9 mesačné dieťa neštvornožkuje. Je to normálne?
Ahojte, mam takúto dilemu. Chodíme k rehablitačnej sestre, ale malý je úplné zdravý. Začali sme tam chodiť ked mal 4 mesiace, zato ze si nedvihal hlavicku na brusku, ale tu si už bez problémov velmi davno dviha. Je úplne zdravé a živé dieťa, ked leží tak sa stále kotúľa, aj sa plazí, no nestvornozkuje. a podla rehalibitacnej sestry mal už daaavno stvornozkovat. Teraz chce aby som s nim cvicila vojtovou metodou, co si myslím ze mu netreba lebo nie je zaostaly a nie kazde dieta proste stvornozkuje. a vraj ho nemam davat ani sediet, lebo sa musi posadit sam. akoze nemam problem s nim cvicit, ale mi to pride ako tyranie. lebo to co robi malý pri tom tak to sa da prirovnat k ockovaniu. strasne place a minule sa zacal aj dusit od placu, proste strasne pri tom place a zvyja sa. a to je velmi dobre dieta a inokedy mi cely den ani nezaplace. Aky mate na toto nazor?
@plutvonozec tak to ste mali normalnu reh. sestru, lebo ta nasa by to isto nepovedala 😀
náš začal v 11.mesiacoch,treba vyčkať,niektoré bábätká sú proste lenivé ako to moje 😀
Ja s manželom, naši súrodenci aj známi sme v detstve pasívne sedávali a behali v "pavúku" a nikto z nás netrpí poškodením chrbtice. Nechápem ženy, ktoré sa vo všetkom držia kníh. Každé dieťa je iné a nemôžte ho nútiť aby sa vyvíjalo podľa nejakej osnovy len preto, lebo o tom nejaký mudrlant napísal knihu. O pár rokov to zase niekto vyvráti a tieto Vaše postupy budú odsudzovať tak, ako Vy odsudzujete metódy našich mám. A k tým zakriveniam chrbtice len toľko, že skolióza je multifaktoriálne ochorenie s genetickou predispozíciou... a za to, že je puberťák "krivý" určite nemôže to, že sedával podopretý v kočíku ale hodiny hrbenia za počítačom 😝
moje deti nikdy neštvornožkovali,
@44janica44 normálne sa naučí, hovorí sa tomu motorický vývoj 😉 v prírode tiež nevidíš zvierá bezmocne ležať a slintať na zemi. Naučia sa chodiť, vtáky lietať a to bez pomoci chodítok a iných super vymožeností.
ahojte, prosim vas a moja ked ma 9 mesiacov a neplazi sa je to ok? len sa otaca, to je zatial vsetko, mozem ju nejako motivovat ?cvicit s nou ? dakujem
Nasa nestvornozkovala ani sa neplazila, sedela ako 4,5 mesacna a v 11. mesiacoch chodila sama, je to uplne normalne.
Vojtova metoda sa bezne ordinuje aj pri lahsich problemoch. Ak mas dobru lektorku, je to naozaj efektivne cvicenie. Ak ho robis spravne, dieta neplace preto, lebo ho nieco boli, ale musi zapajat casti, ktore nepouziva, nechce, nevie... preto zuri. Nutis ho robit nejaky pohyb stimulaciou nervovych zakonceni, niekde na druhej strane ho zas blokujes... To by nastvalo aj dospeleho 😉
My sme s dcerkou cvicili kvoli skratenemu sijovemu svalu. Ak ti to sestra odporuca, urobila by som to. Ked sa to robi kvalitne, poctivo, niekolko krat denne, bude vam to aj kratsie trvat a rozbehnete sa. Aj si postupne zvyknete a bez placu. Ak sa da, chod na babatkovske plavanie. Tiez to posobi aktivizujuco. A je to prijemnejsie 🙂 Ak sa ti neda, skus to doma vo velkej vani. Trochu si nastuduj, ako drzat babatko, ako ho vozit po vodicke... Pripadne pouzi kruh na kupanie (baby ring)
Nasa Hanka tiez dlho iba plazila, potom v 9-tich mesiacoch sa zacala stavat na nohy. Az v 10-tich aj 4-nozkovat. Nasledne chodit samostatne v 13-tich. Posadzat sme ju do tych 10. mesiacov neposadzali, posadila sa sama ked zacala lozit po styroch. Tiez sme cvicili nejake reflexne cvicenia a spevnovali bocne svalstvo brucha na rehabilitaciach, nastastie to bolo bez placu.
@lennkka17 je to normalne. moj syn zacal stvornozkovat cca v 13 mesiacoch. sediet sa naucil ked mal rok, prvy krok spravil v 15 mesiacoch. je to uplne zdrave dieta. tiez sme cvicili vojtovku, uff, bolo to narocne, u nas to bolo kvoli mierne skratenemu sijovemu svalstvu na jednej strane, ciastocne preto, lebo sa ako polrocny este neotacal. s tou vojtovkou je tazko radit, aj syn plakal, bolo to narocne pre neho aj pre mna, nerada by som to zazila znova ale s odstupom casu to aj tak nelutujem, nerada by som si v buducnosti vycitala ze som pre neho neurobila maximum co som mohla a riskovala pripadne problemy so zlym drzanim tela alebo skoliozou. zavisi to od teba, skus sa poradit aj s inymi lekarmi co si o tom myslia. podla mojej skusenosti vsak vacsina radsej vojtovku aj tak preventivne naordinuje...mam znamu, jej synovi tiez vojtovku naordinovali, nakoniec necvicili, chalan ma teraz styri roky a neviem o tom ze by mal nejake problemy.
s tym sedenim ale uplne suhlasim, ja som syna nenechavala sediet oblozeneho vankusmi, dokonca som sa kvoli tomu pochytila aj s mamou, ktora ma presviedcala ze inac si chrbtove svalstvo neposilni a nenauci sa sediet, ze oni nas posadzali uz ako polrocnych. nakoniec mi vybavila stretnutie s jej znamou, neurologickou, ja som jej hovorila o nasich nazorovych rozdieloch na sedenie, na co ona chytila telefon, zavolala mame a povedala jej aby sme syna neposadzali kym sa nenauci sediet sam. takisto nam zakazala choditka, a s tymito nazormi som sa stretla aj u dalsej neurologicky, nasho fyziatra aj rehabilitacnych sestier. syn nakoniec sediet zacal, sedi pekne rovno, takze som presvedcena ze som neurobila ziadnu chybu ked som sa nesnazila predbehnut jeho prirodzeny vyvoj.

@katarinkamt aj nasa sa posuva na zadku 🙂 aleto uz asi od 10mesiaca,je tovelmi zbavne ju sledovat 🙂