icon

Ako pomenovať veci pri hre na obchod?

14. apr 2025

Ahojte, chodíme do takeho detského klubu… pocula som už rôzne veci … ale minule mamicka na Tvarohacik (pri hre na obchod) hovorí, podaj mi krémik, ten si prosim … zeny, ja som ocami hľadala niveu, krem na zapareniny, proste krem a ne termix alebo ako to nazvat😅 vážne to voláte krémik??!

Strana
z2
irusa
14. apr 2025

záhada vyriešená....😅

viestta
14. apr 2025

nasadim ti chrobaka do hlavy, aby bolo nad cim dumat dnes v noci.
Tekute mydlo nie je mydlo a predsa sa bezne vola mydlo
Saponat na riady vacsina ludi vola jar aj ked Jar je len jedna obchodna znacka jedneho vyrobcu.
Co s tym?

irusa
14. apr 2025

@viestta a huby ( rôzne druhy ) skoro všetci nazývajú hríby

lucia13022023
14. apr 2025

Inak super nadpis 👏

nevenka
14. apr 2025

@evcagabi tak u nas sa tiez hojdame a mame hojdacku, sme na strednom Slovensku, tak asi preto. Hupacka je cechizmus, tak to tu velmi nepocut, na zapade skor. Ale mne je to jedno, kto to ako vola.

nevenka
14. apr 2025

@irusa chudak Matko 🤣

evcagabi
14. apr 2025

@nevenka nejako sa touto problematikou nezaoberam ale uz mi je jasne, preco je to u nas hupacka - zijeme 4km od cz hranic 😅

denk
14. apr 2025

Ako dcéra matky, ktorá pri komunikácii s nami nikdy nepoužívala "deťacinu", ti na zlepšenie spánku prinášam Krátky slovník zdrobnených výrazov, ktoré miestne pomenúvajú iný predmet ako ich nezdrobnený variant (podľa princípu hrozienko ≠ hrozno). Oblasť výskytu: Prešovský kraj.

Cesnačik - medvedí cesnak
Džúsik - džús v 200-250 ml tetrapakovom balení so slamkou
Fazuľka - zelený fazuľový struk
Hrášok - hrachový struk, prípadne čerstvo vylúpnuté či mrazené zelené bobuľky hrachu
Hubka - špongia
Krémik - krémový dezert, väčšinou na báze tvarohu
Mliečko - I. sladené mlieko s čokoládovou, vanilkovou, karamelovou alebo ovocnou príchuťou v rovnakom balení ako džúsik; II. porcia mlieka/ smotany ku káve
Mydielko - mydlo predávané vo veľkosti padnúcej do drobnej detskej dlane

Želám veľa otvorenosti a zábavy pri spoznávaní regionálnej pestrosti nášho jazyka 🙌

domkakvet
14. apr 2025

@ibrunova najlepsie je kremka 😂

ibrunova
14. apr 2025

@domkakvet keď môže byť riska s ogarkom, tak môže byť aj kremka 🤣

Strana
z2