Ako dlho trvá obdobie vzdoru?
Koľko trvalo vám? Moje dieťa má 3 roky a dokáže mi na verejnosti spraviť takú scénu že aj 2 hodiny vkuse vrieska, ešte aj doma keď prídeme. Väčšinou to je tak, že má napríklad nádchu a sa to naakumuluje. Už som zúfalá. Ľudia na mňa gánia že či mu ubližujem ;(.
Uplne prve je to, ze orestanes riesit cudzich ludi. Podla mna iba v tom je pes zakopany. Aj dieta ma pravo na vlastny nazor,aj dieta moze s tebou nesuhlasit. Skusa hranice, vidi, ze niektore veci dokaze ovplyvnit. Zalezi, ako sa k tomu postavis,ked je tvojim problemom zraky ludi, to je zle. Zameraj sa na dieta, je dolezite ,aby poznalo svoje emocie, a aby s nimi vedelo oracovat. Tvoje dieta nie je zle, iba sa musi naucit, co je spravne, a co uz nie, ak sa hneva.
U prvej dcéry trvalo asi deň, druhá od 2 rokov sem-tam a od 3 do 4 vkuse. Teraz posledné mesiace je to úplne fajn. Na nej bolo krásne vidieť ako emočne dozrieva. Ale aby sme prežili, dávali sme pozor na preunavenosť, menej sladkostí a obmedzenie pozerania rozprávok. Ešte mám 15 mesačného a to je tiež jedoš (tak sa už teraz teším). Ale, aby som ťa povzbudila, tak na to,že ešte pred chvíľou som si pri nej trhala vlasy, je to už zabudnuté a tešíme sa na nové výzvy😉
@syslik81 tak to vám len bolo dopriate..môžte byť rada...moja prvá dcéra dokonalosť,všetko išlo hladko,pekne si dala povedať žiadne scény,plače..hádzanie som nepoznala...teraz mám 2,5 ročného syna a zrazu všetko čo pri nej fungovalo tu nefunguje absoluuuuuutne nič,môžem byť vyštudovaná učiteľka, psychológia aj mať reálne skúsenosti s prvou a je to neskutočne náročné 🙈🤯 a keď som niekedy povedala,že si rodič nevie dať rady,tak tu by som bola veeelmi opatrná pretože vidím na synovi,že kombinácia génov,povahy a asi aj znamenia dokážu riadne karty zamiešať 😜✊✊
Mne velmi pomohla kniha Olivia, na vela veci sa uz pozeram inak a “obdobie vzdoru” zvladam s ovela vacsiou lahkostou, samozrejme zalezi aj od mojho rozpolozenia
@nikusa9 lenze sama pises o kombinacii genov povahy a znamneia(comu zas ja neverim) ale ok .. a nie obdobie vzdoru .. proste deti rastu a kazde je ine .. ale celkovo obdobia deti su podla mna blbost .. je to vyvin deti . normalne a nie vyhovarat sa-podla mna - na obdobia a cakat az skonci -neskonci je na rodicoch ako zapoja vychovu .. niekto hold to ma lahke iny musi zabojovat
U mojej staršej dcéry začalo obdobie vzdoru v cca 2 rokoch, teraz má 5 a stále to neprechadza 😀
Všetko závisí od temperamentu, povahy a zrelosti emocneho centra, nie je to výchovou, absolútne. Kto tvrdí opak, má buď sakra šťastie a dokonale deti, alebo si tu len prišli pohladkať ego.
Držím prsty a sucitim. Je to len obdobie a verím, že skončí skôr ako odíde z domu 😀
Trvá tak dlho pokým dieťa nezistí kde su tvoje hranice... U každého dietata individualne... A este zalezi aj pri kom to dieťa prave je, napriklad to co si dovoľuje pri maminke, v ziadnom pripade neurobi v škôlke ked je s pani ucitelkami, alebo pri babke sa chova tiez inac ako doma pri otcovi a mame... Starsi syn ked mal asi dva roky sa skúšal doma hodit o zem, pocas toho ako som varila obed, a ked videl, ze som absolútne nereagovala, ani okom nemihla, prestal to robit... Inokedy boli sme v obchode a isla som mu kupit vlacik, stali sme v rade na zaplatenie a on taky krik spustil, pretoze on sa s nim chcel hrat prave teraz a v tehto chvili... Objala som ho, a vysvetlila, pani na kase vezme peniaze, ukazala som bankovky, dala mu do ruky, nech on zaplati a bol spokojný... Vela pomoze vysvetlenie, objatie... Dieta pochopi ze v tom navale emocii nie je stratene, ze sme tam... Mladsi syn, to uz je trosku z ineho sudka, znamenie skorpion (starsi je ryba), maly ked mal tak 2,5roka zacal prejavovat svoju nespokojnosť zatinanim pasticiek, isiel ma bit do tvare, hodil sa o zem a kopal a krical au au au... Ozaj ako keby mu niekto niecol robil... Vymysla si, prekruca, rype do starsieho a potom krici au au au, a pritom starsi teraz 6,5rocny je natoľko rozumný ze mu nikdy nevrati nič... Ale uz to prechádza pomaly, pretoze mu vysvetľujem ze poznam jeho triky a nic tym u mna nedosiahne... Hlavne pravidlo je: neupustit zo svojich hranic!!
To aj moj raz nechcel obed, lebo nemal este desiatu...a to mal asi 4-5r. Cim skor nastavis hranice, tym lepsie...a nepovolit...pri najmensom som nebola taka dosledna a vypomstilo sa mi to, ze trucoval dlhsie ako predosli 2.
@amelia89 presne to si vystihla,co ma so vzdorom vychova,prvy syn to nerobil vobec a druhy vyvadza az sa hambim ,ale kwd vyvadza utekam do auta pretrpim a nepovolim co chce on,hracku atd.fu moj si aj hlavu buchal a teraz to nerobi trvalo to do 3a pol roka,ma 4skoro a nedavno prestal.
Vies kazdy to asi inak preziva. Pre niekoho nie je vzdor ani ked sa dieta hadze o zem,niekto povazuje za vzdor aj ked dieta okolo roka hadze jedlo na zem. Vsetko sa da nejako nazvat,pocula som uz aj frazy ako preunavenost (to je ked dieta vyvadza z unavy),separacna uzkost, hladanie hranic,alebo jednoducho prejav povahy. Ked je dieta v takom stave odporucam zostat co najviac pokojna ako sa da.
U nás to trvá cca od roka, teraz má 2,5r, niektoré dni sú riadne na nervy teda...od narodenia bol náročné dieťa, takže si nejak zvykám na to. Ale už sem tam sa mu dá niečo vysvetliť, dohodnúť. Najhoršie je to keď je unavený, to je všetko zle... nám funguje pomenovať emóciu a nechať ho nech si to prežije, lebo keď ho chcem objať alebo rozprávam, vysvetlujem, len ho to ešte viac nasiera a dlhšie to trvá.
Joooj ja som dúfala, že sa to začne konečne už zlepšovať, ale keď čítam, že u niektorých začalo od 3-5rokov tak to ešte asi budeme mať ťažké aj naďalej😃
Teraz čakám druhé, tak som zvedavá akú bude mať povahu ono, ale dúfam, že lepšiu 😃
@denithestrange1993 presne tak, dieťa ked je unavene alebo hladné, to su ine stavy... Vonku treba mat stale pitie a nieco pod zub pri sebe
@mamamasama moja mama hovorila, že som nikdy nemala obdobie vzdoru, velmi pokojne dieta som bola ale potom prisla puberta a dohnala som vsetko 😂 nechcem ta strasit do predu.
moja dcera ma 2,5 roka, este sa nehodila o zem ale poriadne je tvrdohlava snazi sa presadzovat svoj nazor nonstop.
raz place ze som jej macika dala na vankus a nie na paplon, raz place ze chce ruzovu zubnu kefku nie bielu. Podstate toto vsetko patri do obdobia vzdoru. Myslim si ,ze dobre vychovavam dceru aj napriek tomu, ze nechce casto robit to oco ju prosim, ale podstate ma temperament po otcovi a prave tento temparament zboznujem v nich
Moje ešte stále trvá
@nikusa9 aké je znamenie? Náš je býk 😳
@asemrakova presne keď začne mať amok beriem pod pazuchu a radšej už nič mu nevravím lebo to on vtedy nevníma nič a ešte sa to vystupňuje do nepríčetna.
Dlllllllllllllllľllllllllllho
U nas obdobie vzdoru od 1,5 roka, uz prechadza do puberty. Taketo sceny co opisujete som zazivala, vsimla som si ze to volo ked bola unavena, alebo jej bolo teplo ci bola smadna. Niekedy pomohlo pevne stisnut a objat, alebo fukat do oci- akysi sok a po chvili zabudla ze mala nejaky problem 😀
Celý život to trvá podľa mňa 😅
Ja to trošku na humornú nôtu - až do puberty 😁
@amelia89 👍🏻
Dlho 🤣
@stanulienkat Presne😆👍a myslim ze aj dlhsie😃a najhorsie je to v puberte
Raz som citala taky pekny clanok...nepamatma si z neho aaaabsolutne nic, okrem tejto vety..."..obdobie vzdoru trva od 18m do 5 rokov..."...a tak odpočitavam..roky 😄😄
@syslik81
@mamamasama ja som nemala laktacne krizy a moje deti nemali separacnu uzkost, to znamena, ze mozem povedat, ze nic z toho neexistuje? Zaujimave zistenie...

U každého inak. Mám dvoch synov a dcéru (všetci mali alergiu na BKM, kedže vyššie spomínaš alergie) a kým synovia mali krátkodobo medzi 3. a 5. rokom obdobia, kedy boli výrazne protivnejší, tak dcéra začala keď ešte nemala ani 2 a teraz má 5 rokov a mám pocit, že jej doterajší život je jedno veľké "obdobie vzdoru". Ale aspoň sa už nehádže o zem každých 15 minút, chvalabohu 💪