Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
@jeennyv v popise bolo naznacene ze sa jednalo mozno o sukromnu skolku a uz sa tu niektore chytili ze to nemohlo byt nic dobre v duchu hesla, ked na to nemam, aspon to oplujem. Lenze situacia mohla byt praveze taka ze slo o specialnu skolku a deti s nejakymi poruchami a teda nie kazdy ma cit rozoznat dieta s do oci bijucou poruchou od zdraveho, nevychovaneho. Ja sa teda prave naopak stretavam s tym ze ludia si vobec nevsimaju znaky poukazujuce na poruchu, na to su na jednej strane odbornici aby to posudili, na druhej strane treba na to mat aj isty talent a skusenosti. Niektore poruchy vykazuju aj fyzicke znaky a su tam len jemne odtienky ktore naznacia o co ide, ale drviva vacsina ludi ma len oznacenie vychovany-nevychovany. A nemyslim si ze prave chybajuce fyzicke tresty su to co robi v dnesnej dobe zle, skor sa mi zda ze neschopnost priznat si chybu a priznat si aj ze moje dieta mohlo pochybit.
@tova nejak nechápem načo tu riešiť extrémy ,ak by bol autista ,mal by pri sebe pedagóga alebo asistenta...plus autista ak by sa ho snažili dať dolu robia riadne scény....myslím si ,že príspevok bol podaný obrazne dieťa bolo dané dolu a keďže išlo o 5ročneho prcka ,ktory niečo váži dopadol na zem,lus to či bolo kopnuté nevie ani ona sama a ak bolo kopnuté dieťaťom ,malý ignorant si to mal riešit....neviem prečo arogantnemu drobcovi je treba dávať dg a domýšlať si situácie....mňa ako rodiča by zaujímalo,čo za amatérov tj aká škôlka bola v parku ,keďže zjavne si nezvládajú deti....inak v škôlke sa deti čapcujú vzájomne,šticujú ,kúšu ,buchajú v z hračkami,bijú sa o hračky,vynucujú si pozornosť...je to len obyčajná detská rivalita,ale záleží len na učiteľovi ako si ich ukočáruje a v tomto prípade ignorácie spievania pedagóga ,to pedagóg neukočároval a škôlku by som nikomu neodporúčala....
Zase tieto konšpirácie.............
@sissmiss ano aj to je urcite problem, ze rodicia prehliadaju co ich deti vyvadzaju, mam na mysli take fakt certovske spravanie, lebo co baby pisu, ze napr. deti ked su male nevydrzia v kostole kym si nezvyknu atd...to beriem je to prirodzene, ze na vsetko si musia zvykat...tu by som urcite ziadne zakroky nebrala.....ale niekedy fakt, vela ludi ci aj ja v okoli vidim, ze prosto vypusti deti von a tu sa nam pre oknami otlkaju, placu potom...atd....strasne to je dnes...a na margo poruch...myslela som to tak hlavne, ze miesto toho, aby sa rodic fakt dal to tej prace formovat to dieta, radsej to zvedie na poruchu a casto z toho aj potom tazi....a s tymto mam osobnu skusenost...
@el6 my dost casto chodime do kaviarne. Ak je problem s nejakou hlucnostou (hostia sa nestazovali,riesime si deti sami), tak ich upozornime,ze ludia si prisli vypit kavu a v klude sa porozpravat a oni ich rusia. Zesu tu SBSkari,ktori maju pravo vykazat ludi,co sa nevedia spravat -hucia,jacia a pod.(vzhladom na vek je fajn to popisat konkretne,nie len vseobecne,lebo "neviete sa spravat",nechapu,co si maju pod tym predstavit) a keby dalej bol problem,tak ideme na nejaku dobu mimo priestor,kym sa neutisia. To som len raz musela malu takto vyviest. Zaraz sa utisila a bolo vsjo ok.
Ja som tiez bola zivel a ci v cirkuse,,ci v divadle som vacsinu casu pobehovala hore-dolu.
A kebyze sme dlhsie v kostole a tiez takto,tak po vysvetleni by nasledoval cin-odchod z kostola. Ale nas 5r.to uz trochu chape,dokonca v nedelu sme boli este pred omsou sa pozriet a nasa 3r.hovorila normalnym hlasom nieco,chcela sa so mnou podelit o dojmy,tak maly ju hned zahriakol septom,ze tu moze len sepkat a ma byt ticho. A to je on inak tiez stale v pohybe.. Ono daktore veci pridu aj vekom,ale nie samy,treba na tom stale pracovat a ovocie sa dostavi,aj ked to dost dlho vyzera ako marna snaha.
Cize ja mam skor formulku na deti,ako na dospelych,kedze som zatial nemusela takuto situaciu riesit. Lebo okrem ihriska,kde si deti riesime navzajom s kamoskami,ti ostatni vidia,ze deti upozornime hned my a teda nemusia zasahovat.
@jeennyv ja neviem, ja mam praveze skusenost s detmi s poruchami a veru ziaden z tych rodicov nadseny nie je a ak by si mohol vybrat volil by zdrave dieta bez problemov, ziadna diagnoza sa necapne len tak a ak tak nechapem dovod. Ak uz je diagnoza je s tym spojena liecba, a to je aj financne aj casovo velmi narocne, neviem ci by niekto dobrovolne nechal svoje dieta oznacit diagnozou a potom ju riesil...Ale teda bavime sa o naozaj, nie ze mamina na pieskovisku povie ze moj ma adhd, on za to nemoze, teda ze mamina si urci diagnozu na tu chvilu aka jej vyhovuje aby nieco nemusela...
Pane Bože ľudia, podľa toho, čo tu dávate, tu za chvíľu bude teoria od súkromno špeciálnej škôlky cez autistou až po recidivistou na povolenej vychadzke. ale na druhej strane aspoň je zábava 😀 matejko je zrazu celebrita. keby ten chudák tušil, čo tu spôsobí, že nezliezol z tej hojdačky či čo to bolo 😁😂😁
pravda, voľakedy , keby sa to stalo za našich čias, dostali by sme jednu od učiteľky a doma od rodičov ďalšiu.
Holt pribinacka kopla do osieho hniezda a takto to potom dopadne 😀
@el6 tu sa už asi odpovede nedopatras 😀 ale aspoň takto - je to úplne bežné správanie detí, skôr by som ich asi nebrala do kostola.
@sissmiss z vlastnej skusenosti ti poviem, ze vsetko sa da a teraz je to uz ovela prespekulovanjesie ako predtym... ja som chodila na dost narocnu zakladku, proste potrpeli si na spravanie a na prestiz od prvej triedy 2 jazyky a to mam 23 a proste niektore deti co bolo lajdaci a flakali to, no proste ktore male dieta zaujima disciplina a hlavne chlapcov, cize prisli problemy s narokmi skoly a zrazu niektori uz mali neviem ake dys....a prisli ulavi na neviem co vsetkom a flakame sa dalej.... a teraz bezproblemov studiu aj na vysokych skola technickych zamerani kde ti treba logiku obratnost atd a ucia sa haldy skrip ako lekari a skusky nasekane...... su skutocne chori, ale da sa ako vravim badat rozdiel....
@vintage_lady ako som aj predtym povedala suhlasim, zbytocne konspiracie... jednoducho baba zakrocila, tak ze sa to vela ludom nepaci, ani ja to neschvalujem, ale zas dieta s nejakymi specialnymi potrebami nenechaju sa len tak smykat a bez dozoru......
Ja vam dám osobný zážitok...s deťmi sme boli na pieskovisku a aj s dvoma chlapcami si stavali zámok ,pekne sa hrali a prisla malá teroristka a chlapcv začala čapcovať a ničiť im zámok,,,doslovne agresia,riešila som to tak ,že som ju razantne vyhodila z piesku,do 5minút tam bola matka a išla byť chlapcov,pretože vraj bili jej dievča....postavila som sa pred nich a upozornila som ju ,že veci sa majú inak a jej dcérka tu čapcovala rad radom a všetko deťom zničila,samozrejme pavda bola čo povedala malá teroristka....obišla ma a už chytala a zaháňala sa na chlapca,samozrejme som zakročula a pohrozila políciou,doslovne som robila múr cudzím detom a moje sa len prizerali....vtedy mamka zdupkala..máte pocit.že to dieťa bolo autista,máte pocit,že dohovor pomôže ,ak dieťa účelovo klame a rodič mu verí...akú dg dáme malej teroristke....inak ide riadne vymaznané decko tj moja dg.a este niečo ,neriešila som to v rukavičkách,bola som rázna ....a čo by bolo keby som tam nebola....
@el6 to s udretim po rucicke - to je naozaj sokujuce, ze si to niekto dovoli.. dnes mi trocha rozum stoji nad tym co tu citam, mna by ani nenapadlo takto riesit cudzie deti a uz vobec nie za nieco take ako pises.. 😒
osobne ukecanost deti riesit nemusim, pretoze moje deti su vonku, pred cudzimi vzdy ako pena - hovoria len ked su somnou a s tatom sami.. a ked pred niekym inym nieco povedia, tak je to tak ticho, ze mam problem rozumiet aj ja.. ak by mi niekto napominal 2rocne dieta, ze je hlucne, lebo sa pyta, alebo chce nieco povedat - asi by som sa neudrzala a vysvetlila razne dospelemu cloveku, ze dieta v takom veku este jednoducho nema vsugerovane spolocenske normy, uci sa a aj ked mu nieco milion krat poviem, tak si to v tomto veku proste v hlavke neudrzi.. nemyslim, ze by to bol kratky rozhovor, ze by som povedala len jednu frazu asi by ma to rozculilo..
pretoze je rozdiel medzi tym, ked dieta neposlucha, robi zle ostatnym detom/ludom a tym, ze je zvedave, pyta sa a zaujima sa o svet.. v takom veku je to uplne normalne, bezne, ziaduce a dospeli by mali pochopit, ze deti sa ucia postupne a nie su na spagatiku..
@sissmiss nešlo o žiadnu špeciálnu skolku, potom to tam este rodiča dlho riešili s mozno pánom učiteľom, ucitelka stala kúsok ďalej, lebo si ani netrúfla ísť riešiť Matejka a jeho další "výstup" a chalan je mentálne OK, žiadny autizmus ani nic iné
Len proste decko, ktoré je ráno prvé v škôlke a domov ide posledné, lebo rodicia Matejka doma velmi zvládajú
@pribinak Možno si ozaj taká akčná ako si to opísala. 🙂 Ale keby si trosku ubrala plyn a zjemnila tvoj opis príbehu na : ... Tak som Matejka chytila a položila na zem a pekne som mu dohovorila ...
Podstata riešenia problému by sa nezmenila. Všetky by sme ti tu tlieskali a vyhlásili za Riešiteľku ihriskovych sporov. 😉
Kostol - u nás v je zvlášť miestnosť pre deti, presklená, všetko vidia, môže tam behať, rozprávať, je to výborná vec. Potom býva omša len pre deti, chodia tam aj ľudia bez detí, ale je jasné, že to bude aj s nejakým divadielkom okolo, to je tiež super. Vyhľadávať takéto miesta s deťmi. Tiež je pravda, že deti si musia zvyknúť, oni si zvyknú, budú staršie a rozumnejšie.
Sú deti, ktoré sa nedokážu správať normálne, tak do kostola nebrať.
@el6 ak idem s detmi niekam, kde by mali byt ticho a vidim, ze to nezvladaju, tak idem s nimi zase prec. jednoducho aj ostatni maju pravo si vychutnat to, kvoli comu tam prisli - ci uz koncert, omsa, film... ak sme niekde v restauracii, tiez davam pozor, aby deti nerobili hluk, nebehali po restike a neotravovali ostanych hosti... ani mne sa nepaci, ked som s muzom v restike a cudzie dieta mi nakuka do taniera, drga do stolicky, lebo sa na tej svojej vrti ci pripadne robi krik...
zatial som este nemusela riesit cudzich ludi, ktori by "neopravnene" siahli alebo okrikli moje deti. ak niekto cudzi okrikol moje deti, tak to zatial bolo vzdy opravnene 😉
Idem to tu uzavrieť, ozvali sa mi dokonca rodicia, ktorí tam v tedy boli a do IP som dostala Asi tak 50 správ od rodičov, ktorí tiez "tažko zlyhali" ako ja, len to tu nechcú verejne písať
Ozvali sa mi Maminy, ocinovia, asi 4 stare matere, dve pestúnky, učiteľky a vychovávateľka, mamičky deti s autizmom a inými vývinovými poruchami, ktoré teda išli do kolien z toho ako viete niektore zo 4 riadkov diagnostikovať autizmus ci inú psychiatrickú dgn
Všetkým teda ďakujem za podporu a aj tym, ktoré ma tu podporili verejne!!
Ostatným este odkazujem, ze Matej prežil úplne v zdraví a nemal žiadne viditeľne zranenie a teraz idem zhrnúť, tých cca 50 IP správ, dajte sa naklonovat vsetky dokonale matky!!!!
@aristka ale ved ta zena sa spravala uplne nevhodne, "isla bit chlapcov" - presne tak ako ma sokovalo spravanie v pribehu na prvej strane.. byt razna pri konfliktoch je uplne v poriadku, vobec nie je v poriadku deti nejako zhadzovat, bit, utocit na ne nejako fyzicky..
necudujme sa, ze mala teroristka je teroristkou, ked jej matka nevie riesit konflikt inak ako bitim deti na pieskovisku /mna normalne sokuje, ze moze dospely clovek takto hystericky reagovat/
ja inak stale neviem najst ziaden prispevok, ktory by nejako vycital pribinak ze sa na chlapca ozvala, ze konflikt riesila.. vycitaju to, ze zhodila z lanovky, ze hucala - da sa to aj inteligentnejsie..
ved deti predsa vychovavame aj tym, ked nas vidia v komunikacii s ostatnymi ludmi..
@pribinak vklude sa urazaj ak ti niekto vytkne to, ze si sa podla tvojho opisu spravala nevhodne - naozaj je smutne, ze si vobec neuznas aspon male pochybenie /opakujem v com je ine tolerovanie kopanca svojho dietata od toho, ze niekto neriesi zle spravanie svojich deti voci ostatnym?/.. inak vies o tom, ze dokonale matky sa vyznacuju prave tym, ze si nevedia uznat chybu ani za svet?
@jeennyv : no ja mám taký istý názor ako ty, moje deti by si toto nedovolili aby niekoho udreli, alebo aby ich musel niekto napomínať, pretože majú doma prísnejšiu výchovu, ale zato ja to vidím na mojej dvanásť ročnej že sa to oplatilo, moje deti dostanú aj na zadok keď si to zaslúžia, a nemusí to byť ani často pretože moje deti vedia svoje hranice a počúvajú na prvé slovo, a sú to normálne šťastné vyrovnané deti
@el6 my sme boli teraz v kupeloch cez velku noc, hotel, velka restauracia, vecer hrala ludova muzika, moje deti su take do tanca, tak ked sa navecerali zacali pri stole krepcit. do toho sa pridali asi dalsie 4 deti od vedlajsieho stola (viac deti v ich veku uz nebolo), tak si spolu tancovali, behali po priestore pred stolmi a pred muzikantami - nikomu to nevadilo okrem toho, ze v strede bol velky (a drahy) stol a na nom este vacsi strom. to sme s rodicmi deti vzdy zasiahli ked sa deti priblizili alebo nedajboze dotkli.
alebo svedsky stol - deti si same chodili na zakusky, pripadne doniesli nam - stastne, ze sa mozu same obsluzit.
len moja babka cely vikend zas frflala, ze mame nevychovane deti co neposedia a odchadzaju od stola a behaju... mne do oci to nepovie, ale odkazala mi to po mame. mne zas rozprava na sestrenicinu dceru aka je nevychovana, ale jej do oci to tiez nepovie....
@el6
Zatial som nemusela riesit podobne problemy, ale mozno aj preto, ze mojich sarkanov sa snazim drzat skratka. Som/musim byt bohuzial, stale v strehu a som prva co ich riesi. Niekedy si pripadam az divne, ked vidim, co vsetko ine mamy detom dovolia a neriesia. Uz sa mi aj viackrat stalo, ze mi ludia povedali, aby som ich nechala tak, ved su to deti ... ale mne sa to nepaci, ked sa idu strkat, hadzu piesok, predbiehaju napr. na smyklavke. Mne to vadi a snazim sa im vysvetlit " nerob druhym co nechces aby robili tebe".
Ale ak by niekto fyzicky "riesil" moje deti, tak by som sa asi neudrzala a ohradila sa velmi razne.
@pribinak to ze si mala taku velku podporu od podobne agresivnych rodicov znamena len jedno - kopec nedozretych rodicov. Nuz ale treba pamatat ze agresia iba plodi agresiu.
@el6 no u teba mi nepridu ako problem deticky, ale skor, ze ich beries na miesta, kde este nemaju sancu obsediet. Ano niektore su take kludne, ze presedia aj v kostole, ale realne tak asi 1% Kludne ich tam vezmi a ked zacnu vyvadzat, tak chodte prec. Ked dorastu tak budu sediet. Je uplne normalne, ze sa 2.5 rocne pyta, ved to sa ma podporovat a nie aby ju nejaky cudzi clovek strasil. 😨
@danka79 suhlasim s tym, ze je to trenazer. Ale u mna je cielom, aby moje dieta, ked vyrastie zvladalo narocne situacie bez nasilia. Dufam, ze sa nebude pohybovat v skupine, kde by musela vyuzit svoju agresiu aby sa presadila, ale skor rozum. Pre mna je toto totalny nonsens, nikto nikoho nenapadol, decko sedi ako zemiak a zrazu takato terapia sokom 😅 .
Kamaratka ma tiez takeho ''anjelika'', ale niekedy si fakt pomyslim aj o ucitelkach. Bola na neho staznost, ze kopol dievcatko v skolke a velke halo. Co sa stalo naozaj bolo, ze sa hral a dievcatko prislo a znicilo mu to. On isiel za ucitelkou jej to povedat, ona mu povedala, nech nezaluje, ze nechce nic pocut. No tak to krpec zobral do svojich ruk a isiel ju kopnut. Tak kto mu ma ukazat ako sa zachovat, ked na to kazdy kasle.
Tato diskusia by kludne mohla pokracovat aj mesiac...stale si myslim, ze je to hlavne o rodicoch a ich zodpovednosti, aj tej "moralnej"...ist s dietatom von medzi ludi znamena mat to dieta "v oku" a zakrocit vcas...to sa asi nestane, ak si budem citat knihu alebo noviny...uz som tak videla oteckovi spadnut aj dieta do fontany v meste😀 riesit profesionalnst ucitelov je to iste ako riesit napr. predavacky alebo inen profesie...niekto na to ma, niekto nie....urcite ste mali na skole par spoluziakov/cky, ktori toto neskor studovali a deti by ste im do triedy s pokojom na dusi nedali😀
dieta sa musi vediet aj branit. ja deti neucim bit a nikdy som neucila a otocilo sa to proti malemu. kedze sa nevie bit, tak dostal nakladacku a este je aj tercom posmechu, ze sa nevie bit, ze co je to za chalana. za mojich cias sa chalani otlkali bezne vonku, riesili si medzi sebou spory a dnes su z nich uplne normalni chlapi, normalni rodicia a maju normalne vychovane deti. co ja badam v skolke, najviac sa tlcu prave tie decka, ktore su super hyper a maju vsetko dovolene, lebo ved capnutie po zadku je trestny cin. tak neskacu len rodicom po hlave, ale aj voci inym detom su agresivne. nedavno mala prisla zo skolky s modrinou, uz neviem kolkou, zase to bolo o jednom chlapcovi a dievcatku, ktori jej nedaju pokoj, imrvere jej podkopavaju nohy, vysmievaju sa. ja som rozhodne nikdy neucila deti bit, ale mala ma tolko chochmesu, ze si to vyriesila sama. proste sa nasrala, aku pozicaj, taku vrat. postavila sa zo zeme, prisla k tym dvom, kazdemu dala po facke a odvtedy ma svaty pokoj. niekedy treba aj taketo razne zakrocenie. kedze dohovaranie rodicom a detom v skolke sa minulo ucinkom. decka si dovolia len potial, pokial im druhi dovolia. myslim si, ze keby to mala takto razne nevyriesila, tak utoky od tych dvoch by sa stupnovali. no ved pripad mojho syna. celu dobu som sa snazila mat z neho pacifistu, aby pouzival hlavu a nie svaly, celu dobu nemal doma ziadny mec, zbran, myslim ako hracky. celu dobu sme ho vychovavali v duchu PROTI NASILIU a kam nas to dostalo? ze sa maly stal obetou. pretoze nevychovanych zasranov nezaujima, co vie riesit hlavou. ich zaujima fyzicka prevaha. a ked je niekto slabsi, preco by si neudreli, nie? otvorte oci, mile damy. ja som sa s najlepsou kamoskou neraz pobila ci v skolke, skole, na taboroch, aj ako pubertacky, ale sme si riesili konflikt my dve, netahali sme do toho rodicov a vzdy to bolo v medziach - bez modrin a skrabancov. keby som sa doma zalovala, ze sme si skocili do vlasov, tak mi nasi daju este hubovej navyse. dodnes sme perfektne kamosky. tento trend, ze nedotknut sa dietata, nedat mu po ruke, neposticovat, to je nieco desne, pretoze decka si robia, co chcu. hnusne, arogantne. cest vynimkam. kedysi sme na ZS mali ucitela fyziky, prisny, ale neskutocne a vojensky rezim. nenavideli sme ho. dnes som dospela, som matka a som nesmierne rada, ze este v skole uci a ze uz je tam len jeden z mala, ktori vedia decka postavit do pozoru. pamatam si, ze nemal problem vysticovat, vytahat za usi alebo jednu strelit. ale mal poriadok a mali sme respekt. a neznamena, ze sa teraz tlcieme kvoli tomu na pockanie. tesim sa, ze o rok bude ucit aj triedu, kde je moj syn. lebo ta trieda a zopar tych zasranov presne takuto autoritu potrebuje. a ked bude moj maly vyvadzat, kludne ho ten ucitel moze potrestat. viem, ze je spravodlivy. ale zase viem, ze pre maleho to bude prinos alebo pre hocijake nespratne decko a urcite to nebude mat nasledky vo forme traumy. preboha. dnes je fakt asi na vsetko diagnoza... otras
@pribinak tie ip...to sa pouziva uz zo zufalstva. A mmch, aj hitler v '33 sa dostal k moci vdaka vacsine, vacsinovy nazor nebyva zarukou jeho spravnosti, casto prave naopak.
Ale, ked si dostala tolko ip 🙂 mozno sa ti nakoniec ozvu aj matejovi rodicia- podanim trestneho oznamenia, urcite sa medzi tym mnozstvom tvojich agresivne naladenych fanusikov najde niekto kto bude chciet mat viac vzrusenia z toho celeho lebo kopat do 5rocneho je take bezne

vacsinou sa tu riesi agresivita deti...to som velmi nemyslela, to je pre nas samozrejmost riesit nieco take ci uz voci môjmu dietatu alebo cudziemu...moja otazka bola skor smerovana inak. moje deti su totoiz dost ubehane a ukecane a udrzat ich na jednom mieste a ticho je takmer nadludsky vykon. napr. so starsou som mala problem uz od babatka v kostole. ako malicka tam plakavala, takze velmi pomaly postupne sme sa dostali k tomu, ze tento priestor akceptovala a citila sa tam v pohode. Ked mala styri roky, boli sme v kostole v priestore - v ulicke, kde vacsinou byvaju deti. Mala tam pobehovala, nieco mi pod chvilou hovorila - nekricala ani nesepkala. Panicka to nevydrzala a udrela ju po rucicke. Strasne ma to nastvala, lebo odvtedy kostol zase neznasa. A ja som nejak odvtedy jedovata na akekolvek pripomienky iných, kedze vidia len chvilkovu situaciu a ziadny kontext. Mladsia dcera je o nieco menej ubehana, ale za to ukecana. Ma 2,5 r., niekedy akceptuje, ze musi sepkat, este sa ma sama opyta, ci moze hovorit, niekedy nie a znervoznuje ju to a proste chce normalne rozpravat. Nevykrikuje, len proste krakori furt nieco. Vzdy ju skusam ukecat, ale ked vidim, ze ju to viac nervuje, tak to proste akceptujem, aby nezacala plakat, lebo to by vyrusovalo este viac a snazim sa byt usmiata a v pohode, aby aj ona ostala v pohode. Ale stava sa ze niektorých ludi to proste vytoci a bud upozornuju ju alebo dohovaraju mne, ze co si ju nevychovavam. (A to teraz nemyslim len kostol, ale vseobecne situacie, kde sa ocakava ticha a byt v pozore). Takze moja otazka znie, mate bud nejaku spolahlivu frazu, ktora je dostatocne slusna a zaroven dostatocne razna, aby dotycneho umlcala, alebo nejaky sposob, ktory funguje u vasho dietata?