Ako pracovať s dieťaťom s dysortografiou?
ahojte, máte nejaké typy?
Čo vám pomohlo?
Ďakujem.
@jumama dakujeem 🙂 toto moje malé je tiež šikovné v komunikácii a má skvelú oamäť len tie dys problémy :( ale snažíme sa ako vieme
Napríklad ..y.. a i vysvetľovať na príklade tvrdých , a mäkkých kociek..čiže na tie kocky vyznačiť písmená, pracovať s predtlačeným textom, chyby opravovať zelenou farbou....Hodnotiť písomný prejav ako celok, nehodnotiť gramatické chyby..
@makovnikova u nás je to tak, že pletie Y a I alebo skomolí písmená alebo A a O píše rovnako alebo vynechá
ešte by mohli pomôcť kreslené obrázky s veľkým začiatočným písmeno, napríklad okno, oblak.... A ..nakresliť ako strechu..čiže pomocou vizuálnej predlohy..daného písmena...
@makovnikova inak príde mi, že sa vyznáš? si učiteľka alebo ? ked môžem vedieť
Nie som, ale študujem špeciálnu pedagogiku..
@makovnikova a zaujíma ma, dá sa to nejako ,,vyliečiť" ?
Chce to trpezlivosť, spoluprácu s učiteľom a špec.pedagogom
Syn je dysgrafik, za to matematika, Pc, chémia, fyzika mu idú. Slovenčinu už neriešim. Držím palce
bolo by fajn podporiť zrakové vnímanie, keď si mýli tvary.. v poradni ste nedostali tipy na precvičovanie? dobrá je napr. metóda Sindelar
Nie je to choroba, takže sa nelieči. Prácou na sebe a precvičovaním sa to určite dá. Moja dcéra má 3 rôzne dysky. Niekedy sa po nej nedalo ani čítať a to množstvo chýb 🤦🏻♀️ och.. neznášala čítanie, úlohy bol večný boj a plač.. časom pochopila, že musí niečo urobiť aj sama a začala čítať. Za mesiac dá aj 300stranovú knihu, čo je pre ňu mega. A je to vidieť aj v jej prejave. Ústnom, aj písomnom.
Postupom času by sa problémy mali zmierňovať.. asi treba trpezlivosť, veľa čítať, a učiť sa tie gramatické pravidlá.. trénovať sluchové a zrakové vnímanie.. napríklad testy typu.. nájdi 10 rozdielov v obrázkoch..
@makovnikova a je to dedičné? lebo ja som mala ľahkú dyslexiu/dysortografiu a dyskalkúliu ale dyskalkúliu mám diteraz :(
Môj muž je disorto. Doteraz nevie písať, ja mu každý text kontrolujem. Ale on je starší ročník, vtedy sa nejak extra takým deťom nevenovali. Dali päťku, potom prepadnúť a poriesene.
.. dedičnosť môže mať na tom podiel.. je to určitá porucha pozornosti..
@xxixinka to poznám, mne sa venovali na ZŠ ale len na prvom stupni ale na druhom nie ale našťastie okrem dyskalkulie sa mi veci upravili ale našťastie v bežnom živote ma tá dyskalkulia neobmedzuje
Dysortografia sa dá veľmi pekne kompenzovať do budúcna, ťažkosti s Dysortografiou súvisia aj so sluchovým vnímaním, teda je potrebné rozvíjať funkcie, ktoré tomu predchádzajú. Ma ťažkosti s rozlišovaním zrelých a neznelych, tvrdých a mäkkých slabík? Spája slová dokopy, pripadne oddelene? Ak je integrovaná na základe tejto diagnózy, školský špeciálny pedagóg s ňou bude pracovať, je dobré s nim spolupracovať, opýtať sa na materiály, ktoré používa. Diktáty by mala pisat so špeciálnym pedagógom za použitia konkrétnych metód. Nebojte sa mamina, mala som v poradni kopec žiakov aj študentov, ktorí boli veľmi šikovní a na strednej si to krásne kompenzovali 😊
@makovnikova a zvykne sa to niečím vykompenzovať ? že napr. ked nevie dakto matiku tak má talent na jazyky? alebo má skvelé rečové prejavy alebo pamäť ?
@vladi4444 ja napr aj napriek dyskalkulii mám za sebou ekonomickú školu :D (viem asi paradox) ale darilo sa mi na učtovníctve aj ekonomike
ale zase ja vyslovene som nebola na tom až tak zle, že by ma integrovali nejak extra ale spolužiaci ma šikanovali a preto sa snažím svojmu malému pomáhať ako môžem
@vladi4444 ale aj toto moje má príznaky dysortografie ako ja :( ale zase mne sa to vykompenzovalo a našla som sa a aj napriek svojej dyske sa mi darilo aj na vysokej 🙂 a patrila som k tým najlepším, lebo moja dyskalkulia ma profesijne neobmedzuje.
skôr komolí slová, že ako napíše to ale škaredo, alebo vynechá alebo na angličtine píše don´t píše spolu ale dá ten apostrof
alebo pletie si B a D ked je malým a písaním :(
Treba trénovať zrkadlové dokresľovanie písmen, alebo obrázkov, tým sa zlepšuje priestorová orientácia, a dieťa potom lepšie rozlíši podobné písmená...
Syn ma dysortografiu,ma to vplyv na slov .jazyk aj na cudzie jazyky,dokonca vraj aj na dejepis .Ale naucil sa na Hviezdoslavov Kubin basen so 14timi versami .
Aktualne je v 6- tom rocniku .Na prvom stupni s nim pracovala raz tyzdenne specialna pedagogicka .
@gubka71 s mojím pracujú ale u mňa tá dysortografia ma v cudzích jazykoch vôbec neobmedzovala, ja som to dokonca študovala na vš

Tu je par rad: https://www.tablexia.cz/sk/encyklopedia/7/
Mame v sirsej rodine "dyskara", ma aj dysortografiu, dyslexiu, dyspraxiu. Mal povolene v skole pisat na pocitaci, a len velkymi pismenami. Ked mal pisomku, tie mu dala ucka na USB kluci, vypracoval v pocitaci. Mamina spolupracovala s psychologickou v CPPP a ona im dala vela rad, ako co zvladat, pracovat... mal stastie jeho triedna na prvom stupni mala specialnu pedagogiku, tak s nim mala bozsku trpezlivost. A on ma dobru povahu, taky triedny saso, tak to kompenzuje, kazdy ho ma rad. Taketo deticky byvaju obcas nesebavedome, tak aj na tom pracujte, nie su znamky vsetko... ale sebavedomie hej.