Ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané?
Ahojte, minule sa tu niečo riešilo o nadaných deťoch a mňa by zaujímalo, ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané a kedy ste začali niečo pozorovať? Otázka je nasmerovaná na matky, ktoré majú takéto detičky.
@hettinka presne, aj nasa miluje muzea, divadla, koncerty. Od leta uz porusili tolko predstaveni, nestacim sledovat maily, co chodia koli stornovanym vstupenkam. A decko mi reve, ze nikde nemozme ist. Tiez okrem toho, ze ma v hlavě o koliesko viac😂😂😂😂 je aj pohybovo zdatna a to uz od babätka a ma aj relativny hudobny sluch, cize dokaze z fleku rozoznat viac zvukov naraz, nie len jeden ako rpri absolutnom hudobnom sluchu. Takze hra na husle, sama si nastroj vybrala. No a na odporucenie este z British School mala v septembri nastupit do plaveckeho oddielu na sportove plavanie. No a poondiata corona to vsetko post..... ja ju uz nedokazem udrziat. Medzi 2 skolskymi live sessions sa musi ist vyblaznit.
@renab ono je to casto tak. Taketo deti su casto zdatne aj inymi smermi, nie len "praca hlavou". Len väcsinou je to tak, ze musia mat vsetko individualne. Cize nejaky teamovy sport viac menej nehrozi. Pre coronou dcera chodila od troch rokov na detsku jogu a gymnastiku. Tiez musela vsetko vediet lepsie, byt najlespia. Pokukavala po deckach a isla sa pretrhnut, len aby bola najlepsia.
@yanni v podstate stebou suhlasim ... nie kazda sukr.skola je dobra ....v de ich je dost ale len ozaj par je naozaj spickovych... presene tak ako tvoje, nase dieta robilo v prvom rocniku tiez v prdsk.veku 1 a 2 rocnik.kedze prvy zvladla za nejaky mesiac... nekor robila aj dalsi rocnik ..Tiez sme starostlivo vyberali skolu.. na buduci sk rok ide na rok do Svajciarskej internatnej skoly...
vybrala si ju ......
Tiez suhlasim,ze podmienky pre to,aby dieta ked je nadane malo naozaj vetko pre svoj rozvoj nemoze dat kazdy rodic.. zial.. ale deskoly su mohe dobre aj verejne . zalezi na oblasti..... samozrejme spickovej sukr.skole s ato nemoze rovnat.. aj pre metody vyucovania napriklad......amoze sa stat to,co pises,ze dieta zakrnie ....
Ale to nema nic s tym,ze je nevyrovnane . tak ako hetinka popisovala tie deti,to su potom nevyrovnane osobnosti zial..... tam potom tie deti zial neunesu rozdiel v tom,ze maju na ´viac´intelektovo´ ale nemaju moznost ho rozvinut... a na sk je iny system vyucovania aj system organizacie skosstva.to obe dobre vieme.,...takze porvnavat sk a de skolstvo a potom aj vysledky deti sa neda uplne....
O tom som ja pisala...
@yanni náš robí týmový šport, ale máš pravdu, často rieši, čo majú/ako majú robiť spoluhráči, ale zasa fajn, že ho tam tí chalani trošku aj uzemnia, pretože je aj so staršími a do tých si nedovolí, len doma mi rozpráva. A asi mu to ide, trener ho celkom chválil len korona ... posledné treningy sme mali v decembri v tých miniskupinách, aspon kolko sa dalo, teraz už mesiac zasa nič.
@f333 je isté, že ludia s vyšším IQ majú lepšiu "štartovaciu pozíciu", ale nie je to záruka, že sa uplatnia, lebo presne, nejde len o to, čo majú v hlave, ale o osobnosť celkovo a majú to mnohí ťažké v živote. Ono to dosť súvisí a navzájom sa ovplyvňuje. A tiež, netreba to ako rodič brať tak, že moje dieťa ma IQ nad 130, tak bude mať v škole pohodu, dobré známky automaticky. Nadané dieťa vôbec nemusí byť dobrý žiak. Prípadne je tak špecificky zamerané, že mu ide iba 1 predmet, aj takého žiaka som mala, Z 1 predmetu excelentný, z ostatného aj štvorky. A časom ešter aj v tom predmete sa zameral len presne na jednu vec, vyhrával súťaže a cez ostatné predmety sme ho vyslovene posúvali, aby skončil a zmaturoval a mohol na VŠ, kam bol vlastne prijatý už v 1. ročníku na SS vďaka súťažiam.
@hettinka presne, nas vymyslal strategie, presne vedel, kde sa ma postavit... ale ti chlapci mu nerozumeli a on nechapal to, ze to nechapu... trener povedal, ze to nepochopia ani za 5 rokov. Vobec nevynikal v hre, nebol totiz priebojny. Ked na neho isiel protihrac, radsej rychlo vymyslel, ako najlepsie odkopnut loptu. Ale pracu s loptou mal excelentnu a taktiku hry v malicku. Nedalo sa to zosuladit a potom prisla aj zdravotna diagnoza, tak s tym skoncil. A to je dieta, ktore malo najmenej problemov s prisposobenim sa. Starsi ten sa len dival a nerozumel, na co je futbal vobec dobry. Nevytvara ziadne hodnoty a este sa tam nadava a bije 😊😊😊
@yanni
@egiginka
Pisete o tlaceni abecedy, citani atd... Podla mna je velky rozdiel medzi naucenim abecedy a citanim. Abeceda je cisto pamatova zalezitost, citanie vyzaduje pochopenie sposobu. A k tomu, ze tieto deti su neskor psychicky narusene. Mam o tom dost nastudovane, nakolko dcera zacala citat v 2,5 roku (mne samej sa to zda odstupom casu neuveritelne), neskor diagnostikovany asperger. Viete, ze skore citanie moze byt zrovna prejavom autizmu? Urcite ale nechcem vylucit, ze existuju abnormalne "tlacene" deti, ktore z toho mozu mat neskor psycho problemy.
@hettinka ja suhlasim,ze nejake vysie namerane IQeste tenemusi zarucit uspech v zivote,Ale je ako sa zhodneme velkym predpokladom na to... Pretoze skutocne nadanie sa pozna tak ako som opisala...A to mam od odbornikov.. Cize na svoj vek je mentalne aj inak ovela vyspelejsie, dokaze zvladnut ulohy ,ktore su vzhladom na bezny vovoj deti nad ramec..Rychlo naprduje vo vyvoji ajv uceni zvlada latku hoci aj pre dva rocniky v useku,ktory je urceny na jedne rocnik....je ovela zrelsie vo .. vo vsetkych oblastiach....To je nadane didta. Atakycch je o, .. malo percent v populaciii,,,,,Namerane 130 !Q ma viac deti ... Podla odbornikov sa v detstve IQ meni...
Ale nadanie je vidiet hned.....a to je naozaj zriedkave......O takom nadani ja pisem...
Ja poznam pripad ditata nadaneho/uz je teraz zrely muz a je prfesorom na prdstiznej uni v USA,ktory ako 4 rocny uz vedel vypocitava rozne nie skolske priklady.ale riesil kubatury motorov,dokazal spocitat nosnosti nejakeho navrhnuteho mosta a pod....to znamena mimoriadny intelekt.., Aje uspesny.... Nemal ziadne prblemy s avyrovnat so svojim nadanim.. Bol aje prste vinimocny talent a uspesny vo svojej kariere.A prdstav si,ma normalne rodinu,dieta. Aj bezny zivot
Takze o tomto je to,co mohi rodicia myslia,ze deti maju nadane.. Ale v skutocnosti tie deti sulen nieco nad priemer populacie a ked bud nemaju doma zvlastnu podporu pre svoje nadanie ci slabsiu osbnost,tak nevyniknu nejak v zivote nad priemer populacie....
.Vies,nadane dieti poznas hned... kedze zvladnu ucivo pre prioemernu polulaciu rychlöoi,tak asi aj tie znamky budu tomu korespondovat..
Cize ak zvladne dieta testy ci skusky z celorocneho uciva za 4 mesiace,tak asi nebude kvalifikovane zlymi znamkami,ze? Aak zvlada nieco vysoko nad priemer populacie,tak je genialne...
Takze o toto ide....
hm, asi aj naša 5 ročná je nadaná.. ale neviem, nemám potvrdené.. hlavne, ked mala 2 roky začala udivovať.. ked mala pol roka už sa vedela sústrediť na riekanky a ked mala 18 mes vedela cez 200 slov... no potom od 2r aj 3 mes začala sama recitovať. nikdy som ju žiadnu básen neučila, len zrazu sama od seba (zapamätala si z čítania) 98 veršovú naraz bez knižky, potom celé odstavce z kníh naspamäť.. 2,5 ročná cez 50 básní... abecedu v 2,5r, teraz skladá puzzle sama 250, hráva rada karty, už nerecituje. to ju už nebaví.. naučila sa čítať, zatiaľ nie plynule. neviem no.. prihlásili sme ju na testy školskej zrelosti, lebo je septembrová.. budú jej tam robiť aj testy iq? lebo niekedy mám výčitku, či by sme to nemali nejak podchytiť a inak s nou pracovať, aby sme podchytili talent. chápete, čo tým myslím..
@f333 podľa mňa máš v úvahe 2 chyby. Jedna je, že spájaš nadanie so školou. Stále si myslím, že aj priemerné alebo ľahúčko nadpriemerné dieťa by zvládlo pri správnom vedení a chcení učivo základnej školy kľudne za 4 roky. Možno nie vo veku 6-10, ale 8-12 určite. A druhá: píšeš, že vyššie iq je predpokladom úspechu. Podľa mňa nie, vyššie iq je potenciál. A tvoja osobnosť, okolie, atď bude vplývať na to, či ten potenciál využiješ.
@darja12 no ono potom zalezi, ze na co potrebujes v3diet toto info. Ak na skolu pre nadabe deti, tak tam si testuju samy, alebo spoluoracuju s cccp, ake to uz treba teraz asap riesit!... ak len pre vlastnu zvedavost, ze n8c to menut nebude; len pre vkastbe info; poprioade info ore ucitelku v 1.tr... tak ano tak ti postaci; si o tom pokecat pri tych zrelostnych testoch....
@moni73 tak to je tvoja mienka.Ja mam inu a z vlastnej praxe..... kde si vzala,ze nadanie spajam so skolou a v akom zmysle? Poznas priemrne dieta/s priewernym intelektom,ktore za par mesiacov/3 -4 zvladne latku celeho roka? A v koamo zmysle? Po akom spravnom vedeni? Nadrilovani laztky,ci ako?
Prave vysoky intelekt dietata sa spaja st ym,ze samostatne dokaze zvadat ulohy,ktore ine priemerne deti zvadnut nedokazu same.cize len na zaklade vysvetlenia v skole uz vedia samopstatne pracovat..a rychlo vztrebavaju informacie ,ze zvadnu rocnik za par mesiacov..a tak ,ze dokazu sa aj samovzdelat .cize dopredu... pretoze ich to zaujima...
To ,co ty pises,je nabadt na inkluziu.. vezmeme priemerne deti k tym s vysokym intelktom a budeme sa venovat tym priemernym dufajuc., ze dobehnu tie deti s vysokym intelektom.... a obe budu na rovnakej urovni...
Ale ono to tak nefunguje...
Pism z vlastnej skusenosti,ked moje dieta zvladalo a zvlada latky aj z dvoch rocnikov..Ale nie pret,oze ho niekto vedie ´spravne´c skole.Ale preto,ze ma vysoky intelekt a zvlada latku uz pri vysvetlovani... a samostudiu...ta sukromna skola je tak koncipovana... ze tie deti/studenti / dokazu aj samostatne pracovat..s kritickym myslenim. . .. je rozvyjany ich usudok uz pri vysvetlovani latky.. maju priestor pracovat samostatne .. o priemerne dieta nedokaze....taku skolu by primerne dieta nezvladlo... pretoze uz koncept skoly by nedokazalo naplnit..
Takze o tom ja pisem...Su deti premerne ,tych je najviac...a a nieco nad priemer.aj tych je dost v sk populacii...inteligentne dost,aby mali dobry vysledok v skole.ale nemaju dost vysoky intelekt zvladat samostatne nadpriemerne napredovanie.-.. cize samostatne studium tiez parrti k vysokemu intelektu dietata ...
A prave vela rodicov robi tu chybu,ze mysli,ked dieta je trochu nad priemer, uz ma vysoky intelekta je mi moriadne nadane....Ale takych deti je len par o, stotiniek v populacii...
A preto rodic mal by ktiticky vediet zhodnotit na co jeho dieta ma..aby neurobil chybu v jeho vyvoji....
Ano,prstrdie robi vela pri vyvoji dietata..Ale nie to,ze z priemerneho bude genialne.Akokolvek by dostalo podporu od rodiny ci skoly....moze dobre rozvijat ten SVOJ potenbcial v dobre fungujucom podnetnom prostredi....ale nie nad svoj limit.
No ato povedzme velmi nadane dieta v zlom nepodnetnom prostrdi tak nerozvinie svoju genialitu..... alwe stale ked pojde /ak piseme o nasej civilizacii europskej/ do hoci beznej skoly,tak ten talent ci skor intelekt... sa prejavi....O tomto vedieme tuto debatu...
@f333 nie, nehovorim o inkluzii. Dceru som mala segregovanu v nadanej skole. Inkluzia je fajn myslienka, ale pre mna asi tak realna ako komunizmus. Nepoznam dieta, ktore by zvladlo ucivo rocnika za 4 mesiace (predpokladam, ze sa bavime o 1. stupni zs) a ani nechcem. Je mi to v podstate jedno. Neporovnavam deti, len vidim osnovy a mam pocit, ze je to schopne zvladnut za podstatne kratsi cas urcite kazde druhe dieta. Moja dcera nie je schopna zvladnut ucivo jedneho rocnika a predpokladam, ze ani keby nanho mala cas 2 roky. 40% mi nechce ist a nejde do skoly, zvysny tiez nie je venovany ucivu na 100%. Samostudium? Jednoznacne sa stale vzdelava, nie ale v ucive, ktore vyzaduje skola a ktore poklada za nezaujimave. Neviem porovnat, co jej dala skola a co "samostudium", bojim sa ale, ze skola sa velmi blizi k nule.
Myslim, ze @hettinka by sa mohla vyjadrit k tomu, ci by deti zvladli ucivo zs za polovicny cas. Napriklad na homeschoolingu, samozrejme aj s pochopenim.
@moni73 ja vôbec nevidím zmysel v nejakom preberaní učiva za polovičný čas. Hoci sú nadaní, stále sú to deti. Oni sa to vedia naučiť, v tom by problém nebol. Ale ide o to, aby tie vedomosti mali pre nich aj zmysel, vedeli to použiť a videli ten význam.
Ak sa dieťa vie naučiť za kratší čas, myslím, ze treba ten zvyšný využiť zmysluplne, na veci mimo osnov.
@moni73 ako som uz pisala, ty mas svoje skusenosti so svojimi detmi a skolskym systemom na sk..... Ale to neznamena, ze vies nieco o inom skolskom syteme v inej krajine a o skusenosti inych so svojimi detmi...Ato iste plati aj o Heitinke...
Ako citam,ani ponatia nemas o to,m ,o com som ja pisala..Nie nejde Nejde len o 1 az 4 rocnik..
A nie nejde o nejaky homeschooling.ale o koncept skoly,ktora vychovava ziekov astudentov inym stylom,ako ty si na sk zvyknuta... Cize nieoc take,ako pozname v studiu na VS..Prisposbene danym rocnikom v skole... na ZS ci na gymnazialnom stupni..
Takze debatovat o tom nemozeme,kedze ten princip ani nepoznas
Co satyka inklizie, aj ja som toho nazoru,ze to je lavicovy pohlad na vzdelanie a velmi skodlivy..
Takze my tu debatujeme o detom velmi nadpiiemerne nadanych,ktore suschopne a havne je rpe ne uzitocne,aby neboli brzdene ak zvladaju rychlo napredovat, stagnovat v jednom rocniku s ostatmymi detmi....
A toto si asi ani ty,ani
@hettinka nepochopili.Z etie deti saucia,pretoze chcu.. pretoze by sa nudili v danom rrocniku,ked by isli podla osnov , latky,ktorú uz ovladaju..
Takze je to evcou osbnostneho rastu,naprdovania, a prisposbenia s a svojmu vysokemu intelektu ,ked sa naplnia ich potreby vzdelania an a napredovania, Pretoze raz z nich mozu by spickovi odbornici,vedci....A splocnost takychto ludi potom velmi potrbuje na svoj rozvoj...
Vidime,co to robi,ked sk skoly aj zial tie vysoke maju nizku uroven.. taka je potom aj veda,ekonomika . napredovanie statu....
@f333 myslím, že oni vedia trebárs ísť podstatne rýchlejšie v 1-2 predmetoch, ktoré ich extra bavia, ale nie takto rýchlo preberať a úplne naplno chápať všetko učivo.
Napríklad syn mohol nastúpiť rovno do 2., možno aj 3. triedy (len písať nevedel a to sa velmi rýchlo naučil), ale neviem si ho predstaviť pri tých staršíc h deťoch, ked bol taký pomotaný a nevedel komuniukovať s učiteľkou, ani s deťmi poriadne. Postupne sa rozdiely zmazali, teraz je taký, že sa lahko učí, ide mu to a má prehlad, ale nevie tol, čo žiaci o 2 roky starší. Neberiem to ako stagnáciu, všetko ma svoj čas. A má čas na to, čo ho baví a v škole sa to nepreberá.
A v našom školskom systéme vidím problém, čo ďalej ... čo s 10-ročným, ktorý skončil nejakým činom ZŠ, na strednú ísť medzi tých 15-ročných si neviem predstaviť. Navyše, ak tieto deti majú často problémy v sociálnej oblasti. to by mali fakt ťažké.
My mame občas mladšieho žiaka (predčasne zaškolní, alebo šli z 8.ročníka na bilingvál a prestúpili na klasické gymnázium, prípadne z iných krajín, kde sa začína škola v 5 rokoch) a veru je to poznať, že sú takí nevyzretí. aj ten 1-2 roky vidno.
@hettinka ja verim,ze si nevies prdstavit nieoc,co si nezazila ani nevidela v praxi.
Takze ti je tazke asi vysvetlit,ze dieta v 5 rokoch moze byt vedomostne aj nemntalne na urovnik dietata patriaceho 3 rocnika zs ninimalne....Take deti su an osbnoste vyzrete viac....to,co ty vidisnie su deti smomoriadne vysokym intelektom,aj ked su mladsie v rocniku.. Su mladsie z roznych dovodov... Kvoli mesiacom narodenia ,ked isli skor do skoly napriklad...Ale nie preto,ze vedomostne partili nie do prvej triedy ale do 3 triedy....Tak asi potom aj ta mentalna uroven na nich je poznat,ze su mladsi...
O to to cele je....
take deti s u schopne ucit sa a naperdovat rychlo aj v predmetoch,co nie su ich oblubenejsie... su schopne rychlo absorbovat vedomosti celkovo.
Sk system celkovo je zastaraly... akoby sazasekol v case monarchie ci kom.systemu niekde.....A to je tiez,to suhlasim velky problem..
Napriklad v de ti,ktori niesu dobri na studium, tak sa ucia praxou cize prcuju normalne a tak sa ucia remeslo u to svojho sefa,ten ma skusky na majstra..... cize povoilöenie ucit prxou daneho ucna.....a nejaky jeden den teorie.... a potom skusky.,.z toho danerho odboru....ale v praxi normalne pracuju,dostavaju plat a tak sa ucia to remeslo... Maturitu nepotrebuju..Ja ako pacient napriklad nepoterbujem,aby ma la zd.setra maturitu. Ci nebodaj VS.... Co potrebujem,aby vedela svoju profesiu.. V labaku zobrat krv odmerat EKG, postlat mi postel v nemocnici,priniest caj a pod to s aucia PRIAMO VPRAXI CI UZ NEMOCNICI CI V SUKR.AMBULANCIACH.......a a su matuirity a maturity.. .... a toto je preverena uspesnost aj de ekonomiky cele storocie..
Na sk je vela ludi,co maju maturitu,ale vedomosti a schopnosti pre prax..mizive....