icon

Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?

el6
6. apr 2015

Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?

mawka
7. apr 2015

@ena1903 pockali si ho, zozadu podrazili nohy, skopli na zem, pobili, lad s kaminkami mu obuchali o tvar a o hlavu celkovo, mal aj na ruke zranenia a na hrudniku. otras mozgu. cista agresia. len sa chlapci preratali. po vyucovani, na skolskom dvore, ked sli zo skoly, ale je tam kamera, cez okno jedalne ich videla jedna ucitelka a druha zhodou okolnosti sla do jedalne, takze svedkovia boli, aj zaznam. este osmaci mu pomahali na nohy a zastupkyna ho potom osetrovala a hned to zacala riesit. preto hovorim, ked toto zakerne urobia piataci, co budu robit v osmej triede? prepadavat ludi na ulici? otras. no a vlastne este ten vecer ten jeden z nich sa via fb malemu vyhrazal. ze ak to bude riesit, dostane vacsiu nakladacku. a tak som si s nim pokecala aj ja, aj s dalsimi spoluziakmi, ze ako to u nich bezi, ako sa spravaju v triede, chcela som mat obraz o tom. dost to pomohlo. nie je od veci si obcas pokecat so spoluziakmi nasich deti. a nebolo ani od veci, ze som im dala aj ja prirucku. rodic toho jedneho mi napisal krasne ospravedlnenie. druhi rodicia nic. a to ma tatko funkciu taku, ze by prave preto mal ist prikladom, no co uz. aspon chapem, po kom synacik je.

ena1903
7. apr 2015

@mawka Inac keby sa toto raz stalo mojmu dietatu, tak ja by som mala najviac roboty s MM, aby tym zasrancom neprehryzol zily na krku. Vsetka moja zurivost by bola len jemny vanok oproti tomu, co by on urobil.

petrofka
7. apr 2015

@mawka chapem, ze si nahnevana. Mas aj dovod. Po vojne je teraz kazdy general, i ja. No mozno pre ostatne mamicky do buducna, treba spolu s pokarhanim oslovit aj rodicov tych deti. Hned.
A je celkom mozne, ze v tej osmicke to bude o nozoch a zbraniach. Tak sa teda zamyslime, co s tym spravime my konkretne. Teraz, kym sa to nedeje. Ci si pockame ako sa to zas vyvinie?

ena1903
7. apr 2015

@mawka Opkaujem uffff..... Co v 8.rocniku, ale na strednej!!! Ved to potom budu taki ti tipkovia, co chodia v grupach s nozmi alebo baseballovymi palkami a radi si udru do kazdeho, kto im nie je pochuti. Moj skorosvagor mal uz parkrat takuto skusenost len pre dlhsie vlasy a iny styl obliekania...

alaguema
7. apr 2015

@pribinak nevychádzam z údivu. Chalan sa choval vzdorovito, ale ako bolo už spomenuté, nepoznáš to dieťa, nevieš, či netrpí nejakou dg., ktorá jeho správanie vysvetľuje, nevieš z akého prostredia pochádza. To berieš 6 ročné decko na zodpovednosť za to, aký je? Agresivitou je dnešný svet nasýtený až až a potrebujeme naozaj tých múdrejších, ktorí ak ide o blbosť, ustúpia a neriešia situácie silou. A išlo o blbosť.

mawka
7. apr 2015

@petrofka hlavne rodicia sa musia zamysliet nad tym ako vychovavaju svoje deti. prehnana sloboda vo vychove, prehnane pochvaly, motivacia je na skodu, rovnako aj prehnana prisnost. deti by v kazdom pripade mali mat uctu voci dospelym vseobecne. ucitel je autorita, vzdy aj bol. a je uz na rodicoch, co si z deti vychovaju.
nie som za volnu vychovu, rozhodne nie. a ano, som aj za facku, ak je to uz cez ciaru. a kludne nech mu vytne aj ucitel, ak je dovod. ale aby sa dieta vyskieralo dospelemu do tvare a bolo arogantne a spravalo sa ako riaditel zemegule a prilahleho vesmiru, to neexistuje.
a skola? ved ucitelia maju zviazane ruky. prosim ta, ucitelka da poznamku a na druhy den sa jej vyhraza nabuchany tatko, ze ako si to dovolila, ved jeho dieta je to najlepsie na svete... ved to je uz rizikove povolanie. ked neda ziak ucitelovi po papuli, tak mu da rodic... ved rodicia zosmiesnuju ucitelov pred deckami a decka nemaju ani respekt ani uctu. nikde a k nikomu.
takze v prvom rade to zacina v rodine. az potom nasleduje skola.

jojake
7. apr 2015

@petrofka Nikto z nas predsa nepovedal, ze sa nikdy nic neda urobit a treba sa vzdat a nebojovat. Ja som to netvrdila a nepamatam sa, ze to niekto iny tvrdil tu v tejto diskusii. Ty sa tu snazis ukazat moznosti. To je pekne a paci sa mi ako sa snazit ukazat, ze treba bojovat (bez ironie). Ale si naozaj myslis, ze vsetci rodicia tyranych deti su hlupaci? Pretoze kazdemu z nich tie moznosti, ktore ty ponukas uz davno napadli. Vsetci z nich to riesia s ucitelkou, riaditelkou, uradmi,.....Myslis, ze vsetci najprv prelozia dieta na inu skolu len tak, bez toho, aby vyskusalo ine moznosti. Ved oni to vedia, ze je to posledna moznost - ved to dieta tam ma priatelov, zvyklo si na ucitelov, ak je to v meste, tak maju vyberaju skolu aj kvoli dostupnosti z prace, z domu, ak na dedine, tak tam musia riesit skolu v inej dedine). Ved je s premiestnenim kopa praktickych problemova je to niekedy velmi tazke. Myslis, ze si rodicia nezvazia vsetky moznosti, kym dieta premiestnia? To len ty cely cas tvrdis, ze musis bojovat az do konca bez ohladu na obete. Ci?

ena1903
7. apr 2015

@mawka POznam inac chlapca (jeden z tych, pre ktoreho som sa bala, ze snad v ich triede potratim), ktory presne k takemuto niecomu speje. Nezvladnutelny, prekladany rodicmi zo skoly na skolu, lebo vsade s nim boli problemy, nakoniec zakotvil znova na nasej skole, lebo jeho mama tam ucila a bola sanca, z eho kvoli nej budu tolerovat. Cize syn ucitelky a podnikatela, hyckany, ospravedlnovany... A poznam aj chlapca, ktoreho toto zlaticko zmlatilo podobne ako ti chlapci tvojho syna. Tiez bol na pohotovosti, zvazovali podanie trest. oznamenia, nakoniec sa to nejak utriaslo. Ale verim, ze s tym grazlikom budu este riadne problemy.

vejula
7. apr 2015

@petrofka môj brat sa narodil s nohami vytočenými dovnútra. Do roka ich mal vkuse v sadrách. Na zakladnej škole ešte chodil tak, že špičky vytačal dovnútra. Spolužiak sa mu smial a napodobnval ho ako chodí. Môj brat mu taku vrazil, že mu vybil zub... A prečo si vybral môjho brata ako obeť? Asi preto, že mal hendicap, bol proste v niečom iný a potreboval si dvihnúť sebavedomie ponižení niekoho iného.

prasiatko30
7. apr 2015

boze to je strasne len tu tieto pribehy citat a len dufat ze nas nieco takeho nepostretne lebo je to komplikovane.

natalym
7. apr 2015

Mne sa v škole posmieval jeden chalan. Furt len do mňa stále niečo mal, možno som sa mu páčila. Bolo mi to nepríjemné. Raz som ho zbila, tak ma naštval, normálne som ho dobila. Odvtedy bol pokoj. Treba deti naučiť aj brániť sa.

jojake
7. apr 2015

@petrofka A este si neodpovedala na otazku, ako by si rodinu agresora a skolu donutila to riesit. To nie je rypanie - ale pises, ze sa v tom vyznas, tak daj nejake tipy, ktore este rodicia sikanovanych deti nevyskusali. Lebo lahko sa hovori, robte pre to vsetko. Ale co je vsetko? Ti ludia v mojom pribehu sa riadili radami pravnika - kde podat aku staznost - skola, inspekcia, VUC, TV,....Ked to nevyjde, co potom? 🙂

bonaqa2013
7. apr 2015

@fidka79 tiež som mladej pár príspevkov predtým napísala, že keď bude mať svoje deti potom asi bude uvažovať inak. Mne pripadá že je asi psychológ - to oni by sa najradšej s každým len po dobrom, ale to nie vždy ide....

petrofka
7. apr 2015

@mawka ved teraz nepoviem konkretne na teba, lebo sa mi zdas uplne rozumna. Ale niesu prave na tomto fore rodicia? Mozu zacat od seba. Hm?
A nieje celkom pravda, ze sa ucitelka poserie z kazdeho rodica, co za nou pride. Vyhrazanie sa je trestny cin. To by mal kazdy vediet aj ucitel.
Jojake a ty si prave pouzila slovne spojenie vsetci rodicia sikanovanych deti... A to kde beries tu istotu, ze vsetci urobili vsetko pre svoje sikanovane deti? Never tomu. Viem, ze su tu rozumni rodicia, ale i taki, ktori sa nechali odbit, zalepit si pusu, ktori nemali odvahu, nepoznali moznosti... A nepoznaju ani tie teoreticke kydy.
Mne tu nejde o to robit rozbroje. Ale pozri si par stran dozadu bez mojich prispevkov a zistis, ze tu zostane len same A, bez B.

petrofka
7. apr 2015

A nie som psycholog ;)

jojake
7. apr 2015

@petrofka Ok, beriem spat. Nie vsetci rodicia sikanovanych deti. A odpovies uz na otazku?

bonaqa2013
7. apr 2015

@jojake petrofka je nejaká moc premúdrela, ktorá si myslí, že zmení tento svet.....

bonaqa2013
7. apr 2015

@petrofka niééééé? a ja že hej, pretože to oni majú niekedy také odtrhnuté nápady a názory od života.....

jojake
7. apr 2015

@petrofka Prave kvoli tym rodicom, ktori sa nechali odbit, im teraz ak mas chut a cas napis ich moznosti zaradom. A co robit, ak ziadna nevyjde. 🙂

petrofka
7. apr 2015

jojake, ale tu je dobre povedat, ze ake boli tie dovody, preco im to "nevyslo" a preco to vsade nejak zamietli pod stol. Museli dostat odpovede.
Ak napises, ze tu tento postup zlyhal, vytvoris tym u ludi pocit, ze naco riesit, aj tak to nema zmysel, ved ani oni si nepomohli. Ale ono to zmysel ma. Ja viem, ze sa to da a ze to ide. Aj ked nie na 100%. Ale nemozeme hadzat flintu do zita. Preto ma zaujima preco im to nevyslo.

jojake
7. apr 2015

@petrofka Citujem: ,,Ale aj tak by som tu povodnu skolu nenechala na pokoji a donutila ju toho ziaka a jeho rodinu riesit".
Pytam sa: Ako?

petrofka
7. apr 2015

Ja som premudrela odjakziva 🙂

jojake
7. apr 2015

@petrofka Asi som taky pocit vytvorila u teba, ale zatial sa neozval nikto iny. Ale beriem. Mozno mas pravdu. Mozno to vytvara (ja za dojmy ludi nemozem) pocit, ze sa to NEDALO riesit. ALE uz STVRTYKRAT sa ta pytam, ako by potom mali postupovat? Povedz realny priklad, postup. Lebo z tvojich reci mam zasa ja dojem, pocit, ze len teoreticky tliachas, ale rovnako sa mozem mylit

jojake
7. apr 2015

@bonaqa2013 Aj u teba vytvara svojimi odpovedami ten pocit? 😉

petrofka
7. apr 2015

Jojake, zvolila by som ten postup, co popisujes, ze nevysiel, presne tak doradu.

jojake
7. apr 2015

@petrofka Dakujem. A dalej? Myslim v pripade, ze TV ide do stratena a v skole riaditelka obhajuje agresora (pred vsetkymi rodicmi, TV, inspekciou) a inspekcia nepotvrdila sikanu? Da sa to este riesit dalej nejak?

petrofka
7. apr 2015

@vejula myslim, ze kazdy pochopil, ze som hovorila o zdravych detoch alebo napohlad zdravych. Vobec nepopieram, ze hendikepovane deti su medzi prvymi v rade na sikanovanie.

jojake
7. apr 2015

@petrofka Aby si ma pochopila: podla mna tiez nie je spravne sa len stazovat a neriest veci (alebo ich riesit agresiou) - taka zdrava asertivita, poznat svoje prava a pouzivat ich ako hovoris ty. Len zaroven tiez nemam rada, ak niekto skritizuje nieco (postup, riesenie,...), ale bud to nieco nezazil alebo nema ziadne lepsie riesenie daneho problemu. 🙂

petrofka
7. apr 2015

Jojake. Uz pochop, ze najprv musim vediet dovod preco to nevyslo. Ak o tom nechces pisat, napis mi do spravy alebo ja uz neviem ako ti to mam vysvetlit. Je zvlastne alebo skor zaujimave, ze to vsetky institucie popreli. Neviem ako to bolo. Natiska sa mi teda otazka, preco to neposudili ako sikanu?
Poznam z vlastnej skusenosti, ze niekedy je chyba aj na tej druhej strane. Ale tam boli este rozne faktory a problemy rodicov, .... A sikana to v tom pripade nebola a islo len o chorobnu manipulaciu.
To je to B v takychto pripadoch.

teskoma
7. apr 2015

Ahojte, precitala som si prispevky a chcem Vam napisat moj nazor : to, ako sa spravaju deti, je obrazom nasej vychovy .Dieta od mala prebera nase vzorce spravania a ak nema urcene hranice tak potom z neho rastie clovek ktory ak nema ukazane co sa smie a nie tak kyve s okolim, hlavne s rodicmi. Spomente si, ked nas v detstve niekto napomenul,nebodaj ucitel na nas nakrical, cusali sme ako vos pod chrastou a nie vyplakavali hned doma rodicom aká strááááásna nespravodlivost sa nam stala. Pracujem ako logoped a to by ste mali vidiet,ako niektore deti manipuluju s rodicmi.Cuduj sa svete, ak rodica poslem prec a ostavam tam s dietatom sama, zrazu pracuje, respektuje vsetko co sa mu povie ...Pri niektorych, ked vidim meno napisane v notese musim sa dopredu psychicky pripravit, aby som to zvladla 🙂 a to som inak trpezlivy clovek . Hanbila by som sa ako pes,keby som sa mala vlastnemu dietatu doprosovat ...a uz otvor pusinku,ved to neboli,ved bude odmena ...a pod. Tak ak toto roobi dieta s rodicom, necudujte sa ,ze taky maly Matejko kyval so vsetkymi okolo A ano, dala by som ho dole,aj ked teda ziadne kopanie by nehrozilo,ucim deti spravat sa tak, ako chcu aby sa iny spravali k nim. A ano, ak by niekto moje napomenul a bolo by to opravnene, este sa rodicovi aj ja ospravedlnim a vydiskutujem si to s mojim dietatom este raz Nastastie,od mala som bola vzdy pri nich tak som zle spravanie stihla zastavit. Ak aj nie a samozrejme skussali,tak jedno, dve upozornenia a odchod domov. Ja som sa s nimi nebabrala a uz vôbec nie prosila, aby sa tutu mutu nehadz piesocek a pod. A ano, napomeniem aj ja dieta, ak sa nevprata do koze. A ak nechce pozicat moje hracku, nech neda, tesil sa ze sa s nou bude hrat, nech sa hra.Ak ju odlozi a nechce,nech si ju pozicia kto chce. Na starsieho skusali na plaveckych treningoch sikanu len preto, ze ich vzdy predbehol a bol prvy. Len spomenul, ze si ich pockam a vydiskutujem si to s nimi - boli od neho starsi a rodicia s nimi nechodia, tak tak trielili z plavarne,ze som ich ani nestihla dobehnut.Odvtedy je pokoj a maly to najprv skusal po dobrom, nevsimat si ich a pod.,no ked to neslo tak,skusili sme pritlacit a bolo.
A k tomu, ze dieta môze mat dysfaiu a pod. - uz len vtedy tam ma byt dozor v blizkosti neho a hlavne vediet ako na neho .
Tak skusme mat objektivny pohlad na seba a nase deti 😉