7-ročný nechce nikdy nič - nevie vystúpiť z komfortnej zóny
Ahojte,
mám 7r syna, je najstarší z troch bratov. Je prváčik, a vzdy bol veľmi hanblivý. Vlastne ani neviem, ci hanblivý je to správne slovo, lebo kamošov ma a v triede je dobre zacleneny, a ked sa citi komfortne, tak je celkom frajer. Ale ma akoby strach z nového.
Uplne odmieta akékoľvek krúžky, uz od škôlky som skusala a vozila ho čokoľvek si vymyslel - futbal, gymnastika, tvorivé veci, tanečná, ľudové... Vždy bol sprvu nadšený, doma si o tom sníval, a ked sme prišli, úplne odmietol napr vystúpiť z auta alebo vstúpiť do budovy, pripadne proste odmietol cvičiť, nehýbal sa, stal opodiaľ.
Je veľmi dobrý vo futbale, miluje ho hrať, tu pod oknami mame tréningy - nechce chodiť. V škole maju noc s prespatim a programom - nechce tam ist. Korculiarsky, lyžiarsky výcvik, akýkoľvek tábor, koncert pre deti program navyše v škole - nič nechce. Do družiny chodí chvalabohu rád, ale tiež sprvu nechcel.
Som z toho celkom smutná, lebo podľa mna o veľa prichádza, pritom ma nadpriemerne IQ a je bystrý . Dlhodobo ho do ničoho takého nenutim, ale ak sa nám ho niekedy podarí donútiť, väčšinou je to potom super a nakoniec je aj rad a často potom tu vec toleruje aj opakovane. Ale na krúžok sa nam ho zatiaľ nepodarilo dostať. donútiť ho je obrovský problém. Nefungujú žiadne úplatky, nic sladké, pozeranie (seriály ma len ako odmenu) odmeny, ani tresty. On jak sa zatne, nepohne s nim nic. A to ma len sedem.
Mate niekto podobne dieta? Ako mu ukázať, ze skúšať nové veci je fajn? Ako s nim pracovať, aby sa nebál skúšať? Podľa mna sa bojí zlyhania, ze sa mu čosi nepodarí, je na to veľmi citlivý, ale neviem, ako naňho. Rozprávame sa o tom veľa. Ale on nevie povedať, kde ma problém.
Pred pár rokmi bolo zvláštne keď malo dieťa po škole krúžok a teraz je to naopak. Tvoj syn má kamošov v škole, družine určite sa naháňajú, hrajú futbal, tvoria. Poobede príde domov, zahrá sa s bratmi, naučí a môže oddychovať. On žiadny krúžok nepotrebuje.
ma sedem rokov.. este je len prvak.. a vy uz ste vyskusali futbal, tanecnu, gymnastiku, tvorive veci, ludove tance.. to kedy ste preboha stihli? a este rozmyslas nad tabormi, korculiarskym a lyziarskym vycvikom, nocnymi prespavackam, koncertmi a uz siradsejaninepamatamnadcimvsetkym a nutis dieta vystupovat z komfortnej zony uplatkami a trestami - pane boze nebesky, preco mu NEDAS POKOJ????? preco by musel vystupovat z komfortnej zony?? komfortna zona je predsa o tom, ze sa tam clovek citi dobre.. preco by mal ist prec odniekial, kde sa citi dobre, niekam, kde sa dobre neciti?? o co take prichadza? o stres? vystupenie z 'komfortnej zony' je cisto dobrovolne rozhodnutie cloveka a musi vychadzat z vnutornej motivacie.. rozhodne nie z natlaku zvonka, lebo nejaka naspeedovana matka si mysli, ze ked syn este v predskolskom veku nevylezie na everest, tak prichadza o zazitky a krasy zivota
vies co, zozen si psa.. alebo najlepsie dvoch.. chodievaj s nimi na cvicak, tam sa vybur 😀 a synovi daj svatek, lebo z teba chyti neurozu
😝
@venividivikinka my sme začali plávaním, individuálne hodiny s trénerkou. A potom sa to postupne zmenilo. Ale nevidím v tom taký problém, chalani sa vyjašia na bicykli, vonku s kamošmi, na záhrade. Máte ešte času dosť.
@reanda sorry ale ty si riadne hnusna osoba. To co za komentár?
@venividivikinka zufala sebaobrana 😀 vcitila som sa do koze toho chlapca.. mna by asi na jeho mieste j.blo 😀
@venividivikinka jezisku máš 7 ročne zdravé dieťa, ake krúžky, jeho jediná úloha by mala byt hrať sa učiť a byt dieťaťom! 🤦♀️
@reanda asi si nepochopila, on vždy dany krúžok doniesol zo skolky/skoly, ze chce ist. Bol doma nadšený. Nasledne na mieste dostal strach a odmietol. Nikdy som si nic sama nanho nevymyslela okrem ludoveho tanca, to bolo prvé, ked mal tri. Myslím, ze od tých troch rokov sme toho zs štyri roky neskúsil tak vela. Vždy len raz bol a väčšinou ani nevosiel. Opakujem, vzdy s tym dosiel sam, ze niekto chodí alebo ich volajú zo skoly
Skusat s nim. Skusat spolu s kamaratmi.
@venividivikinka hej, ale celkovo z tvojho pisania vyplyva, ze teba to trapi a mas tendencie ho do toho nutit - ved sama to pises.. on mozno stale s niecim pride, lebo si mysli, ze by mal, kedze podla teba je to spravne, je dobre vystupovat z komfortnej zony a ucit sa nove veci a ked nie, tak o nieco prichadza.. tak to chce robit, lebo by mal, aj ked to vlastne sam tak nemusi citit.. moze mat potom v sebe kvoli tomu zmatok, ze on citi nieco ine, ako mama povazuje za dobre.. ja na tvojom mieste by som ho do nicoho nenutila, podporila by som ho, ked s niecim pride, ale iba do tej miery, aby to urobil, ked ma z toho dobry pocit, aby sa ani sam nenutil a neprekonaval.. a ked nepojde, nic sa nestane a o nic nepride.. skusi mozno inokedy.. chlapec sa zbavi tlaku, ktory si na seba mozno aj sam vyvija a bude moct jednat slobodnejsie
Tak mimo temy, ale mne sa taká ,,aktivita" u 7 rocnych prespatie mimo domu vobec nepozdava, aktuvity mozu byt aj do vecera, pripadne opekacka dobre ale naco prespavat
@venividivikinka nemusis sa bat, o nic nepride. Moj stredny bol doslova samotar az do VS. Tam zacal sportovat a zaujimat sa o svoje okolie. Nic mu nechyba.
Ale teda ani nikdy s nijakym kruzkom domov neprisiel.
Tvojho syna by som sa opytala, ci si je naozaj isty, ci to chce, vysvetlila by som mu, co to obnasa, co sa tam asi bude diat. Ak by sa rozhodol, ze chce ist, tak by som mu povedala, ze idem len pod podmienkou, ze to aspon skusi. A nie, ze si to pred dverami rozmysli.
Úplne normálne .... Treba len vydržať možno rok a potom začne chodiť sam od seba ...alebo so súrodencom

@venividivikinka skutočne krúžky nie sú tak dôležité, ako sa to dnes prezentuje. Je z toho hlavne biznis a tiež odkladisko deti, nech ich tam zničia a rodič má pokoj. Keď to syn bude cítiť, povie to sám.