icon

20 mesačné dieťa nič nezaujíma

morigan555
22. apr 2018

Ahojte všetky...vopred ďakujem za prečítanie môjho výlevu.
Syn má 20 mesiacov, je to náš miláčik, ale už som na prášky.Ide o to, že ho nič nezaujíma.Hračky,druhé deti, aktivity..Som s ním v izbe, chcem sa s ním hrať, ale jediné čo vie, je len všetko rozhádzať, búchať, roztáčať.Nevie sa s ničím hrať.Snažím sa, no nič nepomáha. Potom prišli knižky, celkom javil záujem, tešila som sa, no trvalo to len chvíľu. Nevie ukazať na nič, ani v knihe, ani všeobecne. Vždy ma len chytí za ruku a navedie ma nato, čo chce.
Odrážadlo vôbec, aj to vie,ale to nechce, jeduje sa, keď ho tam posadím, proste všetky hračky u nás slúžia len na točenie, búchanie, alebo dávanie do úst.
Na ihrisku katastrofa, tiež ho nič nebavi, ani na šmýkalke sa nevie šmyknuť,iné menšie detičky pekne vylezú, on to nevie...Vôbec nejaví záujem naučiť sa..., len chodí hore dolu, trhá kvety, alebo hocičo iné.
Zákazy neplatia, môžem aj milión krát povedať no,no, to nesmieš, buchneś sa, nerob a pod. úplná ignorácia, urobí to o chvíľu znova.
Jedenie 0 bodov, skoro nič mi nezje,povie len pár slov, nič nenapodobňuje, len mačku, lebo ju máme doma. Muž sa ma pýtal, či nie je pozadu, alebo tak, ale ja naozaj netuším a doktorka mi povie, že kaźdé dieťa je iné.
Rozmýšlala som aj nad autizmom, ale ide za hocikým cudzím, chytí za ruku a vedie si ho , s týmto problém nemá, nehanbí sa, očný kontakt v poriadku...naozaj som zúfala.....Poradíte ako s takým dieťaťom? Prípadne, máte doma také?
Ďakujem

morigan555
autor
23. apr 2018

@charlie1980 už som objednaná k neurologické, až 17maja ,ale nevadí 😉
Čo sa týka zdieľania pocitov, to je ako kedy..napr. má rád autobusy, vždy keď ide nejaký okolo, tak sa na mňa pozrie , usmeje, a čaká že budeme spolu akoby sa tešiť z toho.
Keď ideme za dedom, hovorím mu celú cestu, že za ním ideme, a keď ho zbadá, pozrie sa na mňa, smeje sa, proste aby som to videla, a rozbehne sa za ním..
Keď ideme okolo obľúbeného miesta(ihrisko, terasa s domčekom) pozrie na mňa, či poviem že tam ideme.Donesie mi hračku, že poďme sa s ňou hrať, čaká že urobím to, čo som mu ukázala naposledy...
Zase keď odtrhne kvietok , nedonesiem mi ho sám od seba, ani keď ide ako píšeš traktor okolo neukáže prstekom, lebo vždy poviem ja, pozri Matúško traktor..a on sa namna z kočara otočí , usmeje a hľadí naň.
Ja som tak na 80% presvedčená, že to autizmus bude.Ak sa to potvrdí, môžem Ti napísať?
Ja sa len bojím, či mu dám všetko , aby bol.. šťastný a spokojný..

charlie1980
23. apr 2018

@morigan555 Tak toto sa mi nezda.....lebo to zdielanie je najdolezitejsie. A to u vas podla vsetkeho je....takze moze mat kludne dysfaziu....co je v utlom veku dost podobne.

nikuska744
23. apr 2018

@morigan555 úplne normálne dieťa je to...

morigan555
autor
23. apr 2018

@charlie1980 uvidíme, naozaj.Ja ti ďakujem za tvoje príspevky, veľa mi dali. Niečo má, niečo nie z toho čo píšeš...nechcem to hodnotiť...dysfazia neviem čo je...idem pozrieť 😉

zuska2001
23. apr 2018

moj syn tiež velmi dlho všetko roztáčal - pokrievky, hračky....... kedže mal aj hypotonus, bol velmi ostro sledovaní lekármi. mali sme odporúčanie na cetrum ranej intervencie - nakoniec sme tam neboli a dnes je to normály 3 ročný chlapec. skús sa sústrediť na to, čo je na ňom pozitívne - my sme skladali puzzle knihy, robili shape sorter, mali vela zvukových hračiek, spievali pesničky ---- možno tam ozaj dačo bude, ale myslím, že to vidíč príliš čierne....

alby2014
23. apr 2018

Podla mna je uplne normalny. Co ma snad 20 mesacny recitovat Slavy dceru, ci co. Hovori primerane ( niektore deti viac, niektore menej), starsi v tom veku tiez len vytahovla veci, rozhodne sa nehral s hrackami a ja som to, ze si vytiahol pokrievky a varechy naopak za hru povazovala. To, ze na ihrisku beha a trha kvietky..to podla mna objavuje svet a starsi to tiez robil, dieta sa nemusi rhat len s vecami an to urcenymi, ci liez po preliezkach vobec ho to nemusi bavit, moze byt kluden spokojny introvert zalezeny v knizkach neskor. Inac to, ze ta nepocuva, to sa vola faza vzdoru je to nromalne. Ja mam jedina siroko daleko v rodien chlapca, kym vsetky dievcatka dobre ze ne v roku nehovorili vety moj hucal, kym vsetky dievcata sposobne kreslili, Mato pokreslil max stenu. Ale zato vie pribit klince kladivom a v 2,5 roku spravi stojku na hlave, tuto zimu lyzoval NORMALNE zlyzoval svah maly...Plus to,ze ta chyti za ruku a ukaze, co chce...ako sorry, ak to je zak autizu,tak to ma 99% deti...ved to robi kazde, ide za mamou chyti za ruku a mama pomoz, zloz, daj...Ked necitis, ze by bol OK, skus nejake vysetrenie, ale podla mna je total normalny. A suhlasim s @jana_eyre ( inak uz davno som sti chcela napisat, ze super nick, moja oblubena kniha to je), che to klud. MNa by to mozno tiez znervoznovalo, ale ked mal starsi 20 mesiacov, narodil sa mladsi a uz som nemala riesit, cas ci a ako sa hra, bola som rada, ze sa hra a normalny je skoro trojrocak z neho. :D

nikuska744
23. apr 2018

@morigan555 Môj mladší syn má 26 mesiacov...keď niečo chce tak povie "koko vači"...čo samozrejme neviem čo je. Keď si pýta vodu tak povie "ibú"... s ostatnými deťmi sa hrať nechce, z materského centra ma volá preč...a predsa ho považujem za normálne, zdravé dieťa bez akejkoľvek chybičky...Uvidiš aké budeš mať ešte šikovné dieťa

rebekav
23. apr 2018

Mami vedia, tusia, citia, ze nieco nie je v poriadku. Nie preto, zeby porovnavali, kazda si je vedoma, ze deti su rozne, ze tabulky neplatia na vsetky deti, ze kazde sa vyvija inym tempom, ze maju rozne povahy, ale...ale castokrat ked mama tusi, nieco na tom bude...jedna priemerne intelignentna zena so zdravym usudkom vyciti, ze cosi nie je ako ma byt...preto vyjadrenia o tom, ako je niekoho dieta je urcite uplne v poriadku, ma vedia prekvapit...nikdy nie je priskoro na vyhladanie pomoci...cim skor zajdes, tym skor sa s dietatom zacne pracovat adekvatne k jeho mentalnej poruche...ci uz u autorkinho dietata sa nieco potvrdi alebo nie...hovorim vseobecne...je to len pre prospech dietata aj rodiny ak sa na poruchu pride skor...

rebekav
23. apr 2018

@rebekav pardon za hrubku 😂

charlie1980
23. apr 2018

@rebekav Neuverila by si, ale niektore fakt nevedia.....ale tie asi nepatria k tym priemerne inteligentnym 😀
Kazdopadne, viem o matke 4.r autistickeho dietata, ktora do 4.rokov nevedela ze je autista (tazky stupen dokonca, pisala som to vyssie)
Dalsia do 8.rokov, ze dieta ma AS. Dalsia to ani vidiet nechcela, hovorim jej to od 1,5r, v 5,5r konecne dieta zdiagnostikovane, na podnet skolky, dodnes tvrdi, ze nic mu nie je. Jasne.
Nie vsetky mamy citia. Ine to vidiet nechcu. Ine to aj vidia, ale nevedia to pomenovat. Ine to vnutorne citia. A ine to vedia porovnat s predoslymi detmi. Zvacsa matky prvych deti to nevedia pomenovat.

rebekav
23. apr 2018

@charlie1980 skor som to myslela tak, ze ked uz matka tusi, nieco na tom bude...viem, ze je tu aj protistrana, matky, ktore popieraju ze ich dieta je ine...viem, ze dokonca take su caste hlavne u vyssie vzdelanych zien, prave tie maju problem priznat, ze ich dieta ma problem, navyse mentalny...

dadulala
23. apr 2018

@morigan555 nepisala som ze ma viac rozpravat, pisala som , ze aj gesto , ukazanie obrazku a pod. je forma komunikacie .ide o to, aby dieta vyjadrilo potrebu komunikovat, aby ta chapalo ako komunikacneho partnera, aby ked mu ukazes prstom, pozri leto lietadlo, dieta sa otoci.Skus mu vylozit oblubenu hracku na miesto kde uvidi ale nedociahne na nu.Mal by prist pre teba.Skus ho rozhojdat a pockaj kym sa hojdacka zastavi.Sleduj jeho reakciu.Minimalne by ti mal pohybom tela,zakricanim naznacit ze ho mas opat rozhojdat.Mal by pri tom na teba pozriet, vtedy vies ze ta vyhlada,chape ako partaka.Ma rad tycinky ? Daj mu jednu a ostatne zatvor do flase a postav ju pred neho. Mal by opat prist za tebou.Alebo fukni do bublifuku, ked ho zaujme,zatvor a poloz pred neho.Sleduj reakciu.A co je velmi dolezite, urovnou komunikacie sa znizte na jeho uroven. Ak nieco pomenuje napr.citoslovcom ( hav ), ty povedz pes.Ak povie havo, ty povedz ano, velky pes.Bud iba o jednu uroven vyssie ako on. Ak pojde o narusenu komunikacnu schopnost, moze byt vela slov ktore na neho povies zhlukom zvukov, ktore nevie identifikovat.Este, rozumie reci ? Ak povies, vezmi papier a daj do kosa.Urobi to ? AKo si vypyta jest, pit, ako ti povie ze chce ist von ? Este ma napadlo, skus napr. skryt jednu topanku a ked idete von sleduj ci bude hladat druhu.Ci pride za tebou a ukaze na svoju nohu ,ze mu jedna chyba.Este, aka je maleho hruba motorika ? Ako manipuluje s malymi predmetmi ?

dadulala
23. apr 2018

http://www.solen.sk/pdf/e1d03357f25e9c2dbe71d3a...

pridala som clanok, kde je velmi pekne podane, ako sa rec vyvija, ake su vyvinove milniky a ktorych absencia je pre vyvin reci rizikova. A prva navsteva logopeda sa odporuca vo veku 2.rokov, ak dieta nema slovnu zasobu cca 50 slov a netvori prve jednoduche vety.

morigan555
autor
23. apr 2018

@dadulala odpoviem na konkrétne otázky, ak môžem... keď mu ukážem ja, že aha tam je to alebo to, pozrie sa, sem tam sa stane, že je zaujatý, ale väčšinou sa vždy pozrie. Bublifuk...to miluje..zrovna včera situácia..ukázala som mu ho, bol celý bez seba, bubliny chytá.. zatvorim, zoberie si ho, poobzera a podá mi ho,aby som pokračovala.Vylozila som mu ho na komody vysoko, odišla vedľa do miestnosti, trošku plač, prišiel ,chytil ma za ruku , odviedol k nemu do izby a ruku mi postrčil hore...zobrala som to, radosť.Podala mu ho, hovorím daj tatovi, prišiel k nemu, podal.Niekesy samozrejme keď poviem daj, nedá mi...to je ako kedy..
Keď ho kŕmim, a príklad zabudnem sa, tak zoberie lyžičku a akože si naberá, vidím, že ešte chce. Hovorí ham.Tak si pýta.... Keď chce ísť von zoberie mi ruku a ťahá má k dverom.
S hupačkou, tyčinkami, topánočkami vyskúšam...
A za tie ďalšie rady veľmi ďakujem, popracujeme natom😉

morigan555
autor
23. apr 2018

@zuska2001 ja pozerám naňho len v pozitívnom svetle.
Jeden čas ho bavili knižky, tak sme čítali, jeden čas bublifuk, a pod. Snažím sa mu všeličo vymýšľať, ale nejak... nič....uvidíme.
Ja verím , že má len "silno na háku"

morigan555
autor
23. apr 2018

@alby2014 to máš veľmi šikovného synčeka 😊
Môj vyťahuje všetko a hrá sa s tým...len búcha trieska, fakt ho hračky nebavia a keď tak nehrá sa s nimi "akoby mal"
No na vyšetrenie čakáme, uvidíme, ale aj pediatrička má už vystrašila, že rozprávať by mal, a s deťmi sa hrať tiež...on si deti nevšíma, ide si to svoje, ale možno je chýba aj v Tom, že sme žili v totálnej diere kde nebolo o dieťati chýru ani slychu, tak bol väčšinou sám....
A každý mi vraví, správ si druhe😂...

morigan555
autor
23. apr 2018

@nikuska744 dúfam , že máš pravdu, skúsim sa mu venovať ešte viac ako doteraz, a uvidíme 😊

alby2014
23. apr 2018

@morigan555 deti rovnakeho veku sa spolu nehraju do 3 rokov, hraju sa vedla seba, ale nie spolu...(hej, ucitelka som), to je fakt o povahe. Aj moj je radsej sam a az teraz, ked ma skoro 3 zacina jaivt zaujem o hru s inymi detmi...

z_schmidt77
23. apr 2018

Keď rád búcha, točí, ... skúste mu urobiť activity board. Daj do googlu a vyhodí Ti množstvo motívov a príkladov.

z_schmidt77
23. apr 2018

@morigan555 Odkiaľ si? Viem, ze na pediatrickej klinike na detskych kramaroch v Bratislave robia psychologovia posudenie psychomotorickeho na poistovnu.

morigan555
autor
23. apr 2018

@rebekav áno, máš pravdu.Ja som vycitila... možno to nie je zrovna autizmus, ale že je v niečom pozadu, možno že mám ísť naňho inak a tak... počkám naozaj na vyjadrenia neurológa a podmienky a budem riešiť..

zuz02
23. apr 2018

Správanie tvojho syna mi veľmi pripomína môjho, keď bol malý. Tiež sme pochodili rôzne vyšetrenia, neurológia, psychológa atď. a v 6 rokoch mu diagnostikovali vysokofunkčný autizmus. A inak, tiež chodil za cudzími. Sú totiž rôzne typy autistov. Môj patrí k tým aktívnym, ktori chodia za druhými. A z rôznych, často čudných dôvodov. Samozrejme vás prípad to nemusí byť. Čas aj tak ukáže. Takže zatiaľ nestresuj, ale sleduj.

skjatqo
23. apr 2018

Mojho skoro 2,5 rocneho tiez moc toho nebavi, ak sa pozeram na hracky. Zato ale okamzite pribehne ked ideme sadit semienka alebo polievat rastlinky. Robils som vela plant doma, tak sa mohol realizovat. Ma rad vcielku maju ako sadila semienka.
A este velmi rad vari, "skriabka" zemiaky tupou "skriabkou" a miesa tatonkovi kakao.
Vonku pozoruje dazdovky a slimaky. Kvety moze trhat iba v trave, ozdobne nie. Samozrejme ze nejake usklbol. Zakazovat moc nepomaha, pomaha presmerovat. Chce trhat? Trhaj pupavu a buriny. Chce hadzat? Tu mas loptu.
Ale je to fakt tazke. A niekedy mam pocit ze to ani neskonci. Od zaciatku sa rysoval ako narocne dieta, tak sme sa radsej poponahlali s dalsim dietatom. Nechceli sme aby bol rozmaznany. Musel sa naucit cakat, delit sa o vsetko a vsetkych.

morigan555
autor
23. apr 2018

@dadulala ďakujem, prečítam si.Moj synovec vie pomenovať, ale nepovie ešte zrozumiteľne, a to už má 2,5r...dokonca vety vôbec..a vraj je úplne v poriadku...

morigan555
autor
23. apr 2018

@alby2014 ja to ale myslím tak, že on si iné dieťa ani nevšimne. Teda vidí ich, aj zoberie hračku, ale nezaujímajú ho.. uvidím, snažím sa myslieť pozitívne a hovorím si, že nie je jediný 😀

morigan555
autor
23. apr 2018

@z_schmidt77 som z Dubnice nad Váhom, dosť ďaleko 🤔

morigan555
autor
23. apr 2018

@zuz02 tak neskoro?
A tvoj malý rozumie čo mu hovoríš?
Ak sa mi to potvrdí, môžem Ti napísať správu?

skjatqo
23. apr 2018

@morigan555 ten moj si vsimne iba niektore mlade slecny a to sa potom kruti a chichuna 😉 Inak ho netrapia. Uplny vzduch. Iba ked mu beru hracku.

morigan555
autor
23. apr 2018

@skjatqo áno presne, niekedy je to na nervy naozaj. Keď vidím sestru ako sa a jej malým pekne hrajú, závidím.
Skúsim mu vymyslieť rôzne iné aktivity, uvidím ako to pôjde ďalej..ďakujem za príspevok 😉😊

dexemposupoplex
23. apr 2018

@morigan555 môj je podobný s tým rozdielom, že je mladší o pár mesiacov-o 2 a nepovie nič a ani nenapodobňuje, chodíme k logopedičke, tá vravela, že javí sa normálne..uvidíme neskôr, už sa nestresujem, budem ho ľúbiť tak či tak, i keď to bude výzva učiť sa novým veciam