Neviem sa hrať s 2-ročným dieťaťom

11. apr 2023

Ahojte maminky, prosím poraďte. Ja neviem ako sa mam hrať s čerstvo dvojročným dieťaťom, aby sa pri tej hre aj rozvíjalo. Väčšinou si skladáme lego, ale to si len skladá kocky na seba. Alebo si skladáme puzzle - ja podávam jednotlivé dieliky a už si skladá obrázok. Čítame si aj knižky, ale pri tom dlho nevydrží, vždy mi knižku vezme. Občas aj obsedí ja ukazujem zvieratká a povie mi ako robí pes, mačka atď. Zvykne si aj vkladať tvary do vedierka, alebo sa len tak hrá s plysakom, s autíčkami, s babikou - kŕmi ju, zakrýva ju.
Ide o to že vôbec nerozpráva, povie možno 10 normálnych slov ako mama, bába, tato, lopta, hojdať, ahoj, čau atď… inak väčšinou sú to len zvuky zvierat, brm brm a takéto… neviem ani ako motivovať dieťa k reči, neviem ako sa máme hrat aby sa dieťa pri mne rozvíjalo, mam pocit že sa venujem veľmi malo.
Ďakujem za rady

vvrabec
11. apr 2023

Na rozvoj reči by som skúsila nejaké krátke básničky či pesničky. A dá sa k nim aj tancovať či ukazovať

cookie29
11. apr 2023

pozri si par profilov na IG, najdes inspiracie. Ak chces. A mimochodom, nemusis sa hrat s nim, a nieco cielene robit. To je len dnesny tlak spolocnosti. Deti sa vedia hrat aj same. A je dobre, ked sa naucia aj nudit. Sadni si k nemu a bud. Ved ono Ta zapoji, ked bude chciet. A vezmi ho so sebou ked pojdes cistit zeleninu alebo valkat cesto a podobne. A rozpravaj mu co robite...

bolarazjedna
11. apr 2023

Deti potrebujú voľnú hru, nie hru na rozvoj. Oni sa rozvíjajú aj bez toho, aby sme ich cielene rozvíjali. Nevymyslel som to ja, je to názor psychológov.
Tvoje dieťa neni pozadu, rozvoj reči je veľmi individuálne časovo, neide o to, že vôbec nerozpráva, a pasívnu slovnú zásobu určite má primeranú veku. Však veľa sa s ním rozprávaj, pomenuj činnosti, predmety, čítajte knihy... Ale tak nenásilne sa to ma robiť od úplného začiatku, nie začať teraz.... Taktiež malé riekanky, krátke básničky..

0silvia0
11. apr 2023

Moje deti v tomto veku zboznovali hru, kde mali hladat v obrazkovej knizke predmety. Bola to kniha na vyucbu anglictiny, bola tam kopa malych obrazkov a museli hladat ten, ktory som povedala. Napriklad najdi furik. Predbiehali sa kto najde prvy. Ale teda oni mali slovnu zasobu dobru este pred druhym rokom.

zorkahorka
11. apr 2023

V knihach sme hladali rozne predmety ku vsetkemu mu hovorim aj farbu. To lego je super, aj vkladacky. Ucila som ho skladat puzzle, hladat rovnake obrazky - na sposob pexesa
Takéto stare dieta sa vydrzi sustredit na hru 15 min - teda aspon moje.

slavomira236
11. apr 2023

@0silvia0 tiez sme mali taku

euka210
11. apr 2023

Su deti a deti, niektore hovoria v 2r vety a niektore par slov aj do 3r...vsetko ma svoj cas. Prvy na 2r hovoril vety a druhy len slova. Druhy sa rozhovoril az v skolke po 3r.
Podporovat rec...citanie knih...to robis, komentujes co je vonku na prechadzke, co robis ked vidis zaujem, pocas hry hovoris, ukazujes a hovoris...
Dolezite je, aby dieta rozumelo napr. pokynom...podaj mi, zober...musi mat velku pasivnu zasobu, aby malo aj aktivnu.

izabela181
11. apr 2023

Moje dieťa síce ešte nemá dva roky, má 20 mesiacov ale j tiež nie som ten typ, že mu vymýšľam aktivity a podobne 🙈 tiež sa veľa hra s kockami, legom, vkladacky, v knihách pozeráme obrázky ( buď on ukazuje čo ja poviem, alebo on ukazuje na obrázky a chce aby som mu ja hovorila čo je čo) a nechávam ho hlavne hrať sa samého, nesnažím sa vyplniť mu každú sekundu dňa 🙈 veľmi ho bavia veci že ideme vyložiť mycku, sušičku, utierať prach, varit a podobne…tiež veľa nerozprava, ale teda rozumie úplne všetko 😊 chodíme von dvakarat denne, a tiež sa niekedy zamýšľam nad tým že by som sa mu mala viac venovať, ale proste mna ro nebaví mu vymýšľať kadejaké super hry 😩 ale teda on si vie vymysliet zábavu aj sam