20 mesačná dcérka bije mňa aj sestru
Ahojte , idem si pre rady😊 Mam 20 mesačnú dcerku , ktora poslednu dobu , ked sa jej nieco nepáči , tak mi proste jednu capne, to iste aj svojej staršej sestre . Robila to sem tam aj predtým , ale vždy hneď sama vedela , ze urobila zle a vzápätí nas vystiskala. Teraz nas cape niekoľkokrát denne, " ospravedlniť " sa nemá záujem , ked ju vyzvem aby teraz sestričku objala , neurobí to , resp velmi zriedka . Zaujímajú ma vaše rady a názory . Aké rady typu, ze jej mam capnut po ruke alebo po zadku mi prosim nepíšte . NEBUDEM JU BIT . Dakujem 😊
@somavi každá matka chce pre svoje dieťa to najlepšie a verim že práve v tomto duchu si sa takto rozhodla. Ale osobne si myslím že takáto výchova nie je aplikovatelna, resp. účinná na všetky deti rovnako. Ja mám deti napr. úplne iné povahy ako setrine deti. Jedno dieťa si možno nechá tu ruku zadržať, ale sú také čo akonáhle mu tu ruku pustis bude útočiť okamžite naspäť a neprestane len tak.... Dcera bola kludne bábo, sestrik syn bol veľmi akčný odmalička, keď sme ich dali k sebe raz dva ju vytahal za vlasy, sotil, udrel... Neskôr ho ona začala na oplátku hrýzť. Bol dokusany až hruza... Potom začal hrýzť aj on ju. Dnes majú 4 roky, chodia spolu do škôlky a sú kamoši.
Nuz tak poviem...aj moj to sem tam robil a teda nikdy som.nebola zastankynou bitky, ale veru sme sa capnutiu nevyhli a velakrat pomohlo, ked ine dohovarania po peknom nepomohli... a necitala som sice vsetko, ale keby jej starsia jemne vratila, uvidis, akobby sa mala zarazila a rozmyslela si, ci to opat spravi... aj moj maly parkray capol deti v detskej herni a led jeden chlapcek zas capol jeho, ten prekvapeny a urazeny vyraz bol teda riadny... hned sa rozplakal, co necakal, ze sa mu to moze vratit... ked sa inak neda, treba ho capnut... nie casto, len vynimocne za nieco vazne, ale matky nie su otrokmi deti a ich nalad... jednoducho musia aj deti pocuvat, nielen si robit svoje... potom by ste mali vidiet ako to vyzera na 2.stupni zs a vyssie na ss, ked si rodicia trieskaju hlavy, ze nezvladaju svoje deti
@moni244 to , ze nevie rozprávať neznamená , ze nerozumie . Ako som uz spomínala , staršia nikdy bita nebola a na ihrisku nikdy problémy nerobila 🙂 vychovavat sa da aj inak ako bitkou . Moja staršia ma tiez tresty . Ale nie fyzické . Vie, co bude nasledovať ( este raz ti poviem , aby si si upratala izbu a nejdes na ihrisko - a bud si izbu uprace alebo nikam nejde a nabudúce si to rozmysli ) a nemusím ju bit. Mame doma hranice. Akurat sa nebijeme a mne to príde uplne v poriadku .
najlepsie pomaha ak sa od nej odvratite ale nie z hnevom alebo placom ci opovrhnutim ale proste akoby prave to, ze to urobila vo vas spustilo, ze si ju prestanete vsimat. u na takzto problem nebol, ale riesila to moja kamaratka a zabralo presne toto. najlepie odist z miestnosti a nic nepovedat.. nechat ju osamote nech si premysli co urobila a aky to malo nasledok. jedine vtedy to nezaberie, ak sa vas tym snazi odohnat a mat vsetko pre seba.. o myslim ze ma natolko velke rdiecko aby jej to ostalo luto, ze napriklad hracky alebo pokoj teraz ma, ale uz nema vas zaujem a pozornost...
@somavi mala som kamosku ktora svojej dcere od malicka dohovarala, ja nsom ju nikdy nesudila je to jej vec, moj 5 rocny dostal po zadku asi 3x v zivote, z toho raz hodil monte (jogurt) po svokre cez celu kuchynu, druhy krat sa smaril o zem v obchode s tym ze od nervu zhodil kos na ovocie a 3 krat ked mi naschval ☝🏼 pleskol cokoladovu zmrzlinu na tricko.To boli 3 momenty kedy dostal aj ma to zamrzelo ale zasluzil si..ine som chcela ta moja kamoska dokolecka dohovarala tej svojej malej a vysvetlovala az na nu minule leto chytila nervy (dcera 4r) a rozbehla sa jej lebo ju nechcela pocuvat a vletela pod auto..tym chcem len povedat ze mozno 1-2 vychovne po zadku (podla mna) urobili v mojom pripade vacsi uzitok ako dohovaranie a vymielanie mozgov kedze moj maly vie ze ked dvihnem hlas deje sa nieco comu treba venovat pozornost kiezto dcera mojej kamosky si ide svoje a ma ju nahaku este jej povie "vyrozpravaj sa mama"..takze je na tebe ako si svoje deti vychovas ja ta nemienim sudit koniec koncov mi to moze byt ukradnute len aby tvoja mladsia nebola prekvapena ze jej to raz niekto vrati ked bude pokusat..lebo stat sa to lahko moze 😉
Tak to ries aj nadalej dohovaranim alebo ako to riesis,a ja ti budem priat aby ti to jedneho dna neprerastlo cez hlavu.
Ja by som sa rozhodne otlkat vlastnym malym dietatom nenechala. Ale radu nemam ako to vyriesit,musis sama vyskusat co na dceru olati a co nie.
@duhovavila dakujem za radu 🙂 Konečne 🙂
@somavi ja som zastanca toho ze ak dieta dostane "vychovnu" je to zlyhanie rodica, a uprimne priznavam ze som uz takto parkrat "zlyhala" (napriklad ked nepocuvala a vbehla na cestu) - a nikdy to k nicomu neviedlo, rozhodne to neuznavam ako vychovnu metodu, nech si kazdy pise co chce, ja na svoje dcere vidim ze dohovaranie ma zmysel a funguje, len to chce svoj cas, jasne ze nestaci len raz...a len tak mimochodom, zazila som ked dcerka strcila do jedneho dievcatka na ihrisku (nestihla som zakrocit, ale samozrejme vzdy ked sa dalo som ju zastavila skor nez k niecomu doslo), tak matka toho dievcatka mala poznamky ako by ju zato zbila a svoje dieta zacala ucit ze to ma vratit!!! Dakujem pekne, je mi jasne ze si to deti obcas vratia ale aby ich to rodicia ucili? Ked mala toti obdobie tak sme to riesili velmi intenzivne, rozpravali sme sa o tom pred odchodom na ihrisko, ako sa ma/nema spravat, pred spanim sme do rozpravok zakomponovali poucenie (ako sa nejake dieta bilo a nikto sa s nim nechcel hrat a pod.). Kazde dieta je ine, ale verim ze sa vsetko da zvladnut aj bez "bitky" ako vychovnej metody, drzim palce.
@somavi Zdravím, ďakujem za váš názor. Ja vám váš spôsob výchovy nechcem brať, ani vaše rozhodnutie, vychovávať bez bitky. Vaše dieťatko síce nevie rozprávať, ale ak by vedelo, kto je pánom situácie, ruku by na vás už nezodvihlo.....A zopakujem, že nie každému dieťaťu stačí nekonečné dohováranie.....Výchova je dlhoročný proces a nie vždy končí tak, ako si to rodič predstavuje. A je lepšie učiť sa na chybách druhých ako vlastných....Nech vám rastú pre radosť...
Neviem..citam tu slova dokola..bitka, nasilie, som proti bitke atd.
Od bitky tu kazdy hovori daleko...
Staci sa pozriet do prirody co je prirodzene...aj kazde zviera co ma labku, "capne" svojmu mladatu, ked sa nevie vpratat do koze.
Takze o com co je prirodzene..by sa tu fakt dalo diskutovat, damy, ktore capnutie povazujete za nasilie a bitku.
@somavi tzv. to "Neposilnuj" - to znamena, ak to urobi (predpokladam ze velmi dobre vie ze to nema a ze sa to nerobi lebo jej to uz bolo x-krat vysvetlene) - nevenuj jej pozornost, s kludom, pokojne sa odvrat a nevsimaj si ju, neudrziavaj v tej chvili s nou ocny kontakt, nevysvetluj jej vtedy dokola ze to nema, nekric na nu... proste nemaj ziadnu(akukolvek) reakciu ktora by sa jej mohla pacit pre ktoru by to znova robila. ak zisti ze taketo spravanie jej neprinesie celkom nic, malo by sa v buducnosti prestat objavovat. na druhej strane ak reaguje primeranym sposobom - napr ked si tvoju pozornost a pod ziada primerane, vhodne (oslovi ta a pod) tak vtedy jej venuj pozornost aby si zas uvedomila ze prave toto ziaduce spravanie sa jej viac oplati.
uslo mi ako je stara druha dcerka - tu to moze byt tazsie dodrzat tento postup, lebo predsa len detom tazsie vysvetlis ze ked ju udrie nema jej venovat pozornost, nezvysovat hlas a pod....
tento postup by mal pomoct ak ho budes robit dosledne.
zastancom bitky nie som, moze mat vela "vedlajsich" ucinkov (napr bude praktizovat len to co vidi), takisto nie som zastancom toho aby sa dietatu dokola vysvetlovalo to iste aj ked presne vie co uz smie a nesmie....
@somavi no ja sa jemne prikláňam k názoru väčšiny, lebo ťapnutie nepovažujem za bitku. Ale zapojila som sa, aby som si aj prečítala nejaký opačný názor a vyskúšala. Lebo tiež by som rada vychovávala bez bitky (bože tá bitka - to vyznie tak zle napísané), takže bez ťapnutia po zadku a pod.
My sme u staršieho vyskúšali, ignorovanie, nevšímanie, aj rázne zadržanie ruky ako to tu bolo spomenuté, ale nič nepomohlo. Možno to naozaj závisí aj od detí, všetky sú iné. Ale možno je chyba aj v nás - možno by sme mali mať viac trpezlivosti. ... hmm, u nás zatiaľ zaberá capnutie, pohrozenie (ale samozrejme fakt minimálne) a napríklad, keď uhryzol, tak som ho uhryzla tiež (ale jemne samozrejme) - aby vlastne zistil, že to je bolestivé, pár krát skúsil, ale už to nerobí ...
Určite treba najprv treba hľadať iné možnosti a ísť príkladom, to súhlasím, takže ak tu budú nejaké dobre tipy, budem rada
@somavi mas velku trpezlivost s tymi odpovedami. ja sa tu vzdy len rozculim, ked citam podobnu temu. to je proste vychova slovenskych jednoduchych materi, dietatu jednu a viac priplestit. najrychlejsie mas pokoj. na tvojom mieste by som si skor prestudovala nejaku odbornu literaturu alebo sa s odbornikom osobne poradila. lebo kde sa pytas, take rady dostavas. toto forum je proste ludove. od zien, ktore si mylia koliky s kolíkmi (atd) sa ani nic ine neda cakat.
@somavi deti zvyknu opakovať to čo videli a teda sa pýtam , nevidela to od niekoho???? Neter capala mne a svojej mame po líci, len tak, lebo to videla bohužiaľ od svojho otca. Ano jej mama nezakročila a na toto zareagovala slzami lebo si s ňou nevedela rady a ja som jej to vracala, samozrejme v tom nebola žiadna sila odomňa, len tak aby sa nepovedalo a prestala si to ku mne dovoľovať, sestre to robila, kým z toho nevyrastla. Neradím Ti jej to vracať, ale najprv zistiť odkiaľ to ma a potom sa snažiť ten vzorec chovania zmanipulovať u nej. Ako mama si ju poznaš najlepšie a spôsob musiš nájsť sama. A hej male deti nebiju, ale capu a matka cíti v tom skrytu agresiu a je z toho smutná. Keď budem mať vlastne potom pochopim ešte viac, no doteraz som použivala zly pohľad alebo som skrikla tak, že si to decko zapamätalo a potom stačil iba pohľad. Ach moje dieťa to bude mať u nás ťažke ale toto by spravilo raz, max. 2x a nikdy viac.
@miriam159753 neviem , ci to videla , doma určite nie a vonku , bohvie . Ale nemyslím , ze len opakujú , veľa deti proste ked ma nervy , tak trieska okolo seba . Deti nevedia este tak spracovať svoje emócie a pocity
@somavi rozumiem, tak jedine počkať aby z toho vyrástla, u nás to bolo iné, ona to videla od svojho agresivneho otca, ale nakoniec tiež z toho vyrástla
@somavi Taktiež som proti fyzickým trestom, keďže ja som bola bitá veľmi často. Niekedy však vysvetľovanie nezaberá, tak moja metóda je silno objať vtedy, aby sa ukľudnila a keď ma odsotí, že už si nedá ani povedať, stupňuje, dupe, kope, proste všetko, tak ju nezbijem, nezavriem, ale poviem jej, dobre. Maminku to teraz veľmi bolí, takže miesto toho, aby sme sa hrali alebo niekam šli, tak budeme doma, ja si idem ľahnúť a ty si ďalej krič 🙂 je to forma trestu, aby pochopila, že sa niečo stalo. vtedy jej to príde strašne ľúto a začne sa ospravedlňovať, ukľudňovať. samozrejme, tiež bolo také, že to nepomohlo, chce to trpezlivosť. a stále vymýšľať, dohadovať sa, nájsť riešenia. Super je, že staršia stojí pri tebe, máloktoré dieťa by nevrátilo späť 🙂 a z toho, že ti všetci píšu, že ti bude skákať po hlave, z toho si nič nerob, to hovoria všetci aj mne, ale keďže ja som bola bitá dosť, tak viem posúdiť, že to správne nie je a mám v paži 🙂 Vzťah sa buduje dôverou, rešpektovaním a hlavne samozrejme láskou, nie bitím. 🙂 Drž sa 🙂 Som rada, že je nás proti bitiu viacej 🙂

@limetka713 ano , mam snahu to riešiť , preto som pýtala v mojom úvodnom prispevku radu okrem bitky . No len take rady tu dostávam . Tak neviem , kde je chyba ...mne sa zdala moja formulácia jasná . Jasne , ze staršia nepradie ked ju mladšia udrie . Preto to samozrejme riešime. No nevznika nam doma kvôli Tomu žiadne napätie . Ja beriem normálne , ze take male deti este nevedia ovládať svoje emócie , preto hľadám rady ako ju usmerniť , ze hnevať sa môže , bit nie . A stále si myslím , ze nemôžem jej hovoriť , ze sa nebije a pritom to robiť sama , tj vodu kázať a víno piť . Verím , ze ju to naučím aj inak . Kazdopadne vďaka.