Ako pomôcť ľaváčikovi pri písaní?
Dobrý deň mamičky.Syn mi nastúpil do prvého ročníka, a máme problém s písaním.Ceruzku chytá len do ľavej ruky, to písmo je strašne nečitateľé krivé.Kadejako sme skúšali.Ja som pravačka muž pravák vôbec neviem ako s ním písať ako mu to uľahčiť.Budem vďačná za každú radu
Ako píšu vyššie, nakúpiť veci pre ľaváka. 🙂 nerob zbytočne stresy z ničoho, náš synček je ľavák a ja som za to veľmi šťastná 😁🥰 ale ani neviem prečo 😉
Ja som ľavačka, lebo taká som sa narodila, s dominanciou pravej hemisfézy mozgu (pozn. právaci zase sa rodia s dominanciou ľavej hemisfezy mozgu)..takže je to vrodené a násilím nemeniť...Buď v poho. Písať som sa učila v roku 1991 a žiadne vecičky pre ľavákov v tom čase neboli, a rodičia boli v pohode. Bola som frajerka, lebo som mohla písať s tuhou, nie iba s atramentom 😆. Žiadne mindraky ja ani rodičia nemali. Dokonca mam aj 2 vysoké školy za sebou 😆.
to ze je lavak nema nic spolocne s uhladnym pismom, predpokladam ze aj v skolke mal problem s grafomotorickymi cviceniami. chce tonlen trenovat a trénovať. zacat od ramena na velky papier, na tabulu na zem a postupne zmenzovat velkost paliera az na a4 cim sa rozhybe laktovy aj zapastny klb a pismo sa zlepsi. drzim palceky
Ja som ľaváčka, obaja rodičia sú praváci. Prváčka na ZŠ som bola v roku 1982, žiadne potreby pre ľavákov u nás nepredávali. Písmo som vždy mala pekné, úhľadné. Písala som čínskym perom. Strihám pravou rukou, lebo zo škôlky odkázali, že ma doma majú naučiť strihať. Naučili ma ako sami vedeli. Ale nikto ma nikdy na pravú ruku našťastie nepreúčal. Akurát mamina nechápala, prečo pri písaní si vždy o kúsok presúvam ruku, nejdem plynulo. Že “veď pozri, normálne ruku takto ťahám a píšem”. No hej - praváčka. Ale ja ruku pri písaní tlačím. Moje písmo má sklon do ľava. A mám vždy zamazanú časť malíčka. Daň za ľaváctvo. 😊 Ale nepamätám si, že by mi pri písaní niekto držal ruku. Ani ja svojim deťom - pravákom som sa nepokúšala pomáhať pri písaní. Načo? Ani pri kreslení mu snáď nepomáhaš…A nedá mi, ale ako si sa oborila na @pribinak - Tvoj prvý príspevok vyznel tak, že si nešťastná z toho, že syn je ľavák a že riešiš, ako ho preučiť. Lebo “ceruzku chytá len do ľavej ruky a písmo je nečitateľné”. Nevyznelo to pokojne a vyrovnane. Syn sa naučí písať, akurát ho chváľ za snahu napísať to pekne. Techniku nechaj na neho, Tvoja úloha, ak chceš pomáhať, je dohliadať, aby to neodflákol a povzbudzovať ho.
@lenkahvh ďakujem. ☺️ Moja babička bola ľaváčka, všetko okrem písania robila ľavou rukou. Aj moja sesternica z tej strany je ľaváčka. Inak v rodine nikto, čo viem. Manžel sa napríklad “nemôže pozerať”, keď niečo krájam veľkým nožom.😄 A zle sa mu po mne rozväzujú sáčky s pečivom, lebo ich viažem na opačnú stranu ako on, ale tak to neviem, či súvisí s ľaváctvom.
Mám muža a 12r syna ľaváka.. jednoducho sa treba obrniť že nikdy pekne písať nebudú.. dôležité je že píšu a vedia písať.. ani perá pre ľavákov nie sú žiadne ideály, písalo sa s tým synovi zle.. píše teraz normálne pilotom.. jediné na čo treba dávať podla mňa je, aby sa naučil správne si vytočiť zošit a aby si nezavadzal so susedom s ktorým sedí - to by už mala riešiť učiteľka aby sedel na správnej strane - treba jej povedať ak to tak nie je..
Ja som ľavačka. Rodičia sú obaja prváci. Normálne som sa naučila písať a dovolím si tvrdiť, že viem písať krajšie ako poniektorí praváci ale to chce cvik. Dcéra nastúpila do prvej triedy. Je praváčka, takže som v rovnakej situácií ako Ty. Ale nemá zmysel im držať ruky a podobné veci. Tá ručička sa musí vypísať. Musí na to prísť. Keď je to veľmi zlé, tak mu do zošita predpíš všetky tie tvary a nech ich obťahuje aby získal ten návyk.
Byť ľavákom nie je žiaden horor. Ja akurát potrebujem svoje nožnice a na 90% rýchlovarných konvíc nevidím, koľko v nich je vody 😂
@jana_eyre_2 ľaváci môžu písať pekne. 😊 Sesternica - silná ľaváčka má veľmi pekné písmo. Vraj aj ja, minimálne to vyzerá úhľadne. To asi s lateralitou nemá nič spoločné.
Aj my máme doma prvacku ľaváčku a obaja sme praváci a aj syn je ľavák, tlačeným píše krásne a na nácvik písania - rôzne krivky a háčiky natáčame zošit ako bolo už v komentároch, myslím, že píše krajšie ako ja v prvej triede 😊 zatiaľ som postrehla asi 2 tie krivky so sklonom doprava, ktoré boli pre ňu ako ľaváčku ťažšie , ale cvikov ich už píše krásne, z pomôcok máme akurát nožnice pre ľavákov, inak klasické pastelky, ceruzky…
@mijunik ale hej určite môžu, hlavne dievčatá si myslím že sa vedia lepšie nastaviť.. ja som si to jednoducho tak zobrala, proste syn je ľavák a tak píše ťažko čitateľne.. muž je na Tom rovnako 😅 ja ich písmo čítať viem v škole zatiaľ len jedna učiteľka má so synovym písmom ťažkosti.. ale syn sa snaží v rámci možností 🤣
inak ako to píšem, tak som si uvedomila - moja svokra je dokonca preucena - pôvodne bola ľavačka, vsade ju nútili písať pravou čo doteraz berie ako veľkú nespravodlivosť (čo sa jej nečudujem) a píše pekne aj ľavou, aj pravou..
ja som inak pravacka a teda nemám nejaké krásne písmo si myslím..
Moj lavak je uz tretiak. Prvy rocnik to bolo otrasné, teraz je to uz citatelné. Chce to nenasilny trening. Mozno to nikdy nebude podla tvojich predstav, no vzdy maj na pamati ze robí co moze a vie. Bude vynikat v inych veciach ;)
@jana_eyre_2 ja som od malička počúvala od cudzích ľudí - “ty si ľaváčka a tak pekne píšeš?” 😳😳😳 Neskôr som si pomyslela “Čooooo?!!! Aký to má súvis?” Takže som automaticky nastavená tak, že nás ľavákov budem brániť. 😁😁😁 Inak aj keď napríklad strieľam zo vzduchovky, či z luku, tak zameriavam pomocou ľavého oka. Väčšiu stabilitu mám na ľavej nohe. Ale zas napríklad v škole pri volejbale som podávala pravou rukou. V tej som mala asi väčšiu silu. Alebo sa mi z pravého rohu lepšie zacielilo (?) Každopádne je to zaujímavé. A hodinky nosím na pravej ruke, lebo na ľavej mi zavadzajú.
@lenkahvh juj, vidíš, to mi nenapadlo, to neviem. Musím si to niekedy všimnúť. 🙃 Ale pamätám si, keď som ako asi druháčka chcela hodinky, tak mi na skúšku pripli rodičia nejké na ľavú ruku a mala som odpísať niečo z čítanky, či mi nebudú zavadzať pri písaní. 😁 To síce bolo dávno, hodinky boli len tie naťahovacie, ani neviem, prečo sa automaticky nosili na ľavej ruke. Možno práve kvôli tomu, že všetci museli písať pravou a tak tento zvyk pretrval.
@lenkahvh toto sa u ľavákov nedá paušalizovať... Sme nútení sa vo veľa veciach prispôsobiť. Takže veľa vecí robíme ako praváci. Ja síce nosím hodinky na pravej ruke ale napr. vidličku a nožík držím ako pravák, lyžicu držím ale v ľavej ruke. Veľa hačkujem a pletiem. Ale keď som s tým začínala, tak ma to učila babka, praváčka, takže to robím ako praváci. Dnes máš na YouTube milión videii, kde máš návod aj pre ľavákov. Dovolím si tvrdiť, že každý z nás sa nejako prispôsobí. Neexistuje "všetci".
Mám 12 ročného syna - PRAVÁKA, píše absolútne príšerne!!! To nie je o tom, či píše ľavou alebo pravou rukou. Najmladšia dcéra je ľaváčka, ale je ešte v škôlke. No tá kreslí tou ľavou krajšie a lepšie ako ten 12 ročný syn pravou 🤣🤣🤣. Syn má proste iné prednosti a priority 🤪

Môj syn je ľavák,jediný z rodiny,široko ďaleko v celej rodine z oboch strán žiadny ľavák..Kúpila som mu všetky možné pomôcky pre ľavákov čo sa dali,ale úprimne povedané,teraz je štvrták na ZŠ a píše doslova a dopísmena ako divá krava 🤦🏻♀️ on má aj poruchy učenia,dysgrafiu a dyskalkuliu,takže škola sama o sebe je pre nás boj a jeho písmo už vôbec neriešim..Úprimne povedané,keď vidím seba,ako píšem ja v 38 rokoch,tak to nie je o nič lepšie ako jeho písmo 😅