icon

Ako hovoriť na dieťa po anglicky v slovenskej rodine na Slovensku?

shmoulinka1
10. dec 2014

chcela by som tu etapu lahkeho absorbovania cudzieho jazyka u dietata vystihnut. Nezijeme ale v zahranici, ani nikto z nas nie je native speaker. Vacsinou som so syncekom (20 mes.) doma ja, preto ani ta varianta, ze jeden clovek po slovensky a druhy clovek cudzim jazykom, velmi sa neda.
Postupne by som okrem pasivnych anglickych pesniciek a videi chcela s nim komunikovat i po anglicky. Uz som to skusala, ale nie som si ista, ci to je tak spravne a nechcem nic silit.
Napadali ma varianty:
1. cely den cisto po slovensky a kazdy druhy den aspon z polovice po anglicky
2. alebo povedat vetu ci vyrazy po slovensky a hned prelozenu do anglictiny, prip. naopak (napriklad citame si knizku, pomenuvame obrazky a ja mu to poviem v oboch jazykoch)
Prosim o nazory, prip. i ked ste tu niekto s pedagogickym vzdelanim, co si o tom myslite.

culia1
10. dec 2014

@shmoulinka1 Moja skusenost, sme 18 mesiacov za hranicami, maly ma 30 mesiacov, pocas naseho pobytu kde tu na neho par slovicok prehodim pocas dna po nemecky, + 10 mesiacov navstevuje 2xtyzdne na 2 hodiny skolku, kde sa hovori po nemecky.
Je pravda,ze ked sa ucil prve slova, uprednostnoval tie,ktore sa mu lahsie povedali(napr. bolo pre neho jednoduchsie vyslovit kran, ako zeriav, sonne ako slnko, a pod.) ale ked sa pustil rozpravat vetami, rozprava normalne po slovensky, teraz si zacina uvedomovat, ze mimodomacnosti sa rozprava inym jazykom, skusenost z dnesneho dna - boli sme na kontrole u ocneho lekara, doktorka ukazovala obrazky a on mal pomenovavat, odpovedal v nemcine na obrazky, ktore vie po nemecky (slovicka ktore som ho ja naucila vyssie uvedenym sposobom).
Nie som za to, ze by si na dieta mala rozpravat celymi vetami, lebo ako sa pisalo - ak nie si nativ speaker, tak to nedas a bude z toho viac skody ako osohu, ale slovicka zabavnou formou, nevidim dovod preco by si nemala rozvijat svoje dieta tymto sposobom, minimalne mu poprepajas v hlavicke viac synapsii, co je len velke +.
Ostatne - skladba vety, prizvuk by som nechala v tvojom pripade na pozeranie rozpravok, pripadne hry na pc/tablet,pripadne anglicka skolka alebo jazykove kurzy pre deti.

brunetka
10. dec 2014

@shmoulinka1 Moja skusenost: malej sme od utleho detstva-asi od pol roka-roka pustali rozpravky na JimJame,ale len v aglictine,neskor sme jej pustali aj PeppaPig(kvoli peknej vyslovnosti) a ine-najma pesnicky(TuTiTu,train,SuperSimple Songs,Ben and Holly...)cez Youtube. Uz od jej 2-3 rokov sme badali,ze sa na tu anglictinu chytila-sama si spievala jednoduche detske ang.pesnicky,poznala farby,vedela pomenovat veci v anglictine. Podporovali sme ju v tom a kupili sme jej Veselu anglictinu 1,2 a 3 na CD od Podhradskej. V izbicke ma CD prehravac,sama si to zapinala,ked mala chut. Mala v pohode zvladala slovicka a jednoduche frazy,ktore sa naucila z rozpravok.Problem bol u nas v tom,ze ani jeden z nas nevie po anglicky dajak extra konverzovat a aj ked sa nas daco spytala po ang.,kukali sme jak puky. V septembri mala 4 roky a odvtedy jej platime sukromne hodiny ang.-2 hodiny do tyzdna. nasim cielom bolo,aby mala niekoho,s kym sa moze rozpravat vylucne po anglicky,lebo my-s nasou biednou ang.jej v tom velmi nepomahame. vysledok je,ze dokaze rozpravat suvisle vety,vie pouzivat slovesa,rozsiruje sa jej slovna zasoba. My s nou po anglicky nerozpravame,no DVD rozpravky jej nadalej pustame len v anglictie,ma hovorene rozpravky a pesnicky na CDckach,ktore si pusta podla nalady. Mala ma stavy,ze ked sa hra s hrackami,rozprava sa s nimi po ang.,na nas to s ang. ani neskusa 🙂

zitaje
10. dec 2014

@brunetka skvely prispevok z praxe! Drzim palce 🙂

shmoulinka1
autor
10. dec 2014

@brunetka tak to je zaujimave, ze to takto chytala, budeme pokracovat v pustani pesniciek a rozpravok 🙂

brunetka
10. dec 2014

@zitaje dakujeme 🙂
@shmoulinka1 tak veru,ja som predtym tiez vela pocula o tom,ako sa deti same ucia z rozpravok a velmi som tomu neverila,no prax ukazala opak 🙂 a problemom u nas bolo,ze sme chceli,aby sa dcera v ang. rozvijala,aby s niekym rozpravala,no anglicky ani jeden dobre nevie,tak sme to vyriesili sukromnymi hodinami. Inak,ona sama vie,s kym moze rozpravat. prepne na rezim:"podme sa hrat na Peppu" (to je zatial jej najoblubenejsia rozpravka) a hra s hrackami a rozprava sa s nimi po anglicky,obcas to skusa aj na nas,no nie sme si isty gramatikou,tak ta nasa konverzacia su dve-tri vety. inak,odprucam knihu Happy english-kniha,ktora rozprava od vydavatelstva Svojtko. Kupili sme jej ju vlani na Vianoce,to mala dcera cez 3 roky-a velmi jej pomohla,hlavne s abecedou,kedzeslovenske pismena sa citaju inak ako anglicke, aLe celkovo je ta kniha fajn a ma ju rada doteraz.

katty66
10. dec 2014

@shmoulinka1 obe naše deti chodili od jedného roka na hodiny angličtiny Helen Doron a dcéra chodí teraz do anglickej škôlky. Na hodinách ti hneď povedia, že deťom sa nemá prekladať, pochopia to z kontextu aj samé. Syn chodí teraz štvrtý mesiac a už sa začína chytať, dcéra automaticky prepína, doma hovorí slovensky a akonáhle prekročí dvere škôlky prepne a "spíkuje". Doma hovoríme anglicky len s malým, ale málo, ak nevieš dobre anglicky, pokazíš mu výslovnosť, napočúva zle intonáciu a podobne. No a ku kurzu sme samozrejme dostali nahrávky, ktoré sa počúvajú dvakrát denne. Asi toľko moja skúsenosť 🙂

briketa
10. dec 2014

@shmoulinka1 kludne hovor kolko sa Ti da, oni sa aj tak tieto tvrde predsavzatia po materskej z praktickych dovodov koncia. Deti podrastu a budu vyzadovat ozajstny jazyk a nielen kuchynsku rec a ozajstne odpovede na milion otazok. Ale ved nech potom pokracuju s vyucbou v skole. A Ty budes mat dobry pocit, ze si mu aspon zabetonovala ten zaciatok. Jeden jazyk - jazyk prostredia Ti aj tak vzdy bude prevladat, aj keby hovorili na deti dva rozne rodne jazyky. Nikdy nebudu stopercentne rovnocenne. Mam bilingualne deti od narodenia, takze hovorim z realnej praxe.

shmoulinka1
autor
10. dec 2014

@katty66 vec je este taka, ze syn bude mat 20mes, ale vela toho nenahovori ani po slovensky. Je pravda, ze od nejakeho roka som to nanho skusala po anglicky, ale ozaj len obcas a niektorym povelom uz rozumie aj po slovensky aj po anglicky (napr. hod do kosa, daj do pracky, prines knizku apod.). Rozmyslala som aj nad tou Helen Doron, maju len britsku anglictinu ti vyucujuci?

shmoulinka1
autor
10. dec 2014

nasmu sme zacali pustat videa az od roka a pol, nechcela som aby pozeral na telku skor, preto som na syna skusala hovorit alebo mu spievat detske anglicke pesnicky.

briketa
10. dec 2014

@shmoulinka1 no ale ved kolko chces aby Ti v 20 m toho narozpraval 🙂 ved to je uplne prirodzene 😎

katty66
10. dec 2014

@shmoulinka1 máš malý má 14 mesiacov a jediné, čo povie je "mama", ale povelom rozumie v oboch jazykoch. no musíš rátať s tým, že keď sa rozhovorí, začne miešať a vtedy sa musíš rozhodnúť, čo ďalej, či kurzy, či mu budete len púšťať pesničky alebo rozprávky, alebo ho budeš učiť len slovíčka, ktoré bude tak či tak používať v slovenských vetách. Dcéra nastúpila do škôlky, keď mala dva a doma sme úplne prestali komunikovať po anglicky a nemieša, vie automaticky prepnúť. helen doron môžem len odporúčať, britská angličtina a tam ti najlepšie poradia, aj ty sa veľa naučíš, rôzne aktivity, riekanky ... a oni ti poradia, ako doma s väčším dieťaťom, keď len pokračuje v kurzoch, lebo naša pokračuje v kurzoch, ale má ich v rámci školky.

mamutka
10. dec 2014

ja si tiez myslim, ze dieta sa ma v prvom rade naucit materinsky jazyk poriadne. Pocula som par krat maminku hovorit na dieta anglicky a rezalo mi to usi uplne priserne. Moja pracovna anglictina, kde komunikujem len s dospelami je lepsia ako anglina niektorych mamiciek co takto detom deformuju predstavu o jazyku. Netrufnem si hovorit s malym po anglicky, lebo tam nedam tie spravne melodie, prizvuk, naboj... to nie je len o nauceni sa gramatiky.
Slovencina je krasna, malokto ju vsak ovlada poriadne. Vezmi si len napriklad ten bratislavsky prizvuk a tu tvrdost. Slovencina sa kazi kam sa pozries, hlavne nech deti vedia anglicky.
Maly ma v skolke AJ, len take oboznamenie sa s jazykom hravou formou. Nebavi ho to, nech sa ju nauci, ked bude mat chut. Ja som sa naucila AJ v Skotsku z televizora a cabmridg.certifikat mam na A, 98% uspesnost 😀 😀

tova
11. dec 2014

ja len Tolko, ze v usa zijem 20r. mam vystudovanu tu VS, a s detmi rozpravam (po neuspesnom uceni sk) len anglicky. Z vlastnej skusenosti, najmenej kym dieta nerozprava plynule vety je najlepsie ucit len jeden jazyk. Ang. mam plynulu a xx ludi mi tiez povie ze si nevsimli ze som cudzinka. lenze moj syn si to v 5r. vsimne a on ma opravuje a viem ze spravne. Anj. rozprava s muzom ktory je native , v skolke , tv a inde moje deti pocuju pravu anglictinu a je to ich prvy jazyk. (zo sk slov sa dobre vedia nasmiat) neviem si predstavit keby sme byvali na sk a rozpavala by som s nim anj. inac aj ta hellen doron to nie su native speakers, tam usi drie ako ucitelia aj deti maju slovensky prizvuk, ide o to, ze sa naucia nabifluju slova a aj ked s prizvukom native anj. hovoriaci im porzumia ale to neznamena ze tie deti rozpravaju takym prizvukom akoby chodili do skolky v UK napriklad.

dana_l
11. dec 2014

moj nazor je tiez - ak mas ucit dieta nejaku rec tak tvoju rodnu. dalsi cudzy jazyk, u teba anglictina, len v pripade ak si v nom "doma" ako iny rodeny Anglican. tvoja vyslovnost a prizvuk nie su spravne a dieta by sa to naucilo a potom ako sa vravi - co sa za mlada naucis .... tazko preorientujes.
ak uz chces aby tvoje dieta rozpravalo v inom jazyku tak pustaj mu rozpravky, cd-cka. ale nie aby si ho ty ucila.

moni73
11. dec 2014

@shmoulinka1 asi pojdem proti vacsine nazorov, ale ak by som mala dobru anglictinu, rozpravala by som na dieta po anglicky. podla mna je to super vklad do zivota a myslim si, ze aj ked nie ste nativ a nemate dokonaly akcent....a co? ani v skole dieta nema native ucitelov. podla mna ak sa bude dieta ucit nech 10 rokov anglictinu na svk, aj tak nebude ma dobry prizvuk. myslim si, ze sa na tom baziruje uplne zbytocne. dolezite je, ze sa bude vediet dohovorit, ze mu budu rozumiet a ono im. mam synovcov narodenych v 29tyzdni, su bilingvalni a jazyky nikdy neplietli. Takze za mna, jednoznacne ANO (jeden rodic vylucne anglicky, jeden slovensky, rodicia medzi sebou slovensky). anglina od malicka a zadara 😉 je super a v skole by som dala prednost inemu jazyku a anglinu ako druhy jazyk.

simca06022011
11. dec 2014

No premudrelost.. native speaker a nie... zblaznime sa. Kolko ludi potrebuje anglictinu na tejto urovni? Kto rozprava tkou anglictinou? Alebo inym jazykom.. ved aj ine su u nas bezne pomiesane. KAzdy jazyk co sa dieta nauci je fajn a je jedno ci bude v 4 rokoch rozpravat plynule vsetkymi, alebo bude rozpravat jedny a v druhom nieco povie/odpovie alebo trochu porozumie. Vobec nezdielam nazor ze male deti sa slovicka NABIFLUJU, vobec nie.. ak je niekto toho nazorom mal by sa ist presvedcit medzi tie male deti. Nikto im nevysvetluje co co znamena a neskusa ich ci to vedia a pod ;) My sa doma riadime jeden clovek = iba jeden jazyk, tym padom mne ostala slovencina jasne... kazdy to ma rozlozene inak.. ak by mala nemala anglictinu "inde" aj tak b y som na nu po anglicky nehovorila :P No ale to uz je na odvahe maminy ci na to ma vedomosti a schopnosti 🙂) Mala si pozrie rozpravky v AJ, pesnicky., dopadne to tak ze si to snou zaspievame, jaslicky mala anglicke. Cize podporujeme ju aby sa zaujimala o to, nehambila sa rozpravat aj "inak"... co v konecnom dosledku nema problem :P Riesit tu native speakerov ako keby sme sa isli zajtra vsetci prestahovat do anglicka nema vobec zmysel... (a k tym native speakerom? co je take native? ved co kraj to iny prizvuk, to ina vyslovnost.. kolko z frajeriek so suepr anglictinou zo SR prislo do anglicka a pozeralo s otvorenymi ustami na blabotajuceho anglicana, ze "to o com toci??" a predsa si na to neskor zvykli a naucili sa vsetko a aj sa "preucili" na spravny sposob... viac-menej)

moni73
11. dec 2014

...a este k tej vyslovnosti, ja som dieta sociku a s anglictinou som zacala na gympli. Sudruzka ucitelka si davala velmi zalezat na tom, aby sme th vyslovovali spravne. poviem vam, ze som z toho chytila normalnu pubertiacku fobiu a nechcela som rozpravat, resp. som sa slovam s th snazila vyhnut, co moc nejde 😎 . neskor som sa stretla s ludmi roznych narodnosti a cuduj sa svete, pocula som len malo dokonalych "th", vacsinou to bolo t, f, s. svagor s pre mna dokonalou anglinou- sved si s tym tazku hlavu nerobi a vyslovuje vsade t. a rozumieme si a zo mna pomaly opada fobia... 😉

mabika
11. dec 2014

@shmoulinka1 jazyk sa da samozrejme na urcitej urovni nauzit aj z telky/pocuvania, ja aj moja sestra sme sa tak naucili po nemecky kedysi z ORF 🙂)). Ale ziadna slava to samozrejme nie je. A ak sa to rozhodnes neriesit teraz, jeden rok v zahranici na strednej skole to urobi na vybornu a dieta bude mat jazyk tiez uz navzdy na super urovni

ikke
11. dec 2014

@shmoulinka1 bud pripravena na to, ze ak nanho hovoris druhym jazykom, rozpravat zacne az neskor, nez ostatne deti v okoli. bilingvalne deti zacinaju vacsinou rozpravat az okolo 2,5 roka.

evina313
13. dec 2014

tie cd Vesela angličtina pre deti je super 🙂 mame prve dve a syn sa zatial v skole nemusel učiť žiadne slovička, zatial všetko čerpa z tých pesničiek / ale zas je pravda, že je iba prvák a zatial nepíšu, takže je to čisto iba o slovíčkach 🙂 /

bajana
14. dec 2014

@simca06022011 native znamena nielen prizvuk, ale aj skladbu viet, predlozkove vazby, spojky, atd - toto robi nasincom velke problemy,aj ked hovoria plynulo (ucim ich, viem, o com hovorim). ... ak niekomu staci, aby sa jeho dieta "dorozumelo", tak fajn, ale mozno bude potom vo finale neprijemne prekvapeny...a ako som uz pisala vyssie, ak sa cudzi jazyk tomu dietatu prirodzene neudrzuje aspon do puberty, kedy tuto funkciu prevezme napr. bilingvalna skola, znalost dietata zakrnie...

lenkalis
9. jan 2015

Tiež sa snažím dcéru "učiť" cudzí jazyk. Zdá sa mi škoda nevyužiť schopnosť malých detí pochytiť dobrý prízvuk a učiť sa hravo iný jazyk. Už od takmer narodenia s ňou rozprávam veľa v cudzom jazyku. Trochu som sa toho tiež bála, lebo odporúča sa aby jeden človek hovoril iba jedným jazykom, aby v tom dieťa nemalo chaos. Ale zatiaľ som spokojná, už v dvoch rokoch hovorila plynule vety po slovensky, t.j. nemala problémy s materinskou rečou, a teraz presne vie, čo je slovenčina a čo iný jazyk. V ňom hovorí iba so mnou, už sa s ňou dá aj viesť dialóg, a s ostatnými výlučne po slovensky. Vidím ale, že najviac fráz pochytí z kreslených filmov (the little Princess, Pepa pig), a veľa spievame.

luciat18
10. jan 2015

@lenkalis ahoj, ako to mate doma rozdelene, kedy hovorite anglicky a kedy slovensky? a ak sa mala rozprava s niekym inym vobec nepouziva anglicke slova? tiez so synom hovorim anglicky, ale len, ked sme samy doma. zatial cele vety nehovori, len slova (vacsinou anglicke), ale pouziva ich aj pri ostatnych ludoch. teda on este nepochopil, ze je to iny jazyk a rozpravam nim iba ja

lenkalis
11. jan 2015

Hovorím s nou po nemecky, ale to je jedno. Najskôr som vždy celé doobedie hovorila v cudzom jazyku, teraz to už rôzne. Aj ona zo začiaku hovorila slová tak aj tak, ale teraz už vie rozlišovať, a v cudzom jazyku hovorí iba so mnou. Vlastne ako sa naučila dané slovo aj vo svojom a v cudzom jazyku, tak vie, ktoré je ktoré. Pre mna je veľmi zaujímavé sledovať ako sa to vyvíja 🙂 Ale je veľmi ťažké, ak človek nie je rodený hovorca, horoviť v cudzom jazyku, vo vlastnom je to predsa len ľahšie. Ale verím, že sa to oplatí.

sushizienka
7. feb 2015

@luciat18 ja na syna hovorim od narodenia anglicky vsade. len ja,nikto iny.Jeho prejav je zatial taka zmiesanina napr.ideme domov,look it's raining! raz povie mummy come here a za 5 minut zase mne mami pod sem.nerozlisuje este ludi s kym ako rozpravat. Ma 2 a pol. Kedze nemam problem mu rozumiet,ani nikto iny z rodiny,jeho recovy vyvin neriesim.

alaguema
7. feb 2015

@shmoulinka1 "povely"? Bavíme sa o dieťati, či o psovi? Ber s humorom 😀 Túto tému som si vykonzultovala s detskou psychologičkou, tiež som chcela na dieťa hovoriť po anglicky, žili sme mimo SR v krajine, kde AJ nie je oficiálnym jazykom. To, čo som aj sama nejak intuitívne vedela, mi psychologička potvrdila - matka má na bábo hovoriť vždy svojou rodnou rečou. Nie sú to len zvuky, tá materinská reč je akoby zakódovaná. Malé bábo ju vyslovene potrebuje, aby vedelo, že je všetko správne. Dieťa si bez problémov vytvorí dva registre časom a tie dve rôzne reči začne rozlišovať...o to nejde. A nejde ani o prípadné chyby...Ide o to, že to malinké bábo vníma reč, ktorá pre jeho matku nie je materinská, ako niečo neprirodzené a je zmätené. Nepoznám mechanizmus, ktorý tam funguje a ako to bábo pozná, že tá mama hovorí inak, než by mala, ale vraj to tak je. Matka môže začať komunikovať v cudzej reči so starším dieťaťom, ktoré už vie, že oni dvaja komunikujú po slovensky a občas napr. pre zábavu, v inej reči. Napríklad, ak pozerá tie rozprávky, tak sa trebárs od tých dvoch - troch rokov môžte na tie rozprávky spolu zahrať a používať v rámci hry AJ.

luciat18
23. feb 2015

@sushizienka moj syn sa teraz v posledných tyzdnoch trochu rozrozpraval a je to asi tak ako u vas, raz slovensky a potom zase anglicky. Kedze nedodrziavam to pravidlo jeden clovek-jeden jazyk, tak je trosku hotentot. ale je to mile🙂) a kym pojde do skoly, tak v tom bude mat jasno. ale prihlasila som ho do bilingválnej skolky (od septembra), lebo ak by isiel do statnej, tak slovencina by ho uplne prevalcovala (kedze so mnou bude travit ovela menej casu). Maly uz chodi do skolky?

sushizienka
24. feb 2015

@luciat18 ahoj lucka, ano chodi do bilingvalnej skolky. Od 18 mesiacov chodil do takej ze "english daycare" a teraz od januara chodi normalne do bilingv. skolky..ale som z toho znechutena..lebo na nich aj po mojej vyzve rozpravaju slovensky..len povely a pod. maju v angline..v tom daycare bolo viac anglictiny. Ucitelka v tejto skolke mi vysvetlila, ze tym ze od januara im prislo viac len slovensky rozprav. deti, musi viac rozpravat slovensky..no, ale to je na dlhsie pisanie 🙂 Viac menej si poviem, ze hlavne ze ten jazyk ma odomna, to mu musi stacit. Ako stareho mas synceka? A co sa tyka toho prevalcovania, deti mi na syna v skolke rozpravaju slovensky...takze s tym nic nenarobim. By the way..aj teraz prisiel za mnou ze : Mami, come, otvor box there....(je chory doma).

sushizienka
24. feb 2015

@luciat18 ja ale dodrziavam princip jeden rodic jeden jazyk..ale len v komunikacii so synom. Teda ak nepocitam tie prebdene noci kedy som so zufalstva presla do slovenciny..ked som nevedela ci ho boli brusko alebo chce mlieko a pod...a este som mala stres pred detskou lekarkou nanho rozprav. po anglicky..asi do jeho pol roka..potom som sa uz nadtym povzniesla..a vykaslala sa na nazory ostatnych, vnimam len tie nazory kde ma dotyčny osobnu skusenost s takymto intencnym bilingvizmom. 🙂

luciat18
24. feb 2015

@sushizienka ahoj, marek ma 2 roky a 2 mesiace. To ta inak obdivujem, ze s nim rozpravas stale v aj. Ja sa stale nejako bojim tych odsudzujucich pohladov na ulici, ihrisku atd. Nemyslela som si, ze bude v bratislave taky problem najst dobru bilingvalnu skolku. ked som aj nasla nejaku s dobrymi rečenziami, precitala som ich stranku a na viacerych som nasla take chyby, ze rozmyslam, aku anglictinu tam tie deti ucia, ked maju hento popisane na strankach. nakoniec som ho prihlasila do galilea.