Ako rozlíšiť vývojovú dysfáziu a autizmus u dvojročného dieťaťa?
Ahojte, mam dve dcerky s malym vekovym rozdielom. Pri druhej dcerke ( 2roky a 2 mesiace) vidime urcite 'meskanie' vo vyvoji. Absolvoavli sme uz ORL, pocuje dobre. Momentalne koncime s vyvinovou diagnostikou v centre vcasnej intervencie. Cakame na spravu, ale naznacili nam, ze to vyzera smerujuc k autizmu. Teda, ze dalej pri stimulaciach a terapiach by s nou pracovali tak, akoby mala vysoke riziko autizmu. Na obavu z autizmu sme ich upozornili uz na zaciatku, preto ju aj extra na toto pozorovali. Samozrejme, ze oni nam diagnozu ziadnu davat nebudu (je prilis skoro) s cim sme uplne stotozneni.
No teraz sa u mna zacali vynarat skor take prakticke problemy....napriklad: buduci rok bude mat 3 roky, zoberu ju do skoly vobec niekde, ak ano do akej. Viem, ze deticky s autizmom maju specialny pristup, tak najma preto.
V poslednej dobe vsak coraz viac citam o vyvinovej disfazii, a ze ak je zasiahnute aj porozumenie, deticky sa chovaju v takom malom veku velmi podobne ako autisti. Len zas potrebuju napriklad v skolkach zas iny pristup ako autisti. Momentalne mam v tom teda dobry hokej.
Mali ste niekto podobny problem? Kedy vam vedeli odbornici povedat, ci ide skor o vyvinovu disfaziu alebo autimus? Ako ste pracovali s detickami? Akeych odbornikov alebo centra ste navstevovali? S logopedom pocitam, ale dalej neviem.
O dcerke: Zhruba do roka uplne standardny vyvin. Ocny kontakt, pozorovanie okolia, hranie sa, prve slova, chodza v 15M. Ako zacala chodit zrazu nastal akoby 'zasek', mozno aj regres na asi 6-7 mesiacov. Utiahla sa viac do seba, prestala sa vcelku dost dozadovat nasej pozornosti. prestala rozpravat zrozumitelne slova. Pred asi 3 mesiacmi nastalo u dcerky 'prebudenie'. Znovu krasny ocny kontakt, reaguje na meno, pozorovannie okolia, santenie, hranie sa. Akurat jej zostala taka viac stereotypna hra s kockami (zoradovanie, triedenie podla farieb a velkosti,..). Vie sa hrat aj inak, ale to musim zobrat kocky. Taktiez stale teraz rozprava, ale takou svojou hatlaninou, zrozumitelnych slov malo. Rozumie zakladnym pokynom ako daj, pod, ideme spinkat, ideme papa. Tiez zacala rozumiet viac slovam....napriklad poviem ideme tancovat la, la...tak ma chyti za rucky a tancujeme spolu. Ked poviem hopa, hopa ideme spolu skakat. Dozaduje sa nasej pozornosti, hlavne mojej. Vcelku je to spokojne a vzdy usmiate dietatko. Pekne spinka aj papa. Ma rada deti, ale skor ich pozoruje ako sa zapaja do hry. Zapoji sa akurat do nahanacky a tancovania. Ma rada vylety, vobec jej nevadia nove miesta ani trasy. No pomaly zaciname mat problem s komunikaciou. Ked nieco chce a ja nahodou neviem co (nerozprava zrozumitelne), tak zacne velmi plakat, sem tam sa hodi na zem. Nikdy neukazovala prstekom, ale nacahuje sa vecami, ktore chce. Ak nieco chce a nevie si s tym poradit, poda mi to, aby som jej s tym pomohla. Ak chce nieco, co nedociahne, zoberie ma za ruku a dovedie ma na to miesto, potom sa nacahuje za danou vecou alebo sa vypyta na ruky a smeruje ma tam. Nekyva papa, ked bola mensia semtam zakyvala......teraz niekedy povie papa, ale vynimocne. Zacala pred asi 2-3 tyzdnami sama iniciovat vzajomnu interakciu (zatial len obcas), napriklad pride za sestrickou a nacahuje ruky k jej aby s nou tancovala. Alebo pride za tatikom a driape sa mu na chrbat, aby ju zobral 'na kona'. Okrem komunikacie mame este problem v tom, ze nezvykne napdobnovat co robime, iba ak sa jej to velmi paci. Napriklad tap, tap, tapusky nabodobni aj brm, brm po pere..... Ale ak jej napriklad ukazujem ako sa miesa varechou v miske, tak absolutny nezajem. Alebo nakrmit babu, to sa ani nechce pozerat. Nechce kreslit ani citatv knihe. Sama rada cita, ale to skor listuje. Ked k nej pridem a chcem jej nieco ukazat, tak sa zvacsa hneva a chce si sama prelistovat knihu. Chodime tancovat a plavat, co miluje.
Vidím jemný náznak oživenia tohto príspevku, aj keď autorka je už neaktívna, tak sa skúsim pridať.
Rovnako ako @krisruska sme na začiatku cesty, diagnózu dcéra ešte nemá (čakáme na termín v 02/24), ale snažím sa jej venovať v čo najväčšej miere. Zatiaľ je to v rámci mojich možnosti a schopnosti. A preto by som taktiež bola vďačná za akékoľvek rady, tipy ako sa dcére venovať, ako ju podporovať. Všade čítam, že čím skôr sa s dieťaťom začne pracovať, tym lepšie ... Ale už mi dochádza kreativita (okrem zakúpených hračiek a knižiek vymýšľam mnohé doma od fazuliek, cez lepky, triedenie farebných vrchnakov,...). Budem vďačná za akékoľvek rady... 🙏🤗
Dobrý deň, riešime v súčasnosti podobnu dilemu,ci sa jedná u syna o VD alebo autizmus. Do obdobia posledného očkovania syncek úplne zdravý,ukazoval,rozumel,mával na rozlúčku ....potom úplná zmena...prestal reagovať na meno,pôsobil ako hluchý, nič neukazoval,hral sa stereotypne....pár mesiacov dozadu sa to začalo trocha lepšit..začal ukazovať prstom, lepšie reaguje...teraz ma 3 roky,začal dávať papa,niekedy vie poprosiť gestom...zmysluplne nerozpráva nič aj porozumenie je ešte veľmi slabé...kto prosím vás má s niecim podobným skúsenosť budem rada keď sa ozve 🙂

@krisruska ahoj, určite má tu správnu mamu. Časom Ti to povie aj sám. Len nesmieš tlačiť na pílu, to je základné pravidlo.
Ja mám dve deti, obe mali vývojovú dysfáziu, obaja prešli do narušenej komunikačnej schopnosti (nks) čiže dysfázia nezmizla, len u starších detí sa to takto uvádza, len s rozdielmi:
starší auti + nks, prevládajú autistické prvky, nks už slabo vidno, problém viac s literatúrou, dysgrafik
mladší výrazné nks + adhd, prevažuje dysleksia, dysgrafia, dysortografia.
Obaja + ocd, + iné dg. Chodievame do NUDCH v BA.
Obaja sú integrovaní na bežnej ZŠ, ZŠ patrí medzi popredné školy na SK. Obaja chodia do ZUŠ. Starší už 10-ty rok, tento rok ju končí a chce chodiť aj popri SŠ. Už je dohodnutý so svojim učiteľom, a mladší sa len tomu teší, aspoň bude stále s bratom. Je to večný boj, uvidíš kde sa zaradí tvoj syn, len nepochybuj o sebe a už vôbec nie o ňom. Zvládnete, tvrdý tréning prinesie ovocie. Kľudne mi dopíš tú správu, možno sa len potrebuješ vypísať, utriediť myšlienky, zo začiatku som bola na tom takisto, hlavne keď som videla, že aj mladší syn nebude ľahké sústo.