icon

5-ročné dieťa nemá záujem o logické a motorické hry

26. dec 2022

Dobry den, chcela som povodne pisat do poradne psychologovi, ci ma skusenost s takymi detmi a ci sa to moze zmenit alebo je v poriadku ze dieta take hry nebavia. Ale take poradne su uz zavrete.
Ide o to, ze skoro 5 rocnu dceru takmer nebavia akekolvek hry na rozvoj. Neplastelinuje sama, ja jej robim gulky, sulce a pod. ona ich pokraja a dava do misiek ako akoze granule pre psa, akoze jedlo atd. Kreslit kresli minimalne a ak, tak len chvilu, aj to pomerne skaredo kedze netrenuje a nezlepsuje sa. Knizky s ulohami ako spajanie bodiek, bludiska(najst cestu z jedneho konca cez bludisko k druhemu), doplnanie, pocitanie atd. bud robit nechce vobec, alebo len par stran. Albi pero ju nebavi, Logico primo ju nebavi, knizky obrazkove ju bavi maximalne jedna na chvilu(ale aspon si pyta citat rozpravku kazdy den pred spanim), lego ju bavi chvilu, domcek pre babiky tiez chvilu aj to sa musim hrat s nou. S babikami sa tiez velmi nehra. Jedine hry co ju bavia su s plysakmi- ze im vari, chysta taniere, pohare, dava ich kazdeho k stolu. Alebo sa hrame momentalne na dinosaury, ako po sebe vrcia, "biju" sa. Inokedy na skolku, ze som dieta, prichadzam, odchadzam, idem jest... Alebo sa jasime, robime skrisu z paplonov, diek atd. Ale proste tie hry ktore by ju podla mna rozvijali a pri ktorych sa sedi ju nebavia a ked ich navrhnem, povie ze nie.
Mam pocit, ked obcas stretneme v skolke v satni jej spoluziakov, akoby "zaostavala". Ona ma sice logiku podla mna dobru, ani nie je nejako ze zaostala v pravom slova zmysle. Ale mam pocit, ze jej spoluziaci su trosku vyspelejsi. Mam pocit ako by mali viac rokov ako ona. Hovoria tak starsie, ona mi pride pri nich este taka detska. Obcas taku blbost povie... Ale to si mozno len namyslam. Mozno ona je v norme a niektore deti su popredu a ine v triede zase pozadu. Viac ma trapi to, ze ju nic logicke a motoricke nebavi a mna zase nebavia jej vymyslene hry a radsej by som sedela a kreslila a tvorila...

adrianka2606
27. dec 2022

Inak toto ma pobavilo. Mama napise, mna toto nebavi, snad mam na to pravo... dieta nema pravo, aby ho to nebavilo??

oblecenie99
27. dec 2022

Ako sme vyrástli my bez tých pracovných zošitov doma..? Nestačí, že to robia v škôlke? Mňa to tiež ako dieťa nebavilo, nebaví to ani môjho syna, ma nič takéto ani teraz v dospelosti - myslím vyslovene ma to znervózňuje a irituje - syn tiež dostal teraz to "logiko" a po prvej karte som prisambohu zívala aj ja a on pi nej nevydržal. Skúšali sme hrať pexeso, bavilo do to dokedy? Povedal mi narovinu (trojročný), že on nevidí zmysel v tom, hľadať nejaké páry a obracať kartičky, naopak, mal strašnú srandu schválne pomiešať tie karty a kým som vstala, že idem skontrolovať polievku, kartičky sa už vozili v smetiarskom aute, ktoré bolo práve zaseknuté v "bahne" (máme hnedý gauč) ktoré ťahal traktor. A mal po kom zdediť, tiež som v prvom ročníku hodila ceruzku o písanku, že ja teda odmietam písať takéto citujem hlúposti (skúšali sme písať tie čiary a vlnky) a chcem písať písmenká. Moja mama tak akurát si mohla trhať vlasy, nepomohlo. Nebavilo ma to. Netráp sa, všetci sme nejakí, nechaj ju, nech sa baví s vecami, ktoré má rada. A vyhraď si na ňu aspoň polhodinu denne a pohrajte sa spolu - ani mňa to nebaví, radšej by som česala bábikám vlasy ale musím sa hrať na šoféra kamiónu :D a tiež musím variť, aj cvičiť by som cvičila a môj syn zaspí najskôr o pol desiatej večer. Proste deti. Raz vyrastú.

janulik2008
27. dec 2022

@dominikamacakova Ježiši, tu knižku presne som mala ale ružovú 😀😀😀

autor
27. dec 2022

@adrianka2606 kde pisem ze ona nema pravo aby ju to nebavilo? nikde nepisem ze ju do toho nutim. len sa "stazujem", ze ju nebavia aktivity pri ktorych by sme sedeli. hlavne teraz ako je zima, vonku skoro tma atd. ale akceptujem to, premaham sa a hram sa s nou tie hry aj ked ma nebavia.

lauraaaaaa
27. dec 2022

Keďže netrénuje.... zvláštne.sama?možno to stojí na slovicku ,vetou pod budeme spolu skladať ,kreslit ,...

autor
27. dec 2022

@margaretka111 urcite vidi dobre, to mam overene. aj do dialky aj do blizka. a praveze mam pocit, ze ani v skolke tomu tvoreniu vela nedavaju. nemaju ziadne kruzky, kolko krat ani nejdu pred obedom von. ale obrazky nakreslene v skrinke obcas mava.

paniduhancikovie
27. dec 2022

Podľa toho čo píšeš ma tvoja dcéra krásne rozvinutú rolovu hru. Chce sa hrať na niečo a aj rodič obyčajne úlohu dostane a ma robiť to a to alebo prebieha rolova hra s plysakmi. Preto ju iné veci nebavia, ma takéto obdobie. Rolove hry sú pre deti veľmi dôležité, dokážu sa cez ne vysporiadať s vecami, ktoré sa im stali, spracovať udalosti z dňa. Pre mňa ako matku sú tiež strašne nudné, ale pre deti veľmi dôležité, dejú sa v nich pre ne veľké veci 🙂 robím kompromis, venujem čas aj sebe, aj sa s dcerou zahrám. Ona na to teraz pouziva kone, ktoré ošetruje, stará sa o ne, hľadá stratené, rodia sa zriebatka,....vedela by som do zajtra menovať témy 😄 nenut ju do inej hry, budete len obe frustrovane, ani sa nemusíš báť, ze dcéra niečo zameska,je mozne, ze toto potrebuje teraz viac, 🙂

autor
27. dec 2022

@lauraaaaaa nie sama. samozrejme ze vzdy s nou tie veci robim ja. ked kresli, kreslim nieco aj ja. ked plastelinuje, vyrabam jej k tomu material. ked maluje vodovkami, tiez by som si rada malovala, ale tam ma nepusti, to chce len sama. atd. vzdy pri nej sedim. spolocenske hry sa tiez daju hrat len vo dvojici a viac. ale keby ju to bavilo, mozno by sa tak prebavila neskor aj sama.

lauraaaaaa
27. dec 2022

@mimka2019 presne ,uplne súhlasím

autor
27. dec 2022

@paniduhancikovie vdaka 🙂 ja neviem, mozno som to zle napisala a prispevok vyznieva ze chcem dceru prerobit. ale ja som sa tu chcela len vypisat a popripade pocut skusenosti inych mam, co to tiez tak s detmi mali.

lauraaaaaa
27. dec 2022

@oblecenie99 hlavne že maminka vie úplne presne čo potrebuje syn dcéra ,trojročný povie mami ....ako prepáčte a kde sa stratila húževnatosť u mami .ak v dieťati necibrite opakovanie motiváciu k hre ktorú ponúkneme ako chceme aby neskôr deti spolupracovali.

zoeeoz
27. dec 2022

Skus zmenit tvoj postup, ked pridete zo skolky namiesto toho aby si ju hned odstrcila lebo ty musis ist cvicit a varit tak jej najprv kolko mozes (napr 30 min, 60 min) venuj svoju plnu pozornost, pohrajte sa a potom si rob..sama uznas ze nanu cas nemas ale zacvicit, to si zacvicis..jasne ze ta chce ku kazdej hre, snazi sa ta donutit travit s nou cas..mozno som mimo samozrejme

autor
27. dec 2022

@zoeeoz nevravim ze nemas pravdu. ale prepac, to cvicenie je jediny cas ktory venujem sama sebe. potom uz sa moj cas toci okolo domacnosti, varenia, jej atd. nikde som nepisala ze na nu nemam cas vobec. napisala si to, ako keby bolo nieco strasne, ze si idem zacvicit. navyse mam sedave zamestnanie, takze aj z toho pohladu je cvicenie pre mna dolezite.

zoeeoz
27. dec 2022

zacvicit si je fajn..ale ked vidim, ze si dieta vydobija moju pozornost tak sa povenujem jej a az potom sebe (hlavne ked so mnou cely den nebola lebo bola v skolke a ja v praci), podla mna to moze ulahcit situaciu tebe aj jej a koneic koncov budes mat aj viac casu na seba..aj ked z tohto spojenia slovneho ja osobne grcam, teraz to je strasne cool

rubinka
27. dec 2022

Skúste Smart games hlavolamy to je pre jedného hráča majú kopec na výber od výmyslu sveta. Ďalej by som radila možno sa jej samej opýtať ktorý by sa jej páčil normálne jej ukázať nech si vyberie. Možno si nevyberie ani jeden 😁 nie každé dieťa bavia také veci no je to na logiku tak preto to radim či sa nechytí toho kedze ste chcela nieco na rozvoj. Nikdy netreba zabúdať že každé dieťa je iné nevšímať si iné deti to je najväčšia chýba porovnávať deti s inými a ešte cudzími. Z vášho opisu máte úplne normálne dieťa ktoré má svoje záujmy a hry ja by som to vôbec nesilila do iných hier ak ona je tak spokojná veď sa hrá normálne nič divné tam nevidím. 🤷 Druhá vec je že treba sa jednoducho premôcť najskôr sa povenovať jej a potom ju už nechať v jej svete a trebárs si zacvičiť keď už pozerá telku alebo robí niečo čo ju zaujme ja viem že to nechcete počuť ale nemôžete cvičenie stavať pred vaše dieťa keď je žena matkou a to nemá nikoho iného na hru tak holt musí aspoň zopár rockov dať tieto svoje veci na druhé miesto.

paniduhancikovie
27. dec 2022

Ale nie, dcérku ľúbite a tak ako každá tu chcete jej dat to najlepšie a obávate sa, aby jej niečo "neušlo". Áno, aj tieto edukativne aktivity (svojtka, hračky rozvíjajúce motoriku) sú dôležité, no teraz ma dcérka asi obdobie rolovych hier. Tie sú pre ňu z nejakeho dovodu tiež dôležite.

autor
27. dec 2022

@zoeeoz ja z toho negrcam, pretoze ked sa to nabaluje a nemam cas si mentalne oddychnut, tak som nervozna a nevrla aj na nu. je to ine, ked cas domacich prac alebo venovanie sa dietatu preberie aj iny clovek a ine, ked je zena na uplne vsetko sama.

simca06022011
27. dec 2022

logicke hry by si jej davala na rozvoj, ale odlozit cvicenie a venovat sa jej je problem, tak kedy ju to ma bavit? na jednej sstrane pochopim, nechce sa ti s nou zaoberat v kuse, ale dieta podla mna potrebuje pre rozvoj partaka na hranie. pracovne zosity su do skolky a skoly, hrajte sa normalne hry. pexeso, clovece, vyrabajte nieco... je detska? no je to dieta.. ma 5rokov.. hadam nema byt ako stara zena 🙂 A inak taky nezaujem o vymyslaniie si hier/hry podla mna vyvolava TV/mobil... leboje lahsie sadnut a cucat do bedne :DD ked to tak mam napisat

autor
27. dec 2022

@simca06022011 preco si tu spajate, ze sa jej vobec nevenujem, ked pol hodinku pocas dna cvicim. a ako som pisala vyssie, ju take hry ako si napisala nebavia. mame aj pexeso, aj detske clovece, aj dobble, aj dalsie hry. tie zosity som dala ako priklad, ze ani to ju nebavi. ja ju do nicoho nenutim. ja ponuknem a ked nie tak nie. lenze to je vacsinou, ze nie. drvivu casu co sa hrame sa hrame roly. kazdy den. ona nema nezaujem o vymyslanie hier. ona velmi dobre vie vymyslat, na co sa pojdeme hrat. len my sa kazdy den hrame na nieco a nie s niecim.

autor
27. dec 2022

a fakt neviem preco vam vadi ze cvicim od 16:45-17:00 do 17:15-17:30 aby som to stihla pred vecerou a nejedla o siedmej, osmej vecer alebo necvicila s plnym zaludkom. keby cvicim az o siedmej vecer, tak je to stale ta ista pol hodina, kedy sa jej nemozem venovat.

oblecenie99
27. dec 2022

@lauraaaaaa Ano, prirodzene. Veď aj píšem, že na to kašlem a ani len neskúšame. Motiváciu nemám žiadnu, na čo, veď aj ja sa nejak pretlkam životom, tak takto nechávam aj syna už teraz. Nepotrebujem, aby sa rozvíjal rôznymi spôsobmi, všetko nechám na neho, nech robí po svojom. Taký samouk od kolísky. Ja som prosím poukázala na to, že niektoré mamky, a to vidím aj na prvom príspevku autorky sú proste až nestane z toho, ak ich dieťa niečo nebaví, a budú to silou mocou tlačiť, a keď to dieťa nebude naďalej baviť, tak budú z toho do tej miery frustrované, že to musia riešiť cez modrého koňa, že čo teraz... Lebo dieťaťu nebodaj niečo je alebo bude, ak ho nebaví hra s pracovnými zositmi. Tak toto konkrétne to dieťa nebaví. Nebavilo to ani mna, ani kreslenie, ani ručné práce, navliekanie koralov a predsa si dovolím o sebe napísať, že vo svete som sa nestratila, a našla som sa v Tom, čo ma baví a čo viem robiť, navyše som to študovala a aj z toho žijem. Nepíšem pritom, že sa na to treba úplne vykaslat, skôr skúšať podporiť dieťa v Tom, čo ho baví a čo vie, nech sa rozvíja v tomto. Môže sa k tomu neskôr vrátiť, skúsiť znova, ale načo z toho robiť až drámu a byť z toho frustrovaná?

blanblan
27. dec 2022

Moja dcéra je tiež takáto, dnes už má 15, takže týmto som si prešla. Ja ako dieťa som šťastne rada kreslila, strihala, lepila, tvorila, a tak som si nejak myslela že to všetky deti tak majú. 🙂 Ale ona nie, ju nebaví žiadna maľba, kreslenie, skladanie, plastelína....vedela sa prehrať hodiny s figúrkami s kt.si vytvárala situácie a vzťahy. No...bola jej diagnostikovaná dispraxia....nevravím že to tak musí byť i u teba, možno ju to fakt len nebaví. Ale mne to teraz dáva zmysel že pre ňu sú tieto činnosti náročné a nedokáže vytvoriť to čo by chcela. A motoricky je na tom ako? Je šikovná napr. S loptou, na bicykli....?

zoeeoz
27. dec 2022

Rob ako chces, cely den si mimo domu a bez dietata a aj tak potrebujes cas na seba hned ako prides somov...keby si bola 5 rokov doma a stale tie roky bola animator a utierala a umyvala zadky, nikam sa nedostala lebo nahanas nejake male dietatko a neviem co a nic ine by si nerobila pochopim ale cas na vyvetranie hlavy mas, ved je mala v skolke...cvicit a robit si veci mimo dietata je uplne v poriadku ale je mi to proste divne, ze to potrebujes hned ako pridete domov po tom co si ju cely den nevidela, to mi prepac pride divne hlavne ak ma nieco v spojitosti s dcerou trapi.. cvicit vies aj ked spi...tiez mi to ide hore hlavou s mojimi niekedy, ale nikdy sa im nevenujem a neposielam ich prec od seba ked sa mi nieco nezda a vtedy aj domace prace pockaju

nurielka
Autor odpoveď zmazal
autor
27. dec 2022

@blanblan motoricky podla mna dobre. preliezky dobre, loptu chyta aj hadze aj kope. bicykel len teraz dostala pedalovy, takze zatial na nom nevie. ale odrazadlo bolo v pohode.

gabrielamodrykonik
27. dec 2022

"@mimka2019 nemozem cvicit s plnym zaludkom, byva mi zle. navyse spi hned vo vedlajsej izbe a v tej izbe mam vacsi priestor na cvicenie ako v kuchyni. som na nu sama."
A tu si si odpovedala sama, kde je problem a co je pre teba priorita 🤦‍♀️😂. Navyse len same vyhorky. Prepac, ale mas zanedbane dieta, to nie je len zahadzat dieta nepotrebnymi vecami a hrackami a hraj sa, dietatu sa musis venovat a velakrat je to aj na ukor teba a tvojho casu. Toto si nepochopila. Inak nemozes mat na dceru neprimerane naroky, ked ty sama si do jej vychovy nedala vsetko, co by si dat mohla.

gabrielamodrykonik
27. dec 2022

A aj s tou domacnostou a varenim... Tak si zorganizuj lepsie a efektivnejsie cas. Treba si urcit priority co je dolezitejsie, mat vygruntovane do poslednej smietky, ale cas straveny s dietatom. Navar si napriklad na dva dni dopredu, alebo aspon dceru zapajaj viac do prac, ktore mozte robit spolocne. Nech ti pomoze s niecim malym, primeranym jej veku, rozpravaj sa s nou a ona sa popri tom zaroven aj uci. A urcite sa da najst nejaky cas, aj ked je mala v skolke, ktory by si mohla vyuzit len pre seba. Tiez mi prides aj ty taka detinska a trosku sebecka, lebo neviem ako si vysvetlit argument, "nebavi ma robit to, co bavi ju" 😂, alebo ked maluje vodovkami, nechce ma k tomu pustit 🤦‍♀️.

dominyca9
27. dec 2022

Jednoznačne obmedzte telku. Je to asi jediná vec, ku ktorej si sa nevyjadrila. Telka deťom nič nedáva, práve naopak. Raz za čas neuškodí, ale sledovať ju denne je priveľa aj pre dospelého. Možno to zo začiatku bude pre obe nepohodlné, lebo dcéra bude umrnčaná, ale to po pár dňoch (možno hodine) prejde a začne sa hrať. Mám to odskúšané. Ja ani tak nevidím problém v tom, že sa dcéra nehrá logické hry, ale v tom, že sa nevie hrať sama. A naopak, myslím, že sa jej venuješ dosť, možno až priveľmi. Naozaj skús na pár dní vypustiť telku, zo začiatku ti možno bude robiť spoločnosť pri cvičení a nebude vedieť, čo so sebou, ale garantujem, že už o chvíľu uvidíš pozitívne výsledky.

dominikamacakova
27. dec 2022

@janulik2008 ja som ju minule našla v knihobúdke tak som si ju vzala a doma spomínala 😂

blanblan
27. dec 2022

A baví ju to aj? Lebo moja, čo práve nie je typické pre dispraxiu sa naučila dosť rýchlo a skoro na bicykli, aj na korčuliach ale potom aj rýchlo stagnovala a viac nenapredovala a asi aj preto ju to prestalo baviť. Ale nechcem ti dávať chrobáka do hlavy, možno ju to len fakt nebaví, kúp jej hudobný nástroj, možno objavis iný talent😉