icon

Ako sa dieťa naučí hovoriť "mama"?

lylyjana
18. okt 2020

Mame doma mesacne babatko, vela sa s nim rozpravam, komentujem co robim, ale vzdy v 1.osobe,.t.j " a teraz ti obleciem nohavice" a podobne. Ako ho vsaj naucit, aby potom vedelo povedat "mama" a vedel, ze som to ja? Je potrebne komentovat v 3.osobe? Ze "a teraz ti mama oblecie nohavice..."? Alebo len mu opakovat ze "povedz mama"?
Ako ucite hovorit babatka vy?
Dakujem 😉

Strana
z2
lucka_ke
18. okt 2020

@lylyjana napríklad, že ocko/babka/iná osoba sa s ním rozpráva a pýta sa ho "kde je mama?" "kedy príde mama" "mama ťa ľúbi" určite slovo mama počuť bude a pochopí, že si to ty

yoxinka
18. okt 2020

@lylyjana
Môžeš mať kopu ľudí s malým bábom okolo ... pokiaľ ide o tvoje, vždy je to pokus omyl.

makova333
18. okt 2020

@lylyjana vies ako pride k tomu slovu mama? Uplne prirodzene, tak, ze si to ani ty neuvedomis, ze ho pouzivas. Napríklad ides ho vybrat z postielky povies no pod k maminke, place- maminka uz je tu uz je to v poriadku, ked ho ma tatinku na rukach a povie pod maminka ti da papat atd. Stotozni si tvoju osobu so slovom mama. A inak je uplne jedno ake bude prve slovo, casto to mama ani nie je. Jedno moje dieta povedalo prve slovo kava a druhe medved. Ehmm tu kavu by som celkom vedela aj preco, ale medved????😀

mamanadruhuu
18. okt 2020

To až takto stresuješ.. to príde samo ... 😀

hdpe
18. okt 2020

Babatko začína zdvojovať slabiky ( ma-ma, da-da, ba-ba...) medzi 7-8 mesiacom. Takže to príde samo. Treba sa s dieťaťom rozprávať normálne- nie šušlavo, zdrobneninky. Slovnú zasobu si spestrovať prezeraním kníh. Okolo 9 mesiaca už bábatko napodobňuje reč- intonáciu ( tón hlasu)

lylyjana
autor
18. okt 2020

@kitycat jasne, este v porodnici predsa 🤦‍♀️

Takze este raz: Asi som sa zle vyjadrila ked som polozila svoju otazku, ale predpokladala som, ze je to implicitne dane, ze necakam, ze mi bude mesacne dieta hovorit. Tak, ako to, ze napr. davas od prveho dna babo na brucho a spusta to cely proces toho ako sa trenuje aby raz (mozno o rok) mohlo pekne chodit, a mas tipy co robit a co nerobit, tak ma to iste zaujimalo pri reci. Ze ked teraz ako do mesacneho budem hucat nejakym sposobom, ako ho to o ten rok ovplyvni.

nikuska845
18. nov 2020

@lylyjana mne teraz začal hovoriť mama po roku😁 ale stále som hovorila ze tu je mama, mama ta oblečie, mama ta ptebali a tak no

rubinka
18. nov 2020

@lylyjana - mne doktorka kázala od 6 mesiacov už dieťaťu pomenovať aby sa budovala pasívna slovná zásoba

Strana
z2