Ako 7 mesačnú odučiť od zaspávania na rukách?
Ahojte mamicky....mam dcerku,bude mat 7 mesiacov.Bohuzial som si ju naucila zaspavat iba na rukach.Tak si nato zvykla ze uz inak ani nezaspi.Myslite si ze by som ju mohla nejako odnaucit.? Musim ju tak uspavat nielen vecer ale aj cez den ked chodi 2krat denne spavat.Ak ju necham v postielke place uz aj od unavi ale nezaspi,ale ako ju zoberiem na ruky tak uz zatvara ocka.A potom ju 20 minut musim uspavat na rukach.Nechcem ju tam nechat plakat citim sa potom ako zla mama.Mala ste niektora takyto problem?dakujem
@pingu1 ale presne o tomto to je..ja ked som tu napisala,ze ked bola nasa mala,prve tyzdne a mesiace mi spavala cez den na hrudniku a ja so pri tom sedela na sedacke a som sa jej nevedela "nadychnut",proste som sa tulila k nej a teraz mam take obdobie posledne dni,ze ju obcas uspim na rukach v sede,hoci bezne zaspava na prsniku a tulim sa a vychutnavam si to..tak rychlo rastu..
@tamoulik moj krpec uz nosenie bojkotuje, ani satka, ani manduca, obcas ma svetle chvilky, ale len vonku, dnu v byte uz nechce ☹
@lenka0283 nenechaj prosim dieta vyplakavat... neurobiológmi je dokázané (nájdeš k tomu veľa kníh a článkov, napr. kniha "Rodičovstvo je veda" a pod.), že ak dieťa plače (čím dáva očividne najavo, že potrebuje prítomnosť rodiča), ale na jeho plač nikto neodpovedá (alebo príp. ak aj niekto príde, ale neberie ho na ruky), tak výsledkom tejto stresovej reakcie je nepravidelné dýchanie a tep srdiečka a vysoká hladina stresového hormónu kortizolu, ktorý priamo znižuje imunitu bábätka. Čím dlhšie dieťa plače, tým vyššie hladiny kortizolu má. Po pár nociach dieťa svoj boj vzdá a naučí sa, že pomoc nepríde, preto, keď ho položia samé do postieľky, neprotestuje, neplače a po čase zaspí. Navonok sa zdá pokojné, vyzerá to, že metóda zabrala. Realita je však taká, že štúdie dokazujú, že aj v čase, keď už vonkajšie prejavy stresu (plač a protest) ustali, hladina kortizolu bola stále vysoká a dokonca ešte väčšmi stúpla. Dieťa je teda v skutočnosti dlhodobo opakovane vystavené prežívaniu úzkosti z odlúčenia a výsledkom môže byť mimoriadna citlivosť na stres. Táto metóda je teda „výhrou“ z krátkodobého hľadiska, ale dôsledky tohto nácviku samostatného spánku dieťa a jeho okolie ponesie celý svoj život...
Moja malá tiež zaspáva iba na fitlopte na rukách, s pribúdajúcimi mesiacmi je stále ťažšia a ťažšia, ale verím, že zaspávať takto nebude večne... také malé deti podľa mňa ešte nevedia samé zaspať a potrebujú našu pomoc...
@lenka0283 este mas malinke ababtko, je normalne, ze chce zaspavat na rukach, je mu tam asi najlepsie 😉 ...knizka je fajn, ked si ju dokazes prisposobit na dieta....a hlavne na nieco starsie dieta...cize tak okolo roka.....7 mes. dietatko samozaspavanim este netrap..... 😉
@estterka vies co, som zvedava kedy budeme aj my plnohodnotne matky 😀
sa mi paci, ako sme mlade a naivne a neskusene, a pisu to zeny ktore vychovavaju tak, ako to povedala ich babka, lebo jej to tak povedal pediater pred 30 rokmi.
a my, aj ked sa snazime citat a citat a zistovat a skusat co je pre nase DETI najlepsie, sme take mlade kozy 😝
@mia551 dovolim si to skopcit a ulozit. myslim tu pasaz o placi. lebo pernamentne pocuvam ako si si ho naucila tak to mas. zaspava na prsniku vacsinou spi so mnou v posteli. bezo mna place, nechce ist k druchym ludom. a v kociku byvaju tiez protesty aj ked sa to zlepsuje.
nase mamy nas vychovali na flasi na ruky nas stale brat to ani za nic odmalicka do jasli. vysledok teda aspon u mna ze svojej matke vobec nedoverujem ani sa jej s nicim nezdoverujem
baby, presne sa stotoznujem s tym, co pisete, babatka potrebuju maminu naruc, aby mohli v klude zaspinkat..ved aj v prirode je to tak zariadene, ze mladatko spi vedla matky v nore alebo pelechu, ziadna samica neopusti svoje mladatko a nejde si lahnut niekam inam do vedlajsieho kriku..a katy1979 ako pises, veru nas vychovali inak, moja mama stale prizvukuje, ako som spavala sama v postielke a aj to, ze ked som revala, ze ma bolo pocut az dole pred barak a ze nevedeli, co mi je..ze tak som plakavala a ja som podla vsetkeho len chcela privinut a byt v naruci...samozrejme, nosili ma ale zaspavala som vraj sama.. 😒
@mia551 vsetko raz prejde a samo a bez placu. v afrike je ormalne ked deti neplacu tu je normalne ked deti placu.
nehovorim obcas v tom kociku jednoducho musi sediet aj ked place. takisto doma vydrzat kym sa nieco dorobi. A stale si nemyslim ze ma vydiera.
Starsi bol rovnaky a spava vo svojej izbe chodi po svojich nohach a ahaho zije. metodu podla tej knihy som skusala dva dni. pociatala som kazdu sekundu nakoniec to vzdala a cuduj sa svete on sa to naucil aj bez placu.
zaspaval na prsniku tak som ho postupne ucila na spanok vo svojej posteli tak ze som ho drzala za ruku a vsetko mu dookola vysvetlovala. A postupne a nenasilne som menila to co mi uz nevyhovovalo.netrvalo to tyzden ale niekolko tyzdnov ale nevadi.
@katy1979 presne tak ako pises, deticky z toho vyrastu, ved predsa len maju svoj vyvoj, inak zaspava male babatko inak uz vacsie, ktoremu sa da vysvetlit, ze teraz ide do postielky spinkat, ze uz ostatne deticky tiez spinkaju a precita sa mu rozpravka na dobru noc...malicke babo nerozumie tomu, preco je zrazu same v postielke, citi sa opustene a preziva stres...ale fakt starsia generacia to nevie pochopit, podla mojho otca je mala rozmaznana a prosim pekne to nema este ani tri mesiace... 😅 ze preco hned za nou bezim, ked na mna vola...myslim tym cez den, ked som napr. v kuchyni a ona je na posteli, ked chcem napr. rychlo umyt riad alebo si zohriat jest, ze nemam hned skakat k nej...ale co mu budem vysvetlovat, podla neho nas mala uz teraz manipuluje co je absolutne smiesne, ale skoda slov.. 🙄
@zuzanockamt
@tamoulik Moje dieťa ľutovať nemusíš, šťastnejšie a spokojnejšie by si pod Slnkom márne hľadala!!! Mne je skôr ľúto matiek, ktoré svojim deťom úplne podriadia svoje životy, z toho nič dobré nevzíde... Ak môžem spraviť niečo pre lepší spánok svojho dieťaťa, tak to spravím, aj za cenu jednej preplakanej noci, podotýkam, že reval a reval sú rozdielne pojmy, akurát som nezachádzala do podrobností - malý reval nie zo zúfalstva a podobne, ale od zlosti... bezcitné by to bolo v tom prípade, keby som ho celý čas nechala samého... ešteraz si prečítaj môj príspevok... Dieťa od 6-tich mesiacov majú mať svoj režim, dokážu prespať celú noc - to sú fakty, ktoré potvrdí každý odborník - je to pre dieťa pocit istoty. Svoje dieťa nadovšetko milujem, je to krásne zdravé usmievavé bábätko, dostáva od nás veľa veľa lásky, takže o pocite frustrácie by som pomlčala. A prirovnávať to k praktikám detského domova??? To už zachádzate do extrémov. 😕 Je na každej z nás ako sa rozhodne vychovávať svoje dieťa... Ja moc nie som na praktiky našich mám, ale niekedy sa vôbec neodporúčalo dieťa uspávať a spali sme pekne celú noc, žiadne kojenie 5x za noc... a máte snáď pocit frustrácie?? 😨
@saxana123 Koľko žien, toľko chutí 😀 Každá nech sa rozhodne, čo je pre ňu najlepšie... Tiež mi nebolo všetko jedno, keď malý plakal a ja som síce za ním chodila, hladkala ho, upokojovala, ale to bolo všetko, čo som mohla... povedala som si, že zotrvám... Detičky sú učenlivé, rýchlo pochopia, že zaspať sa dá aj bez toho, aby boli 5x v noci na prsníku, lebo sú tak naučené. Navyše kŕmiť dieťa toľkokrát v noci mu zaťažuje žalúdok a tým pádom sa ako vyspí??? To, že mu telíčko, tým pádom, nonstop pracuje a nemá taký kvalitný spánok, to je v poriadku? Zbytočne sa rozpisovať, mne sa tá metóda osvedčila, malinký mi úžasne zaspáva sám (aj večer, aj počas dňa, keď ho ukladám spať), najprv sa pomojkáme, potom ho uložím, dám dudlík, obľúbeného plyšáka, ktorého stíska a zaspinká.... A presne toto by som rada dosiahla aj počas noci, že ak sa prebere, aby nezačal plakať, ale v kľude si našiel polohu na spinkanie a zaspal... 😉
@vavrovae prosim ta len neskusaj na mesacnom dietati tu hroynu metodu nechat vyplakat ... ja som mojho krpca v tom veku - ked mal mesiac pocas spanku cez den mala na rukach, inak nespal a neskor v babysatke, neskor zacal akceptovat uz aj spanie na posteli, ktore trvalo dlhsie ako 10 - 15 minut 🙂
ach jaj uz zase je to tu. ta kniha kazde dieta sa vie naucit spat by sa mala spalit a zmiznut raz a navzdy. vzdy nove a nove zufale mamicky sa na nu namotaju ☹
@lenka0283 ja som to mojho neucila, proste chcel byt pri maminke... ked bol maly zaspal sam a kedze sme byvali zatial v jednej izbe kym sa obyvka nedorobila tak bol so mnou stale, tak sa naucil pri mne zaspavat.. no ked mal 3 mesiace zacali mu ist zubky tak aj na rukach sa naucil a bola som z toho zufala, len stale mu sli zuby tak som sa utesovala az raz som ho naucila akosi ze som si lahla k nemu a spievala hladkala a nech buvka... a takto som to skusala kym nezaspal... a teraz tak zaspava... najprv si ho daj ako ked ho mas na rukach a tak si s nim lahni ze mas ruku pod dcerkou... a tak postupne,,.. a vyplakavat nenehaj nepomaha to len sa dieta zacne bat ze ho nehas same, tak bude viac plakat,... to je metoda starych mam a nefunguje.. dieta sa ti zacne zajakavat a moze sa aj zgrcat. nevie ti inak povedat ze sa jej to nepaci len placom 🙂 tak bude plakat kym ju nepochopis... alebo to musis prijat tak ako to je a mozno sa to napravi samo.. 😉
ze deticky su ucenlive 😀 😀 😀 ano velmi rychlo pochopia ze nema zmysel plakat lebo aj tak ta jedina osoba ktoru najviac v zivote potrebuju nepride a nepomoze.
nechat deti vyplakat, nechat ich spat celu noc a nenadojcit??? Ach ake smutne, necitlive a sebecke! Naco potom mat dieta? Je to uzasny pocit, ked sa v noci nas drobcek, ktorý spi medzi nami zobudi a napapa sa a spinka dalej. Je uzasne, mat ho v satke a citit tlkot jeho srdca a jeho dych a je uzasne vobec ho mat. Ak by som mala praktikovat to, co ta salena Annette Kast-Zahn, tak radsej dieta nechcem. Vrelo odporucam precitat si koncept kontinua, alebo "dieta ako sanca pre teba". Drzim palce v uvedomeni si priorít.
@snopkulka len na margo tvojich mudrosti, dojcene dieta neprespi celu noc a dojcit sa moze aj niekolkokrat za noc. To, ze sa vzbudi na papanie neznamena, ze sa zobudi uplne, teda, ak nespi v postielke a ty ho uspesne odignorujes.
@saxana123 ako laktacna poradkyna ta vyvediem z omylu, dojcene dieta moze papat aj niekolkokrat za noc a nevadi mu to. Ziadne zatazovanie zaludka, ziadne zle travenie a ziadne problemy s opatovnym zaspatim. Odkial mas tieto uzasne teorie? (to sa do teba neobuvam 🙂
, naozaj ma zaujima, odkial to mas)
milion žien uspavalo detí na rukách, na lopte, v kočíkoch...naše mamy a babky mali zavesené hojdačky nad hlavami a tak deti uspávali....
deti potrebuju matku a treba im vyhovieť...spať s nimi, prisunuť si ich postielku/postel k svojej, dojčiť na požiadanie...
užívajte si materstvo a nehádajte sa 😎
@frola je to cele nejake pomylene..najprv si mamicky fotia kazdu ponozku ktoru babatku kupia,brusko kazdy tyzden a potom sa narodi vytuzene babatko a su hotove,lebo neprespi v tej krasnej postielke..a ked si ho chcu zobrat an ruky,tak uz im svieti kontrolka v hlave,ze takto ho rozmaznam,to nesmiem..nechapem to cele.ked som napisala,ze druhe budem rovnako intenzivne dojcit v satke,tak ma v inej diskusii mamicky starsich deti vysmiali..ze som naivna a nevyspela..
Moja dcerka zaspavala iba na rukach. Ja nie som zastancom toho, ze som si ju tak naucila - to skor ona naucila mna. Ona tak srdcervuco v postielke plakala, ze som ju tak nedokazala nechat. Jednoducho ma potrebovala. Trvalo to do roka, potom jej stacilo, ked som lezala vedla nej a ona pekne zaspinkala pri mne. Syn je uplne iny, ten doslova caka, kedy ho polozim do postielky, aby mal odo mna pokoj a mohol pekne spokojne spinkat - ale pred tym nez ho tam polozim sa so mnou chce pomojkat a pritulit sa. 😉
@maximma a čo keď si laktačná poradkyňa? šak ani tie nevedia všetko. a neviem o akom zaťažovaní žalúdka som písala, jedine kde som spomenula kojenie bolo to, že môj syn bol nekojený 😕 z akého omylu ma ideš vyviesť? ja sa kludne nechám, len chcem vedieť o čom hovoríš. Prečítaj si prosím ťa môj príspevok ešte raz a pozorne a dozvieš sa odkiaľ som prišla na túto metódu 😉
A ešte by ma zaujímalo ako by poradili riešiť zaspávanie a nočné kojenie a hopsanie na fitloptách a iné gymnastické úkony matkám viacerčiat. čistá otročina a cesta k zničenej vynervačenej, nevyspatej, nervóznej matke. 🙄
@snopkulka zbieha sa to tu na hon na čarodejnice, mali by sme sa chystať na útek 😀 nemusím snáď zdôrazňovať že s tebou plne súhlasím vo všetkom čo si napísala 😎
😀 😀 😀 😀 😀
@saxana123 súhlas, hon na čarodejnice 😵 myslím, že pravda je niekde uprostred.... vid. článok, kde nájdete PRe aj PROTI, čo sa nočného kojenia a nočného spánku týka:
http://www.koliska.sk/Tazkosti_s_dojcenim\nocne...
viete co som si uz davnejsie vsimla? ze zastankyne tejto knizky su nejake vystresovane.

@snopkulka nakojím ho a pokiaľ leží na manželskej posteli, tak ho len pohladkám, pustím uspávanky a spinká.Keď ho však preložím do postieĺky buď sa hneď zobudí, alebo tam pospí 2 hodky a reve ako najatý.Skúsila som fakt kadečo, no nejak si neviem dať 🙄 rady.