icon

Ako pomôcť ľaváčikovi pri písaní?

22. sep 2024

Dobrý deň mamičky.Syn mi nastúpil do prvého ročníka, a máme problém s písaním.Ceruzku chytá len do ľavej ruky, to písmo je strašne nečitateľé krivé.Kadejako sme skúšali.Ja som pravačka muž pravák vôbec neviem ako s ním písať ako mu to uľahčiť.Budem vďačná za každú radu

Strana
z2
pribinak
22. sep 2024

Prestaň byt hystericka
Chod do sevtu a kúp ceruzky nožnice pera pre ľavákov

stellarstar
22. sep 2024

A kde je problém? Moja celá rodina je P a ja jedine L. Ved to nie je problém v dnešnej dobe

cimage
22. sep 2024

Ja som jedina lavacka v rodine a mama to neriesila. Pisat ma naucila ucitelka v skole, nikdy som nepisala krasopisne. Chce to trening. Nemala som ani potreby pre lavakov, asi ani nic nebolo v tej dobe. Ja mam problem moje deti usmernovat kedze su pravaci.

autor
22. sep 2024

@pribinak nie som hysterická ptestav si že má perá aj pastelky ceruzky pre ľavákov.Ked nemáš čo rozumné napísať tak radšej nepíš

pribinak
22. sep 2024

Wau

autor
22. sep 2024

@pribinak v každej diskusii vieš len útočiť

stellarstar
22. sep 2024

Keď jeho mozog preferuje písanie L rukou tak to nezmeníš, nechaj ho a neočakávaj že hneď trepnem príklad prvý týždeň bude mať krásne písmo. Daj tomu čas a nerieš ze bude z neho L

rozculena
22. sep 2024

a čo chceš od prváka po 3 týždňoch? To už sa učia písať písmenká?
ja som ľaváčka,rodičia to absolútne neriešili,našťastie som chodila do školy,kde ma nepreučovali,lebo v tom čase sa to ešte niekde robilo....píšem krajšie ako hociktorý pravák...

pribinak
22. sep 2024

Uz sa ukludni a pochop že je prvákom 3 týždne a tomu zodpovedá aj písomný prejav

alex49
22. sep 2024

a doteraz kreslil pravou, či prečo s toho robíš vedu? Aj ja som ľaváčka, nikdy som nemala krásne písmo, nikdy to nikto neriešil. Samozrejme, že syn píše škaredo, píše naopak ako 90 percent ľudí. Praváci ťahajú ruku v smere písania, ľavák ju musí tlačiť. Chce to len cvik.

autor
22. sep 2024

@pribinak ja som úplne kľudná 😊 písala si o pomôckach pre ľavákov ktoré on má a označila za hysterickú... prečo? že sa pýtam iných ktorý majú ľaváčikov...v každej diskusii vieš perliť

autor
22. sep 2024

@alex49 ľavou vždy do ľavej chytal aj chytá

pribinak
22. sep 2024

V uvodnom príspevku nie je ani slovo o tom že pomocky pre ľavákov má

andreakotesova
22. sep 2024

Dietatu aj tak nemáš držať pri písaní ruku. To musí sám. Mam dcéru lavacku.

autor
22. sep 2024

@pribinak Ja som sa pýtala ako s ním písať nie na pomôcky ktoré on má pre ľavákov

diewcatqoo
22. sep 2024

Neviem, ake "pismo" ocakavas od prvaka po necelom mesiaci v skole. Ved tam nemoze byt o pisme ani rec, cely september sa ucia len ciary.
Ak si mu nakupila potreby pre lavakov, tak je to ok a dalsie, co mozes urobit, je motivovat ho, aby co najviac pisal sam. Neboj, rucka sa podda a bude to vyzerat za chvilu krajsie. Trenujte, kreslite, cvicte ruku (nielen dlan, ale celu ruku, od ramena) a super by bolo, ak by ste mali nejaku tabulu, aby mohol na nu "pisat" a kreslit. Nedrz mu ruku pri pisani, to musi sam. Max. ho koriguj, ak bude mat zly uchop alebo sklon.

rozculena
22. sep 2024

ty s ním nemôžeš písať,čo mu chceš držať ruku? Mne nikto ruku nedržal,cvičila som sama

autor
22. sep 2024

@diewcatqoo ďakujem veľmi pekne konečne rozumná odpoveď 😌 áno je to ťažké písať s ľavákom keď si všetci právaci

pribinak
22. sep 2024

Tak ty máš teda iný rapel 😳😳😳

kaja0210
22. sep 2024

Moja dcéra je tento rok druháčka na ZŠ. Od troch rokov vieme, že je ľavačka. Mala a má tie isté ceruzky a perá ako pravaci. Tie čiary zo začiatku boli hrozne,ale to pol detí v triede. Jednoducho rozhýbanie ručičky trvá... nebuď v strese z toho, možno by to bola hrôza aj keby bol pravák.
Jedine čo nám učiteľka poradila si trošku nakloniť zošit.
Buď v pohode,ono sa to dotiahne do pekného písania. Len na neho netlač. 😉

guudy
22. sep 2024

Okrem toho, co napisala @diewcatqoo mu treba naklonit zosit pravy roh hore, lavy roh dole.

diewcatqoo
22. sep 2024

Este raz, ty mu ruku drzat nesmies, takze nic tazke na tom nie je. Ty mu skontroluj uchop a sklon a trenuj s nim tak, ze ho budes motivovat, cvicit cviky na uvolnenie ruky a ze si spolu budete pisat na tabulu. Na tom fakt nic tazke nie je.

andrejka1974
22. sep 2024

On sa naučí sám ty to nedáš ide o to že oni idú úplne opačne ty mu s tím nedokážeš pomôcť mám syna ľaváka a naučil sa sám a ešte písal tak že si to ani nerozmazaval čo je u ľavákov nezvyčajne nepomohla som mu všetko sa naučil sám

guudy
22. sep 2024

Autorka, nie je na tom nic tazke. Ako ti uz bolo napisane, nechaj ho sameho, len dohliadaj. V ziadnom pripade nedrzat jeho ruku!

egonsk
22. sep 2024

Lepsie je byt lavakom, ako lavym pravakom 😉 ... nic sa neboj, nauci sa vsetko aj prirodzene.

januska12323
22. sep 2024

Neviem ako "s ním" píšeš, veď on drží ceruzku a ty len ukazuješ čo má písať ďalej.

kiki68
22. sep 2024

V skolke ako islo pisanie tvarov? Myslim kruhy, vlnovky atd, priprava na pisanie pismom.

bimbambim
22. sep 2024

Nijak nepomôžes. Musí si poradiť sám.vsetci sme právaci jedine dcéra je ľavačka. Nič špeciálne som pri nej nerobila tak ako pri synovi právakovi.naucili sa sami.

miskakyska
22. sep 2024

Ľaváci sú nadaní,šikovní a úspešní😍😍 naučí sa,neboj.... tiež mám laváčku..

sandri
22. sep 2024

Ahoj, ja mam doma lavaka (teraz je druhak). Po nastupe do skoly bolo podozrenie na disgrafiu (na problem s grafomotorikou nas upozornovali uz v skolke). Co u nas pomohlo bol kazdodenny trening, pisali sme do muky prstom, kupila som od Svojtku Zo skolky do skoly - to sme trenovali a plus sme dopredu cvicili to, co realne nadalei den robili v skole. Inak sa to vobec nepodobalo. Nastastie ucitelka bola chapava, vela dieta motivovala a na konci prveho rocnika dostal pochvalu pred celou triedou, ako velmi sa zlepsil 🙂

Strana
z2