icon

Ako reagujete, keď vás dieťa udrie?

17. jan 2022

Zdravím mam dcéru 1 r a 2 m , posledný týždeň keď sa jej niečo nepáči,napr nechce ísť do stoličky kde papa tak ma začne "capat" vôbec neviem ako na toto reagovať je to moje prve dieťa a nema mi kto poradiť

Strana
z3
danulicek
18. jan 2022

niekedy sa tak pri čítaní takýchto tém zamýšľam, prečo matky volia extrémy - ak dieťa biješ, je vychované. ak nebiješ, je na piedestáli... také mamy, čo deti vychovávajú ich, to je extrém. súhlasím a vidím ich plnú riť okolo seba. ale existuje aj stredná cesta, keď dieťa nemáš potrebu zbiť, vychovávaš bez týchto prejavov a deti nie sú rozmaznané, nevychované ani nič podobné. deti sú kúzelné stvorenie a dá sa s nimi väčšinou perfektne pracovať, len to chce aj od rodičov nájsť tú zlatú strednú cestu a byť nielen láskavý, ale aj prísny. a nielen prísny, ale aj láskavý.

vanda323
18. jan 2022

@mirkasmile Ona ho aj volá diabol ta suseda čomu už normálne nechápem ...niekedy sa mi až rozum zastavuje nad ňou......

hennyinnsbruck
18. jan 2022

@danulicek 👍presne

hennyinnsbruck
18. jan 2022

@andreatytler kazdy pokrok je super👍😊🤗

vanda323
18. jan 2022

@andreatytler Myslíš? No okik poviem manželovi nech niečo také kúpi ale čo? Ma mojkacika ale toho si dá pod pazuchu a štipka má kým nezaspi.A pri Tom má pusinkuje a povie mama aj ty aby som ju aj ja pusinkovala...tak ja neviem ale už je to lepšie neštipka až tak silno pred cca mesiacom som až modriny mala.

maria666
18. jan 2022

Ahoj, akurát teraz mi došiel mail z nevychovy, budúci utorok budú riešiť deti ktoré sú "agresívne" voči okoliu pri vyjadrovaní nesúhlasu.. možno to by ti pomohlo

zlatkapaps
18. jan 2022

Hmmm su situacie, ktore nas privadzaju do sialenstva a zvlast, ak sa ich v jednom momente nakopi viacej. Bitka si aj tak myslim, ze nic nevyriesi a niektore deti ba priam este pobudi k vacsiemu vzdoru

gdulskadarina
18. jan 2022

chytit ruky a povedat nie, u nas to pomohlo, nehovorim, parkrat sa to zopakovalo este, ale maly si to zapamtal, co sa smie a co nie. Len na kazde dieta plati nieco ine.

autor
18. jan 2022

Ďakujem všetkým, za vyjadrenie názorov, vyjmem si s toho, čo chcem uplatniť na svojom dieťati.

@andreatytler ano, je pravda, že nechce v tej stoličke sedieť. Lenže videla som na synovcovi, ako ho kŕmili, naháňali ho s jedlom po dome, aby aspoň niečo zjedol. Podľa mňa sa ma jest v kľude, nie aby som dieťa naháňala. Ona vlastne, keď už začne papat je v pohode ukludni sa, len tam nechce najprv ísť, vždy sa nejako naťahovala, vzdorovala, len toto capanie ma veľmi prekvapilo, keďže u nás to nemala kde vidieť. Ale to som sa dočítala ze su to detské prejavy zlosti a vzdoru ale nikde som sa už nedocitala co s tym robiť.

gabika128
18. jan 2022

Odporúčam knižku Vyskúšala som všetko 😊 je o detskom mozgu,sú tam krásne príklady z každodenného života.
Inak môj syn už ide mať 3 roky a minule ma naozaj udrel, capla som ho naspäť veru. ☹️ Potom sme sa o tom rozprávali,aké je to škaredé sa takto biť atď. Na ihrisku vidno ktoré dostávajú od rodičov po zadku pravidelne,lebo aj oni potom používajú násilie na iné deti dosť často.

kamatopo
18. jan 2022

Táto téma mi pripomenula pobyt s mojou dcérou v Tatrách. Chodíme do kúpeľov a raz tam bola mamička s malou dcérou(5 r). Non stop ju naháňala čo jej malá doslova robila zle a provokovala ju za to že bola na ňu stále vynervovana. Raz ju naháňala prútikom a vôbec ju nezaujímalo že sa ostatné na ňu dívame a hlasno komentujeme výchovné návyky tejto mamičky, skoro sme prútikom aj my dostali. Kľud bol až keď prišiel cez víkend otecko. Obe sa ukludnili😂😂😂

andreatytler
19. jan 2022

@vanda323 Skus cumel na flasu, alebo take tie silikonove formicky na pecenie. Ale kedze sa ti uz podarilo to zmiernit, ste podla mna na dobrej ceste. Predpokladam ze si jej uprimne povedala ze ta to boli a potrebujes aby ta nestipala tak silno. Ale povedz jej ze ju chapes, ze to potrebuje na ukludnenie a opytaj sa jej co by potrebovala miesto toho stipkania. Alebo ci jej mozes nejako inac pomoct pri tom zaspavani. Mozno ti ona samam povie. A vlastne ti uz aj vravi, ked ti povie aby si ju pusinkovala.

andreatytler
19. jan 2022

Autorka, Skus dcerku motivovat k spolupraci miesto toho aby si ju nutila sediet v stolicke proti jej voli. A vobec uplatnovat tu dohodu a spolupracu vo vsetkom. Lebo je mozne ze sa ti podari zastavit toto capanie tym ze jej chytis rucku a povies razne no, no, ale je velmi pravdepodobne ze pridu dalsie prejavy nespokojnosti a hnevu.
Velmi odporucam ten kurz Nevychovy o ktorom rozpravala @maria666. Mne to velmi pomohlo alebo Facebokova stranka Alenky Kominkovej.
https://www.facebook.com/groups/209529600491246...

vanda323
19. jan 2022

@andreatytler Áno , a predstáv si že dnes v noci úplne stačilo to pusinkovanie. Potom sa trošku obrátila k manželovi, lebo spinká s nami v posteli, a škrabkala ho. Ale pekne zaspinkala aj bez štipkania. Tak som sa potešila. Veľa snou komunikujem a vysvetľujem že to bábätko ktoré čakáme cíti a že ho to bolí. Ale oná vždy povie fuj popa....Jaja je popa.... preložím ona samu seba oslovuje Jaja, nie Laura.

slniecko_12
19. jan 2022

@andreatytler tak to by som netvrdila..aj 2 rocne dieta moze byt zle a uvedomuje si to

andreatytler
20. jan 2022

@vanda323 Zlatucka je. 😍

andreatytler
20. jan 2022

@slniecko_12 Nie som si ista ale predpokladam ze si reagovala na moju vetu: "Deti su uplne ciste a nemaju v sebe ani stipku zla."
Ja verim tomu ze ak tieto male deti robia nieco zle, alebo nieco co sa nam nepaci, je to len reakcia na nase nevhodne spravanie alebo skusaju a testuju hranice co im nastavime a na tom ja nevidim nic zle. Ale zase nemozem povedat ze mi z toho nikdy nerupnu nervy. 🙂
Mas nejake konkretne priklady a skusenosti kedy boli 2 roce deti zle?

kikush2000
21. jan 2022

Je to malé dieťa, ktoré nevie rozprávať, takže skúša vyjadriť nesúhlas rôzne ....plačom, krikom, capnutim. Nezabúdaj že aj keď nerozpráva, rozumie ti. Môžeš sa jej spýtať či sa jej stolička nepáči? Prikývne. A treba sa zamyslieť aj nad tým, kde sa naučila capat. Deti sa učia najviac napodobňovanim. Niekedy aj bežné capnutie rodičov, starých rodičov keď capnu zvedavé dieťa po ruke že no no no, to nesmieš, je signálom pre dieťa že tak sa to tak robí a začne opakovať a capat.
Čiže moja rada je, snažiť sa s ňou komunikovať, lebo to že nerozpráva, neznamená že nekomunikuje. Tým capanim ti dáva najavo že niečo nie je ok, vadí jej niečo, nemyslím že ti chce ublížiť, ale inak to este povedať nevie.

katkamatka7
21. jan 2022

Ak si nájdeš čas, vlož do vyhľadávača : ,,Kniha o detskej reči". Vo formáte PDF je voľne dostupná na stiahnutie.
Tvoju otázku zodpovedia hneď prvé kapitoly Komunikačné stratégie.

autor
23. jan 2022

@kikush2000 nie určite nevidela nikoho capat to som si istá, väčšinu času som s nou sama a ja som ju určite nikdy necapla. Na nete som sa dočítala, že je to normálny prejav detskej zlosti. Ze niektoré deti si dokonca búchaju hlavu o stenu alebo sa hádžu o zem. Kde to videli ?

@katkamatka7 ďakujem moc

Strana
z3