3-mesačné dieťa a ovocné šťavy?!!? Vaše názory
Ahojte, lekarka mi minule pri poslednej kontrole povedala ze mam malej 3 mesacnej davat ovocne stavy ale men sa to nezda ved ovocie je aelrgen pomarance atd,.. a vobec je este podla mna mala na to aby dostavala nejake ovocne stavy alebo sa mylim? chcem proste vediet nazory ostatnych. )A este sa chcem spytat ze mala si stale strka prsty do ust az ju nieekedy az napne a pritom nieje hladna a strasne slinta co to moze byt? dik za odpovede 🙂
určite šťavy ešte nie to má čas a kd ste kojený tak nie je dôvod jedine ak by boli koliky takl možno by som dávala feniklový čaj aj to len pár glgov za deň inak nič iné
tak je ...niekedy sme mali len Feminar a Sunar a deti papkali a boli zdrave.!!!!! moj syn ma 17 rokov (starši) od tretieho mesiaca pil prevarene kravske mlieko a je tu a je zdravy ako buk! chvala bohu. Samko ma tri mesiace a nevieme od radosti ake AHčkove mlieko ,alebo AR-kove mliečko ,alebo antikolikove mliečko a pritom susedka dava france lait antikolikovy a to by ste mali počuť ed začne jej mali plakat, ja ho poprevraciam pomasirujem bruško popestujem a o chvilku je dobre.tak asi tolko ze moj mali ma 3 mesiace a papka uz aj jablčko aj banan aj krupičku,pekne lyžičkou.(mimochodom mal 6 tyzdňov ,ked lekarka povedala ze mu mam do mlieka rozmixovať banan ,lebo ho prehaňalo.) Tak teraz fakt neviem čo je skoro alebo kedy je skoro.Tiež musim uznať ,že nemam prve dieťa (mam štvrte) takze viem uz čoi to,ked som mala prve tiez som si vela krat nevedela rady. Tak ked niektora maminka ,kludne mi napište,pomožem poradim.
určite by som nedávala. naša má 10 mesiacov. a to jej dávam na pitie čaj alebo vodu.
ja by som este nedavala
ahoj, my dávame štavičku asi tak od dvoch mesiacov ( jablčkovo - mrkvičkovú) a malému strašne chutí a je spokojný 😵
Myslím si, že bábätká sú stále rovnaké, len praktiky sa neustále menia.
V období výhradne mliečnej výživy, teda do zvyčajných 6 mesiacov, dojčené bábätko iné tekutiny rozhodne nepotrebuje.
Dojčenie ho zasýti i uhasí smäd, hoci je vonku horúčava.
Ani dieťa na umelej výžive iné tekutiny nepotrebuje až pokým sa neprikrmuje.
Potreba podávať okamžite dovŕšením 6. mesiaca i iné tekutiny je mýtus, ktorý vznikol v súvislosti s úpadkom dojčenia a preferovania umelej výživy.
Nedojčené deti popri umelej výžive a na príkrmoch už vodu totiž potrebujú.
Mali by za 24 hodín prijať cca 400-600ml tekutín ( okrem 200-700ml vody, ktorá je skrytá v umelom mlieku či príkrmoch).
Hm, ja som stavu dala malemu ked mal 4 mesiace, zacali sme aj vtedy s prikrmom,bol iba na UM. ale prestala som s tym nie preto,ze by som sa bala alergie a tychto zalezitosti,prestala som,lebo mu to tak zachutilo,ze by nemal problem vypit liter prdoch maly 😀 a ja radsej vidim v jeho flaske vodu,alebo cajik a stavu mi nahradi ovocie v prikrme . nasa pediatricka stavy ani nespominala, ked bol taky drobcek, ale naozaj je teraz taka doba,ze to co kedysi v pohode fungovalo ,dnes iba za myslienku nieco z toho uplatnit vyvola davove pohorsenie 😀 😀 😀 lebo henten vyskum a henten vyskum . a odporucania sa menia kazdy mesiac mam taky pocit, vid lepok . no a chudak matka chce robit to najlepsie pre babo a aby sa v tom vyznala sakris.
Kazdy povie inak. Svokra je 40 rokov detska sestra a ta tvrdi stale ze deti nemozu kravske mlieko, ja a moji surodenci sme boli od malá krmeny kravskym mliekom riedenym z cajikom a sme zdravy a normalny bes alergie atd. Pokial ma matka slabe mlieko alebo ho nema dost tak treba nieco davat aby nebolo hladne. Ja mam 3 mesacnu dceru a raz za cas jej dam aj trvanlive mliecko to 1,5% aby nebola hladna. Vezmite si to tak co davali vase matky vam ked ste boli mali co ste jedavali. A podla toho sa rozhodnite co je vhodne pre vase dieťa.
ja by som nedavala 😅 pediatri davaju casto dost cudne rady, takze ja ich beriem dost s rezevou 🙄
Ako ja mam 4 dieta ,ma 3 mesiace a davam mu mrkvovu stavicku doma urobenu a nic mu nie je .Ja som pri kazdom dietati davala od 3 mes..stavu ale len jablckovu a mrkvovu ,uskodit to urcite nemoze ved su tam same vitaminy.Hlavne odporucam mamickam co uz nekoja..Ja prikrmujem UM a stavicku malemu dam 2 krat do tyzdnna
Mamicky moj ma 3 mesiace chcela by som mu uz davat par kvapiek do cajiku niakej stavicky aby si zvykal mate stym skusenosti neuskodi mu to? A ake mam davat poradte mi pls.
ahoj litikova, ja ked sa divam, co davate tym malym babenkam uz tak skoro, tak ja som pri svojej dcere-prvorodena bola riadne sprosta. do jedneho roka som ju iba kojila, lebo sesternice povedali, ze jej nedavaj nic z kojeneckej flasky, lebo prestane moje mlieko, chudatko, ake bolo smadne a potom sme ju do troch rokov naucili ledva pit a to tiez len tie humusy jupiky, ine nic nechcela. druhy krat pri synovi som tu chybu nespravila, aj ked bol po operaciach, ale uz som mu aj inak davala aj papat aj vsetko aj pitie aj bol na umelom mlieku, kedze som mala hnusne. ale radsej by som skusila vodicku a cajik bez tych stiav. to je len moj nazor.
Necitala som ostatne komentare ale napísem svoj nazor.
Mne toto dokyna tiez povedala ked mala mala 4mesiace,ze mozem zacat so stavickami.
Riadila som sa ale vlastnou intuiciou a kedze bola plne kojena,nepocitovala som potrebu jej davat nieco ine.
S prikrmami sme zacali tesne pred 6mesiacom a nemyslim si,ze bola o nieco ochudobnena alebo,ze nieco presvihla.
Riad sa sama sebou,si jej matka.
Co sa tyka tych prstov v puse,mala to robila asi od 2mesiacov,snazila sa napchat do ust celu pasticku a zubky vysli po 6mesiaci.Sliny su normalne,niektore slintaju aj 10mesiacov a este zubky nemaju 🙂
Ako vidim z odpovedi, nazorova skala je pestrejsia, nez som vobec cakala 🙂 Odpovede typu "nase prababky to robili takto a nic sa nestalo" su sice fajn, ale na druhu stranu, nepodcenovala by som ani vyskum, na ktorom su zalozene odporucania. Vedci nie su uplne blbi ludia, vsakze. Zvaz si sama, uvidis, co tvojmu dietatku vyhovuje. Moj bol do 6. mesiaca uplne spokojny s materskym mliekom, priberal normalne. Ine tekutiny takmer uplne odmietal, az donedavna som donho dostala ledva pol deci vody denne, a to uz ma 16 mesiacov. A slinta cely zivot, nestacim menit podbradniky kazdu hodinu. Prsty a rucicky v puse patria k vyvoju, o chvilu si zacne zuzlat palce na nohach 🙂
obe svoje deti som kojila do sest mesiacov - vylucne. Od pol roka sme postupne obohacovali a pridavali do jedalnicka veci v poradi zelenina, ovocie, maso a pomedzi to cistu vodu pripadne caj a samozrejme materske mlieko (kojila som oboch do roka aj par mesiacov). S ovocnymi stavami sme zacali niekde okolo roka - vytlacene original ovocie nariedene vodou - nie kupovane dzusy.
Ak je dieta kojene, staci mu materske mlieko a v pripade extremnych letnych horucav cista voda.
A na margo toho co pisala @katarina644 - moje deti nemaju dodnes problem napit sa aj cistej vody aj nesladeneho caju, alebo cohokolvek ineho napriek tomu, ze sme nic neupohalali, takze nerobila by som pravidlo ze ak do dietata netlacim vsetko mozne uz pomaly od narodenia, ze bude zle jest a pit. Aj deti ktore dlho boli len na materskom mlieku mozu v pohode tolerovat prechod na rozmanitu stravu
Dcéra má skoro 3 mesiace, je na UM a pije denne veľa čajíka - chutí jej. Z mlieka by bola smädná, ak toho veľa vypije. Babka mi minule vravela, že oni dávali od 3.mesiaca pár lyžicek čistej mrkvovej šťavy. A žijeme. Tak ja k tejto téme len toľko.
@zuzikkaa aj ja si myslim ze moze po tretom mesiaci ale nie citrusove plody.ja mam chlapaka co bude mat 3 mesiace ma 7 kil nieje tlsty len sa narodil uz ako 4810g a papa um davky pre 4 mesacne lebo nestaci mu 😀 a ked lezka tak sa tlaci do sedu 😀 ked bude mat teraz kontrolu tak si myslim ze pediater povie ze moze raz za cas stavu 😁
@ani_sama_neviem ahoj tými ovocnými šťavami určite nie radšej ešte počkaj do 4 mesiacov a už to bude lepšie už budem môcť výživy a tak ďalej a s tými palcekami roby aj môj ma 3 mesiačiky asi ich draždia jasna ale najlepšie by bolo keby že ako ti kaka môj napríklad vodové žlté už podľa toho viem že to budú tie zúbky tomi každý vraví podľa toho to zistíš ako kaka.
@ani_sama_neviem počujem to prvý krát
@bastilly viem ze je to starsie ale som zaskocena co niektore matky pisu...nasa mala odmalicka medzi mlieckom UM pije neustale tekutiny od cajikov po vodicku. Zacala som domacky vyrabat stavy a pije ako blazniva. Ved aj deti su smadne pre boha. A presne aj nasa lekarka odporuca a necham si poradit od mojej matky a babky aj.

co sa tyka povodnej otazky, ja neviem... 🙂 zrejme to bude tak, ze ovocne stavy ani neublizia, ale ani nie su nevyhnutne... mam poznamku k alergenom: nedavno davali v telke, ze sice sa odporucalo odkladat podavanie stravy s alergenmi dietatu na co najneskor, vyskumy ukazali, ze take deti castejsie trpia alergiami, nez tie, co s nimi prisli do styku skor - kriticke obdobie je 4 až 6 mesiacov - take deti menej trpia alergiami... mozno aj toto pomoze pri rozhodovani, ci podavat stavy alebo nie...