Ako sa efektívne učiť s dieťaťom s ADHD?
Ahojte maminky.
Je tu nejaka mamicka, co ma dietatko s touto diagnozou a prisla na to, ako sa s nim ucit?
Ja som uz zufala. Za 6 minut ma to moje hotovu ulohu z jedneho predmetu, za 6 minut z druheho predmetu a cele so vsetkym to realne trva 1,5 hodiny, odkedy vytiahne knizky z tasky, kym ich tam vrati. Dnes som uz realne merala cas, ako dlho vyplnalo ulohy v zosite a bola som teda prekvapena, kolko casu sa venovalo vsetkemu inemu, len nie uceniu.
@lonely66 z tvojho prispevku mi je jasne, ze vobec nevies, co adhd je. Predpikladam, ze ani nevies napisat slova, z ktirych je skratka tvorena. Rovnako predpokladam, ze podla teba su to deti, co su viac aktivne. Chyba a dalej teda s tebou nemienim diskutovat, lebo to nema ziaden vyznam.
Taketo deti maju viac ptoblemov ako len to, ze su "zivsie". Ako som pisala, nema to absolutne ziaden vyznam si s tebou o tom pisat.
A ja este pridam, ze tie deti vobec zivsie byt nemusia. Hlavne dievcata mavaju ine prejavy ako chlapci a vedia ich dlhsie aj maskovat aj kompenzovat a prave oni byvaju nediagnostikovane cele roky, hoci by im to znacne ulahcilo zivot. Tak, ako okuliare ulahcia zivot ludom s nie dokonalym zrakom.
Ja sa zapojím ako matka takého dieťaťa, žiaľ ťažko radiť keďže každé z nich má svoje vlastné muchy, móresy.... U nás zabrali pevné hranice proste povinnosti musia byť, žiadne úľavy kvôli diagnóze. Stále som mu vravela že to neznamená že je hlúpy, len to do tej hlavy dostaneme trochu ináč ale spolu to zvládneme. Nebudem sa hrať na pani dokonalú, xy krát som pri učení skratovala aj kričala hlavne 1-2 ročník, aj tresty a zákazy boli, potom som si to vyčítala samozrejme ale keď stále dokola opakujem to isté a tomu dieťaťu ozaj lieta po hlave komplet všetko to je ťažké si predstaviť keď to ľudia nezazivaju dennodenne. Uprostred rozhovoru o niečom zrazu prehovorí že mama a pamätáš si na ten vlak čo sme videli keď som mal 4 roky a minútu na to už rieši ako vtáky stávajú hniezdo a hneď na to niečo iné a tak stále dokola no porazilo by ma, a kým dopíše jednu vetu v zošite alebo si oblečie nohavice preberieme 4 rôzne temy. Presne viem čo tým myslíš že úlohy hotové za pár minút ale trvá to hodinu, dve, tri... Syn má adhd, dyslexiu a dysortografiu ale inteligencneje v poriadku, trvalo dlhon kým sme našli systém ale najviac mi pomohlo asi v druhom ročníku keď sme riešili integráciu stretnutie s psychológmia a spec. pedagógmi kde mi vysvetlili že za to nemôže, názorne ukázali ako jeho mozog funguje a ako vníma a to mi pomohlo asi najviac, uvedomiť si a prijať ho takého aký je a zmieriť sa s tým že keď na neho budem tlačiť aj tak nám to nepomôže, len sa bude viac trápiť. Samozrejme som vedela aká je to diagnóza, čítala som knihy v teórii ale až oni mi otvorili oči a ukázali aj jeho pohľad, že to má ťažké a nemôže za to a my sme tu od toho aby sme mu to podľa možnosti uľahčili a pomohli kým ako tak nevyrastie a nedozrie, na slovo trpezlivosť som už bola alergická ale áno je to pravda, chce to veľa trpezlivosti a rokmi sa bude lepšie uvidíš. Do štvrtého ročníka som sa každý deň na všetky predmety učila s ním, chystala mu tašku a peračník a nosil na vysvedčení 1 no poviem ti mal ich vydreté ako on tak aj ja čo nám vraveli aj lekári aj učitelia že to sú známky "moje", keby sme mu pri uceni toľko nepomáhali bol by na úrovni 3-4 preto hovorím že deti nie sú hlúpe len im to ide do hlavy ťažšie, komplikovanejšie ale dá sa dosiahnuť výsledok. Teraz je na druhom stupni, tašku si už chystá sám, pri učení niektoré predmety sa s ním stále učíme my niektoré už zvláda sám, správanie je oveľa lepšie, sústredenie tiež takže áno stále to nieje ideál ale už sme si zvykli a naučili sa ako na neho a vidno posun k lepšiemu. Ako píšeš adhd nieje len to že dieťa je ulietane, neposedné ale celý súbor ďalších problémov ktoré si ľudia neuvedomujú. Ja som veľa x plakala prečo je taký, hlavne keď bol menší a nič na neho neplatilo, to odsúdenie okolia prečo sa správa tak ako sa správa, že vníma veci ináč než my, múdre reči od kolegov známych a rodiny veď dnes má adhd každý to je také moderné sa vyhovárať - zamrzí to, oni nevidia to skryté čo s ním zažívas doma ty, náš syn mal veľmi veľké emočne výkyvy kým dozrel tak do cca 10 rokov bol ako na hojdačke, nervy plač radosť všetko extrémne v priebehu pár sekúnd ale keď sa s tým naučíš pracovať ide to, potom už aj učitelia v škole vedeli ok treba ho nechať pár minút sa ukľudniť samého a fungoval ďalej normálne - ale uvedom si že to dieťa vníma že je iné, prvák možno ešte nie ale čím bude starší on vidí ten rozdiel a trápi ho prečo je taký, treba ho podporiť a dať najavo že to nieje zlé a môže robiť čo len chce len sa treba snažiť, postupne ho učiť ovládať sa a chváliť aj za malý pokrok v pozornosti, v učení... Syn napr z diktátu donesie známku 3-4, niektorý rodič by kričal že zlá známka ale my sa tešíme že mal len 7 chýb, kedysi ich bolo vyše 20 čiže áno snaží sa vidieť pokrok... Prepáč za taký dlhý príspevok ale viem si predstaviť že sa cítiš tak ako veľa nás iných rodičov takýchto detí, miestami zúfalá a bezradná a pritom mu chces pomôcť len nevieš ako, držím vám palce nie len v škole ale v celkovom fungovaní zvyknete si, len treba hľadať vlastnú cestičku 👍
@kaajuiaatko aky vitamin B prosim davate?
@jelenka84 akoby som citala o mojom synovi, hlavne tie vykyvy nalad. Raz nas vsetkych miluje do vysin, potom neznasa. Tazko sa s tym pracuje. Hlavne ked ma sestru, s ktorou nonstop bojuje. Znamky ale nemame najhorsie, praveze je taky dvojkar. Aj ked mam obavy, ako mu pojde to kvantum ucenia od 5.rocniku. Dost sa toho obavam, a mam pocit, ze toto, co teraz prezivame, je este nic oproti tomu, co nas caka. Drzim palce, aj kazdej jednej milujucej matke, ktora tiez preziva hrozne vykyvy emocii, kedy dieta miluje nadovsetko, a niekedy rozdrapila ako zabu😅😅😅 prezivame to s manzelom tiez, ale vieme, ze aj toto raz skonci.
@liliana8 dávame Pangamin prírodný Bkomplex z Dr.max lekárne spolu s tým Espricom, u nás doma výrazná zmena, v škole je ešte čo doháňať ale lepší sa
@jelenka84 presne ako si to opísala, tieto deti potrebujú pevné hranice a maximum lásky a trpezlivosti (tak nám aj psychologička povedala). Ja som dokola počúvala ako je krpec nevychovaný a ze jediné čo mu pomôže je poriadny preplesk 😡 tento názor počúvam ešte dodnes od svokrovcov, pritom si myslím, že rovnakú diagnózu má aj môj manžel (podľa opisu švagrinej je krpec jeho verná kópia), jeho rodičia ho len trestali a nadávali mu do lajdákov, čo na ňom zanechalo dosť psychických tráum, ktoré teraz dávame dokopy. A práve on sa snaží pre krpca bojovať lebo vie aké to mal sám ako dieťa ťažké.
Asi všetci rodičia by boli radšej za "normálne" dieťa ako dieťa s dys alebo ADHD. My sa snažíme nezneužívať diagnózu ale nájsť cestu akou bude vedieť to isté ako jeho spolužiaci. Dokonca mňa to začalo motivovať aby som si urobila VŠ aby som takýmto deťom mohla pomôcť.
Mam najlepsiu kamaratku, kde ma syn adhd. Berie lieky od psychiatra, bude ich brat do puberty. Diagnostikovany bol v 2.triede ako prisla korona a on doma neurobil za 3 mesiace jedinu ulohu v normalnom case. Kamoska mi to popisovala ze to bolo napr 3 hodiny dohovarani, kriku, placov, roztrhane zosity, roztrhane knihy a nakoniec uloha hotova za 5 minut (inac chlapec ma absolutne nadpriemerne IQ). Ak tu niekto pise ze to je normalne a ze to aj ine deti maju, nie je a nemaju. Mam doma dieta ktore sa toez nech lahko vyrusit, ale je rozdiel byt normalne dieta s beznou nepozornostou a demotivsciou a je rozdiel ma adhd (videla som to na vöastne oci a viem porovnat).
Doslo to v 3 triede do takeho stadia ze mu predpisali lieky a odvtedy je klud, od 5.triedy je na vyberovom gymnaziu a velmi dobre zvlada skolu aj sport aj hra na bicie. Tento rok (ma 11,5r) skusali lieky vysadit ale nevyslo to, ze skusia opat o pol roka.
Sam to popisal ked dostal lieky ze to je ako keby vsetkCh 50 inych podnetov v okoli prestalo zrazu na neho hovorit a pozerat. Naozaj je to pre to dieta extremne narocne, pretoze pr wneho je uloha do skoly jednym z 50 podnetov a dieta s touto dg sa nevie prepnut a povedat si ok tak teraz uz idem robit nieco
@kaajuiaatko môj manžel sám priznáva že to má syn asi po ňom zdedene, kedysi sa to neriešilo bol len drzý nevychovany "hlupák" čo mal zlé známky aj keď sa snažil, napríklad nečíta knihy pretože čítať normálne vie ale pri dlhých textoch nevie o čom číta, nerozumie tomu u syna už je to definované ako dyslexia, manželov pravopis katastrofa človek keď po ňom číta tie gramatické chyby by si myslel že je fakt mimo ale u syna je to potvrdená dysortografia. Povie že on bol presne taký istý či povahovo, či v učení, má po ňom technické a výtvarné nadanie ozaj ako cez kopirak. On ma utesuje neboj vyrastie z toho, keď mi došla trpezlivosť vysvetľovať mu učivo šiel mu vysvetliť on ináč tak ako by to pochopil on a ozaj to pomohlo, vie sa k nemu viac vcítiť či ho pochopiť keďže to sám prežíval. Aj napriek tomu je to skvelý úspešný človek ktorý si sám vedie firmu a vie zabezpečiť rodinu, inteligentný a rozhľadený a málokto by povedal (okrem viditeľného pravopisu) že má nejakú odchýlku, preto si hovorím že známky v škole nie sú všetko a keď synovi teraz pomôžeme nemusí to byť prekážka do bežného života. Obdivujem ťa že si sa odhodlala vzdelávať a pomáhať, držím palce aby si v tom našla svoju cestu ak ťa to naplní. Ja skladám klobúk dole napr. pred asistentmi ktorí sú veľmi nedoceneni, pracujú len s "inými" deťmi a pomáhajú im miestami ešte viac než učitelia keďže sú s nimi v úzkom kontakte a presne poznajú ich potreby.
@jelenka84 nie je sa za co ospravedlnovat. Prispevok bol sice dlhy ale pre mna velmi dolezity. Moc krat ti dakujem 💜
Ano, musim sa naucit to zvladat a prijat. Konecne viem, preco je to moje dietatko take, ake je. A teraz je rad na mne mu pomoct. Tiez si vela veci vycitam. Stale schadzam z toho poznania, ze viem, co je vo veci a nervy vyskocia. Aj sa mu za to ospravedlnim. Aj vysvetlim, ze kricim preto, lebo som ja neovladla svoje emocie. Vysvetlujem, ze je sikovne a ze to vie mat krasne za chvilku hotove. Ja vidim, ako sa snazi. A naozaj to ma vydrete. Kazdy podnet, ktory pride odpinkavam v danom momente kratkymi strucnymi vetami a poukazem na to, co je potrebne urobit. Na konci pochvalim za vypracovanie a poviem, ked sa dobre ucilo. No nie vzdy to vide podla predstav.
Este raz ti velmi pekne dakujem za zdielanie tvojich skusenosti. Si dobra mamina 😊
@viestta Tak moja nijake diagnozy nema a aj to sme uz mali: " preco reves?" Neviem. Mam ti pomoc? Neviem. Co nechapes, mam ti pomoc?. Neviem, co nechapem. Potom rezignacia, hodina vyrevuvania a nakoniec uloha urobena fakt za 5 min. Al ja sa uz neozculujem. ja som bola taka ista (a tiez bez diagnoz). S ocom som sa hadala o matike a jeho postupoch, basnicku som sa ani za toho pana vecer nevedela naucit. Revavala som ako tur. Nakoniec nasi nasli system: vzdy ma zobudili o 5tej rano a este v polospanku, bez toho aby som vobec pozrela do kniky som odrapotala basnicku. Je to jednoducho psychika, unava, vela vzruchu cely den a pooobede/vecer sa este ucit. Od tych ca. 13-14-15 rokov to uz polo v sufliku zabudnutia. Tak dufam, ze aj moja prestane vyrevuvat (teraz je 4tacka). Inak mame este 3 starsich chalanov, prakticky takmer dospelych a ani jeden toto nerobil a to najmladsi je obcas "mimo", ale v skole vsetko v pohode.
@jelenka84 presne u nás tak podobne, muž nechcel deťom čítať rozprávky, stokrát som mu povedala kde sa aké i píše, aj tak to pomotá. Manžel má najväčší problém s dochvíľnosťou, nevie si zorganizovať čas, je velmi vzťahovačný, ale pracuje na sebe. Dlho si to nechcel pripustiť, dokonca bol proti diagnostike syna v CPP. Ale ja som sa mu snažila vysvetliť, že nejde o to aby krpec mal papier, ale aby my sme s ním vedeli pracovať, aby sme pochopili prečo je taky problém spojiť pár slabík alebo napísať slovo krasopisne. A sám uznáva, že som mala pravdu, pretože teraz nemusíme trpieť s domácimi úlohami. Stálo to veľa času, peňazí, úsilia ale aj sĺz, všetko však nabralo správny smer. My sme jeho rodičia a my musíme byť jeho opora ale aj vzor. Ja ešte neštudujem, ale obzerám sa kde a ako začať keďže mam strednú školu úplne mimo odbor sociálnej práce. Držte sa 😊
@lubiduch áno presne, bez liekov chýba mozgu "vnútorný vrátnik", ktorý nám ostatným tie podnety reguluje, že čo a ako silno pustí dnu. Čiže vníma všetko rovnako silno ako požiadavku spraviť úlohu.
@jelenka84 to je úžasné, keď práve v škole má ľudí, ktorí tebe objasnili kus o ňom, a nie naopak, že by si ty musela ich presviedčať, že to nie je lenivosť alebo čo...
Všetkým čo tu píšu, že aj ja som bola taká a bez diagnóz, aj moje dieťa je také a bez diagnóz - za 1.ako tu už bolo napísané, keď je bez diagnóz, je to niečo úplne iné. Jednotlivé črty, príznaky máme azda všetci občas a v nejakej miere. Rozdiel pri ADHD je, že sú všetky naraz a stále. Je to ako povedať človeku, ktorý máva migrénu s aurou (napríklad ja, kde mi z ničoho nič bliká pred očami tak, že nevidím, potom príde problém s priestorovým vnímaním že idem niečo chytiť a siahnem vedľa, potom mi tŕpne polka tela, potom mám nejakú pol hodinu afáziu, čiže neviem rozprávať a ani poriadne rozmýšľať, potom grciam a nakoniec príde migrenozna bolesť hlavy) že "mňa tiež bolieva hlava" a nechapat, že to, že jeho bolieva hlava a normálne pri tom funguje je úplne iný stav ako to, čo mávam ja keď poviem migréna.
A za 2. - to, že nemáte diagnózu na papieri, neznamená, že ju v skutočnosti nemáte vy alebo vaše dieťa - a možno tým vaším tvrdohlavym odmietaním dostať papier, nechať si poradiť, uvidieť dieťa v inom svetle a pomôcť mu vidieť sa v pravde (ako tu niekto písal zistenie maturanta že wow to hovoria o mne) - to síce nejako vaše dieťa prežije, tak ako ste to prežili vy, a plač naozaj prestane, ale stojí to za to? Ono napríklad lieky sú v období od 6 rokov dôležité, lebo dopĺňajú mozgu to, čo nám zdravým sa v ňom bežne tvorí a vďaka tomu sa môže normálne nerušene vyvíjať. Napríklad zdravé dieťa keď splní nejakú úlohu, jeho mozog produkuje dopamín, prirodzenú odmenu pre psychiku, záplavu že wow zvládol som to. Mozog s adhd nie. Čiže nechýba len pozornosť, ale aj motivácia - nás nevedome motivuje tento vnútorný systém odmeny. Minule môj otec vysvetľoval môjmu synovi, že hrať sa s kockami tak, že ich rozhadze, to nie je radosť. Že radosť je niečo postaviť a potom sa tešiť z toho, že musí tak, nejako tvorivo a konštruktívne. No hej, môj otec to tak má, lebo jeho mozog ho odmeňuje za takú činnosť. Ale syna nie. On ten dopamín kompenzuje tým, že jeho mozog vyplaví aspoň adrenalín, keď sa s kockami hrá že to je farebný ohňostroj a vyhadzuje ich. A teda lieky plnia aj túto funkciu - doplnia, čo mozgu chýba, čím sa mozog ukľudní a nevyhľadáva zbytočne silné podnety (to je spôsob, ako lieky pomáhajú na hyperaktivitu). Aj tu v diskusii sú ľudia čo píšu, že dieťa je kópia jedného z rodičov, ktorý tým trpel v detstve a tak teraz vie pomôcť, a sú tu aj ľudia, čo píšu to isté, že ich dieťa je ako boli oni, ale veď ten plač hádam prejde ako u nich prešiel - veď ale môžete mu pomôcť viac, ako pomohli kedysi vám...
Vďaka za super diskusiu, ukladám si ju. A všetkým odporúčam na FB stránku adhd_in_30 - je to žena s adhd a tuším aspergerom, študentka psychológie. Ponuka trefne, vtipné, stručne, graficky zaujímavé postrehy zo života. Fakt super.
@vroni tvoj koment je úplne super, spravila som screenshot, zajtra ukážem manželovi a asi si prilepime na chladničku. A zvyraznime "nejacat dokonca ani keď už jačí dieťa". Snáď mi to pomôže nezvysovat počet obetí našich gréckych tragédii...
Ahoj, ďakujem za diskusiu na túto tému.. aspoň si opäť pripomeniem, že nie sme v tom sami, a aj iní majú takéto problémy a snažia sa bojovať s nimi, aj keď nie vždy sa to darí tak, ako by sme chceli. Mám dcéru - piatačku (NKS, dyslexia, dysortografia, ADHD) a mám pocit, že je to čoraz ťažšie. Pribúda učenia, a čím je toho viac, tým sa dcére menej chce..
Naozaj to nepochopí ten, kto nemá doma takéto dieťa.. prestane písať v strede slova alebo v polovici príkladu, lebo potrebuje povedať alebo urobiť niečo iné.. dookola opakujeme mnohé veci, lebo si ich stále nepamätá.. potom učenie trvá nekonečne dlho..
Ďakujem za všetky rady, ktoré v tejto diskusii odzneli a želám kľud a pevné nervy🙂
Ja som si este teraz spomenula, co mi radila psychologicka. Kedze dietatko este nemam vo vyssom rocniku, tak aktualne to vyuzivame iba pri citani. Ze takymto detickam sa dobre uci za chodze, ked pri tom robia premety, ze pre nich to nie je rusive ale uspokojive a vela sa naucia, ked sa prechadzaju s knihou v ruke. Nenutit sediet za stolol a ucit, praveze nechat a podporit to ucenie s knihou v ruke pri pohybe.
Autorka, toto mne pripomenulo, že zásadne nečítame za stolom. Posteľ, koberec, gauč, v ľahu, v sede, hore nohami, proste hocijako len nie tak, ako sa správne má sedieť 🙂 a ľavou rukou si pri tom žmolí roh strany čítanky alebo na prst si točí ofinu, točí sa, húpe sa. V škole má dovolené sa prechádzať po triede ak potrebuje.
@yanni ten priklad co som uviedla je len jedna z mnohych variacii, ktore sa u nas vyskytuju. Su dni, ked nie je absolutne ziadny problem, su dni, ked jednoducho niet ani rady ani pomoci. Zial, pri tych skutocne narocnych a "inych" detoch je ucenie bez problemov prilezitost na oslavu, pretoze su mimoriadne vzacne. Vacsinou je to boj. Boj dietata s tym, ze si nevie samo so sebou rady a boj rodica o to ako byt aj v tych najhorsich chvilach oporou.
@werbena chcela by som ti velmi pekne podakovat za tip na knizku 😊 prve strany knizky (Ako sa uspesne ucit s ADHD) pomohli a uz pri cca 40.strane sme mali velmi velky posun pri uceni. Obcas sa stane "tragedia" no nie tak casto, ako predtym. este raz ti velmi pekne dakujem 🤍 pomohlo nam to 🤗
Môj synovec tiež nevydrží dlho.... Občas som sa s ním učila ale je to dosť ťažké. Zaujíma ho všetko naokolo. Už mám naňho nejaké metódy čo mi pomáhajú. Je treba ho hlavne uzemniť. Tiež som mu kúpila špeciálne pomôcky ako napr. Popit násobilku - lebo stále musí niečo robiť s rukami. A tiež celkom dobré sú farebné zošity. Našla som to na www.idemito.sk tak možno to niekomu pomôže... 🤷
Prispejem do temy ako matka syna s adhd a ako clovek, co ma sam adhd. Popisy spravania tu uz boli uvedene, co ale nebolo, su pozitiva a tipy na zlepsenie. Adhd ludia maju vela pozitivnych schopnosti, ktore ini ludia malokedy dosiahnu - su bystri, rychli, velmi kreativni, vzdy za spravodlivost, maju napady, ktore skupinu tahaju dopredu, vtipni, originalni, dobrodruzni, pretoze hladaju dopamin. Maju vela konickov (lepie povedane docasnych obsesii). Nie je pravda, ze sa nedokazu sustredit. Adhd sa sustredia lepsie ako ludia bez adhd, ale len na co chcu. Ak ich nieco zaujme, nastuduju si uplne vsetko. Dospelych kancelarska praca nudi, su ale schopni 3 dni nerobit nic a potom vsetko urobit za 2 hodiny. Adhd je tiez poruchou tvorby dopaminu, preto adhd ludia pracuju najlepsie pod stresom. Ak dietatu dam preteky alebo budik a casovy limit, urobi veci hned a rychlo. Detom s adhd sa tazko udrziavaju kamaratstva, najlepsie tiez s adhd detmi. Vyvolavaju hadky - ziskavaju tym dopamin, nabudia sa. Nebuddte ich zdrojom, rypanie treba ignorovat. Nam velmi pomohli kvalitne omega 3, probiotika, vitaminy b a safran. Podla vyskumov ma safran rovnake ucinky ako chemicke lieky na adhd. Adhd.je casto dedicne. Ja ako dospela som zufala, ze vsetko je pomale, balenie najprv roztrham, potom precitam navod na otvorenie, idem sa zblaznit, ked ide niekto predo mnou pomaly po schodoch alebo po ulici. Su dni, ked nerobim nic,vsade bordel,ale potom zas vsetko rychlo narazovo upracem. Popri praci mi nejake slovo pripomenie piesen, uz si spievam, potom hned skocim na inu. Trpim tym, ze vela veci sa mi zda nudnych, chyba mi dopamin. Tento post ma stal tiez vela sil dokoncit, uz v polke som myslela na ine veci 🙂))
Prispejem do temy ako matka syna s adhd a ako clovek, co ma sam adhd. Popisy spravania tu uz boli uvedene, co ale nebolo, su pozitiva a tipy na zlepsenie. Adhd ludia maju vela pozitivnych schopnosti, ktore ini ludia malokedy dosiahnu - su bystri, rychli, velmi kreativni, vzdy za spravodlivost, maju napady, ktore skupinu tahaju dopredu, vtipni, originalni, dobrodruzni, pretoze hladaju dopamin. Maju vela konickov (lepie povedane docasnych obsesii). Nie je pravda, ze sa nedokazu sustredit. Adhd sa sustredia lepsie ako ludia bez adhd, ale len na co chcu. Ak ich nieco zaujme, nastuduju si uplne vsetko. Dospelych kancelarska praca nudi, su ale schopni 3 dni nerobit nic a potom vsetko urobit za 2 hodiny. Adhd je tiez poruchou tvorby dopaminu, preto adhd ludia pracuju najlepsie pod stresom. Ak dietatu dam preteky alebo budik a casovy limit, urobi veci hned a rychlo. Detom s adhd sa tazko udrziavaju kamaratstva, najlepsie tiez s adhd detmi. Vyvolavaju hadky - ziskavaju tym dopamin, nabudia sa. Nebuddte ich zdrojom, rypanie treba ignorovat. Nam velmi pomohli kvalitne omega 3, probiotika, vitaminy b a safran. Podla vyskumov ma safran rovnake ucinky ako chemicke lieky na adhd. Adhd.je casto dedicne. Ja ako dospela som zufala, ze vsetko je pomale, balenie najprv roztrham, potom precitam navod na otvorenie, idem sa zblaznit, ked ide niekto predo mnou pomaly po schodoch alebo po ulici. Su dni, ked nerobim nic,vsade bordel,ale potom zas vsetko rychlo narazovo upracem. Popri praci mi nejake slovo pripomenie piesen, uz si spievam, potom hned skocim na inu. Trpim tym, ze vela veci sa mi zda nudnych, chyba mi dopamin. Tento post ma stal tiez vela sil dokoncit, uz v polke som myslela na ine veci 🙂))
@anonym_96ee90 dakujem, ktore omega 3 odporucate?
@anonym_96ee90 dakujem, ktore omega 3 odporucate?
@anonym_3312a1 momentalne ma zinzino a pomaha mu, ale je to dost drahe, urcite prejdeme na lacnejsie, ja beriem omega 3 od warrior, gym beam, tie su dost lacne, ale na testoch mi vysli rovnako dobre. Liecia vnutorne zapaly.
@anonym_96ee90 prosim akej značky kupujes omega 3, probiotika, vitaminy b ?
@anonym_96ee90 prosim akej značky kupujes omega 3, probiotika, vitaminy b ?
@lapersefona omega pre syna zinzino(ale uz zmenim,su pridrahe), pre seba warrior od gym beam asi, omega 3 strong. Probiotika rozne, aj medved hit, syn ma trochu aj hit, aj jamieson 60 bil su vyborne. Striedam. Niekedy davam b komplex, ale kazdodenne b6 vo forma p5p, lepsie vstrebatelna. Celkovo si treba pozriet vstrebatelnost- nie vsetky formy sa vstrebavaju dobre. Chlorella (nie z Ciny) je tiez vyborna, sam si pyta. Ale kazdodenne musi byt omega, b6 a vit D, ptobiotika. Od dnes skusame safran na dennej baze. Syn je stvrtak, od prvej triedy sa vsetko vyrazne zlepsilo, ale najma, ako zacal s omegou 3, naozaj vidim vysledky.
@lapersefona omega pre syna zinzino(ale uz zmenim,su pridrahe), pre seba warrior od gym beam asi, omega 3 strong. Probiotika rozne, aj medved hit, syn ma trochu aj hit, aj jamieson 60 bil su vyborne. Striedam. Niekedy davam b komplex, ale kazdodenne b6 vo forma p5p, lepsie vstrebatelna. Celkovo si treba pozriet vstrebatelnost- nie vsetky formy sa vstrebavaju dobre. Chlorella (nie z Ciny) je tiez vyborna, sam si pyta. Ale kazdodenne musi byt omega, b6 a vit D, ptobiotika. Od dnes skusame safran na dennej baze. Syn je stvrtak, od prvej triedy sa vsetko vyrazne zlepsilo, ale najma, ako zacal s omegou 3, naozaj vidim vysledky.
@anonym_96ee90 dakujem pekne a ten b6 kilko miligramov? Aje stare je dieta ak môžem vediet
@ciernysokol a po b6 je dieta kludnejsie?
Môžem sa spýtať na presnú chlorellu značku?
@anonym_96ee90 dakujem pekne a ten b6 kilko miligramov? Aje stare je dieta ak môžem vediet
@lapersefona celkovo tie vitaminy rozdiel nerobia. Pomaha najma omega. Ale mozog a nervy potrebuju aj becka. A u nas je to aj kvoli histaminu. Adhd sa bohuzial neda vyliecit podanim doplnkov, ale strava s minimom spracovaneho cukru, chemickych prisad - ecok, farbiv a omega a vitaminy nam velmi pomohla. Tiez zmenit pristup rodica. Na nete je plno videi s tipmi, ako pracovat s adhd dietatom, ale po anglicky. A este - sport je nutnost. Niekde sa vyjadrili - pri adhd musite posunut svoje rodicovske schopnosti o uroven vyssie.

Ty máš ADHD?