Ako naučiť 5 týždňové bábo na dudel ?

1simuska01
26. nov 2019

Zdravím dievčatá,vedeli by ste mi poradiť ako naučiť bábätko na dudlik? Máva niekedy počas dňa ako keby menšie záchvaty plaču tak aby sa tým ukludnila. Pripadá nám to že plače akokeby len tak z ničoho nič. Nie je .to v tu istú hodinu,niekedy na obed niekedy poobede navečer alebo večer..Poznáte niekto také stavy,ako keby amok že z ničoho nič začne a plače plače plače??

jvasenka
26. nov 2019

Mozno ju boli brusko treba skusit pomasirovat alebo dat na odgrgnutie, mozno jej iba chyba tvoja pritomnost alebo chce cicku - neviem ci kojis (ukludnit sa, je smadna). My mame babo tiez v tom veku a teda cumlu sa vyhybame oblukom (podla mna urobi viac skody ako uzitku) ale sama vies najlepsie 🙂

deti95060810
26. nov 2019

nám sa to nepodarilo. po cca 6 mes. sme to vzdali.Keď sme nasilu dali bábu cumeľ naťahovalo ju na vracanie...

gondyo
26. nov 2019

potom 5 ročné deti behajú v škôlke s cumlom,nevedia rozprávať,majú škaredý chrup a rodičia to vzdali,aby ich odučili od cumlíka...toto nie je riešenie,také bábatko chce blízkosť matky,jej vôňu,zabaliť do zavinovačky,cicík a nie cumel

oliali
26. nov 2019

@1simuska01 no moj tiez sa nikdy nenaucil na dudlik a to sa mu ho snazila strcit sestricka uz v porodnici... nechcel ziadny typ, jedine ho ukludnil moj prst v ustach 😂 alebo prso ... ale on bol dobre babo, dudlik nam mal pomoct len na cestu v aute, ale aj to si postupne zvykol a naucil sa ukludnit sam ...ak mozem poradi tak lepsie je ked sa na dudlik nenauci, nemusis potom riesit oducanie... moj starsi mal a vzdal sa ho az ako 2,5 rocny...

1simuska01
autor
26. nov 2019

@deti95060810 aj našu alebo sa začne jedovat a plakay

vinejka6
26. nov 2019

Učiť dieťa na cumel? 🤦‍♀️A potom odnaucat... Nepochopím. Treba nájsť príčinu toho plaču, možno ho bolí bruško, možno potrebuje len cítiť bezpečie, istotu. Čo predchádza plaču? Aké činnosti predtým? Atď., dieťa sa dá ukludnit aj inak ako tak, ze mu strčia rodičia do úst cumel.

siska53
26. nov 2019

@1simuska01 ano, nasa.to mavala.do skoro 3,5m.potom.to.prechadzalo.. koliky..
Ale na dudel sa nam.nepodarilo naučiť ani jedno dieta. Starsi jo vypluval, mladsiu kolikovu z dudla napinalo.

kristiii
26. nov 2019

Sa mi páči ako všetci strašia s odúčaním od dudla, ale keď sa miesto toho naučia deti na palčeky to nevadí... Dudel sa schová a nebude, s palcami čo spravíte?

malfea
30. nov 2019

@1simuska01 ahoj, my sme syna tiež učili na cumel. V okolí máme staršie bábo, čo má cumel a ďalšie čo nie a teda to s cumlom je oveľa kľudnejšue, lepšie a rýchlejšie zaspáva a hlavne ho vedie utíšiť aj keď nie je vhodné tasiť zrovna prso. Tak sme si povedali, že ideme do toho aj my. Veľmi sa to osvedčilo najmä vo chvíľach, keď nie je možné dieťa priložiť, aby sa skľudnilo - počas jazdy v aute, v obchode alebo keď kočíkoval oco či babka.

Ale k odpovedi na tvoju otázku. Mali sme doma 3 typy cumlov, najskôr nechcel žiadny, nakoniec prijal Avent, bol z nich najmäkší. No a postup bol taký, že sme mu ho vždy dali do pusky, keď už nič nezaberalo. Jasné, že ho najskôr odmietal, ale mužovi sa podarilo ho nejako ,,zaštoplovať" :D prvý krát a potom to už šlo ľahšie. Proste mu ten cumlík v ústach držal kým sa neprisal. Pomáha tiež, keď s ním v ústach pohýbeš dnu-von/hore-dole, vtedy sa zvykne prisať. Treba skúšať dávať a chvíľku pridržať.

Cumlík mal inak iba v prvých týždňoch, neskôr ho čoraz viac odmietal a my sme ho už vedeli utíšiť aj inak, tak sme ho prestali dávať. Teraz bude mať 6 mesiacov a keby som mu dala cumel, iba by som ho naštvala, nie ukľudnila :D

arasidka123
5. jan 2020

@1simuska01 pri prvom som nemala problém..hneď v pôrodnici si naučil..druhá asi na 5. Deň ale to som vyskúšala asi 4 druhý a teraz tretie prvýkrát chcelo cumel asi v 4.-5. mesiaci čo bolo odrzku lebo inak chcel len moju cicku...a tiež som vyskúšala rôzne typy cumlikov..

monymony1
5. jan 2020

@1simuska01 5 tyzdnove babatko asi nebude plakat len tak pre nic. Nie ono nerozmysla tak ze idem plakat z trucu, ale preto ze naozaj nieco potrebuje , maminku , mliecko a veci co uz tu baby spominali.

deatea
15. nov 2023

Nášmu som cumel nedala, aj keď bol pripravený a vždy som si vravela, že nie je tak zle aby som mu ho dala, že až keď bude horšie. Čiže sme bez, má 15 mesiacov a prsty si tiež nedával do pusy. Neucila by som zbytočne, v roku mal náš drobec 16 zubov a neviem si predstaviť aké by boli škaredé, keby som ho naučila na cumel.