icon

Ako je to s kojením na verejnosti na Slovensku?

midsumergirl
27. dec 2010

Ahojte chcem sa opytat ako je to s kojenim na verejnosti na sk. Momentalne zijem v uk ale 1. januara sa stahujeme nastalo spat na sk, mam 8 tyzdnovu dcerku a plne ju kojim, tu v uk som kojila vsade ked som musela, v kaviarni, restike alebo nakupnom centre a nikto mi nikdy nic nepovedal. V Skotsku je dokonca zakon pre kojace matky, ze im nikto nemoze nic povedat ak koja na verejnosti a v uk sice taky nie je ale spravaju sa ohladuplne aj bez zakona. Ako je to na sk?? Ma pravo prevadzkovatel restiky alebo ineho zariadenia mi zakazat kojit na verejnosti?? Existuju tu kutiky pre kojace matky? Predpokladam ze my to zakonom podlozene nemame co je velka skoda.

Strana
z2
majulienka27
28. dec 2010

ja nemám nič proti maminám ktoré si svoje dieťa nakoja kedy a kde chcú, ale ja som tiež ten typ že radšej nakojiť doma a naplánovať si cestu tak aby som to nemusela robiť hocikde, nanajvýš ak tak v aute kde nebol nikto. Ja som dosť hanblivá a vôbec ale vôbec si to neviem predstaviť niekde v reštaurácií, to by som radšej ani nikam nešla keby som vedela že budem musieť malú nakŕmiť niekde pred cudzími ľuďmi. Viem že nie je nič vidno ale aj tak.

angua27
28. dec 2010

ahojki, ja mám s kojením na verejnosti len dobré skúsenosti. malý sa kojil dlho a dostal mliečko vždy, keď si zapýtal. jasko, že som sa snažila, aby to bolo v kľude doma, ale zavretý doma sme určo neboli. žijem v BA a tam je skoro všade nejaký kútik pre maminy a deťúrence - v obchodných centrách určo a v cukrárni, či reštike mi tiež vždy vyšli v ústrety. najviac ma potešila skúsenosť s Banskej Štiavnice, kde ma pustili do VIP kútika na balkóniku a teta kuchárka si nás dokonca prišla vyfotiť, aby si nás s malým mohli vylepiť na VIP nástenku návštevníkov. fotka bola pekná, nič nebolo vidieť.
a malého a svoje prso som vždy prekrila šatkou, plienkou, šálom,... nielen kvôli tomu, aby nebolo nič vidieť, ale hlavne, aby mal malý kľud a pohodku.

kisska
28. dec 2010

Ahojte, tiez si myslim, ze spoluobcanom by viac vadilo dieta vrieskajuce od hladu nez kojenie na verejnosti. Ved minimalne plienku ma kazda mamina vzdy so sebou 😉 . Ja som aj starsieho, aj mladsiu kojila vzdy a vsade kde bolo treba. A ak nebolo v okoli vhodne "zatisie", tak aj v restike priamo pri stole, na lavicke v parku... Uplne najlepsia bola akcia v lete, ked sme sa na kofole stretli asi 4 mamicky a vsetky sme mali kojene deti. Samozrejme stacilo, aby sa pricuclo jedno a v momente dostali chut aj vsetky ostatne, takze o chvilu sme z terasy urobili "mliecny bar" 😀 😀 😀
@evinkal na tu pokutu by som sa minimalne stazovala za diskriminaciu a narobila by som im tam poriadne halo. Denne im na UP chodia opity, spinavy, smradlavi a neviem aki a teta sa bude odbavovat na kojacej matke 😠 😠 😠 J@jka ti rada pokutu preplati ako tip na pikantnu reportaz 😉

beruska.zuzanka
15. jan 2011

baby, ono je to tak, že netolerantní ľudia divno pozerajú na všetko im nezvyklé.... ja som dojčila len 6t, dlhšie nešlo a už to bol boj, ale nie o tom chcem
sme s malou zvyknuté špacírovať sa po vonku od malička, zájsť do obchodu, na kafe s kamoškou/maminou a tak, no bežný normálny život, teda nesedieť celé dni doma....
keď som niekde vytiahla fľašu a zarábala UM, tiež na mňa niektorí hádzali pohľady, akoby som tam miešala ciankáli a potom som si dovolila svoje hladné dievčatko nakŕmiť... takže niekedy sa divným pohľadom proste nevyhneš, ale myslím, že pokiaľ sa niekde celá nevyzlečieš a nerobíš neviem čo, tak nemá mať kto aké pripomienky...
@evinkal tú pokutu by som nahlásila jej nadriadenému, teda tej panej, čo Ti ju dala, ako neopodstatnenú... nech si nezvykajú... 😉

mamutka
15. jan 2011

@evinkal to pokutu daj do obalky a posli ju s patricnym popisom situacie ministrovi Mihalovi - ta co ti to dala je chora na mozog a myslim, ze si zasluzi, aby jej zhora vyhubovali.... ja by som to s velkou radostou urobila, skoda, ze mne pokutu nedali 😎 aj mu napis, aby sa dotycnej opytal, ci mas kojene babatko nechat hladovat, ked musis ist na urad daco vybavovat, alebo ci zacnu k dojciacim matkam uradnicky posielat domov, ked daco musia vybavit - ked teda maju sediet na zadku doma. alebo ci mas dojcenemu babatku rvat nejaku flasu, ked UM by nepilo a na flasu nie je naucene...
a nezabudni podotknut, ze tak ako on, aj pani uradnicka je platena z nasich penazi, teda nasa zamestnankyna, ze teda chces, aby ju poriesili....boze, jak ja by som si na nej zgustla za taku do neba volajucu bezohladnost a tupost!

daniela1974
15. jan 2011

kojenie je krasna vec a ja som kojila fakt uplne vsade, trochu som sa otocila a schovala na bok ale evidentne bolo ze kojim, sice som neotrcala kazdemu prso do tvare ale fakt som kojila skoro vsade. Na Slovensku podla mojich skusenosti ku kojacej zene kazdy prejavuje velky respekt a velku uctu, kazdy sa pekne usmeje ked vidi kojacu zenu. Negativne skusenosti nemam ale ani som nevidela kutik pre kojace matky.

exupery
15. jan 2011

To sa mi snad zda s tou pokutou-no ja by som to s konkretnou pani riesila,az by sa jej hlava zatocila...aspon si na nu podala staznost?Ja by som to rozhodne tak nenechala....obnazovanie na verejnosti a starostlivost o dieta su uúlne rozdielne veci....Hned mi tupol tlak!
Boze,ti niektori ludia su vazne dementi!

zuzana76
15. jan 2011

ja som dojcila u lekara , v ZOO na lavicke , v restauracii , v parku, ziaden problem som nikdy nemala

ale dostat pokutu za pohorsovanie pri dojceni, tiez by som sa stazovala a poslala namet na prispevok do Lamparne 😀 , dotycna bola asi bezdetna, alebo vobec nedojcila

sue
15. jan 2011

Je pravda, že dospelý človek je kdekoľvek, ale nie je slušné kdekoľvek jesť 😉 len v našej dobe sme už na to akosi pozabudli 😒

Ale k téme - myslím si, že novorodeniatko, resp.dieťatko do jedného roka smieš dojčiť kdekoľvek a kedykoľvek. Pomocou oblečenia na dojčenie, prípadne šatiek atď seba aj drobčeka vieš zahaliť tak, aby ste sa aj vy aj ostatní cítili OK 🙂

Dojčenie je nádherné, ale netreba to zas preháňať 😉 Ja som tiež dojčila na mnohých miestach, ale snažila som sa, aby to bolo čo najviac diskrétne.

rebeka25
15. jan 2011

Ja zasa nevytiahnem prsnik, na hlavnej na lavicke, ale zajdem napriklad do cukrarne ci restiky, v parku na nejakej trosku zasitejsej lavicke.

julienka
15. jan 2011

Ja som vonku nekojila nikdy... Vzdy som sa snazila prisposobit si vsetko tak, aby sme sa napapali s malou doma a v klude, pohode, bez pohladov ludi dookola. 😵

juliagregor
15. jan 2011

na verejnosti som kojila bežne, používala som tenučkú šatku na zakrytie alebo plienku...
ked som kojila dvojčatá naraz, bola zvedavcov trošku viac 😀

tuti_sk
Odpoveď bola odstránená
monika15
20. apr 2013

@tuti_sk PRESNE !!!!!!!!!!!!!
takto....
a nie vytasik cecu... aby KAZDY VIDEL !!!!to nech sa robi doma a nei na verejnosti.....
je to maximalne nevkusne !!!! kto sa chce ukazovat nech sa foti a posiela do playboya ;)

prasiatko30
20. apr 2013

ja som kojila aj na verejnosti a myslim si ze mnoho krat si ludia ani nevsimli ze kojim lebo ja som sa nesnazila vybrat vnady ponad tricko alebo sveter proste som odspodu nadvihla sveter, sadla si trosku obdalec ale sa mi zda ze som kojila aj volakde v kaviarni alebo restauracii a tak som nadalej sedela tam kde som bola a kojilo sa vsak zvrchu som mala sveter zo spodku bolo dieta a clovek nepotrebuje ani nejake komplikovane vrecia ci co to tu ponukate proste nebolo nic vydiet v zivote som s tym nemala probelmy - aj v lietadle som nakojila 😀 😀 proste dieta je hladne a ja som nemohla padlit domov zakazdym ked dieta zacalo byt nekludne 😀

vejula
20. apr 2013

čím viac negativnych nazorov na DOJčENIE na verejnosti čitam, tým mi menej zaleži na ludoch, ktorým to vadí. Akože nechcem vôbec provokovať, ale nech sa každý vysporiadava zo svojou hluposťou sam.

holga
22. apr 2013

ja kojim vsade kde si to moje dietatko vyziada, teda okrem auta alebo autobusu..zatial na mna nikto skaredo nekukal,,kutiky tu nie su ziadne,,ved naco??a tak je mala pravdepodobnost ze to drobca chyti akurat pri dakom kutiku.
je o snad najprirodzenejsia vec na svete, nakrmit svoje mlada 😉

shmoulinka1
17. jan 2014

kojila som uz vselikde, aj v CSOB pred kamerami aj vonku pri stole v restike, aj po stojacky s malym na rukach v meste, ked nebola po ruke lavicka a plakal od hladu.

Strana
z2