icon

6 ročná dcérka šušle v bežnej reči aj po úspešnom absolvovaní logopédie

4. sep 2021

Ahojte, dcéra má čerstvých 6 rokov. Od jej štyroch rokov sme vystriedali 3 logopedičky. U každej bola vlastne úspešná, pretože ona sa u nich sústredí a všetko povie absolútne správne. Uzavreli to s nami so záverom, že je to už ok a nemajú ju viac čo naučiť. Problém je, že v praxi to vôbec nepoužíva. V bežnej reči si na to nikdy NIKDY nedáva pozor a ani sa u nej neuskutočnil ten návyk , ako nám vysvetlila logopedička, že mozog po nejakých troch mesiacoch prepne do režimu novonaučenej výslovnosti. Hovorí ako Bambuľka 🙂. Teda s,š,c,č,z,ž,dz,dž,t,d,n hovorí s jazykom von spomedzi zubov. Moja otázka je, že či sa ešte dokážeme niekam posunúť, alebo to môže byť aj definitívne. Poradí mi niekto s vlastnou skúsenosťou ? Je prváčka. Chcem ju prihlásiť do ľudového súboru. Práve sme si chceli nacvičiť pieseň, ale naozaj sa na to až zle pozerá...

zuzanaete
4. sep 2021

Ak to uz vie povedat, tak uz len stale napominanie. Ak nieco povie nespravne, tak upozornit a musi spravne zopakovat. Tiez som syna tak kvoli niecu upozornovala. Bolo to otravne. Manzel uz riesil, ze ci je to naozaj potrebne. Pomohlo to. Postupne bolo treba menej upozornovat.

pribinak
4. sep 2021

Neviem či by som toto nazvala úspešne absolvovanie, keď to dieťa nemá osvojené.

No nič, ak by zle vyslovila nejaké slovo, tak by som povedala, že nerozumiem a nech to skúsi povedať znovu, alebo by som sa opýtala, čo hovoríš? A odpovedala by som až keď to povie správne

Ale ja by som ešte hľadala logopedicku, možno aj súkromnú, aby s ňou ešte trénovali

autor
5. sep 2021

Veď to že ono ju akoby v každom slove je potrebné napomínať a keď to robím, hovorí ako robot a zdôrazňuje každú slabiku. No bude to ešte nadlho zrejme...

kittykat22
5. sep 2021

ahoj, riesime to iste. Synovi bude 9 rokov. s,c,z davame do usmevu a š,č, ž do mračouna = našpulenie pusinky. Vydrž, to sa podda. Stale treba dochadzat na logopediu. Idealne tam, kde to ma dieta rado, pretoze ta motivacia logopedicky (aspon u nas) ma velku vahu. U nas ide problem s recou od otca, a potom od jeho otca. Takze moje dieta bohvie ktora generacia kompletne upravuje vadu reci 🙈 Najviac nam pomaha pisanie. To je od konca prveho rocnika. Ked poviem slovo šošovička alebo astrička. Tak na tabulku pisem len vsetky sykavky s,š .. aby si dieta uvedomovalo kde to je. Nie ostatne pismena Je to chyba v sluchu, nie v reci 🙂 Mne logopedicka vysvetlovala, ze moje dieta si mysli, ze to hovori dobre 😀 preto ked ho opravujes dookola, tak sa to vracia. Ale neboj, to zvladnes. Nakoniec sa to nauci 🙂

priklad ASTRIČKA .... ake su tam sykavky? ... a dieta si to pomaly povie a povie ... s, č ... lebo sa zameria na to, ze ich tam pocuje. Hovori si to nahlas. Naprikla aaaSsstriČka ...a tam si uvedomi kde sa tie pismnena nachadzaju. Musi sa pocuvat.

kittykat22
5. sep 2021

A neboj, v skole sa to upravi tiez, pretoze tie pismena bude citat a bude si ich viac uvedomovat. ked k tomu pridas nejake logo a budes opravovat som si uplne ista, ze bude pekne hovorit.

andra77
Autor odpoveď zmazal
andra77
21. mar 2022

ahoj...môžem napísat súkromnú správu?

autor
21. mar 2022

@andra77 ahoj, myslíš mne autorke ?

andra77
21. mar 2022

ano....
🙂