Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
Ja cudzie decká neupozorňujem, dovolím si len dcéru a synovca, lebo máme spolu veľmi dobrý vzťah. Bežne sa mi ale stáva, že napr. ak idem s dcérou do kostola a ona mi niečo šepká stále do ucha polohlasne alebo je nervózna, tak ju babky napomínajú, že má byť ticho a sledovať farárka čo rozpráva 😀 inak má 4 roky, takže si urobte úsudok. Ona so sebou do kostola nosí aj takú kabelku ako dáma, kde má vreckovky, malú hračku, voňavku...a normálne jeden dedek ju prišiel upozorniť, že v kostole sa nehrá, ale modlí. Nenašla som slov na neho, iba sme odišli. Odvtedy malú do kostola neberiem.
@natalienka12 dedko mal svojim sposobom pravdu, aj tetky. tak bud sa tam ide clovek modlit, rozjimat a ked holt niekoho bavia skor vonavky v kabelke :D, tak nema do kostola chodit a ma tam chodit az vtedy, ked dozreje mentalne na to, aby si uvedomil, ze tam treba byt ticho. to je ako ked idu do kina ludia a ludia. jedni sa tam idu v klude pozriet na film a ini tam idu rozoberat dejovu liniu. pripadne niektori popcorn jedia decentne a aj piju decentne a ini mlaskaju, grgaju, srkaju. ludia by mali poznat svoje limity a hlavne by mali byt tolerantni. ja teda neviem, s detmi odmalicka vsade mozne chodime, muzea, kaviarne, pamiatky aj s vykladom a uplne v pohode pochopili, ked som im vysvetlila, ze treba byt poslusny, nebehat, nekricat a pod. nemam s nimi v tomto problem. vedeli od malicka kde sa ako spravat. ale taky kostol, proste fakt je to miesto, kde deti nevnimaju o co ide a pobehuju - hej, su to deti. tak ale netreba ich tam brat, ale az vtedy, ked usedia a ked aj budu pocuvat, o com farar hovori. aj ked, casto je to dokola to iste a odveci. ale tak to je uz na inu temu.
@dolijalu no ved to. podla dnesnych trendov a teorii vacsiny mamiciek by sme mali mat traumy z toho, ze na nas ucitelia siahli a zaroven by sme mali byt asocialni a mlatit sa hlava nehlava. nemam ten pocit. okrem toho, statisticky bola este pred 30 rokmi kriminalita na nasom uzemi v uplne inych cislach nez dnes. dnes je vsetko take slobodne, take otvorene a nikto nesmie pomaly uz ani deti vychovavat, ale tak vidime, co nam rastie z poprevratovej generacie deti. problemy so zvladanim emocii, egoizmus, arogancia, problemy s drogami, deti zavisle na PC, bez respektu, tolerancia ziadna a zodpovednost ziadna. jediny rozdiel je v tom, ze vtedy mohla vychovavat spolocnost, kontrola bola zabezpecena po kazdej stranke. dnes nedajboze zvysis na dieta hlas, pripadne capnes po riti a uz si adept na odobratie deti.
@mawka vzdy si spomeniem na ten pribeh z elektricky, ako dievcatko kopalo babicku a rodic to neriesil, vraj ma volnu vychovu...a mladik, co to sledoval pri vystupovani suchol malej do vlasov zuvacku, ze tiez mal volnu vychovu🙂) ja som v Nemecku, ale aj tu vidim, ako rodicia tratia nervy na ulici a decku po zadku capnu...doteraz som to ale nikdy na verejnosti neurobila, celkovo je v takom veku, ze sa to da aj dohovorom....svokra tu bola na navsteve a uz nezvladala neter🙂 bolo pocut iba "aaaaau babickoooo, ty mne stiiipes" a svokra " ano, ale to nikto nevidi" 😀DD
@dolijalu aj ja som v nemecku 😀 prave preto som spomenula tu ich volnu vychovu, ked zacne decko uprostred Muellera dupat nohou a vrieskat, ze chce to a to a hento a este sa aj slahne o zem. ono by to bolo akceptovatelne vo veku, ked je dieta vzdorovite, okolo dvoch rokov, ale nie ze to robi desat rocne decko, ze ano... 😅
Po precitani tejto diskusie sa budem bat ist na ihrisko. Sokoval ma pocet prispevkov odsudzujucich @pribinak , ja sa tychto novodobych rodicov normalne desim a bojim sa skolky, skoly a podobne 🙄
@dumamcelyden ja ked citam diskusiu, tak ma sokuje, ze zato, ze ludia nechcu bit a zhadzovat cudzie deti z lanovky su chybne oznacovani za tych, ktori vychovavaju svoje deti prilis benevolentnou vychovou a dovolia im vsetko..
ukaz mi jeden prispevok, ktory napadol to, ze sa pribinak ozvala, ze matejka pokarhala - to sa ti zda uplne normalne, ze dospela zena zhodi cudzie dieta z lanovky a necha svojho syna kopat do druheho decka? nikto tu totiz nic ine nenapadal, iba jej posledne vety prispevku..
Odpoviem uprimne: V tej situacii a v tom kontexte sa mi to zda normalne.
Ja som asi nenormálna, ale naše deti sa nikdy nehádzali o zem, keď som ich napomenula dôrazne, vždy urobili čo treba. Nikdy som ich nebila, ak sa neráta capnutie po zadku alebo ruke, napriek tomu vedia, že sa nevyhrážam , ale čo sľúbim tak naozaj urobím.
Manžel ten ich nebil nikdy, ale stačí keď sa na pozrie.
Nechápem ako je to možné.
Učiteľkám v škôlke som povolila v odôvodnených prípadoch capnúť po zadku. Povedala som,, keď myslíte, capnite, ja sa sťažovať nebudem. Nikdy to nebolo potrebné, jedine ak o tom neviem.
Deti sa správajú tak ako vidia rodičov, to je všetko.
@jana_eyre Vie čo ja si myslím, že v skutočnosti to tak drasticky nevyzeralo. Ona to tak len popísala. Možno keby si to videla, by Ti to tak neprišlo.
Tiež si myslím, že deti by sa mali vedieť správať aj v cudzej spoločnosti a tiež by mali vedieť, že to čo si môžu dovoliť doma si inde nemôžu. Majú rešpektovať učiteľa., alebo toho kto s nimi práve je.
Ja vždy naše deti upozorňujem, že majú poslúchať učiteľku, nech je aká chce. Maková, taková. Ľudí v živote si tiež nevyberáme. Myslieť si môžu čo chcú, ak majú problém, majú to povedať doma, veľmi dobre vedia, že si to preverím a zistím kde je pravda. Ak mi nepozdáva správanie učiteľky - poviem, v dobrom, ale poviem. Nikdy som nemala s nikým problém. Dúfam, že ani nebudem mať. Keď sa sťažujú na deti, vybavím. Ak sa deti na hodine bavia, môže to byť aj učiteľova vina, nezaujíma ich to.
My sa s manzelom tiez nehadzeme o zem...odkial to teda maju? Doteraz som si myslela, ze je to obdobim, kedy batola skusa....🙂
@natalym to je mozne, ale kedze sme na internete mozeme reagovat predsa len na to, ako to je popisane.. vies kolko diskusii som tu uz citala, co odsudzovali, karhali mozno nepravom zeny a nikoho nenapadlo, ze prispevok bol len zle opisany? teraz, ked diskuterka, ktora je znama a castokrat ma spravne nazory napise nieco tak, ze cudzim dietatom treskla o zem a nahucala na neho sa vsetci ohanaju tym, ze to urcite nebolo tak ako to je napisane..
ja si myslim, ze pred odoslanim akehokolvek prispevku si clovek moze precitat co napisal a zhodnotit, ci to je prehnane alebo nie.. ak prehana zamerne, musi ratat s tym, ze sa jeho opis nebude pacit kazdemu a ocenila by som aspon male priznanie si chyby.. ale kedze uz ma tolko ludi, co sa jej "nespravneho" opisu zastalo, uz sa to nestane..
priznam sa, iba dve diskusie na internete ma tak silno sklamali, ze som zacala uvazovat nad tym, ze uplne prestanem prispievat a toto je jedna z nich.. pretoze ked dospele zeny dokazu obhajovat a konat tak, ze cudzie deti na ihrisku napadaju ako nevyzreti jedinci, tak mi je z toho naozaj na "bliti"..
a nie, ja nemam problem svoje deti capnut po ruke, alebo po zadku ak je ich pochybenie vazne - moje deti maju celkom prisnu vychovu, ale jednoducho by som si vzivote nedovolilla vychovavat fyzicky ine deti a este svoje deti podporovat v napadani inych deti.. ocakavam ze nabuduce, ked sa s niekym pohadam v obchode mi neda facku..
a inak este nieco ma velmi sokuje na tejto diskusii.. zato, ze matej sedel na lanovke ako 5penazi a ignoroval nejake pokyny bol pomaly prirovnavany k tym detom, ktore ostatne sikanuju - ale kopanec od syna pribinak to bolo zrazu vychovne.. naozaj sa mi rozum zastavuje..
@jana_eyre Tak ho stiahla. Mohla ho ťahať za rameno, 5 ročné decko má už výšku meter nie? Tak ho možno potiahla a on sa neudržal na nohách a zvalil sa a zem. To je také, nevidela si to, ani ja, nevieme to relevantne posúdiť. A fakt v tomto chápem chlapov, že rozoberáme to ako slepice.
Mna raz dorazilo ked znama povedala mojmu malemu,ked vyvadzal,ze je zly..nevadi mi napomenutie,ked je spravne podane.ale si skaredy,alebo zly...samozrejme som ho napomenula.tiez neznasam,ako tu uz niekto pisal,ked si niekto hoc aj slusne pyta hracku s ktorou sa prave hra moje decko a ked ju neda,tak je hned lakomec.aj to sa niekedy snazim dotycnym vysvetlit,ze to takto skratka nefunguje.preco by si malo moje decko odopierat,aby spravilo radost druhemu?
@marissenka Tak to svedčí aj o inteligencii rodiča.
@natalym neviem o tom, ze by bolo diskutovanie o niecom donekonecna len vysadou zien - skus ist na smecko o com vsetkom dokazu diskutovat cele dni chlapi a nikto ich slepicami nenazyva..
ale je zaujimave, ze sice to nevies posudit, lebo si tam nebola, ale vlastne ho podla teba iba stiahla aj ked ona sama napisala, ze ho zhodila.. 🙄 ak ma pribinak zle vyjadrovanie a znieslo sa na nu tolko kritiky, preco sa neopravi vo svojom vyjadrovani?
ja viem, ze je naozaj zbytocne to dalej rozoberat - ta skutocnost sa uz stala.. reagovala som dnes znova a iba preto, lebo sa tu stale podsuva nazor, ze ak sa niekto rozhorcil nato, ze cudzie dieta bolo zhodene, tak bol oznaceny za cloveka, co s detmi naraba ako s malymi polobohmi.. akoby bolo vsetko iba ciernobiele..

@mawka nasa triedna nas s manzelom (spoluziak) bezne tahala za usi, chalanov za vlasy, chalani aj po ustach dostali a nepamatam, ze by sa nejaky rodic prisiel stazovat🙂 vtedy sa zodpovednost preberala naozaj zo vsetkym🙂