Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
@petrofka tiez nesuhlasim uz moj rocny syn rozumie, co moze a co nie... Samozrejme vysvetli si po svojom a ked si chce /rypnut, just ide skusit ako zareagujem ked vopcha prst do zastrcky/ takze 3 rocny vie co sa smie a nesmie, zas sa netreba deti bat, treba im povedat, co si myslime primeranym sposobom...napriklad... Na ihrisku sa mi stalo ze sa 2r zasranko tulal a zacal mi z kocara vyberat hracky a ako boli odstavene viacere, nakukol aj tam / mamicka veselo klebetila s kamoskou/ Sposobila som mu traumu, ked som povedala, ze sa to nerobi, nech sa ide radsej hupat?
Druha vec su mamicky, tie tiez zareaguju obcas neprimerane. Ja poznam jednu, kt. sa radsej od vlastneho necha vysticovat, vybuchnatovat, ale nepovie mu moj zlaty odtial- potial a nepatricne sa chlapcek sprava k inym na ihrisku a mamicka sedi tichucko ako zmoknuta sliepka.
Ja len nechapem, ked vidite, ze to dieta tam je s niekym dospelym, preco to riesite s tym dietatom a nie s dospelym? Ci lahsie je byt v pozicii dominantneho? Pre cudzie dieta nebudete nikdy autoritou. Preto to treba riesit s rodicom a tomu vysvetlit, ze spravanie jeho dietata nieje celkom v poriadku. Dieta nikdy nemoze za to, ako je vychovavane a kolko mu je dovolene. A vase jedno napomenutie s nim nic neurobi pokial bude vidiet, ze mamka si sedi spokojne dalej.
@moniciak moji chlapci sa bezne okopavaju, ti vacsi uz samozrejme nie, ale ti mali este ano,,,,ale pokial krv netecie 😅 ,,,,,,mam ich styroch, a zelam si, aby z nich neboli babovky, ale chlapi, ako sa patri,,,
Moj manzel ma 3 bratov napriek dobrej vychove sa vecne bili...teraz su z nich charakterni muzi,ktori si vedia pomoct v kazdej situacii.
@maartinkaa Predstav si, že napomínaš iné dieťa a tvoje ho ešte k tomu kopne. Ako zareaguješ???
ja tiež napomeniem ked treba ,nerobi mi to problem väčšinou rodiačia v nedohladne tak prečo nie. KOlko krat som aj rodičov upozornila aby si napomenuli dieta robi to a to ,niektory napomenu ,iny len prekrutia oči akože čo otravujem.Pride mi to ale trapne aby som ja starala o cudzie deti ,ja si svoje deti upozornim aj sama ale niektory nie. Myslia si že ich deti su andelici a možu všetko,no ak im to dovolia doma ich vec ak su na verjnych ihriskach ,bohužial treba brat ohlad aj na druhe deti.
ahoj, zo super matiek si nič nerob, supis urobila by som to podobne, ale ja predtým upozornujem na to čo sa stane, napr. okamžite zlez inak ťa dám dolu ja - rozumel si ???, na vlastných mi to funguje na cudzie som ešte nemusela použiť, vlastné by som dala dolua odišli by sme z ihriska už som pár lkrát odchádzala aj po minútach.... deti veddia že ked budú na niekoho hádzať piesok...a pod tak okamžite odchádzamé s ihriska sú traja a jedno kto z nich niečo vyvedie
@bubelko Jasne, ja to neberiem v zlom, skratka jeden dospelak sa ho snazil sundat jemnejsie, pribinak to urobila raznejsie, to je cely rozdiel. Preto to slo. Pedagogicky dozor si vzdy dava vacsi pozor, aby nebol obvineny, brany na zodpovednost, boja sa, nesmu. Keby sa na chalana vrhol chumel decak, jasne ze by to dokazali tiez. Ked boli pod autoritou ucitela, resp. ineho dozoru, neriesili deti, ale nechali na autoritu, ktora im priakazala spievat. Neuspesne. Potom jemne dat dole, opat neuspesne. Ja nechapem preco by x deti malo cakat desiatky minut na jedno jedine, s ktorym si tam zjavne konkretne dospele autority nevedeli poradit. Neberiem ako ziadnu dramu ani ujmu ze to pribinak ako jedina urobila razne.
Ze sa tvoj syn sam obranil pred sikanou je sice pekne, ale nechat to len na obetiach, ako je to mmch teraz, kde ak pocuvam vo vacsine pripadov prave obete opustaju skoly a nepostuhnutelni agresori sa vyskieraju, tak akoze co? Su to obete neschopne? Len zato ze tvoj syn sa obranil? Ano, treba naucit deti riesit to same, ked to zvladaju. Tu co nedavno dobila spoluziacka, ostatne natacali na mobil a riaditel este obranoval agresorku a cele to uplne beztrestne uzavrel ze viackrat to nespravi a nic ine ziadne ani symbolicke potrestanie, len preto ze chcel mat uz rychlo pokoj? Vobec sa nepostavil za tu sikanovanu, aky signal tym asi vysiela na verejnost, pre inych ziakov?
Tam ten ucitel (ci frejer ucitelky, to je jedno) im tiez mohol povedat - aha deti, pesnicky sme skusili, nic, dat dole som skusil, nic..prosim skuste vy! A som si ista ze chalan by z toho vysiel pouceny razantnejsie nez od pribinakinho syna, keby mali volnu ruku.
🙂 je tak tazke ist za nou a porozpravat sa o tom?
Je zrejme, ze ak ma dojst k urazu, tak najprv si dieta ochranim, a potom smerujem rovno za druhou matkou. Neviem, ci sa mi to zda, ale vacsina matiek vsetko riesi cez emocie. A tou najcastejsou je strach, a preto kricia aj po cudzich detoch. Ale niesme male deti, aby sme boli odkazani na taketo riesenia. To, ze dokazeme kontrolovat nasu impulzivnost a emocie nas odlisuje od deti. To, ze dokazeme byt za seba zodpovedni. Ked uz musite kricat, kricte po dospelom. Po rovnocennom partnerovi.
@moniciak vsetko zalezi od situacie, a musela by som byt pri tom, aby som vedela zareagovat,,,, ale prispevok som pisala o tom, ako sa deti medzi sebou tlcu a akoby sme ich mali nechat, lebo je to prirodzena sucast zivota,,,/okrem sikany samozrejme/
@moniciak To je predsa uplne ina situacia a miesanie hrusiek s jablkami. Dieta na navsteve, hlavne male je casto v situacii ze chce hracku ktoru vidi, to je normalne, dieta co je tam doma, kym je male, prirodzene vela hraciek pozicat nechce, brani si teritorium, zazivali sme to bezne ci uz s mojimi alebo naopak na navsteve, je to bezny jav. Dieta ktore je na navsteve si nesmie cudzie hracky vynucovat. Az ked ich dotycny sam pozicia. Ked nepozicia, ma na to pravo. Ina vec je ze potom ho druhy krat uz nemusi chciet dojist to dieta navstivit. Preto male deti na navsteve su pod dohladom a kazda strana si svoje strazi a koriguje chovanie. Tam ziadne nasilie nie je treba, a ked to k nejakemu smeruje, zabranime mu. Dieta co je na navsteve musi pochopit ze si nesmie vynucovat, je na druhom ci a co pozicia...to vsak treba zaroven haltovat aby si tie svoje nebranilo neprimerane. Hovorim - uplne ina situacia, neporovnatelna s touto.
myslim ze cela situacia bola zla.. ako, zaspievame mu aby zliezol..to co bolo za ucitela? 😀 😀 😀 😀
@horana nikde nepisem, ze pribinak konala nespravne, tym, ze ho dala. cize suhlasim s tym, ze niekto chlapca z tej lanovky dal dole. nesuhlasim len so sposobom akym to urobila a ze pripustila, aby si jej syn este kopol. ale predstav si, ze by to bolo tvoje dieta, ktore malo zrovna "zly den"... a prislo by domov s tym, ze nejaka pani ho na ihrisku zhodila z lanovky a este do neho kopli...
plus som nikde nepisala, ze obete su neschopne a agresot nema byt potrestany. agresor by mal byt vyluceny zo skoly, co ale v pripade toho, ze je synom/dcerou hlavneho sponzora skoly asi realizovatelne nebude. nevravim, ze je to spravne, ale najskor by sa malo urobit nieco s tymto, aby riaditelia nemali viazane ruky...
dnesne deti nie su vedene k tomu, riesit veci same - vid prispevky v style, ako riesit situaciu na ihrisku, v skolke ci skole... a ked pride na situaciu, zeby si ju mohli vyriesit, tak nevedia, lebo ved maminka vyriesi a problem je, ze ta maminka to naozaj vzdy riesi.
neviem, ktory si rocnik, ale tipujem, ze tak okolo mojho, a teda nas mama nikam nevozila - do skoly sme sa chodili v bratislave z petrzalky do stareho mesta - t.j. najskor autobus a potom trolejbus alebo sme sli 2x trolejbusom a museli sme prestupovat. na kruzok sme chodili tiez same od starkej peso - od 3.triedy. bolo to v starom meste, cez tmave ulicky. skratka deti boli samostatnejsie. a doba bola narocna detto - len sa o unosoch a podobnych incidentoch tolko nepisalo a nehovorilo v spravach... a dnes - nie je problem vidiet pred skolou zaparkovane auto a z neho vystupi 13 rocna slecinka ci chalanisko... lebo ved on predsa nemoze ist sam...
Aj mne sa pozastavuje rozum nad tym co som citala ako moze matka zhodit cudzie dieta na zem jej syn do neho kopnúť a este sa tym chvalit ze spravila dobre deti su vseljiake ale nasilim.sa nic neriesi. Stacilo si mozno nevsimat ho niejaku chvíľu stratil by pozornost a prestal by a tie ostatne deti niejak zatial zabavit
@rebekamarcusko v írsku som mala brata a asi tak sú tam deti posvätné ,že ako pomenujú svojho chovného somára ,tak pomenujú svoje dieťa ..inak neni dávno dávali ,že írsko má najviac samovrážd detí v rámci eu ..čím to je ...
@pribinak Ahoj,uplne to chapem,ja by so tm reagovala podobne nieco taketo sa stalo aj mne s teraz uz 7 rocnou dcerkou,na smykacke.Vtedy mala asi 5 rokov a ine dievcatko zablokovalo smykacku na ihrisku,nikto sa k tomu nemal to poriesit,upozornila som mamicku na vzniknutu situaciu,no ona nemala cas sa tomu venovat lebo bola zabrata do is velmi doleziteho tliachania s inou mamickou,a stroho len vyhlnasila smykacka je pre vsetkych,a jej anjelik predsa nerobi nic zle,je este mala,prisla sa hrat a tak sa hra.Rodicia nervozni,deti v rade na schodikoch nervozne,tak som sa chopila situacie,a dievcatko zo smykacky zlozila,na co dievca reagovalo hysterickym revom.Jej mamicka zacula a zacala vyskakovat,ze co si to dovolujem.Tak som jej na to odpovedala jej vlastnym vyrokom,ze ta smykacka je predsa pre vsetkych a aj ostatne deti sa chcu smykat.Zahanbila sa a bola ticgo,asi si vsimla ze mi uz vyvieta dekel (rozumej - ze mam nervy ) 😀
reakcie by zalezala od toho , za co bolo to dieta napomenute a ci bolo dieta opravnene napomenute....
No ja som teda v riadnom soku. To tam bola pustna plan a jedina jedna zabavka tam bola ta lanovka??? Vysvetlim svojmu dietatu pred tym co tam cuci na lanovke, ze niektore deti proste kazia druhym zabavu a my pojdeme niekde kde je teraz volno a co sa stane?. Mojmu hlava odpadne, ze nepojde na lanovku? To tu riesite ako keby sedel na poslednom pohari vody. Chudiatenka deticky mali pokazeny cely den, kvoli jednej preliezke ? Nikdy by som cudzie decko nesmarila na zem(aj ked by som mozno mala chut ) a pod zem by som sa prepadla, keby moja niekoho kopala na zemi, kvoli takejto sprostosti. 😕
Nemaju sa tie deti spravat ako deti na pieskovisku ? 😀
"
Tak som Matejka zdrapila dolu, zhodila som ho na zem a povedala mu (zahucala som na neho) ze ho tu viac nechcem vidieť a este som ho pritom držala za bradu ci rozumel
Učiteľ začal do mna skákať, poslala som ho do riti aj zo spevokolom, moj krpec toho chlapca na zemi kopom, JA SOM TO "NEVIDELA" "
da sa ho aj zlozit odtial dole, bez zahucania, to ze ty zvysis hlas, akurat zlyhas .. a ukazes mu ako sa silou a nasilim riesia taketo veci. a uplny vrchol, ze si akceptovala, aby tvoj syn toho chlapca na zemi kopol.. nevies co je v nom, ake ma problemy z domu, ze takto reaguje...

@alexmianina ďakujem! Som sa dobre zasmiala!
Pocuj, ty tu chces byt vyhlásená za antimatku roka? Alebo co? Lebo týmto vyrokom si o to tvrdo koledujes !!!!