Ako naučiť deti finančnej gramotnosti?
Ahojte, stále sa spomína táto téma na mnohých miestach, fórach. Mám dcéry vo veku 12 a 15 rokov, a najmladšia má 3. Deťom nič nechýba, peniaze dostávajú od nás, od starých rodičov, oblečenie a jedlo, aj všetky potreby zabezpečíme. V podstate doteraz neboli v stave finančnej tiesne, aj keď sme mali obdobie, že sme museli poriadne utiahnuť opasok, deti to nepocítili. A aj keď im dookola vysvetľujem, čo znamená zarobiť, odložiť, ušetriť, minút atď atď, neviem, ako to ukázať v praxi. Ako to robíte Vy doma?
Ešte doplním, že peniaze dostávajú na to, čo potrebujú, plus pár drobných ako vreckové, ktoré nech použijú, ako chcú, môžu ich odložiť alebo minút. Mladšia všetko odlozi, staršia všetko minie.
Ahoj, ja som bola rovnaká . Stále som chcela od rodičov značkové veci , na neznačkove som sa ani nepozrela , vždy som musela mať to najdrahšie , najlepšie , no ako som začala chodiť na prvú brigádu tuším v 15? Tak som začala rozmýšľať inak . Keď sa mi niečo páčilo, tak som rozmýšľala či sa mi to naozaj oplatí , veď som musela nato robiť 4hodiny Atd . Naučila som sa finančnej gramotnosti až keď som si peniaze zarábala ja . A moja sestra detto … ta ma 17 a keďže nemá brigádu a dostáva od rodičov , tak kupuje samé pi..
Ahoj, ja som bola rovnaká . Stále som chcela od rodičov značkové veci , na neznačkove som sa ani nepozrela , vždy som musela mať to najdrahšie , najlepšie , no ako som začala chodiť na prvú brigádu tuším v 15? Tak som začala rozmýšľať inak . Keď sa mi niečo páčilo, tak som rozmýšľala či sa mi to naozaj oplatí , veď som musela nato robiť 4hodiny Atd . Naučila som sa finančnej gramotnosti až keď som si peniaze zarábala ja . A moja sestra detto … ta ma 17 a keďže nemá brigádu a dostáva od rodičov , tak kupuje samé pi..
@simona1998 veď toto. Mojej dcére kupujem drahšie značkové topánky, ale oblečenie nie. Povedala som jej, že teda na toto nech si našetri. Tak zhodnotila, že vlastne drahé oblečenie ani nepotrebuje.
Syn dostáva vreckové. Vie si šetriť keď chce niečo väčšie, povedala som mu, že ak chce niečo väčšie co je mimo bežný rozpočet tak už je na nom ako rýchlo di nasporí či bude šetriť alebo nie
A nekúpime vserko na čo ukáže prstom.
Ja som napr. vreckové nedostávala nikdy, takže som cedela, že tou cestou nejdeme. Dokonca si pamätám, keď som si našla prvú brigádu, alebo som dostala k sviatku peniaze, ako zazneli vety, že mám aj surodenca, a niečo by som mala kúpiť aj jemu, aby mu ľúto nebolo... 🫣
Ja to iste 🙂 ako som si začala zarábať , a ešte aj teraz keď nato mame , tak malooookedy si doprajem 80€ značkové tricko, 200€ značkové topánky ako mi kupovali moji rodičia . Proste zarábaním si uvedomia hodnotu peňazí
Odkedy dostáva vreckové pochopila že nemôže mať všetko a hneď, nakoľko nevyhnutné veci zaplatím, ostatné ide z vreckového... Občas keď sú veľmi dobré výsledky v škole alebo pomôže doma dobrovoľne nad rámec povinností dostane malý "bonus".
Moje vsetky styri deti maju ucty, tri maju studenstke a jeden detsky /do 15 rokok/ - teraz ma 13.
Vsetky ich vedieme k fin. gramotnosti, tym ze sa od mala rozpravame, co kolko stoji, vedia kolko stoja nase energie, sipo uhrady, kolko stoja nehnutelnosti ccca v nasom regione. alebo ak by chceli do prenajmu, kolko stoji prenajom, izby bytu atd.
dve starsie uz maju aj svoj zarobok. Starsia 20 rocna, pracuje na plny uvazok, od septembtra ide na vysoku, velku cast penazi si odklada na studium, cca 500-600 eur z vyplaty, cast pouzije ako vreckove a "travel fond" ako to ona vola. S tym ze od nej nic nepytam za stravu a ubytovanie. Ona si dokladne vybera co si kupi, casto kupuje z druhej rky, a to co kupi si dotvoruje, zasiva atd.
Mladsia 18 brigaduje, tej davam tyzdenne 20 eur vreckove plus platim vsetky vydavky. Obe dospele dcery som motivovala aby si zriadili hned ako maju nejaky prijem investicne sporenie aspon v tej min. sume 20 eur.
Synovia maju 16 a 13. Ten starsi je minac, ten keby mohol tak ma vreckove ako vsetci surodenci dokopy, mina na hluposti, plati kamaratom, z domu si nezoberie jedlo a potom si kupuje v meste drahe jedlo. Ale pomalicky sa to u nejho tiez meni, ked mal raz ci dva x peniaze co si sam zarobil, pomocou na stavbe u kamaratov, tak si z nich velmi tazko nieco kupoval a tri x obracal moznosti, co si kupit a za kolko.
Mladsi syn 13 rocny je skrecok a ekonom v jednom. Dosledne si vsetky peniaze uklada na sporivy ucet v banke, ked usetri z vreckoveho , davam mu cca 5-10 eur tyzdenne, tak do posledneho centu si to ulozi na "pokladnicku" do banky. Kolko x mu poslem 10 eur a co vidim jeho pohyby, tak to neminie ani za 2-3 tyzdne. Staris by to mal na den 😅
Takze je to individualne od kazdeho dietata.
Este som chcela doplnit, ze sucastou nasej "financnej " vychovy, su aj varovania pred podvodnikmi, deti si kupiju na bazaroch, ci nieco predavaju, takze su instruovane. Takisto ich ucime nech nemaju velke limity a peniaze si potroche presuvaju zo sporivych uctov na hlavnel Pripadne pouzivaju virtualne karty pri platbach.
ODMALICKA
Vysvetlujeme detom a niekedy pocuju na svoju poziadavku aj nie. Pocuju niekedy, ze uz sme platili to a to a toto uz proste nezaplatime, lebo nemozeme minat tolko penazi. Starsi uz musel napr. prispiet na novy mobil zo svojho. Pocitil to, lebo neskor si chcel kupit lego a v tom momente zabudol, ze peniaze minul na mobil. V tom momente bol smutny, ale dostal vysvetlenie, ze proste nejde mat vsetko hned, ked si clovek zmysli. Na lego si bude musiet dosetrit z vreckoveho, ak ho tak velmi chce. Na dovolenkach stale drankaju suveniry. Odrazu ich netreba tolko nakupit, ked si vypocuju, ze si ich mozu kupit z vreckoveho. Bezne pocuju, preco nieco kupime a preco nie, porovnavanie kvality a rozlisovanie, kedy ta kvalita je dolezitejsia a kedy nie. Alebo ci naozaj nieco potrebujeme alebo az tak nie. Ci to prinesie uspech uvidime az v ich dospelosti.
ja dúfam, že tú finančnú gramotnosť nejako prirodzene od nás "nasajú". Vidia, počujú ako sa o financiách bavíme, zvažujeme čo kúpime a čo nie....atd. Keď sa vyskytne nejaká situácia k tejto téme, tak vysvetlím....Vedia, že jediný prípustný dlh je pre nás hypotéka, že treba od začiatku tvoriť rezervu a potom človek nemusí mať hlavu v smútku, keď mu naraz odíde chladnička aj práčka, že nemusí čakať každý mesiac na výplatu ako na spásu a riešiť, či mu nabehne na účet už zajtra alebo o 5 dní. Snáď sa niečo v nich uchytí a budú mať k peniazom zdravý vzťah.🙏
Vysvetlujeme detom a niekedy pocuju na svoju poziadavku aj nie. Pocuju niekedy, ze uz sme platili to a to a toto uz proste nezaplatime, lebo nemozeme minat tolko penazi. Starsi uz musel napr. prispiet na novy mobil zo svojho. Pocitil to, lebo neskor si chcel kupit lego a v tom momente zabudol, ze peniaze minul na mobil. V tom momente bol smutny, ale dostal vysvetlenie, ze proste nejde mat vsetko hned, ked si clovek zmysli. Na lego si bude musiet dosetrit z vreckoveho, ak ho tak velmi chce. Na dovolenkach stale drankaju suveniry. Odrazu ich netreba tolko nakupit, ked si vypocuju, ze si ich mozu kupit z vreckoveho. Bezne pocuju, preco nieco kupime a preco nie, porovnavanie kvality a rozlisovanie, kedy ta kvalita je dolezitejsia a kedy nie. Alebo ci naozaj nieco potrebujeme alebo az tak nie. Ci to prinesie uspech uvidime az v ich dospelosti.
@zuzanaete suveníry na dovolenke už riešim tak, že každý dostane určitú čiastku a môžu si kúpiť čo chcú. Väčšinou potom tie ich túžby zmiznú a radšej si nechajú peniaze😀

Dostávajú vreckové, peniaze čo dostanú, sú ich, chodia predávať na blšáky... Kupujú si vlastné sladkosti, somariny, ale vedia aj ušetriť na veľké veci. 🤷♀️ Či je naša metóda dobrá neviem, nám sa osvedčila.