icon

Ako motivovať 5,5 mesačné dieťa sedieť?

8. feb 2022

Ahojte. Moja malá má 5,5 mesiaca. Už keď leží ťahá sa hore ale potom to vzdá. V postielke nemá veľmi také niečo čo by jej pomohlo sa vytiahnuť ani nikde. Ako by som jej mohla pomôcť alebo motivovať aby to spravila??

Strana
z2
ninkaemka1316
8. feb 2022

Ešte ma čas a ona sa to naučí aj sama... Najprv sa musí pretočiť z jednej aj druhej strany a potom si aj sadne...

anjelicek26
8. feb 2022

Dieta ma sediet, ked ma ROK, tam je ten milnik, kedy lekar spozornie.... Uci sa sediet same a nie, ze sa taha, ale zo stvornozkovania a priecny sed s podporou rucicky, potom samostatne... sed je v poradi - pretacanie na jeden smer, pretacanie na oba smery, plazenie, davanie sa na styri, pritahovanie do stoja, stvornozkovanie, sedenie, obchadzanie nabytku, chodza...v takomto poradi je "normalny" motoricky vyvoj, jasne su vynimky, co si to nejak obijdu, ale toto je ten standard... na sedenie dieta potrebuje silne svaly chrbtice a tie si musi natrenovat...nie, ze "mam silne brusne svaly, tak sa taham hore"... to na chrbticu nie je nic dobreho,

moonlight1210
8. feb 2022

Nemotivuj ju.
Ked to pride a bude si ista, bude mat dost silne svaly, tak si sadne.

Ked to uponahlas, mozes jej pokrivit chrbticu. Hoci aj jemne. Ibaze kazda nezrovnalost v chrbtici sa postupne rokmi prenasa do celeho tela. Ked vypomahaju drzat stabilitu svaly, ktore to nemali az tak v popise prace. A tie co mali, zatial relaxuju.

Potom su problemy s krcnou chrbticou, bolestami hlavy, bedrami, kolenami, plochymi nohami, a prenasa sa to aj na vnutorne organy,…
No nie je vam to vsetko treba.

paulinkaa2
Autor odpoveď zmazal
marzuz89
8. feb 2022

V prvom rade si skus nastudovat nieco o psychomotorickom rozvoji babatka ❤️ a o spravnej manipulacii s nim. Sed je posledny milnik ktory dieta dosiahne v schopnostiach ako otacanie na brusko, plazenie, stvornozkovanie.

Sedu priamemu predchadza sed sikmy, ku ktoremu ma mat dietatko zvladnute najskor stvornozkovanie. Naozaj si to nacitaj, pozri si videa, vzdelavaj sa trosku.

Dieta sa totiz v ziadnom pripade nema tahat do sedu s pouzitim brusnych svalov tak ako popisujes, toto casto robia deti, ktore su cele dni v lehatkach a kresielkach. Tam nemaju ziadnu sancu na rozvoj inych pohybov ako tahania sa do sedu. A to je kompletne zle.

Dopraj babatku vela casu na tvrdej podlozke, pod hrazdickou, nech trenuje prirodzene pohyby, nech silnie, sed pride az niekde po 9m, nic nesil. A v ziadnom pripade nedavaj do postielky nic, cim by sa dieta pritahovalo do sedu 🙈

Aj ked si osobne myslim, ze to je zase dalsi troll prospevok na rozduchanie diskusie 😉

janetinka27
8. feb 2022

nemotivovat

orangiiina
8. feb 2022

Prečo chces, aby sedela? 😕 toľko sa o tom hovorí a stále sa nájde matka, ktorej je prvoradejsie porovnávanie s inými a potom násilne ťahanie dieťaťa do niečoho, na čo est nie je same pripravené.. Ak nejaké v okoli sedi, neznamená, ze musí aj tvoje. Moj si sadol v 9. mesiaci cez šikmý sed a vôbec mi to nevadilo. A to mám dieťa naozaj fyzicky zdatne. Prečo tebe vadí, že ti mala nesedí??

tosomja
8. feb 2022

Moja ma 9 mesiacov a nesedí, jedine v polosede keď ju kŕmim.

mamacita88
8. feb 2022

https://www.instagram.com/p/CYZzUQCL86E/?utm_me...
Skús kuknúť, pekne vysvetlené aj s videom.

diamond007
8. feb 2022

@ninkaemka1316 nie je pravda, každé dieťatko je iné, tabuľky sú len tabuľky
Moja dcéra si sadla z plazenie rovno v 5.5m, hneď na to stáť a chodiť okolo nábytku v 6m. Nikdy som to neriešila že to nerobí v nejakej postupne ako by sa malo asi ...

anjelicek26
8. feb 2022

@diamond007 ale to su vynimocne deti... dolezite je, aby to robili same a nedavat im nejake pomocky ;)

autor
8. feb 2022

Prepáčte ak som vás pohoršila len som si myslela že keď už sa tak ťahá do sedu že by to pomaly zvládla nechcem nasilu nič od nej.. Len som to tak videla že už ide na to.. Prepáčte. Určite ju nebudem dáko ťahať do sedu to určite nie som chcela aby sama od seba si sadla. Len som hľadala motiváciu

enoula
8. feb 2022

Ma cas, netreba urýchľovať, preskakovat jednotlive posuny... Aj fyziomama ma pekne video k pohybu (chodzi)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=307...

evica17
8. feb 2022

Nas zacal sediet az v 10 tom.mesiaci. Po tom co zqcal stvornozkovat. Dvihat sa do sedu z lahu nie je.vhodne. A neboj ona na to pride sama, potrebuje ete spevnit chrbatik aby ju nevalalo.rdsej ju.motivuj k pretoceniu na brusko a k plazeniu, rotovaniu okolo na brusku a tak

amelie2017
8. feb 2022

He to presne tak, ako opisala anjelicek. Dietatko si nema sadnut, ze sa vytiahne, nema si sadnut z "brusaku". Ma si sadnut z polohy na styroch- najprv sikmy sed, potom sa nauci. Jasne, ze to skusaju, aj nas maly, ked ho krmim, tak sa snazi vytiahnut, je to normalne. Ale ozaj jej daj cas. Uvidis, vsetko sa sama nauci. Este ma len 5,5 mesiaca, ma kopu casu. Sed je vrcholom vyvoja do 1 roka.

anjelicek26
8. feb 2022

Nikoho si nepohorsila, len skutocne na sedenie potrebuje svaly na chrbatiku mat vycvicene (hlavicka je v pomere ku zvysku tela velmi tazka) a ked sedi tak teda drzi celu tu vahu a dost dlho a chrbatik by mala mat rovny...toto nezvladne len vdaka pritiahnutiu sa cez brusne svaly bez toho, aby nerovnomerne zatazila chrbatik...treba to plazenie, treba to stvornozkovanie a potom ten sed.. este je velmi malinka, 5,5 mesacne sa niektore deti este ani nepretacaju...

nikpa
8. feb 2022

Motivovať sedieť? Keď bude jej telo pripravene tak si sadne sama aj bez motivácie. Akurát tak jej zničis chrbticu keď to budeš nasilu chcieť urýchliť. Všetko má svoj čas, má to svoju postupnosť, jej telo sa vyvíja svojim tempom. Ak ešte nesedí, je to úplne v poriadku, má ešte času dosť. Môj starší si sám bez opory a bez pomoci sadol v 9 mesiacoch. Druhý ešte neskôr a sú v poriadku.

orangiiina
8. feb 2022

To je dobre, že je snaziva a chce 🙂 brala by som to ako veľké plus, že si sadne aj bez tvojej pomoci, keď ju posilnené svaly pustia 🙂

zuzanaete
8. feb 2022

Pokial je dieta zdrave, tak nepotrebuje motivaciu. Telo je spravne naprogramovane. Dieta automaticky zacne robit to, na co je uz pripravene fyzicky (dostatocne pevne svaly). Ostatne o spravnom vyvoji uz bolo popisane vyssie.

janetinka27
8. feb 2022

pre dietatko je podstatna poloha na brusku, z ktorej sa postupne bude dvihat na kolienka. nasledne stvornozkovanie je alfou a omegou vsetkeho dalsieho, pretoze vyrovna pripadne nezrovnalosti jednotlivych stran a vypracuje svaly, ktore neskor budu drzat kostru v spravnej polohe. praveze dietatko by nemalo mat nic v dosahu, co mu umozni sa pritahovat rucickami do sedu cez brusko.
pretoze si sama predstav, ked sa posadis na zem a vystries pred seba nohy a predstav si, ze nemas vytvorene este ziadne poriadne svaly a z tejto polohy v sede sa mas preklopit do polohy "na styri". my sami s tym mame problem, nieto este male dietatko.

dietatko je potom v polohe sedu akoby uvaznene, uz len sedi, vyzera sice, ze je uz velke, lebo uz sedi medzi ostatnymi ako sucast rodiny, ale v skutocnosti to brzdi jeho dalsi vyvoj, lebo ono potrebuje byt na brusku, aby sa rozvijalo. z pasivneho zleho sedu potom ludia tahaju babo do stoja a tackaju sa s nim za rucicky. okrem toho, ze dospelych z toho sekne v krizoch, tak dietatko zasa nema moznost ist na kolienka, precvicovat svaly, ale je neprirodzene prehnute v stoji, na ktory nema este pevne svaly a podporenu kostru, ma nespravne prenesene tazisko a najhorsie, ked mu k tomu obuju pevne topanocky, v ktorych sa mu nedokaze vyvinut klenba na nozicke atd.

autor
8. feb 2022

@anjelicek26 A môžem sa spýtať na meno by mala reagovať od kedy? Ma tak napadlo že keď sa jej prihováram sa skôr otočí ako na meno 🙈😃

nely1704
8. feb 2022

Naše dieťa začalo reagovať na meno ASI v 10 mesiaci , pred tým to bolo len náhodne (si myslím )

amelie2017
8. feb 2022

Akurat vcera som pozerala tabulky, co mame v zdravotnom preukaze a reagovat na svoje meno okolo roku a pol. Cca od 14 mesiacov do 22 tam bolo rozpatie. Az vtedy si zacne uvedomovat, ze sa tak vola a neotoci sa len za zvukom, tvojim hlasom.

optame
8. feb 2022

Dieta si ma prejst kazdym obdobim od pretacania sa cez plazenie az pokial si samo sadne a postavi sa. Netreba nic silit ani ked sa same dviha. Ak sa nie o nezda, treba spomenut pediatriovi. Ale nic neuponahlat

jane1987
8. feb 2022

V ziadnom pripade ju nemate v 5,5 mesiaci motivovat sediet 🤦 dieta si sadne same, ked bude moct a chciet, co moze byt v osmom mesiaci ale aj v roku. To, ze sa taha hore je zle, treba jej pozornost upriamit bokom a nie pred nu. Tj, dajte mu hracku nabok hned, ako vidite, ze sa taha sadat.

kataka10
8. feb 2022

Vobec jej nepomahaj. Ona si tym tahanim sama krasne cvici svaly. Moj sa rovno posadil v 8.mesiaci. Dovtedy sa trenoval a pekne postupne presiel od sikmeho sedu do rovneho. Pozri si videa od fyziomama, dobre to tam rozoberaju. Na to pocuvanie na meno by som sa tiez moc nefixovala. Nas v roku vobec nereagoval na meno. Uz sme chytali paniku a asi 2 tyzdne na to zacal. Jednoducho sa tak sustredil na vsetko ine, ze nas nevnimal 🙉😄

simca06022011
8. feb 2022

Dieťa sa nemá vyťahovať, nelotrebuje teda ani v postieľke nic vdaka comu by sa dvihalo☺️ a nemusis sa ponáhľat, mas klud kym nerobí cirkusove čísla 😂

ajka0207
8. feb 2022

Fáza "ťahá sa do sedu" môže kľudne trvať ďalšie 2-3 mesiace.

ankare
8. feb 2022

Ešte je nezrela na sed. A dieťatko si samo musí sadnúť z polohy na štyroch, nie z lahu urobiť sklapacku.ked bude na to pripravena a zrelá, urobí to sama zo dna na deň.
Môj prvý syn bol vždy oneskorený a 1.x si sám sadol asi až v 11 mes., druhý syn je šikovnejší, ten si asi sám sadol okolo ôsmeho mesiaca. Je to veľmi individuálne.
A nastuduj si niečo o správnom psychomotorickom vývine dieťaťa,aby si nerobila zbytočne chyby. Teda žiadny pavúk, žiadne vodenie za ruky,...
Držím palce!
Držím palce!

euka210
8. feb 2022

5,5 mes.dieta nema co sediet! Ma sa otacal, plazit. Posadenie sa je zo stvornozkovania, cize 8-9mes priemerne. To ze ho staticky posadis je druha vec...a nie velmi spravna.

Strana
z2