icon

Ako deťom vysvetliť pôvod mäsa?

konra6
6. mar 2024

Ahojte, tí, ktorí konzumujete mäso, ako sa približujete s deťmi k téme "čo je mäso"? Tipujem, že nikto nehovorí deťom, že "počuj, poviem ako to je, papáme zvieratká", pričom, ale je to pravda. My sa snažíme postupne poukázať v prírode na potravinový reťazec, všetky tvory niečo konzumujú. Myslím si že je to fajn začiatok. Ale nie som si istá ako konkrétne povedať to hlavné, ako je to s ľuďmi a hospodárskymi zvieratami. Akna to príde, klamať by som tiež nechcela. V prípade rýb spomínam, že máme na obed rybu, to zázračne celý svet akceptuje, aj deti, a sranda že aj v rozprávkach sa ryby proste jedia :D Napr. Madagaskar 🙂 Ale čo sliepočky, prasiatka, kravičky?

Vedia vaše 4-5-6 ročné deti čo je mäso? Sú s tým ok? Máte ďalšie tipy ako zvládnuť túto tému?

Strana
z2
taisu
7. mar 2024

@petronellla87 moja mama stale smiala sa, ako som sa strašne urazila, keď jedli králika a mi stále hovorili, že je to kura. že jasne, všetci jete králika, ale mňa kŕmite kuracím mäsom!

lavender94
7. mar 2024

@konra6 pamätám si na život, ked som bola mala. Uplne běžne som sa chodila pozerať na zabijanie zajacov, sliepok, prasiat. Ked som bola vacsia, rozumej 6-7 rokov tak som uz aj pomáhala. Nie že by som sa tam plnohodnotne s niecim pomohla, ale bol to pre mna zážitok, to spravovanie masa, nerobilo sa to každý deň. Myslim si, že je dôležité aby deti od malička prichádzali do kontaktu s realitou, prispôsobenou ich veku. Myslím si, že keď dieťa túto informáciu dostane v neskoršom veku, môže mu to skôr spôsobiť traumu ako keď od malička vie o čo ide. Veď nám tiež nikto netajil odkiaľ je maso, berieme to cele automaticky, lebo sa nikto netváril, že zabíjanie zvierat pre potravu nie je súčasťou našich životov. Už aj moja mala 2 ročná vie, že maso je zo zvierat. A už sa aj raz dedo preriekol, že jej zabil zajačika aby mala na paprikáš. Potešila sa tomu 😅
Celkovo mi príde, že teraz ma veľa ľudí morálny problém so zabíjaním zvierat, ale keďže prídu do kontaktu často len s kusom masa v plastovej krabičke, odpoja sa od tej podstaty. Keď mám eticky problem, tak to maso predsa nejem a deti tým padom tiež nie, alebo ho jem, ale so všetkým čo k tomu patrí.

konra6
autor
7. mar 2024

ďakujem všetkým za odpovede (našla som sa v nich a aj pomohli premyslieť si nedomyslené veci) a vďaka aj za hejty (čo riešim? nič neriešim, pýtam sa normálne zo zvedavosti :P áno sem tam sa pýtam aj nepodstatné veci, veď sami vidíte z odpovedí, že neriešime to jednako, niekto tak, niekto onak - tak prečo to neprebrať jednej malej fórovej otázke).
Samozrejme, tiež mám stratégiu nezahmlievať, ani neprezentovať drasticky, ani zavádzajúc rozprávkovo, a nechať nech postupne zistia to čo potrebujú.
Tiež žijeme na dedine, takže im je jasné že pestujeme veci preto aby sme konzumovali, len akurát zvieratá okolo domu nemáme, nestíhali by sme to pri 3 deťoch 🙂

anouschka5
10. mar 2024

Každý by si mal pozrieť akým procesom chovu, , transportov a zabíjania prechádza " mäso" aby mala kravička mlieko, musí mať teliatko a vy máte " teľacie " , jahniatka vraždia v mene " obetného baránka, kozliatka ap. v každom supermarkete dovoz " mäsa " tisícky km od Slovenska z veľkochovov plné adrenalínu a stresových hormónov - čo myslíte z čoho sú dnešní ľudia takí tuční ?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
iwesska
10. mar 2024

V zivote som s detmi neriesila,co je maso. Maso je maso,je to potrava,normalne to akceptuju od mala. Viac ich zaujimalo,co je sex😂

saxana000
10. mar 2024

Vie ze niektore zvieratka sa chovaju na maso aby sme ich zjedli a niektore proste nie.. sused je polovnik trochu sa prekecol vtedy prvy raz dost tazko rozdychavala Bambiho v gulasi ale dala to.. vysvetlovat obkecavat a hlvne primerane veku samozrejme..

Strana
z2