3 ročný má plienky, nenapapá sa sám a slabo rozpráva
poradte mi prosim co robit
drobec bude mat o mesiac 3 roky
minuly rok na jar sme prvy krat oducali maleho od plienok. niekolko tyzdnov predtym chodil s nami na zachod, najprv len sedel na nocniku, neskor sa vycikal, my sme ho strasne vychvalili, splachol, umyl si rucky, strasne sa mu to pacilo. tak som mu dala dolu plienku, sli sme podla navodu odplienkovanie za tyzden. prve dni krasne cikal do nocnika, ale zo dna na den sme mali viac nehod, ako uspechov. presne naopak ako by to malo byt. skusali sme nocnik, velky zachod, cikanie na mravceky, vsetko mozne. par dni sa mu to pacilo tak spolupracoval, postupne prestal. po 2 mesiacoch oducania sa nam narodila sestricka, do toho mal ist do skolky, tak som to vzdala a mal plienku naspat.
zacal totizto nocnik celkom odmietat. ked som ho volala, spustil plac, utiahol sa do kuta a pocikal sa do slipkov. ani raz sa nevypytal na nocnik sam, vzdy som ho musela poslat. kakal zasadne do slipkov. tak som si povedala ok, asi nie je este pripraveny. plienka sla naspat, ale vzdy pred spanim, po spani a pri meneni plienky sa vycikal do serblika.
v septembri nastupil do skolky, povedala som si, ze tam uvidi ine deticky pouzivat nocnik a zachod, ze ho to bude motivovat. par krat sa dokonca vykakal do serblika, ale potom zacal zase do plienky.
teraz to skusame znova, uz 2. tyzden nema cez den plienku. motivacie ako predtym, tesenie sa s nim, splachovanie, umyvanie ruk uz na neho neplati, tak sme to skusili s lentilkami. za cikanie do serblika 1 lentilka, za kakanie 3, moze si vybrat farby. najprv nadsene spolupracoval, postupne uz ani tie lentilky nechce a stale castejsie odmieta ist na serblik a mame viac nehod. cim viac mu to pripominame, tym viac odmieta, ale bez toho, aby sme ho neposlali, sa pocika a pokaka, sam nepojde, ani sa nevypyta, az ked je uz neskoro. tak isto to bolo pri prvom pokuse. je mu jedno kam sa vycika, ak mu vadi mokre oblecenie, jednoducho sa vyzlecie. ak mu to nevadi, dokaze v tom byt az kym to na nom neuschne.
snazim sa netlacit na neho, urcite ho nenutime a netrestame. doma ma pohodove prostredie, na sestricku ziarli miminalne, s nou to podla mna nesuvisi. taky je vo vsetkom, cim viac sa na neho tlaci, tym horsie a ak ho nieco prestane bavit, nerobi to. uz neviem ako ho motivovat, nechcem to ani prehanat. aj tie lentilky su proti mojim zasadam, ale kaslat na zasady, ma ich strasne rad, tak som dufala, ze pomozu
rozpravanie je ina kapitola, zacal az ked mal asi 2,5 roka.postupne sa zlepsuje, snazi sa opakovat, ale ide mu to slabo, aj vyslovnost. ako keby mal o 1,5 roka menej. toto ma trapi asi najmenej, vidim ze sa snazi, tesim sa z pokrokov, aj ked malinkych. v skolke maju logopedicku, asi ho od septembra prihlasim.
no a s papanim mame problem odjakziva, uz s dojcenim sme sa trapili a prikrmy ani nehovorim. od 5.mesiaca mu trcia rebra, je chuducky a nizsi ako jeho rovestnici, takze to nebude tym, ze mu staci tolko jest. uz 2,5 roka mu kazdy vecer davame pyridoxin, vitamin na podporu chuti do jedla, aby aspon trochu jedol. uz sme mu ho viac krat skusali vysadit, alebo aspon znizit davku, ale prestal jest. a ak chcem aby jedol, tak ho musim krmit. on sa vie najest aj sam, ale da si len trosku, zazenie najvacsi hlad a prestane. zase ho ani len ta skolka nemotivovala. v podstate mi ide o to, aby sa najedol sam, ale aby zjedol tolko, ako ked ho niekto nakrmi, ale neviem ako na to. ked pred neho postavim tanier, tak zacne jest, ale zje strasne malinko. je 5x denne, obcas dostane ako bonus ak vynimocne dobre papal, kusok cokolady. teraz este tie lentilky, viem, ale to je len docasne 😀 😀
inak je to normalne, zive, zdrave dieta, v inych veciach je dokonca sikovnejsi ako jeho rovestnici, pocitanie, farby, abeceda, ma paradnu pamat a logicke myslenie, urcite nie je "pomaly". aj pohybovo bol ovela popredu ako ine deti v jeho veku, aj cudzi ludia co ho prvy krat videli nam hovorili, ze je nezvycajne pohyblivy, sikovny a vnimavy, uz ked bol babetko.
mam z toho zmiesane pocity, v niecom je vyrazne popredu pred priemerom, v inom vyrazne pozadu za priemerom, ale tusim este v nicom nebol priemerny. neberte to tak ze porovnavam, to nerobim, lebo by som sa zblaznila za tie roky 😉 😀 . je to ciste konstatovanie, tak to proste je.
poradte mi prosim ako na toho nasho betara, ja mam pocit, ze je to psychologicky problem, ze je proste lenivy a pohodlny
@danula.ch nenastal zlom práve vtedy ked si sa vrátila z pôrodnice? neziarli takouto formou na surodenca? mne robil syn to isté, nazad plienka cez obed, inak sa pocikal, začal hovorit ze on je malicky, chcel sa nosit na rukách. ak chces oducit od plienky, tak zrus nočník a prejdite na dosku pre deti a plienku cez den naspat nedávaj.
@llulla ono existuje aj také niečo ako "introvert" nie každé dieťa, ktoré nevyhľadáva kontakt s deťmi musí byť autista ... záleží aj od genetiky ... ak je aspoň jeden z rodičov uzavretejší typ (nechcem napísať že nespoločenský, ale proste nemusí byť stredobodom pozornosti a skôr sa drží v úzadí) hneď netreba riešiť, že ide o autizmus ...
@danula.ch ahoj nedocitala som celu diskusiu len prvu stranu + po ten tvoj komentar "ty chod" miesto "ja idem" + dalsie aspekty ktore si opisovala ako sa maly sprava...
jedno je prichod dietatka do rodiny (mala ma uz 6 mesiacov, tak by to uz malo opadnut) je to normalne ze sa zabrdi, my sme syna "vytiahli" o skolky, lebo sa zastavil a o rok ho dali znova a rozbehol sa postupne, lebo sa necitil odstrkovany do skolky, a ja dom as dalsim dietatom 😖 zabralo to
ine ju tie priznaky ktore pises hovorenie o sebe v 2 osobe, jedenie, rozrpavanie, problemy so stolicou ci cikanim, emocionalne nevyrovnanie.... my sme mali rovnaky problem + syn bol dost agresivny a casom sme zistili ze je asperger t.j. najlahsia forma autizmu. ale nechcem ta strasit, takto sa nediagnostikuje takato zavazna choroba. ale jedno viem, ak to neskusis budete sa dlllllho trapit (my asi 7-8 rokov) kym sme pochopili ako sa spravat k synovi, ako s nim "pracovat" a bol to boj teraz ked viem v com je problem predchadzame 70% problemov - nenutim ho jest to co nechce a niekedy je aj 2 dni len na rozkoch s pastikou 😅 😅 s veckom mu pomaham este teraz, neriesim to, beriem to ako holy fakt, rozprava ako rozprava viac cituje ako povie svoj nazor - prevlada priama rec. ked mala dcera 4 roky (syn 5) sla som s nou k psychologovi, ze nie je ok,lebo nepozna vsetky farby, proste nie je ako on sak som ich porovnavala ked boli po roku 😀 😀 😀 a doky na to, ze ona je ok, ale syn nie ze ma vysoke IQ a tak sme mu zacali kupovat hracky na inej urovni, pracovat s nim na inej urovni a upravilo sa to .
radsej ist k psychologovi ktory diagnostikuje autistov a povie ti ze nie, ako sa trapit a trapit a o 10 rokov ta aj tak mozu poslat zo skoly prikazom,lebo maly bude nezvladatelny v skole ☹ ☹ ☹
drzim palceky nech viete na com ste skus si precitat www.asperger.sk je tam vela info a aj ti poradia
@danula.ch Ahoj. Nie som sice mamina (bohuzial), ale mam vystudovanu psychologiu a pracovala som s detmi. Mozno Ti trosku poradim. Rec je to co sa u deti vyvija najindividualnejsie. Prirodzene sa vyvija od jedneho do troch rokov. Kym niektore zacnu rozpravat v prvom roku (vacsinou komolia), ine skoro do troch rokov hovoria ham, brrrrrrm a pod. a zrazu sa rozrozpravaju , ze ani nepostrehnes ako (vacsinou nekomolia). Vacsinou chlapci zacinaju rozpravat neskor a dievcata naopak rapocu skorej. Problem je ak mas pocit, ze dieta zacalo stagnovat, este horsie je ak sa vratilo akoby spat. Ak sa ale narrodi maly surodenec je prirodzenou reakciou starsich surodencov, ze zacnu ziarlit. nemusi sa to prejavovat len "okatou" ziarlivostou, ale aj tym, ze sa dieta vrati o niekolko vyvinovych obdobi spat.Prestane byt samostatne v tom co uz vedelo, zacne sa pocikavat, pokakavat. Netreba na to nejak zvlast upozornovat a uz vobec robit nejake halo okolo toho (ale nemam pocit, ze by si to robila). Prirodzene to prechadza ked mladsi surodenec oslavi rok a zacina byt samostatny.
Ale tiez mi popritom vsetkom napadol autizmus. Ak sa ta mozem opytat kedy sa zacal ako babatko usmievat. Pamatas si to? Mas to niekde zapisane?
@moon1979 ja netvrdim,ze maly od danula.ch je nebodaj autista,to vobec nie...My tu nezistime,ci ma nejaku poruchu,alebo nie,ak ano aku.Ja som len chcela spomenut,ze niektore veci,ktore sa o autistich hovoria su myty,maju ich aj niektori psychologovia,ktori s autistami nepracuju....Moj nazor je,ze cim skor sa zisti pripadny problem (diagnostikou),tym viac mozme dietatku pomoct.Ja napr.nemam rada reci typu-ved je chlapec,ti su pomalsi....ved on to dobehne.Takto dieta prichadza o kopec casu,ak je naozaj problem 🙂
danula.ch no ja si myslim ze maly sa iba vratil spat vo vyvoji kvoli sestricke. ja som par rokov robila aupiarku v UK a keby som nevidela na vlastne oci co moze s dietatom urobit nove babatko v rodine tak neverim. DIevcatko o kt som sa vtedy starala mala 2,5r a ked sa narodil jej brat tak zacala rozpravat strasnou hatlaninou, vratila sa spat k cumliku, dokonca spat k flaske a to uz pila z pohara par mesiacov a normalne slintala ze potrebovala podrbadnik. ona naozaj vyzerala ze je postihnuta hlavne kvoli tomu slintaniu strasnemu a pritom ona sa proste len vratila spat v niekt veciach. ako keby to odkukala od babatka a bola to jej forma pytania si pozornosti. inak bola sikovna pamat mala perfektnu, poznala pismenka , vedela priradzovat zaciatocne pismenko k obrazkom atd..... nie som psycholog aby som vedela ako je to mozne ze dieta sa po psychickej stranke vrati vo vyvoji ale kym mala 4 roky tak bola uz uplne normalne dieta, rozpravala sice stale horsie ako rovesnici ale rozpravala, plienky nosila do 3,5 aj cez den a do 4,5 v noci ale dnes je z nej sikovna 9 rocna bambula.
@sante81 u nas nebol problem surodenec, Lucka je na svete len pol roka, jej prichodom sa nic vyrazne nezhorsilo. viem ze sa take stava, dali sme si extra zalezat na tom, aby neziarlil a aj sa nam to podarilo. jasne, nejaka ziarlivost tam je, ale je to v pohode, zvladnutelne 🙂
@pehavcek
@jeemima kocky on sa nevratil vo vyvoji spat, on proste zacal stagnovat. davno pred tym, ako sa narodila sestricka, ta ma este len pol roka. snazila som sa ho predtym odplienkovat, ale namiesto zlepsovania sa to postupne nenapadne zhorsovalo este pred tym, ako sa narodila. po jej narodeni sa nic vyrazne nezhorsilo, vsetko ostalo tak ako predtym.
on stale rozpraval hatlaninkou, aj teraz, ale aspon v tom vidime nejake pokroky, rozumieme mu, uz nepocuvame len eeeee a nieeeee a podobne univerzalne zvuky dzungle 😀
ke by to bolo sestrickou, bolo by mi to jasne a neriesila by som to tu 😉
kedy sa zacal usmievat, to si celkom nepametam, ale tak okolo 4 mesiacov. nebol prave usmievave dieta,vacsinu dna plakal a ak nie, taklen preto, ze spal, alebo som ho nosila v nosici, hojdala na rukach, intenzivne som sa mu venovala, zabavala som.....casto som sa nemala kedy umyt, najest a podobne. nemohla som ho objat,lebo sa rozplakal, aj ked teraz je uz z neho velke mojkatko, rad sa mazna. az s prichodom Lucky som si uvedomila, ake strasne odlisne mozu byt deti a ze som nebola divna, ked som si dlho k tomu vecne nerovznemu a uplakanemu babatku nevedela vypestovat taku tu pravu materinsku lasku, aku teraz uz nastastie citim k obidvom deturencom 🙂
@danula.ch podla toho, ako opisujes, ze aky bol, ked bol babo, tak uz vtedy bolo vidno, ze to bude narocne dieta. Môj syn bol velmi podobny, strasne urevany, cez den nechcel spavat. Pamätam si, ze mal mesiac a boli take dni, co cez den absolutne nespal a zvycajne ho prereval. Nechapem do dnes, preco bol taky, velakrat som to pripisovala brusku, no myslim, ze nie to bolo na vine. Tiez je strasne vyberavy, hlavne, ked sme zacali s prikrmami, tak nove chute mu robili strasny problem. Dnes je to uz lepsie, ale stale je vyberavy. A co sa tyka toho odplienkovania, ja som s tym zacala, ked mal nieco cez 2 roky. Poviem Ti, je to skuska trpezlivosti, este donedavna si bezne cvrkal do gati, nepocural sa, len si cvrkol. Myslim si, ze dost dlho mu trvalo, pokym sa naucil curat do serblicka. Na spinkanie som ho uz tiez skusala oducat, ale niekde som citala, ze na to potrebuje proste dozriet, ze to sa neda naucit. Bezne sa mi v noci pocural a spal dalej, ani nedal vediet. Ja si myslim, ze je Tvoj syncek v poriadku, len niektore veci mu proste dlhsie trvaju, pokym ich pochopi 🙂 inak, môj syn ked mal 2 roky, mal taku maniu, ze asi pol dna sme presedeli pri knizkach, mame obrovsku krabicu plnu kniziek a vtedy sa mi strasne rozkecal, uz zacal recitovat basnicky, pribehy. No a dnes sa uz uci po anglicky 😀 stale len pocuvam, ako sa toto povie po anglicky...tusim bude na jazyky 😀
@martinkaxp tak vy ste si tiez uzili. ja necakam, ze to bude jednoduche, ale nemyslim si, ze mame az take narocne dieta, poznam ovela tahsie pripady 😀 .
inak do serblika cika uz rok a pol, este pol roka predtym, ako sme ho skusali prvy krat odplienkovat. aj ked sme to potom vzdali a dali mu plienku naspat, chodil stale cikat aj do serblika, pred spanim, po spani a pri kazdom prebalovani. ale len cikat. teraz na jesen sa par krat aj vykakal, tak som si povedala, ze je teda uz asi pripraveny a hned po sviatkoch mu dame zase plienky dole. ale od toho dna je to stale horsie. kaka zase uz len do plienky, ak nema plienku, tak do slipkov. stale vacsi problem mame, aby sme ho dostali na serblik cikat, podplacame ho lentilkami. alebo motivujeme? 😀 .kazdym dnom je ale odmietavejsi, napriek tomu, ze ho nenutime. no a co, tak sa pocika do slipkov, ak mu to vadi, vyzlecie sa a beha s holou ritou. jemu je to jedno
knizky mu citame denne 2x, vzdy pred spanim, uz od 8-mich mesiacov. tam sa zacal ucit pimenka, ukazoval na ne,kym sme mu nepovedali, ake je to pismenko. prve zacal spoznavat, ked mal rok a 8 mesiacov. tie vedel aj vyslovit, aj ukazat kde su. len to rozpravanie a vyslovnost, tam je na urovni 1,5 rocneho dietata
@danula.ch Ahoj, na 3r dietatko by som v prvom rade konzultovala cely stav dietatka s doktorkou, ak sa jej nebude nieco pozdavat, posle ta dalej, na neurologiu, logopediu, atd. Nech sa nikto na mna nehneva, ale problem s plienkami je len a len v rodicoch - u toho, kto oduca. Pracujem v jasliach i skolke a je zaujimave, ako deticky spolupracuju a je vidiet, ako ma aky pristup doma. Ved prve co sa najlahsie spozna je ked dietatko kaka, ak sa nauci najprv kakat do nocnika, potom nie je ziadny problem. V prvom rade sa neospravedlnuj ale konaj. Ak sa vyluci akykolvek zdrav. problem, na 3r dietatko musis ist razne. Uz by som nepouzivala nocnik, ved ani v skolke ho nemaju! Urcite na zachod pisat postojacky alebo posediacky, ak odmieta teba, nech nastupi muz. Ak nezabera odmena, treba zvolit inu moznost. Zakazat rozpravky, sladke. A urcite sa uz nevratit k plienke. Je to obojstranna "pohodlnost", nic ine - ovsem, ak nie je zdrav. problem. Bud razna, nepolav, pritvrd, bud rozhodna, lebo najmensie zavahanie a syncek to vyuzije. Ved jemu je tak dobre, ci nie? A hladala by som aj psychicku pricinu v rodine. Mozno si len myslis, ze narodenie dcerky s tym nesuvisi, ale ak si o tom presvedcena, treba sa zamerat na vztahy v rodine, vychovu a zistit, preco to robi... chce uputat pozornost? Chce, aby ste boli pri nom viacej? Popisam sa - mamka pride, venuje sa mi... Proste najst pricinu. A este co sa tyka farieb a pismen, poznam viac deti, ktore to ovladaju uz ped 3 rokom, podla toho, ako sa im kto venuje a na co sa zamera.
@matozazzo tazko sa mi odpisuje na tvoj prispevok, lebo robis v jasliach, mas s tym velke skusenosti, mas aj 2 male deti. no nemas doma to nase. neviem ci je to nase nekonecne oducanie kvoli lenivosti. uz som viac krat pisala, ze on chodi cikat do serblika uz 1,5 roka, ale akonahle sme dali dole plienky, postupne zacal serblik odmietat. aj velky zachod, aj redukciu. krical, ze nie, nedostali by sme ho tam ani nasilu, ale to sme aj tak nechceli. tak isiel za dvere a vycikal sa do slipkov. ked sme mu dali plienku naspat, s tym, ze asi este nie je pripraveny, zase sa s nocnikom spriatelil. teraz sme mu dali plienky dole druhy krat a zase zacina odmietat nocnik.
podobne to bolo aj s kakanim, prvy krat sa do nocnika vykakal teraz na jesen. sam od seba. strasne sme sa tesili, lepili sme nalepky, chvalili ho. vykakal sa aj druhy den, potom postupne zase do slipkov.
snazime sa odplienkovat ho uz takmer rok. skusali sme odmeny, potom aj ten zakaz sladkeho. rozpravky sme este neskusali. vsade citame, ze tresty maju na odplienkovanie opacny ucinok, tak sa toho obavame.
v skolke nocnik maju, ale plienku tam musi mat, kym sa pocikava.
je mozne, ze si ziada viac pozornosti po narodeni sestricky, ale ja sa mu dokonca venujem viac ako pred jej narodenim, hrame sa vsetci traja spolu. doma sa nebijeme, kricime a hadame sa vynimocme, povedala by som, ze ovela menej ako vacsina rodin co poznam.
takze naozaj neviem kde je problem, inak by som to tu verejne nepretriasala.
presne to chceme s mm urobit ako si pisala, pockame na 3-rocnu poradnu, nech sa na maleho pozrie dr a potom budeme riesit dalej. aj ked nam odporucala neurologa uz pred rokom, ale sme nesli,lebo sa nam to zdalo este skoro. u 2 rocnych deti je este dost bezne, ze nerozpravaju
inak tie farby, pismena, cisla, pocitanie, to sa ucil sam od seba. sam to chcel vediet, tak sme ho v tom podporili. teraz zacal pocitat do 20 a netusime odkial to vie, lebo nikto z jeho okolia ho to neucil. zeby v skolke?
@danula.ch Nie je to jednoduche, na tvojom mieste necakam na poradnu v 3 r a idem hned. Ak vas Dr.doporucila k neurologovi v 2r, vedela, co robi... Takze sup k Dr. a k neurologovi, aby ste sa zbaytocne netrapili :( Pokial by sa zistili nejake odlisnosti v spravani, chovani, pripadne vo vyvoji, vedela by si, ako postupovat dalej a upozornila p. uc. v skolke. 3r dieta zvladne pocitat aj viac, ak sa mu venujes, povies... Ale moze byt aj nadpriemerny, tazko posudzovat len podla toho, co pises. Az budes mat vyjadrenie neurologa, ze je vsetko OK, budes mat istotu, ze len skusa a hlavne, jemu je to pohodlnejsie, tak naco to menit, ked vie, ze aj tak skonci s plienkami...
inak volam dnes s maminou a zahlasi mi, ze ju uz pred pol rokom napadol autizmus, ale nam nic nehovorila, lebo nevedela ci sa neurazime.......no co s nou? 😅
@danula.ch niekedy mozu byt rozne poruchy autistickeho spektra vyvolane aj metabolickymi problemami, dokonca sa na ne casto ani nepride pri gastro a alergickych vysetreniach. Nezacal ti nahodou stagnovat v case, ked zacal jest viacej mliecnych vyrobkov, alebo vyrobkov s lepkom, pripadne okolo odstavenia? Nie su tieto vyrobky hlavnou castou jeho jedalnicka? Potom by vam mohla pomoct GFCF dieta (hod do googlu, najdes dost info). Casto rodicia zistia, ze po jej zavedeni zacne dieta napredovat a problemy ktore predtym naznacovali nejaku poruchu autistickeho spektra, postupne vymiznu. Mozete vyskusat, mozno aj vam pomoze, akurat v skolke je to problem, aby dostaval to svoje jedlo.
@quaxi ked mal 9 mesiacov, uvidel psa, povedal havo a stvornozkoval k nemu. uvidel ma, povedal mama, uvidel mm, povedal tata. proste cielene. mysleli sme si, ze bude mat rok a uz bude rozpravat, ale nic sa nekonalo. kazdy den papal jogurt, dojcila som do roka. odmalicka som s nim mala problem, ked mal 4 mesiace, odmietal aj moje mliecko, nic nejedol, iba v spanku som ho dojcila. len vodu pil. boli vtedy horucavy, tak som si myslela, ze kvoli tomu. zacali mu trcat rebra uz ked mal 5 mesiacov, tak sme zacali s prikrmami. umele mlieko odmietal.
ked mal rok, odstavil sa v podsate sam a do 2 rokov nevypil ani kvapkiu mlieka, ani materske, ked som este mala a skusila som mu dat z flasky. mlieko mal len v strave. teraz mliecko lubi.
zaskocila si ma,budem googlit 🙂
@danula.ch a teraz ti uz neokomentuje hava tak,ze ti na neho ukaze a povie havo? Lebo na 9 mesiacov to bolo super,aj slovo havo je zlozitejsie vyslovit,ako mama,alebo tata 🙂
Ak sa mu neda dobre vysvetlit,komunikuje "rukami,nohami"? Kamoska ma 2,5 rocnu dceru,ona nehovori,ale rukami-nohami povie vsetko,aj co robila u babky a pod,takze mozno tvoj nehovori na svoj vek,ale tu neverbalnu komunikaciu moze mat vybornu 🙂
@danula.ch nevadi,ze to nie je ciste,rec sa vycisti,ked bude viac hovorit 🙂 Vsimaj si,ako spaja slova,ci presne opakuje to,co hovorite vy,alebo si vie rec prisposobit. Pre poruchy je caste napr to,ze nepovie "obujem sa",ale povie "obuj sa",lebo tak mu hovori mama....
Moj ma napr dyspraxiu,to je nieco podobne ako dysfaza-on hovori,komentuje,napreduje,ale tak priserne zle vyslovuje,ze mu rozumiem len ja,alebo MM,lahke slova mu rozumeju aj v skolke.Popytaj sa ich v skolke,ako sa hrava v ramci volnej hry-medzi detmi,nie ked maju nieco koordinovane,ako rozcvicku.
Otestuj jeho porozumenie,popros ho urobit nejaku nestandardnu vec -pretoze to,co casto pouzivas urcite rozumie dobre.Alebo sa ho pytaj,co robil v skolke,ci papal v skolke a pod...Problem moze byt aj v tom,ze nema celkom dobre porozumenie...Ja by som zacala otestovanim porozumenia,mozes zacat aj uplne lahucko,ako testuju dvojrocne nehovoriace deti-das pred neho 3 obrazky-napr slnko,loptu,pohar ...a opytas sa "co hadzeme?" ukaze loptu,"z coho pijeme?" ukaze pohar," co svieti na nebi?"ukaze slnko...Toto by mal urcite vediet,su to velmi lahucke otazky.Ak vie,mozes pritazit a pytat sa ho veci k veku 🙂
pozrela som si nieco o autizme a bud ho nemame vobec, alebo len slabulilinku formu 🙂 . drobec je zivy, bystry, taky maly sibal, s ocnym kontaktom problem nema vobec 🙂
pojdeme ale k pediatricke, nech nam da odporucanie k neurologovi a potom uvidime co dalej. teraz uz trosku lutujem, ze sme nesli pred rokom, ked nas posielala. vtedy sme si hovorili, ze to je predsa v pohode, ak 2 rocny nerozprava, takych deti beha po svete vela. no ale konecne sme sa uvedomili a ideme s tym nieco robit, aby sme malemu aj sebe ulahcili a sprijemnili zivot 🙂
@danula.ch drzim palceky. Ty si s Tvojim dietatkom kazdy den a ty ho poznas. Ak mas pocit, ze to treba konzultovat s lekarom tak konzultuj. Da ti iny pohlad na celu situaciu, odborny (aspon dufam). Nam sa predsalen tazsie hodnoti ked ho nevidime a mame len popis jeho spravania, ktory moze byt tebou ako maminou skresleny. Aj ked v niektorych veciach nesuhlasim s tym co ti napisala matozzazo fakt je ten, ze ked som pracovala s detickami v poradni tak sme velmi casto nasli problem zakoreneny v rodine, vychove... a nemuselo vobec ist o hadky, bitky a pod. Netvrdim, ze je to aj Vas pripad, ale niektore veci si uvedomime az ked nas na to upozorni niekto ini. Nech uz je u vas problem kdekolvek drzim palce nech to poriesite 🙂 🙂 🙂 Daj na svoj vnutorny pocit a ked chces vyhladat lekarsku pomoc tak ju urcite vyhladaj. 😉
@danula.ch ahojček. nečítala som ostatné príspevky, tak moťžo sa budem opakovať. Ak si si nie isá, skonzultuj pre istotu psychológa- aspoň ťa ubezpečí, že je všetko v poriadku.. Ale odľa toho ako píšeš, podĺa mňa ešte"nedozrel".Je ešte dosť malý a stresov na neho bolo iac než dosť, možno si skutočne takto rieši aj tú sestričku, nemusí ísť o jednoznačnú žiarlivosť len sa proste potrebuje s novou situáciou vysporiadať.... Ja mám 3,5 ročného, a odplieknkovávať sme začali až v 2,5 rokoch a spočiatku to bola des a hruza, opakovane sme začali a prestali- ale v zásade asi do 3. narodení bol bez plienok s občasnýi nehodami v noci. Ja pokiaľ teraz úplne odmieta, by som mu dala plienku a každý týždeň skúsila nanovo, či sa "nechytí!. Plus teraz je zima, je to veˇmi nepohodlné, ale akonáhle sa oteplí, tak ho nechaj naostro, bez von náhradné oblečenie... a skúsať všetko čo ťa naadne... možno už nechce do nočníka, ale chytí sa ti priamo na zámchod.,.. ak má dobrý vzťah napr s manželom alebo dedkovcami, nech ho sjúsia aotivovať oni...ne veľmi pomohla moja mama, v podstate ho na nočník naučila ona. Potom už šlo všetko strašne rýchlo, do esiaca bolbez plienok, aj od spánkového popoišávania sme sa za ár dní odnaučili- a asi po 2 me,sacochnočníka rdukacia, pýtať sa na ňu zača sám prosze mu to nejako doplo. Ale keď mi začal robiť to, že už bol odplienkovaný a nadrzovku sa pokakal do gatiek, netrestala som ho, ale som munakázala, aby si sám očitil vo vani riťku... tohotak dorazilo, že už to neurobil nikdy...samostatné jedenie sa nám láme až teraz, a to má už 3,5 roka... s obliekaním ho drezírujem.... ja si myslím, že je proste taký "pomalší" a pohodlný, chlapci bývajú takí..... proste trpeyli,vo na neho...
ale pre istotu by som sa fakt šla pordiť s odborníkom, aspoN si bdeš istá- a aj ti poradia nejakú "grify"... ja som bola za pychologom pre ťažký vydor a veľmi mi pomoli.....šla som úplne frustrovaná s pocitom, že mám sto nenormálne dieťa, a, aubezpečili ma, že je všetko v podriadku a bude to dobré... aj tak bolo...
@pehavcek
@rebecca2006 daukujem vam za podporu 🙂 . uz som aj ja ovela pokojnejsia, ked som si to tu rozdiskutovala, utriedila som si vsetko v hlave a uz viem co treba urobit dalej 🙂
dakujem vam vsetkym, ktore ste prispeli do diskusie, velmi si to vazim, kazdy jeden nazor, fakt ste mi velmi pomohli 🙂

@zuzana76 ano,hovori sa,ze gesta nepouzivaju,ale co poznam autikov,nie je to nic vynimocne,jeden ich pozna par,iny kvantum 🙂
Mas velku pravdu,psycholog,ale dobry psycholog,ktory ma s tymito a podobnymi diagnozami skusenosti,pretoze mne psychologicka od nas,rovnako ako neurologicka stale tvrdi,ze ked vie to a ono,autistom nie je,maju v hlave zakorenene,ze autista sedi v kute,kyve sa do rytmu,nic nevie a nicomu nerozumie.To je ale hlupost .Nastastie 🙂