5-ročné dieťa nemá záujem o logické a motorické hry
Dobry den, chcela som povodne pisat do poradne psychologovi, ci ma skusenost s takymi detmi a ci sa to moze zmenit alebo je v poriadku ze dieta take hry nebavia. Ale take poradne su uz zavrete.
Ide o to, ze skoro 5 rocnu dceru takmer nebavia akekolvek hry na rozvoj. Neplastelinuje sama, ja jej robim gulky, sulce a pod. ona ich pokraja a dava do misiek ako akoze granule pre psa, akoze jedlo atd. Kreslit kresli minimalne a ak, tak len chvilu, aj to pomerne skaredo kedze netrenuje a nezlepsuje sa. Knizky s ulohami ako spajanie bodiek, bludiska(najst cestu z jedneho konca cez bludisko k druhemu), doplnanie, pocitanie atd. bud robit nechce vobec, alebo len par stran. Albi pero ju nebavi, Logico primo ju nebavi, knizky obrazkove ju bavi maximalne jedna na chvilu(ale aspon si pyta citat rozpravku kazdy den pred spanim), lego ju bavi chvilu, domcek pre babiky tiez chvilu aj to sa musim hrat s nou. S babikami sa tiez velmi nehra. Jedine hry co ju bavia su s plysakmi- ze im vari, chysta taniere, pohare, dava ich kazdeho k stolu. Alebo sa hrame momentalne na dinosaury, ako po sebe vrcia, "biju" sa. Inokedy na skolku, ze som dieta, prichadzam, odchadzam, idem jest... Alebo sa jasime, robime skrisu z paplonov, diek atd. Ale proste tie hry ktore by ju podla mna rozvijali a pri ktorych sa sedi ju nebavia a ked ich navrhnem, povie ze nie.
Mam pocit, ked obcas stretneme v skolke v satni jej spoluziakov, akoby "zaostavala". Ona ma sice logiku podla mna dobru, ani nie je nejako ze zaostala v pravom slova zmysle. Ale mam pocit, ze jej spoluziaci su trosku vyspelejsi. Mam pocit ako by mali viac rokov ako ona. Hovoria tak starsie, ona mi pride pri nich este taka detska. Obcas taku blbost povie... Ale to si mozno len namyslam. Mozno ona je v norme a niektore deti su popredu a ine v triede zase pozadu. Viac ma trapi to, ze ju nic logicke a motoricke nebavi a mna zase nebavia jej vymyslene hry a radsej by som sedela a kreslila a tvorila...
@oblecenie99 ustipacna ,drzá a ironická sa už viac asi ani nedá byť.mam tiež 5r dieťa.pozdravujem malu
@oblecenie99 áno vyzdvihnúť čo ho baví,len tak vieš keby som sa vyjadrila niekde ako ty píšeš tak som ukameňovana.ja sa napríklad nesústredim na kreslenie ako také skôr na farebnosť ceruziek alebo miešanie farieb...potom sa napoji na kreslenie.zvyknem akože idem maľovať ,a vtedy sa zapája do kreslenia a teraz čaj sám keď varím príde do kuchyne.a tiež máme obľubenejsie činnosti ktoré sám vie rozlíšiť že mu idú od ruky ,a že sa netrápi.ved činnosť má baviť nie zaťažovať.robime si prestávky aby nestratil trpezlivosť.
Ja už skúšam ,vlastne nie že skúšam ...keď vidím že sa vie niečím zabaviť idem variť.a ako som písala ,skôr takou obchádzkoou idem na neho .ale nie vždy sa dá
@oblecenie99 ja si pamätám, ako sestra revala keď dostala ešte v škôlke v poslednom roku papiere na precvičovanie čiar, vlnoviek atď. ona to nenávidela, mňa to naopak bavilo. Mňa baví napr diamantové maľovanie čo trz frčí ale sestra v tom nevidí zmysel. :D Malá dostala od Ježiška Gravitrax a tuším skladali to spolu asi 2x? Za to ja sa s malou s tým vyhrám neskutočne :D skladáme, prekladáme, nadaváme keď sa nedarí. :D
My mame 5rocneho a teda on sa hra prevaznu vacsinu dna sam. Stavia si lego a potom sa s nim hra, kresli si, vyraba si z papiera akoze zosity a potom “vyucuje” plysakov, stavia si bunker, obcas aj plastelinu vytiahne, mame rozne skladacky a este aj duplo - vlak, potom sa hra na restiku, mame take umele salky a jedlo - vtedy pochopitelne pyta pozornost, vytiahne si albi pero pocas obedneho oddychu alebo rad so mnou pecie, pomaha doma…. a tiez mame kopu pracovnych zositov a to ho musim skor donutit (vyjednavat) aby nieco z toho spravil. Rozpravku pozera chvilocku rano a potom vecer pred spanim. Syn navstevuje logopedicku a ked tam zacinal chodit tak tiez bol “pozadu” oproti rovesnikom. Zacal ako 3,5r a stale mi priesiel ako take babo aj v reci aj celkovo co samozrejme potvrdilo aj vstupne psychologicke vysetrenie. Takze pravidelne cvicime logopediu a 2x do tyzdna chodi na tenis a neuveritelne rychlo dobieha rovesnikov. Skuste porozmyslat nad nejakym kruzkom kde bude medzi kamaratmi alebo skuste nejaku tvorivu dielnu. A aspon si stihnes pocas kruzku zacvicit.
Ahoj,mam 8 ročne dieťa,kt.sa do dnes samo ešte nehralo.chodili sme do poradne častejšie,keďže bol predčasniak..bol zaostaly podľa PANI doktorka,pretože nevkladal vkladacky do správnych otvorov.v 2 rokoch však rozumel po nemecky aj slovensky a spieval nemecké pesničky.ja sama som sa s ním nikdy takéto hry totiž nehrala.vzdy sme boli vonku,zbierali imunitu a makali na reči a slovnej zásobe.bola som dlho slobodná matka a ja som sa teda od malého nepohla,pretože si vyžadoval moju pozornosť pri všetkom.opakujem...ma 8.okrem lega,momentálne stolného futbalu a una iné nehráme a nahrávali sme. Ani ho tým nemienim zaťažovať.sme radi vonku,radi hráme slovné hry pri prechádzkach.. pri učení sa natrapime dosť.je to dieťa a ma si samo určiť,ako chce oddychovať.teda,u nás to tak funguje...prečítal 36 kniziek,a to je pre mňa viac ako akékoľvek hry. Každá mamina a každé dieťa si určí to svoje...ale nešťastná by som z toho asi nebola.
@lauraaaaaa Áno, naozaj po prečítaní si po dni musím uznať, že to bolo "cez". Takže sa ti ospravedlňujem. Na moju akúsi obranu musím napísať, že si to takto neférovo schytala ty, lebo som tú poznámku o stratenej húževnatosti mamičky zobrala až príliš osobne, teda na seba. Bohužiaľ som na takéto niečo taká alergická od narodenia syna (lebo poznáme, ako sa najmä tá matka napočúva všeličoho, a premisa je vždy tá, že za všetko môže ona), že už pomaly všetky, aj takéto nevinné poznámky pri kombinácii s inými faktormi u mňa niekedy vyvolajú efekt krátkej zápalnej šnúry. Práve rady typu skúšaj, skúšaj, skúšaj boli a sú pre mňa asi tie najhoršie, lebo z nich na mňa kričí, že to nerobím, pričom opak je pravdou. Na druhej strane som už vo fáze, že som prijala syna takého, aký je (ako ja) a sústredím sa viac na to, čo ho baví - napr. veľa veľa čítame, chodíme na prechádzky, v dva a pol roku vedel rozprávať dvoma jazykmi (fungujeme dvojjazyčne ako rodina) a popritom samozrejme skúšam aj tie ostatné aktivity - aj keď mi momentálne, ako toto píšem, pristáva helikoptéra na hlave :D čiže sa mu idem venovať a využiť spoločný voľný čas 🙂 ešte raz sa ospravedlňujem, maj pekný deň,
@oblecenie99 tak snáď tie deti sa nestratia v tomto svete sú natoľko inteligentné.vesely Silvester s šťastný nový rok ❄️🥂🎆🎇🎆🎇
@lauraaaaaa Ďakujem, napodobne všetko dobré 🙂

@dominikamacakova ani nehovor :D tú knižku som ako malá asi 10x vygumovala a vyplňovala znova a znova :D škoda že ju nemáme už :D