Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
@ivivaiveta hej hej, dobre pises.
@horana sa mi toto stalo s malou v de. pocujem dole krik, jacanie, idem tam, ze co sa deje, mala ako utrhnuta z vagonu, skakala po sedacke, pistala, vrestala, jancila sa, proste robila debiliny. som zarevala DOST! a este som dostala hubovu od deda, ze ale co na nu kricim. reku lebo toto sa nerobi, ze skakat po sedacke, navyse na navsteve. a potom nasledovala prednaska, ze ale deti sa maju vyvijat, sloboda, uzivat si detstvo, ved su to deti. hovorim hej, tu v nemecku mozno, na slovensku nie a ja som mama, bude po mojom. este bol aj na mna urazeny. no to kde sme? ake slobodne vyvijanie? ano, potom uz chapem tie nemecke decka, co sa slahaju o zem aj desatrocne, lebo chcu to a hento a kym neni podla nich, tak narocky robia bimbajs na verejnosti len aby vytrestali a strapnili rodicov. samozrejme, malej som to vysvetlila a zvysok pobytu sa to nezopakovalo. proste to chcem tym povedat, ze odtial-potial. mozno som v tomto retro, ale mne sa lubila socikovska vychova a tak aj vychovavam. zdravit, mac uctu k starsim a autoritam a spravat sa slusne za kazdych okolnosti. akurat, ze moje decka ked pozdravia, tak asi to je nemoderne, lebo ich pozdravi asi 1 clovek z 10 a aj to je vyvaleny, ze pocuje deti zdravit. co uz, taka je spolocnost. bohuzial.
@zeriempizzu plesnut po zadku cudzie decko je trestny cin a zlodejickov a agresorov vysetruju na slobode, pripadne dostavaju podmienky, ze? no ohromne. sak to tu tak aj vyzera. kde zlyhaju rodicia, ostatni sa nemaju starat a asocialov si potom chovame v bavlnke ze sak mal tazke detstvo, sak mal adhd, sak mal hento, sak mal toto,,, ufffffffff. kam toto len speje...
Ahoj @el6
Necítala som diskusiu lebo predpokladám ze sa zvrhla, odklonila alebo nieco podobne 🙂
Môj názor je taký ze napomenutie (samozrejme slušne) od dospelého je ok. Dieta by mala vychovávať cela spoločnosť a nie som zástancom toho aby sa nikto do nikoho a ničoho nestaral (veď by sme boli spoločnosť ignorantov)
Takze ak môj syn v budúcne bude potrebovať usmernenie od dospelaka a ten sa k nemu bude chovať slušne (kľudne aj prísne) tak ok. Ja to síce sama nerada robím lebo rodičia zvyknú bývať iracionálny ked ide o ich potomkov, ale ako hovorím ja som za.
@danka79 ake, "vzdy vsetko hroti do extremu"? ved ty si pisala, ze kazdy pozna nejakeho matejka a pridala si k tomu pribeh o motorke - co malo byt zrejme nejake porovnanie s pribehom prvym.. preto som spomenula, ze ci by bolo v poriadku zhodenie decka od dospelej zeny, kedze v prvom pribehu sa take zhodenie nachadzalo.. to ze tam bola "iba" ucitelka nemeni nic na veci, ze sa takto konflikty jednoducho neriesia! ak by tam bola matka a taktiez by si nevedela dat rady so svojim dietatom, co by to zmenilo na veci?
mňa by zasa zaujímalo ako by ste to riešili ak rodič nezasiahne, moja dcera chodí do škôlky ma 2,5 roka, chodí s ňou chlapec má 3 roky ktorý ju bije, učiteľky samozrejme napomínajú no zrejme chlapček si z toho nič nerobí, trvá to už dlhší čas, samozrejme nemláti ju do krvi, ale bije ju po hlave a ťahá ju za vlasy, už som to dva krát povedala jeho matke nech si to s ním rieši, povedala som to kľudne, v rámci normálnej debaty, no situácia sa nezmenila, ako by ste to riešili?
@jana_eyre čítam tu viac diskusii a stále ma viac a viac zaráža ako sa my ženy vieme vášnivo a nekonstruktivne hadat (všeobecne, nemyslím tym teba)
A tak ma napadlo napísať niekomu ze co keby sme nereagovali ked nas niekoho príspevok hnevá alebo chceme dokazovať svoju pravdu. Len taký pokus 🙂 asi by to ušetrilo aj kopu času
@hameeda najprv by som sa spytala tej matky, ci to skusala riesit...ak by nepomohlo, tak by som dcere povedala, nech mu vzdy pleskne "návratnú"...
@amelian to je mozne.. ale ja sa netajim tym, ze rada a vela diskutujem.. logicky diskutujem pod temami a prispevkami, s ktorymi nesuhlasim a snazim sa rozumne argumentovat, nie hadat sa ani silou mocou dokazovat svoju pravdu /dufam, ze kto ma pozna a diskutuje somnou si uz stihol vsimnut, ze nemam problem si priznat chybu ak nejaka vznikne/..
ked diskutujes s niekym s kym suhlasis, prispevkov je menej, pretoze sa neda dookola pritakavat - dlhodobo to nikam nevedie.. diskutujem len vtedy, ked mam cas - niekto pletie ciapky a ja diskutujem uz dlhe roky na internete.. takze ja urcite nebudem ta, ktora nebude reagovat ked ma niekoho prispevok hneva - aj ked ja citam tiez vela diskusii, ale nezapajam sa, lebo nemam potrebu.. v inych temach jednoducho tu potrebu mam..
@jana_eyre Ja tu nikde nehovorím, že máme tĺcť cudzích nevychovancov hlava nehlava. Podsúvanie takýchto riešení je pre mňa extrém.
Príbeh som spomenula kvôli jednej spoločnej črte-dieťa je pánom situácie a dospelí si s ním nevedia poradiť. Ofukujú ho, prosíkajú,spievajú!!To je celé.
riešenie príbehu č.1- zvesiť matejka mala učiteľka alebo ten chlap. Zakročiť má v prvom rade zodpovedná osoba. Tie zlyhali. A áno, je to iné,keď je tam rodič,lebo v ich prítomnosti sa deti chovajú inak.
Keď sa v tom všetky vrtame, chcela by som vidieť to zhodenie od pribinak. Či to bolo také hrozne silné sotenie, zhodenie alebo s lanovkou pomykala a dieťa striasla. Viac to nevysvetľuje, ono niekedy voľba slov spraví veľmi veľa. Nejdem obhajovať pribinak a ani tu s nikým nebojujem, nemám dôvod 🙂 Myslím si že ale bez použitia určitej sily by toho chlapca nezvesil ani vlastný rodič.
pre mňa je v tejto diskusii nepochopiteľná najmä jeden postoj-riešiť situáciu ústupom. veď je tu viac preliezok, poďme preč, otáča sa to presne opačne-ďalších 10detí sa má prispôsobiť jednému. S tým nesúhlasím.
@jana_eyre ja mam tiež rada konfrontácie, nekonfliktni ľudia ma vacsinou nudia ... Ale tu na koňovi je racio a elán zápalná kombinácia - a z každej diskusie co sledujem sa vykľuje obludarium ktoré sa nedá citat. Tak ma napadlo ze neduchanie do ohňa pomôže.
Všimla som si ze reaguješ velmi rozumne a s rešpektom, len podľa mna na nezmyselnej platforme - verejnom fóre.
@danka79 ja si myslím, že to nie je o postoji ústupom. Skôr je to o tom, že decko, ktoré sa zasekne a odmietne zliezť, chce byť "dôležité" a preto naťahuje ostatných - dokazuje si takto svoju momentálnu dôležitosť a prevahu. Ak sa mu všetci otočia chrbtom, odignorujú ho, vyprdnú sa na zlatúšika Matejka, ukážu mu, že ho majú na háku a môže si robiť opicu sám zo seba. Nie je to o ústupe, je to o príučke Matejkovi - už si tu seď aj do večera, aj tak nie si zaujímavý. Keď sa nevieš hrať v kolektíve, hraj sa sám.
Teda aspoň ja to takto chápem... a na mieste vyučujúceho by som miesto spievania pesničiek určite zvolila radšej ignoráciu nekolektívneho správania zaseknutého Maťa
@ivivaiveta : pýtala som sa jej keď som jej to druhý krát vravela, no ona povedala že malému hovorila nech to nerobí, že nesmie byť dievčatá, s tou mamičkou sa poznáme a viem že ona je skôr taká jemná výchova že malému asi povedala štýlom "zlatíčko moje toto nesmieš robiť", aký to ignoruje, učiteliek som sa pýtala tak že ano, že nie stále ho ustriehnu lebo okrem neho tam majú takých ešte štyroch čo bijú iné deti, prípadne sa bijú medzi sebou, a ja som teda dosť prudká povaha mne nerobí problém aj dať po zadku aj cudziemu decku pokiaľ sa nevie spratať do kože, ale na tohto akosi nemám šťastie lebo ho vodí do škôlky neskôr ako ja svoje a vyberá skôr, len dva krát sme sa náhodou stretli a to už som nechcela riešiť s malým pred ňou tak som jej povedala, a moja malá nie je zasa taká že mu vráti, ona skôr pôjde žalovať, aj doma keď jej surodenci niečo urobia tak príde povedať, neudrie ich späť to sa nedá naučiť, každé dieťa je iné, vo mne to riadne ale vrie
@hameeda keby som rodičov s krpcom vystihla v šatni školky tak by som im slušne povedala....a počkala ako sa situácia dalej vyvinie. Ak nie tak si dieťa ,,odchytím,, aj v školke v triede ked už je tam učitelka a poviem jej čo je vo veci v pritomnosti dieťaťa, ktoré robí zle. Ak ani tieto kroky nepomožu tak poviem svojmu dieťaťu aby ak agresor začne a neprestane aby to vrátili. Je mi luto, niektoré ste tu mäkoty, ale taký je život. Moje deti nie su fackovacie panaky, ani im nedovolim biť iných a ubližovať, vždy napomeniem alebo svojim deckom aj zatrasiem ak nerozumelo a nevidim dovod ustupovať agresorom, ktorí nerozumeju normalnemu slovu. Verte, že títo malí zasrani, ktorí si dovoluju potrebuju pocitiť, že sa niekto nedá a vtedy prestanu. Oni hladaju obete.
@ 0silvia0 zažila som viac takých Matejkov a mne to skôr pripadalo,že si dieťa chce trvať na svojom, vydupať si niečo.Je na to zvkynuté, odpor ho prekvapí.
Pozerám sa na tú situáciu takto: 10detí sa zabáva, 1 je ofučané,zaseknuté. Teraz máme dve možnosti- prehovoriť tých 10detí aby sa vzdalo zábavy a našlo si inú a to 1nechať tak. druhá možnosť-zvesiť toho 1,ktoré je tak či tak už v blbej nálade a tí 10pokračujú v zábave ďalej.
viem si predstaviť, že jeho ignorovanie by bolo tiež riešenie. Ale ja by som na to asi nemala nervy..
to je ako keď sa ti do dverí postaví dieťa a nechce ťa pustiť. Podľa tohto kľúču treba dať ústup a hľadať asi nejaký zadný východ. Alebo druhá možnosť-risknúť slušne sa dohodnúť s dieťaťom,aby uvolnilo priechod. Zažila som túto situáciu a našťastie som nemusela dlho vyjednávať 🙂
No a potom si predstavte tieto detičky zo sukromných školok kde im ,,fukaju praškový cukor do zadnice,, v bežnej ZŠ. (Nehovorím že všetky deti su take) tak to je doslova ,,šoková terapia,, pre také decko ked zrazu musí POSLUCHAŤ a nikto nemá čas pri 25 žiakoch desať krát opakovať nejaku banalnu vec....
@danka79 niekedy je najlepšie riešenie humor, dieťa, ktoré by sa mi postavilo do dverí by som pošteklila. A hneď je z malého zurvalca usmiate dieťa (aj keď nasilu).
Vráťme sa k Matejkovi: Ale tie ostatné deti by sa nevzdali zábavy! Oni by si našli ešte lepšiu zábavu a Maťo by závidel, o čo zasa prišiel. Určite by sa so sklonenou hlavou a pokornou tvárou o 5 minút nenápadne priplietol medzi deti a zabával by sa inde. Ja som zasa za taktickejšie riešenia problémov. Ráznejšie riešim svoje deti, cudzie by som si asi nedovolila zložiť z preliezky, predsa len nepoznám cudzie dieťa, neviem ako by zareagovalo a celkovo to nie je môj štýl... mám akýsi rešpekt 🙂
@0silvia0 tak humor je super ideálne riešenie vždy, aj u dospelých.
Priznám sa, že mne pri takýchto zvláštnych situáciách málokedy príde na rozum humor, bývam veľmi zaskočená takým správaním detí. To asi preto, že to bývajú nepríjemné situácie a deti sa tvária pri nich nahnevane, agresívne alebo zduto. Od mojich som zvyknutá na iné zverstvá 🙂 ale cudzie nie. Neviem čo si môžem dovoliť,čo povedať.
@danka79
suhlasim, ze zakrocit ma zodpovedna osoba - ak nezakroci, alebo zakroci nedostatocne a dieta stale robi napriek - treba to riesit slovne s dietatom a ked nepomaha, treba trvat na tom, aby zakrocila zodpovedna osoba, nie zobrat dieta a zhodit ho z lanovky - je jedno akym sposobom..
no a v poslednom rade ten ustup.. ak si s dietatom nedaju rady zodpoveni, ak si nedaju rady rodicia ostatnych deti, nie je mudrejsie a ziaducejsie vysvetlit svojmu dietatu, ze niektore deti su proste nevychovane, spravaju sa zle ale my sa nebudeme s nim natahovat a kazit si pekny den, ze sa pojdeme pozriet na trampolinu, ktora je o par metrov dalej?
ak sa stane konflikt s dospelym, ktory je taky tvrdohlavy, ze napr. v restauracii nechce uhnut so stolickou, ked ho obchadzam - to sa riesi tak, ze ho zhodim z tej stolicky, alebo tak, ze ho obidem inou stranou?
nerozumiem ale o akom boji hovoris, niekto ta z takeho niecoho obvinil?
@jana_eyre asi to treba posudozovať velmi individuálne....ak čaká na hojdačku jedno dieťa dajme tomu moje tak možeme aj ustupiť...ale ak je tam dlha rada, tak snad 10 detí neodide koli jednému...čo tým ukažeme našim deťom? Že nevychovaní si vydupaju svoje a je podla nich stačí isť hlava nehlava. Iste, treba vedieť aj ustupiť...ale ja napr. rada ustupim nejakemu batolatu kde vidím že je maličké, ešte ,,hlupučke,, a naozaj to nerobí naschvál ako nejakému malému vychcancovi ktorý s usmevom na tvari, drzo nervuje druhé deti - to potom nemám zlutovanie, ani akeby to robili moje vlastné deti.
@sardinka333 : no ja som to tej matke povedala už dva krát, ona pred mojou prítomnosťou povedala, malému že sa to nesmie ale to takým krásnym milým hlasom, malý si z toho nič nerobil, naďalej bije v škôlke aj moju malú aj iné deti, mojej malej môžeš hovoriť koľko chceš aby vrátila ale ona nevráti, musím odchytiť asi malého, mne stačí na deti pozrieť a hneď sú spokojné, a to ako moje tak aj cudzie, no už asi starnem nechcelo sa mi to riešiť, čakala som že to vyriešia učiteľky, alebo matka malého, ale zatiaľ nič a to už je tomu aj dva mesiace čo to riešim, takže asi len budem musieť malého odchytiť
@amelian vela krat v zivote som si uz povedala, ze do verejneho fora uz neprispejem - ze naco, nikomu chybat nebudem.. ale potom sa zacitam, nieco ma sokuje/rozculi/zaskoci/sklame/potesi a zas som v tom.. :D
viem, ze riesenie by bolo jednoducho necitat to, ignorovat.. ale po case sa vzdy vratim, ked si chcem oddychnut a mysliet na ine veci ako na tie, co ma trapia v skutocnom zivote.. o inych moznostiach diskutovania ako su verejne fora neviem.. neviem, kde najdem tolko rozlicnych nazorov s ktorymi mozem nesuhlasit.. 😉
@hameeda ale velmi sa tu tym potom nechval, ze si mladenceka poriešila, lebo niektore mamičky tu budu chciet ti deti odoberať, volat na teba políciu, socialku, vyhlasovať ta za chorú, agresívnu a chudá dieta, možno ho doma biju, Akebo mu nedávajú jesť a on musí niekde riešiť svoju frustráciu a over si najskôr ci nemá dysfaziu a tak
teda vy viete vždy všetko tak zveličiť, vety typu ,, dala by som jej odobrať deti, to je týranie a pod. ,, to v dnešnom svete už ani ruky radsej nepodavajde, lebo Vás niekto zažaluje, že ste mu ju silno stlačili...
@sardinka333 ja tiez nepisem, ze by som to nijako neriesila a jednoducho by som odisla - najprv by som to riesila slovne, ale nehnala by som to do extremu ako to urobila pribinak.. ak by to neslo, odisla by som a nechala na ostatnych rodicoch ako sa rozhodnu.. jednoducho si myslim, ze prislovie "mudrejsi ustupi" nie je az take nezmyselne..
ak by to robili moje vlastne deti, z lanovky ich zvesim, odvediem a poriadne vysvetlim mimo lanovky.. take situacie som uz zazila, sice nie pri lanovke, ale vzdy som riesila a uspesne.. uz sa opakujem niekolky krat, ale nie je v mojej moci a v moci nikoho vychovavat vsetky deti, ktore stretnem..
Prestala som sledovat, lebo nemam cas ale...problemom sme my, rodicia....nenavidim tych flegmosov na ihriskach, co sa im deti "slobodne vyvijaju" a oni maju na haku...cudzie deti by som nikdy neudrela...ani len neter alebo synovca....to neznamena, ze mojej dcere bude nejaky fagan naschval skakat po hlave...pokial nepomohlo "ceknutie pomedzi zuby", tak rovno vykriknem, komu patri prosim vas to dieta, co hadze tie kamene? Priklad...nech sa hanbi...rodic...a kritika na moje deti...jasne, beriem..pokial ma dotycna osoba pravdu, urcite nezasiahnem a necham ju moje dieta "poucit" resp. situaciu riesim, ak moje dieta reagovalo nevhodne

@horana to snad nemyslis vazne, ze ked dieta nechce uvolnit lanovku, ci ine zariadenie, tak je pochopitelne, ze ine dieta ho za to kopne? to takto vychovavate svoje deti? sa potom necudujte, ze je tolko sikany v skolach...v zivote by som toto svojim detom nedovolila, ani v naznakoch. To, ze matejko nechcel ist dole, to nebolo podla teba nezrele, ale to, ze ho druhe dieta naschval koplo, to nezrele je? ved mu ta noha nevyletela ako reflex, ale robil to pri plnom vedomi a vlastna matka mu to este odobrila a ty to nazyvas nezrele? ano, od matky rozhodne. Deti maju amoky, aj sa zvyknu zaseknut, su to deti, nezrele....matejkove spravanie bolo zial uplne detske....tak sa spravaju deti, ktorych rodicia zrejme nezvladli stanovenie hranic ...ale zda sa ti pribinakova 'prirucka' adekvatna? naozaj si myslite, ze takto sa dieta ako matejko nauci spravat? ked ho budu nasilne trestat a ponizovat cudzi ludia? 😕. Ja som bola 10 rokov jedinacik a ked prisla sesternica a bratranec na navstevu, tak som sadla na hojdacku a sedela tam celu navstevu a to som nebola rozmaznavana ani nahodou, prave naopak, vojenska vychova, takze zial, su aj taketo deti a vobec nevedia, preco robia to, co robia a v urcitom veku je to este normalne ( v poriadku nebol postup spominahe dospeleho, ked deti matejkovi spievali pesnicky). Ale vedome kopat do uz aj tak ponizeneho dietata je brut 🤐.
A este, ja mam 4 a pol rocneho syna a v zivote som mu nemusela capnut na zadok a nemam s nim problemy, ani v skolke nikdy nebol problem a nie je to tym, ze by bol tiche dieta, nie je, prave naopak, je to velmi zive dieta, ale ja som velmi dosledna, co poviem, to plati a nikdy neprehliadnem nevhodne spravanie, vzdy zakrocim, veci pomenujem a vyvodim nasledky a perfektne to funguje. Cize nebijem, ale nie som ani velmi liberalna, ako si pisala. Tam, kde su hranice pevne stanovene, netreba bitku.