Aku debatu chces viest s takym malym dietatom, co nevie hovorit? si myslis,ze vsade natrafi na deti, co budj vysvetlovat? Vratia mu to, ani nebude vediet ako a rychlo pochopi, ze akcia vyvola reakciu a do detskych sarvatok by skm nezasahovala, kym nepojde do tuheho, nech si tondeti vybavia. Toto nekonecne vysvetlovanie, s ktoreho ma dieta srandu, je uz moc. A predne preto nechodim na ihriska na sidlisku, lebo tam velmi vidno, ktore deti su vychovavane metodou vysvetlovania a zaujimave je, ze prave tie robia na ihriskach najviac zle.

limetka713
23. feb 2017

@somavi prečítaj si názov svojej témy..sama píšeš, že dcéra ti sestru bije..tak čo tu s prepáčením vyskakuješ? ja nikde nepíšem, že hned od rána ako sa zobudí, tak neprekrúcaj, ale všetkým tu je jasné, že staršej sa to iste nepáči..a nepáči sa to ani tebe inak by si nemala snahu to riešiť..to, že máme iný názor ako ty je už druhá vec.. Ok, je to tvoje dieťa, vychovávaj si ho podla seba a manžela, ved tak to aj má byť, ale potom sa nečuduj, že nie všetci ta chápu..sama vidíš, že po dobrom to nejde