icon

Ako reagujete, keď vás dieťa udrie?

17. jan 2022

Zdravím mam dcéru 1 r a 2 m , posledný týždeň keď sa jej niečo nepáči,napr nechce ísť do stoličky kde papa tak ma začne "capat" vôbec neviem ako na toto reagovať je to moje prve dieťa a nema mi kto poradiť

Strana
z3
pribinak
17. jan 2022

Chytiť ručičky a veľmi dôrazne povedať NIE.

mirkava
17. jan 2022

Len určite nevratit späť! Dôrazne povedať NIE. Stále dookola opakovať

mirkasmile
17. jan 2022

@pribinak alebo dať po zadku. Moja teta toto praktizuje so svojím synom "Adamko to nesmieš, Adamko prečo to robíš, mamičku nemôžeš biť..."
Prakticky v jeho 5tich rokoch dosiahla asi toľko (nakoľko v živote nedostal po zadku) že ju cápe stále, hádže do nej veciz občas ju opluje 🤷
Druhá teta, ktorá dávala po zadku jej synovi keď bol malý, ten si to zapamätal, a prestal ju capat 😀
Ja tiež keď som bola malá,tak som dostala "bitku" a hneď som bola poslušná

viestta
Odpoveď bola odstránená
vitriolka
17. jan 2022

chytim ruku a poviem, ze mama sa nebije, mama sa mojka a pohladkam jeho rukou seba aj jeho

pribinak
17. jan 2022

@mirkasmile nestotožňujem sa s takýmto výchovným postupom

mirkasmile
17. jan 2022

@pribinak čo je zle na tom,ak dieťa dostane po zadku? Prípadne dostane po rukách. Hovorím, ja keď som bola malá, a rúžom som mamine pokreslila vankúš, dostala som po riti, a odvtedy som vedela,že sa maminych malovatok nemám chytať. 😀 Preboha nehovorim, aby dieťa malo až odtlak ruky na zadku, alebo že ho varacou budem biť preboha.
Tetin syn, pokreslil stenu, dostal len vyhrešene, a kreslí ďalej po stenách lebo vie,že sa mu nič nestane 😀

laurar1
17. jan 2022

@mirkasmile Chces bitkou naucit dieta, ze nema nikoho bit? To sa to dieta toho vela nenauci, akurat to, ze si silnejsia. Existuju lepsie vychovne metody.

danulicek
17. jan 2022

mne príde extrémny paradox kárať dieťa s tým, že sa nebije, ale ja ho naspäť capnem.... u nás pomohlo presne to, čo je vyššie spomenuté - chytiť za ruku a rázne povedať nie. alebo nono. ja si myslím, že dieťa v tomto veku dokáže rozlišovať emócie a veľmi dobre vie, že urobilo zle. a to nie som nejaký "slniečkar" alebo ako to nazvať, som dosť prísna. ale som dieťa, ktoré vyrastalo na bitkách a hoci "mi nič nechýba", extrémne ma to poznačilo...

hennyinnsbruck
17. jan 2022

Prosim len nezacni „davat po zadku“ a nie este tak malemu dietatu.

radsej si nakup par kniziek aby si pochopila rozumcek dietata ,a vedela spravne reagovat .aj do buducna.

Kedze som bola sama bita som absolutne proti tejto metode vychovavania.
Bezbranne dieta capat zato ze mater to inak nevie len fyzicky riesit ? Nie…

dskjhfdlkdjhl
17. jan 2022

@mirkasmile rodic ma ist prikladom. Ak ja chcem, aby ma dieta nebilo (a ani druhych), tak ho nebudem bit. Treba byt dosledny, urcit limity a tie neprekracovat, to je zaklad.

autor
17. jan 2022

Ďakujem Vám za rady, vracať jej to určite nebudem, ani dávať po zadku. 5r synovec sem tam po zadku od mamy dostane, ale myslím si ze moja dcéra je ešte veľmi malička na takehto výchovné metódy. Vyskúšam to s tým chytenim rúčok hádam zaberie. Som dosť mäkká, aj keď ju dám do postieľky, chcem aby uz tam spavala, záplace a hneď ju zoberiem 😞 každý mi vraví, že to nemám robiť, že ju tak nič nenaučim, že si len dosiahne svoje ale keď ja nechcem aby plakala

sunshine_18
17. jan 2022

Ona skúša pokiaľ si môže dovoliť.. Slabo by som jej capla spať a dôrazne povedala Nie... Ak to nezastaví už teraz bude si stále dovolať viac a viac

bagerka
17. jan 2022

Mna to prvy krat priam šokovalo, pretože ja som ho nikdy necapla, stacilo povedať dôrazné NIE. Najprv som aj ja dohovárala, vysvetlovala, ze ma(ocka) to bolí a potom sme smutní. Nepomohlo. Bolo to ozaj hrozné, aj som si poplakala. Potom mi sestra poradila vrátiť mu to. Má tiež syna, uz 11r. Môj má 3 a pol a už ma veru necape, lebo pochopil. Ja nie som za bitky, ale vychovnu po plienke, zadku niekedy treba dať. Lebo potom už bude neskoro. Keď ta capne 16 rocny...

autor
17. jan 2022

@hennyinnsbruck viete nejakú knižku odporučiť?

pribinak
17. jan 2022

@mirkasmile udrieť 14 mesačne dieťa? V 5tich rokoch sa s ním budem bit?
Myslím že v tomto veku úplne stačí chytiť ručičky a dôrazne povedať NIE

Ja nerozumiem prečo mam udrieť 14 mesačne dieťa keď mizem vyskúšať aj iné výchovne metódy?
Bitkou len ukážem že som silnejšia a nič viac

hennyinnsbruck
17. jan 2022

Spanie -Tvoje rocne dieta nerobi nic naschval pre boha🤦🏼‍♀️ Je to male dieta chce byt s matkou ma svoje potreby… chce matku chce byt s tebou.neboj sa pride cas ked bude sama spat .
Ano mozes nechat vyrevat chuda vies co to je ?place za mamou a ona nepride…raz prestane plakat lebo vie ze matka ju ma v pazi..super metoda🙄

gleep1
17. jan 2022

https://milujucirodicia.sk/hello-world/
Nerozumiem ako v dnešnej dobe plnej informácií môže niekto odporučiť bit dieťa za to že dieťa bije a myslieť si že ho tým niečo nauci.

Ja som dcérke vysvetlila ešte dávno vo veku pred rokom že nebijeme, ale hladkame. Treba jej dať najavo že toto sa určite nerobí ale zároveň naozaj treba poradiť čo sa robiť môže. Detský mozog keď chce niečo spravit nie je schopný vymyslieť alternatívu a keď nechceš aby robilo to dieťa to na čo ma chuť, musíš mu ponúknuť alternatívu. Nemôžeš po ňom napríklad chciet aby prestalo kričať a nepovedať mu čo môže robiť miesto toho. V tomto robí veľa rodičov chybu a prídu s tým že “100 krát som mu povedala že to robiť nemá a neposlúchol tak som ho zbila” lenže títo rodicia ani raz dieťaťu nepovedali čo robiť teda môže. Je to nepochopenie detského mozgu. Takze treba jej ukázať čo robiť môže- hladkať. A môžeš jej ukázať čo sa napríklad môže bit aby sa vyburila na tom- my sme sa naucili že mucha sa môže bit. Muchu mame asi v 5 knihách a vždy sa z Toho teší ked po nej môže capnut. Buchnúť po mne by ju už ani len nenapadlo.

mirkasmile
17. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl
@pribinak
Tak, ja len prakticky hovorím, čo vidím. Dieťa, ktoré dostane po rukách a po zadku (stále mám pocit,že si pred tým predstavíte tvrdé rany varechou,alebo také,že ostané po nich ruka odtlačená, ja nehovorím o týraní deti, alebo o bitkách,aké boli pred 40-50timi rokmi preboha 😀).
Teta malého nikdy neudrela, nedala mu po zadku ani nič. Stále mu len hovorila,že to nesmie, nemôže .... A zatiaľ nič nedosiahla 🤷 malý si robí,čo chce. Chodia aj psychológovi,ale to takto isto nejako nepomáha.
Druhej tety syn keď niečo urobí (hodí niečo po niekom) dostane jemný capanec po ruke, a ďalej veci nehádže 🤷
Ak ale máte overené, a fakt u vás pomáha to,že deťom opakujete,že to nesmú, tak je to tiež fajn.

hennyinnsbruck
17. jan 2022

Anonym daj novu temu nech ti zeny poradia ,ja zijem v at ,prvu som mala odtialto ,dnes mi prisla kniha zo svk Respektovat a byt respektovan -je to na moj styl vychovy…dnes som zacala citat a 👍👍👍

hennyinnsbruck
17. jan 2022

@mirkasmile lebo maju zly pristup…. To je cele.. ide o to ako to dietatu podas 😊

katkamatka7
17. jan 2022

Robíš mu napriek. Ideš silou mocou svoje, takže rovnako dieťa začne robiť silou mocou svoje a capať.

Dáš mu možnosť vybrať si z dvoch možností . Dáš mu príklad, ako to urobiť. Keď pochopí, bude opakovať to, pri čom získa vyššiu pozornosť.

annm81
17. jan 2022

@mirkasmile Čo je na tom zlé? Že ju naučíš, že ak je slabšia, neoplatí sa protestovať, lebo dostane. A že keď je ona tá silnejšia (napr. v škôlke) , tak má právo udrieť, ak sa jej na slabšom niečo nepáči.

viestta
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
17. jan 2022

@mirkasmile úžasné, robíš závery na základe správania sa dvoch detí, ako keby si mala urobený prieskum s 20000 rodičmi a ich deťmi. Čo je na tom zlé, keď dostane po zadku? A čo je na tom dobré? Učiť dieťa, že sa iného nesmie udrieť tým, že ho udrieš tiež, je presne to isté, ako vysvetľovať mu, aké je fajčenie škodlivé s cigaretou v ústach. Ide o dieťa, ktoré sa po svete ešte len rozhliada, svoj nesúhlas, nespokojnosť, odmietanie nevie vyjadriť ináč, tak ho vyjadruje takto. Syna som nikdy neudrela, je dospelý, nebil nás, nepľul na nás, v škole s ním problémy neboli, nebol ani trestne stíhaný. Moji rodičia ma tiež nikdy neudreli a aj bez toho som vedela, čo je to úcta k rodičom.

pribinak
17. jan 2022

@viestta presne! Tam bude iná príčina takéhoto správania a silne pochybujem že by akákoľvek psychologicka poradila rodičovi aby dieťaťu vysvetľoval veci dávaním po zadku

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
ivanki
17. jan 2022

pripojim sa, moja dcera taketo nerobi ale zase kedrobi nieco zle co sa robit nema a dam jej prec rucky a dorazne poviem nie nie nie to sa nerobi tak ina sa aj tak smeje a pokracuje, co vtedy? dcerka ma rok aj tri mesiace a tiez je moja prva

elizabet173
17. jan 2022

@ivanki zobrať ju od toho preč, odviezť pozornosť, je ešte malá

ivanki
17. jan 2022

@elizabet173 dakujem

Strana
z3