3 ročný má plienky, nenapapá sa sám a slabo rozpráva
poradte mi prosim co robit
drobec bude mat o mesiac 3 roky
minuly rok na jar sme prvy krat oducali maleho od plienok. niekolko tyzdnov predtym chodil s nami na zachod, najprv len sedel na nocniku, neskor sa vycikal, my sme ho strasne vychvalili, splachol, umyl si rucky, strasne sa mu to pacilo. tak som mu dala dolu plienku, sli sme podla navodu odplienkovanie za tyzden. prve dni krasne cikal do nocnika, ale zo dna na den sme mali viac nehod, ako uspechov. presne naopak ako by to malo byt. skusali sme nocnik, velky zachod, cikanie na mravceky, vsetko mozne. par dni sa mu to pacilo tak spolupracoval, postupne prestal. po 2 mesiacoch oducania sa nam narodila sestricka, do toho mal ist do skolky, tak som to vzdala a mal plienku naspat.
zacal totizto nocnik celkom odmietat. ked som ho volala, spustil plac, utiahol sa do kuta a pocikal sa do slipkov. ani raz sa nevypytal na nocnik sam, vzdy som ho musela poslat. kakal zasadne do slipkov. tak som si povedala ok, asi nie je este pripraveny. plienka sla naspat, ale vzdy pred spanim, po spani a pri meneni plienky sa vycikal do serblika.
v septembri nastupil do skolky, povedala som si, ze tam uvidi ine deticky pouzivat nocnik a zachod, ze ho to bude motivovat. par krat sa dokonca vykakal do serblika, ale potom zacal zase do plienky.
teraz to skusame znova, uz 2. tyzden nema cez den plienku. motivacie ako predtym, tesenie sa s nim, splachovanie, umyvanie ruk uz na neho neplati, tak sme to skusili s lentilkami. za cikanie do serblika 1 lentilka, za kakanie 3, moze si vybrat farby. najprv nadsene spolupracoval, postupne uz ani tie lentilky nechce a stale castejsie odmieta ist na serblik a mame viac nehod. cim viac mu to pripominame, tym viac odmieta, ale bez toho, aby sme ho neposlali, sa pocika a pokaka, sam nepojde, ani sa nevypyta, az ked je uz neskoro. tak isto to bolo pri prvom pokuse. je mu jedno kam sa vycika, ak mu vadi mokre oblecenie, jednoducho sa vyzlecie. ak mu to nevadi, dokaze v tom byt az kym to na nom neuschne.
snazim sa netlacit na neho, urcite ho nenutime a netrestame. doma ma pohodove prostredie, na sestricku ziarli miminalne, s nou to podla mna nesuvisi. taky je vo vsetkom, cim viac sa na neho tlaci, tym horsie a ak ho nieco prestane bavit, nerobi to. uz neviem ako ho motivovat, nechcem to ani prehanat. aj tie lentilky su proti mojim zasadam, ale kaslat na zasady, ma ich strasne rad, tak som dufala, ze pomozu
rozpravanie je ina kapitola, zacal az ked mal asi 2,5 roka.postupne sa zlepsuje, snazi sa opakovat, ale ide mu to slabo, aj vyslovnost. ako keby mal o 1,5 roka menej. toto ma trapi asi najmenej, vidim ze sa snazi, tesim sa z pokrokov, aj ked malinkych. v skolke maju logopedicku, asi ho od septembra prihlasim.
no a s papanim mame problem odjakziva, uz s dojcenim sme sa trapili a prikrmy ani nehovorim. od 5.mesiaca mu trcia rebra, je chuducky a nizsi ako jeho rovestnici, takze to nebude tym, ze mu staci tolko jest. uz 2,5 roka mu kazdy vecer davame pyridoxin, vitamin na podporu chuti do jedla, aby aspon trochu jedol. uz sme mu ho viac krat skusali vysadit, alebo aspon znizit davku, ale prestal jest. a ak chcem aby jedol, tak ho musim krmit. on sa vie najest aj sam, ale da si len trosku, zazenie najvacsi hlad a prestane. zase ho ani len ta skolka nemotivovala. v podstate mi ide o to, aby sa najedol sam, ale aby zjedol tolko, ako ked ho niekto nakrmi, ale neviem ako na to. ked pred neho postavim tanier, tak zacne jest, ale zje strasne malinko. je 5x denne, obcas dostane ako bonus ak vynimocne dobre papal, kusok cokolady. teraz este tie lentilky, viem, ale to je len docasne 😀 😀
inak je to normalne, zive, zdrave dieta, v inych veciach je dokonca sikovnejsi ako jeho rovestnici, pocitanie, farby, abeceda, ma paradnu pamat a logicke myslenie, urcite nie je "pomaly". aj pohybovo bol ovela popredu ako ine deti v jeho veku, aj cudzi ludia co ho prvy krat videli nam hovorili, ze je nezvycajne pohyblivy, sikovny a vnimavy, uz ked bol babetko.
mam z toho zmiesane pocity, v niecom je vyrazne popredu pred priemerom, v inom vyrazne pozadu za priemerom, ale tusim este v nicom nebol priemerny. neberte to tak ze porovnavam, to nerobim, lebo by som sa zblaznila za tie roky 😉 😀 . je to ciste konstatovanie, tak to proste je.
poradte mi prosim ako na toho nasho betara, ja mam pocit, ze je to psychologicky problem, ze je proste lenivy a pohodlny
@miciklalik ako ste dopadli prosím?

@danula.ch dobrý deň, môžem sa spýtať, ako ste s malým dopadli? Ak si to ešte pamätáte. My mame totiž doma take iste problémy aké ste mali vy, plienka, nepapa sama, malo rozpráva. O 3 dni ma tri roky.
Boli sme u neuro a všetko bolo v poriadku